Vill Piratpartiet ha allt gratis?

Gunilla Sax, som är tidningschef för Barometern Oskarshamns-Tidningen, skriver i sin ledarspalt:

”Kunskapssamhällets media behöver nya affärsmodeller och nya betalningsmodeller”, skriver Jan-Olov Viklund.

Det är vi överens om. Det är precis det som dagstidningarna, denna viktiga del av kunskapssamhället och demokratin, utreder och försöker utveckla. Vilka är de nya affärsmodellerna? Hur får man betalt för kvalificerat innehåll?

Ge oss det gratis, är inte det enkla och enda svaret.

Varför är man redo att betala några hundralappar i månaden för en bra Internetuppkoppling, men inte ett öre för ett bra innehåll?

Det här är en mycket bra fråga! Varför vill man inte betala? Eller vill man betala?

Jag kan förstås bara tala för mig själv, men jag betalar gärna. Ibland. Det beror på omständigheterna. Låter det godtyckligt? Till viss del är det nog det. 🙂

Låt mig börja med det jag avskyr; jag avskyr siter som kräver att man registrerar sig för att man ska få se informationen! Om jag tex följer en länk till en tidning, ett forum eller Facebook som kräver att jag måste registrera mig för att få ta del av informationen blir jag upprörd och det är extremt ovanligt att jag bryr mig om att registrera mig. Den typen av inlåsning anser jag försämrar Internet och bromsar informationsutbytet så oddsen är att jag helt enkelt bara lämnar siten för att aldrig mera återkomma.

Ibland händer det dock att jag måste ta del av information som ligger ”spärrad” bakom registrering och då tar jag ofta till BugMeNot, en alldeles utmärkt liten plugin till min browser som har räddat mig från många ”nyhetsbrev” och ”erbjudande” (s.k. spam). Att registrera sig är inte, som jag ser det, gratis som många påstår. Visserligen kostar det inga pengar, men jag ger upp lite av mitt privatliv och öppnar för en möjlig användning av mina användardata (tex att uppgifterna säljs vidare till andra företag) som jag kanske inte har räknat med.

Samtidigt förstår jag utan problem det dilemma som Gunilla målar upp:

I dag finns det ingen lokal nättidning som har tillräckligt många och kompetenta journalister för att göra samma produkt som lokala morgontidningar, till priset av noll kronor. Annonsintäkterna på nätet är än så länge för små för att finansiera det.

Det är helt enkelt problem att leverera kvalitet gratis eller annonsfinansierat, samtidigt är det inte vettigt att förvänta sig att en tillfällig surfare ska registrera sig eller betala en avgift för att man vill se innehållet när man bara följde en länk i tex ett forum eller en blog. En vanlig frustration är ofta också att någonting finns i ”papperstidningen” men inte på nätet, vilket inte helt sällan leder till att folk fotograferar eller scannar artikeln i stället och tidningen inte får nånting, inte ens ett besök.

Jag tror att man måste vara flexibel. En lösning kan vara prenumerationer där man blir garanterad ett konstant mervärde, en annan, som skulle kunna appelera till de som bara tillfälligt besöker en site (tex via länkar), skulle kunna vara mikrobetalningar. Släng upp en PayPal-knapp på siten och gör det möjligt att pytsa in en tia eller så om man känner att en artikel var så bra att man vill visa sin uppskattning. Mig veterligen har inte en enda tidning på nätet en PayPal-knapp på sin site, något jag finner oerhört märkligt.

Mervärden kan vara:

  • Slippa reklam (ganska harmlöst)
  • Fler bilder i artiklarna (varför är webtidningar så förbannat dåliga på inkludera bilder?)
  • Låsta artiklar (med risk för att folk ”vänder i dörren”)

Över lag tror jag att tex slippa reklam är det som kommer uppfattas mest positivt hos gemene man (jag betalar tex gladeligen 99:-/månaden för att slippa reklam på Spotify), att begränsa antalet bilder för de som inte betalar kan nog en del irritera sig över (men jag kan nog tänka mig att slänga in en liten PayPal-peng för att få se många bilder i stället för en eller två utvalda) men om man däremot väljer att spärra artiklar eller hela siter för gratissurf så tror jag, som Jan-Olov:

”Att ta betalt av läsaren för tillgång till tidningarnas nätupplagor är att möta nya hot/utmaningar med förlegade metoder”

Visst kan man ta betalt och även konkurrera med gratis, det finns gott om tjänster som lyckats med det.

Att det kommer distribueras nyheter även i framtiden är jag övertygad om, att det kommer gå att få betalt för den tjänsten hyser jag också tillförlit till men att det inte kan ske med samma ekonomiska modell som idag är jag lika säker på. Precis som att styckförsäljningen av musik är död så anser jag att den lojala prenumeranten kommer vara om inte utdöd så åtminstone allt mer ovanlig i framtiden. Man kommer inte läsa tidningen för att få sin dagliga dos nyheter, man kommer kolla bloggar, tidningssiter, chatkanaler etc och för att tidningarna ska ha en chans i den världen kan de inte dra sig bort från Internet och hoppas på att folk ska vara lojala och betala en prenumerationsavgift á 50 spänn i månaden. Det kan iofs låta lite, men det är det inte! Ska jag betala 50 spänn i månaden till alla tidningar som jag emellanåt surfar till så kommer min prenumerationskostnad lätt överstiga den månatliga bensinräkningen, och då pendlar jag ändå ett par hundra mil i månaden med bil!

Så som jag ser det finns det två stora frågor:

  • Hur kan man få betalt?
  • Vem kommer distribuera nyheterna?

Jag skriver ”kan få betalt”, inte ”ska få betalt”, eftersom det är en möjlighet, inte en rättighet. Den lilla skillnaden ”kan” respektive ”ska” innebär en oerhörd skillnad i hur man ser på sina kunder och på Internet kan den lilla skillnaden vara det som avgör om man blir framgångsrik eller ej. Skivbolagen på 1900-talet gjorde val som idag gör dem allt mer marginaliserade som musikdistributörer där både allt fler artister och konsumenter gör sitt bästa för att hitta nya distributionssätt som ersätter de förlegade skivbolagen. Nu är det upp till dagstidningarna att göra sina val, beroende på hur dagstidningarna väljer att förhålla sig till Internet så kommer de avgöra om de har en framtid eller om de kommer bli en relik.

Det finns nog inte någon som sitter inne med svaret, om någon hade haft facit i hand hade den personen troligen redan varit rik och omtalad. Jag håller med om att det inte kommer fungera i längden med gratis (eller snarare reklamfinansierade) nyheter på Internet men samtidigt är jag övertygad om att prenumerationsmodellen är död så båda de scenarierna kommer ofelbart leda till undergång för de som försöker. Så jag håller med Gunilla:

Vilka är de nya affärsmodellerna? Hur får man betalt för kvalificerat innehåll?

Jag har, ärligt talat, inte en aning. Jag sitter i samma sits i mitt dagliga jobb. Jag vet att den bransch jag jobbar inom just nu lever gott på teknikskiftet inom underhållningsindustrin, men jag vet också att lika bra som det går just nu, lika totalt katastrofalt kan det gå i morgon om vi, som företag, inte hänger med på toppen av flodvågen och gör rätt förutsägelser om varthän det barkar. Adapt or die, däri ligger utmaningen.

Visst är det spännande!?

Pingat på Intressant.

4 Responses to Vill Piratpartiet ha allt gratis?

  1. Olofb says:

    Detta är en intressant diskussion. Har inte aftonbladet lyckats med en ganska bra balansgång? De har ”snaskigheter” bakom registrering-betalningsdörrar, och så är ”vanliga artiklar” öppna. Skulle vara intressant att veta hur det går för AB rent ekonomiskt, är nätet en black om foten eller en vinstmaskin..?

  2. Leffe says:

    Jag, och jag tror många med mig, skulle gladeligen betala en bra slant oavsett betalform för att läsa en tidning (nät eller papper) om det fanns någon bra substans i den.

    Att jag skulle betala en enda krona för det utbud av copy-paste artiklar som finns idag anser jag vara löjeväckande när jag kan hitta exakt samma nyheter identiskt ord för ord rapporterade på 47 andra ställen.

    Det är ingen slump att alla tidningars rapport av samma nyhet mer eller mindre är ord för ord identiska.
    De kopierar från samma källa, i regel helt okritiskt. Väldigt många nyheter är också maskerad företagsreklam inskickade som i princip helt färdiga artiklar till ”journalisterna” som självklart blir tacksamma och genast publicerar. (detta är mycket vanligt och lärs ut på t.ex. pr-kurser för företagare)
    Alltsomallt bidrar detta till att nästan all media av snålhet, lathet och feghet rapporterar en väldigt dåligt nyanserad bild av verkligheten vilket är direkt skadligt för samhället om man skall dra det till sin spets.

    De har helt glömt sin uppgift att granska, det handlar snarare om att bara förankra den nuvarande politiskt korrekta bilden och att vara lite före de flesta konkurrenter med att publicera samma artikel.

    Om de alltså knappt utfört något arbete varför ska de då ha betalt?

    Vem som helst kan kopiera lite text och lägga upp på en nätsida dagligen – vad lär sig journalisterna idag?
    Hur ser deras arbetsdag ut?

    Tycker de bör ta ett steg tillbaks, vill de öka marginalerna igen måste de satsa på kvalitet och inte försöka minska utgifterna än mer – botten är ju redan nådd det går inte att hämta mer den vägen.

    Då och då ser man dock en ljusglimt, och erkänner att jag själv inte har någon personlig erfarenhet av journalistik annat än att levererat färdiga ”nyheter” (pr/reklam) i deras händer.

    Skulle vara mycket intressant om någon journalist kunde ge sin syn på detta – jag är öppen för att ändra min åsikt om någon kan visa att jag har fel.

    • qeruiem says:

      Kan inte annat än hålla med.

      Ett exempel på det var när DN, SvD, Sydsvenskan, Skånskan, GP och VLT för ett par dagar sen okritiskt tryckte TT:s notis som gav ett intryck av att Lund skulle censurera kontroversiella ämnen som religion och politik på sina studenters bloggar när blogvärlden ganska snabbt rotade reda på att det handlade om en officiell sida som skulle presentera Universitetet i stort och därmed givetvis bör följa vissa riktlinjer.

      Det här är inte heller ett undantag utan nåt som många tidningar (jag hoppas fortfarande på att det finns undantag till detta även om jag inte kommer på något på rak arm) vanemässigt ägnar sig åt. Sånt behöver vi inte en massa nyhetsredaktioner till, då räcker det att TT publicerar det på sin hemsida så kan vi läsa det där direkt.

      Själv läser jag numera främst BBCs nyhetstjänst för att hålla koll på vad som händer internationellt och använder mest svenska tidningar för att plocka upp de nyheter som inte är stora nog för att höras ända bort till UK.

  3. Pingback: Att betala eller inte | Dexion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: