Podcast

Nej, jag har ingen egen podcast men det händer ibland att folk frågar mig om vilka podcasts jag lyssnar på, så i stället för att återupprepa samma sak om och om igen så skriver jag en sida! En sida i stället för blogpost med, så att jag kan editera den när jag känner för det eller hittar nya roliga podcasts. Rationellt och bra!

Mina egna:

Nej, jag har inga egna podcasts i egentlig mening, det här är mer nostalgiska IT-miljöutsläpp…

 • NOIA (RSS) var ett radioprogram som jag var med och sände för en jädra massa år sen. Jag har börjat rota fram gamla sketcher och digitaliserat dem från band. Det är säkert roligare för mig än för dig…
 • Transparent Dog (RSS). Kreativt utsläpp för diverse annat, just nu bara massa gamla Amiga mod-filer som jag roat mig med att mastra om bara för att jag kan!

Nyheter:

 • NPR Hourly News Summary. Kort summering om vad som händer i världen, uppdateras varje timme och är 5-10 minuter lång. Precis lagom långt imo och med befriande icke-svenskt fokus. Ibland lite USA-fokuserat, men det är inte alltid så dumt det heller.
 • NPR Security (bara RSS-länk, sorry). Vetefasen var jag hittade den här podcasten. Utifrån URLen ser det ut som om någon komponerat ihop en slags multi-podcast av flera olika, men jag gillar verkligen innehållet! Det är små korta historier främst från Asien som ofta är rätt roliga och som ger i alla fall lite inblick i hur livet tex kan te sig i Kina.
 • BBC Global News. Världsnyheter med väldigt blandad kompott. Oftast NPR det bättre, men ibland fångar BBC upp saker som NPR missar eller går mer in på detalj. Normalfallet är att jag lyssnar på rubrikerna och sen hoppar vidare, men ibland så…
 • SR Ekot. Lyssnar främst på Ekot för att få svenska nyheter, för vad gäller världsnyheter är de komplett underlägsna samtliga ovanför. Det märks hur illa vinklad public service är, kan vi säga…
 • Radio Bubbla (RSS här, eftersom den är lite hemlig att hitta). Det positiva; SR behöver verkligen en motpol som inte är Avpixlat eller liknande och redan efter att bara ha lyssnat på ett avsnitt känns det som att Radio bubbla visar potential. Det är definitivt inte public service-vinkling på nyheterna kan vi säga. Det negativa; lite väl pratig, ojämn kvalitet, ibland direkta personangrepp som man hade kunnat vara utan & kunde definitivt klippts ner en hel del (därför jag lyssnar på klippvarianten, då kan jag hoppa när diskussionerna spårar ur lite väl långt).

Datorsäkerhet:

 • SANS Internet Stormcast. Kort daglig genomgång om de senaste katastroferna vad gäller IT-säkerhet, malware och annat mög. Man kan verkligen bli deprimerad snabbt när man inser precis hur dåligt det är ställt med säkerhetsmedvetandet i branschen. Ska man lyssna på nån podcast om säkerhet så tror jag att jag främst rekommenderar den här.
 • The cyberjungle. Väldigt varierande. Ibland otroligt intressanta reportage, ibland hoppar jag direkt.
 • Spiderlabs radio. Ganska korta avsnitt som går in lite mer på djupet om aktuella säkerhetshål etc.
 • Naked security. En varierad podcast som mest verkar ha som rättesnöre att den handlar om datorsäkerhet och främst ur Sophos-perspektiv.
 • re:ID Podcast. Handlar i princip bara om ID-teknologi. Kan ibland bli lite väl smalt, men ibland är det rätt intressant att höra vad man hittat på med fingeravtrycksläsare, RFID och annat skoj.

Skeptiker & ateism:

 • Geologic Podcast. Min absoluta favorit! George Hrab är inte bara skeptiker, han är även trummis i ett funkband, inhyrd talare på olika konvent och jävligt rolig. Han berättar om sina små äventyr som tex när han blev inbjuden att hålla en föreläsning om geologi inför en hög akademiker i ämnet, trots att han inte kan ett skit om det sitenamnet till trots, och bestämde sig för att hålla den i alla fall. Han har även underhållande små inslag som ”Religious moron of the week”, ”Interesting fauna”, ”Ask George” och andra oregelbundet återkommande segment.
 • The Atheist Experience. Intressant podcast, både för att få en inblick i den nu ganska intressanta förändringen när USA blir allt bättre på HTBQ-rättigheter men även för att höra intressanta diskussioner om ateism, teism, agnostism etc.
 • QuackCast. En infektionsläkares rants över alternativmedicin, vidskepelse och annat trams. Väldigt underhållande, men verkar vara på obestämd hiatus till förmån för:
 • Society for Science-Based Medicine. Samma läkare, samma rants. Lika underhållande.
 • The Sceptics Guide to the Universe. Väldigt bra podcast som leds av Steven Novella med ett varierande antal personer i panelen som är med och diskuterar. Podcasten handlar om vetenskap, vidskepelse (och hur man motbevisar det) och annat roligt. Har en del roliga stående inslag som tex Fact or Fiction där panelen får gissa vilken av tre rubriker som är rent båg, riktigt skojsigt. Jag är nånstans halvvägs genom arkivet men kämpar mig envetet igenom. 😉
 • Skeptoid. En ganska kort podcast (runt 10-15 minuter) där Brian Dunning ritualmördar en vidskepelse eller annat trams per avsnitt. Förutom avsnitten där han hittar på helt andra saker, som tex en liten minimusikal plötsligt, bara sådär. Skojs! Den andra podcasten som jag just nu försöker lyssna ikapp från start.

Övrigt:

 • Freakonomics radio. En podcast som försöker undersöka om saker verkligen är som man tror. Utgår ofta från ett ekonomiskt perspektiv, men inte alltid som man tror att det ska ske…
 • Staden. En podcast som handlar om hur, och varför, olika städer utvecklats som de gjort. Ibland otroligt intressant, ibland … kanske inte så intressant. Fast alltid lärorikt!
 • Techdirt. Samma personer som ligger bakom siten har nu startat en podcast där de diskuterar ny teknik och vad teknikutvecklingen kan komma att innebära för samhället. Ofta tankeväckande.

Det får räcka så nu. Jag har en trave andra podcast i min spelare som jag antingen inte hunnit börja lyssna på, har lagt på hyllan för att jag hittat andra podcasts som roat mig mer eller som helt enkelt slutat producera nya avsnitt. Jag kanske får anledning att återkomma till dem senare.

%d bloggare gillar detta: