Ännu en raid

Rekommenderad musik att lyssna på medans du läser denna text:

[09:33:01] Rick Falkvinge: Kille som precis blivit raidad ringde mig just.
[09:33:36] Rick Falkvinge: Här i Akalla. Fyra poliser hade tagit sig in nu på morgonen, tagit alla hans datorer, och hållit första förhöret med honom direkt i köket utan att ens låta honom ta på sig kläder. Fyra poliser mot honom.
[09:36:56] Rick Falkvinge: Väckt av fyra poliser, han förhördes i morgonrock utan försvarare eller något sådant
[09:49:59] Rick Falkvinge: misstänkt för upphovsrättsintrång

Mer än så vet vi inte i dagsläget, men det rimmar rätt bra med att Ifpi gått ut och varnat för att fler tillslag är att vänta.

Och fler razzior kan vara på gång.

– Det ligger fler anmälningar och väntar och man jobbar på med det. Vi utesluter inte fler tillslag, men jag kan inte avslöja mer om det nu, säger åklagare Fredrik Ingblad.

Alla datorer beslagtagna, alla dokument, program, kommunikationskanaler etc försvunna. Dina bookmarks, semesterbilder, personliga brev utelämnade till utredarnas känsla (eller brist på känsla) för vad som är privat och vad som är intressant för utredningen. Ditt liv tvärnitat och satt på undantag medans utredningen mal på och du svävar i ovisshet över ifall du ska hängas ut och bli syndabock för något som minst 14% av befolkningen ägnar sig åt.

Även om man har backup (och polisen inte tog den med) så är det ändå mycket som måste återställas för att vardagen ska fungera igen, till att börja med så måste nya datorer införskaffas och installeras innan backuper kan börja återläsas. Sen ska man klara av att fixa en vardag trots detta intrång, trots ovissheten och trots att man vet om att man personligen kan drabbas av ett straff som är fullkomligt oproportionerligt och som kan förfölja en ekonomiskt under många år framåt.

Det här är numera min värsta mardröm, speciellt som man kan få sitt hem raidat enbart pga blotta misstanken av att nånting fuffens är på gång. Det räcker mao inte med att leva enligt lagen, man måste dessutom undvika att bete sig misstänkt för att inte riskera att polisen bryskt väcker en på morgonen. Men hur är man garanterad att ens nätbeteende anses vara ortodoxt nog för att man ska få vara i fred?

Återstår att börja överväga motåtgärder. Offsitebackup på krypterad USB-disk lagrad någon annanstans än i hemmet, krypterade diskar (givetvis) på alla datorer, VPN-tunnlar…?

När staten inte längre skyddar medborgarna utan man som medborgare i stället måste börja överväga att skydda sig mot staten, vad kallar man det?

Something is rotten in the state of Sweden.

Andra som skrivit: Rick Falkvinge (med spegling hos Jacob Dexe), Anna Troberg och Emil Isberg.

Pingat på Intressant.

19 Responses to Ännu en raid

  1. Pingback: Terrorism att dela med sig av kultur « Emil Isberg

  2. Beelzebjörn says:

    Härligt, härligt.

    Visst känns det tryggt?

    Tänker tillbaka till den första FRA-omröstningen när vi kallades ‘foliehattar’ för att vi antydde att just det här inte låg långt in i framtiden.

    I hate being right all the time…

    • qeruiem says:

      Det finns mer isberg där det här kommer ifrån. Jag är övertygad om att det kommer fortsätta bli värre innan det blir bättre igen, om inte annat så ligger det uppenbarligen några tiotal fler anmälningar i pipen så det finns några fler vars liv kommer bli ruinerat av upphovsrättsindustrins girighet.

      Do you feel lucky, punk?

      • Beelzebjörn says:

        Måhända onödigt, men jag sticker in det ändå:
        Det är inte lobbyns girighet, utan våra makthavare, som bär det yttersta ansvaret. Att privata företag månar om sin profit och sitt inflytande med de medel som tillåts ligger i sakernas natur.
        Det anmärkningsvärda är makthavarnas vilja att lägga sig platt, och sälja ut medborgarnas rättigheter för att tillfredsställa näringsintressen.

        Regeringen saknar helt förtroendekapital efter den här mandatperioden.

  3. Pingback: I sko heller dö « MMN-o

  4. Urban says:

    Ert eget fel. Dela inte med er. Enkelt. Ni kan slippa polisen om ni bara vill. Trolltroll.

  5. ulf_pirat says:

    När folk slutar att kalla oss foliehattar är det (kanske) försent 😉

  6. L&T says:

    Jag undrar lite hur rigorösa dessa husrannsakningar är och vad som plockas? Det kanske är helt ospecificerat?
    Skulle polis plocka en gammal Commodore-64 som är synlig?
    Skulle de plocka USB-minnen, minneskort, disketter, CD/DVDr?
    Är skärmar intressanta?
    Varför kan de inte bara ta hårddiskarna och hålla käften?

    • qeruiem says:

      Jag har en polare som råkade ut för en husrannsakan pga att nån hade anmält att han hade olagliga vapen (det hade han dock inte). Vid rannsakan noterade han att de letade så pass ostrukturerat och missade väldigt många möjliga gömställen att sannolikheten att de hade hittat ett vapen var ganska obefintlig.

      Ett annat exempel på husrannsakan som jag läst en rapport om var där polisen faktiskt bara tog hårddiskarna men missade att hålla reda på hur de var kopplade och därmed bröt upp ett RAID-set på MÅNGA diskar som de sen helt enkelt inte lyckades pussla ihop igen. Resultat: Målet (fildelning) föll i brist på bevis.

      För hur de arbetar idag kan MMN-o berätta ganska utförligt om…

  7. Pingback: E-book, Spotify (igen) och annat IT-bjäfs « Full Mental Straightjacket

  8. Pingback: Rättssäkerhet « Full Mental Straightjacket

  9. Pingback: Hellre autism än despotism « Full Mental Straightjacket

  10. Pingback: Netopia tar hjälp av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund « Full Mental Straightjacket

  11. Pingback: Att rationalisera det irrationella « Full Mental Straightjacket

  12. Pingback: Polisen och alla vi andra « Full Mental Straightjacket

Lämna en kommentar