E-book, Spotify (igen) och annat IT-bjäfs

Läste på SvD att de tycker att läsplattan (jädra fult ord för övrigt) är en miljöbov. Det är förvisso så att en e-book kräver mer resurser att tillverka än en bok, men det är väl inte konstigare än att en dator kräver mer resurser än en hög brevpapper och en penna eller att en bil sliter mer på miljön än en cykel? Samtidigt skulle nog många av oss ha det väldigt svårt att klara oss utan både dator och bil och även om datorn innebär en miljöbelastning så kan man skicka väldigt många e-mail under dess livstid (samt, förstås, surfa på nätet, blogga, beställa biobiljetter, köpa billiga prylar från utlandet, läsa tidningen, debattera i forum osv, you get the picture). Det står också att:

Minst 33 böcker på 360 sidor. Det är vad man måste läsa för att en elektronisk läsplatta ska vara mer miljövänlig än samma antal pappersböcker.

Ok, hallå? Virtuality check? Jag slår vad om att den som skrev den artikeln är i medelåldern med en datorvana som sträcker sig till e-mail, surf och Office. Max. Att köpa en e-book och sen trofast mata förlagen med pengar som vanligt låter, för mig, som en ypperligt korkad idé, speciellt mtp den här artikeln:

Apples upphaussade Ipad ska använda formatet epub för sin e-boksläsare. Till det formatet finns redan ett kopieringsskydd utvecklat av Adobe. Men rykten säger att Apple kommer att välja att skydda sina böcker med ett egenutvecklat kopieringsskydd.

Resultatet kan bli att de böcker som köps via Apples nya tjänst Ibooks (e-böckernas motsvarighet till Itunes) bara går att läsa på en Ipad och inte på andra läsplattor, medan de kopieringsskyddade e-böcker som säljs på andra ställen inte kommer att gå att läsa på en Ipad.
[…]
Elib har cirka 140 svenska bokförlag som kunder och har fram till nu använt Adobes kopieringsskydd. Men Elib har nyligen lyckats övertala många förlag att testa att ta bort kopieringsskyddet och istället vattenmärka e-böckerna. Vattenmärkningen innebär att man kan se vem som ursprungligen köpte boken, vilket ska avskräcka folk från att sprida dem på nätet.

Varför ska jag betala för sånt skit? Nä, då köper jag hellre böcker i pappersform utan konstiga begränsningar eller potentiell risk för oväntat besök. Den stora vinsten med en e-book, som jag ser det, är möjligheten att läsa fria böcker! Böcker släppta av författare som valt att bryta med 1900-talet och ta sin chans som freelansande communitymedlem. Då spelar det plötsligt ingen roll längre hur många böcker jag läser utan det som spelar nån roll är att en helt ny värld öppnar sig. Framtiden i en liten ask, err, jag menar platta!

Spotifycirkusen är tydligen inte helt en missuppfattning, även om Warner tydligen inte ska dra tillbaka sitt material (eller kanske backade pga opinionen?) så säger de dock:

–Den här sortens annonsfinansierade gratislösningar är ohållbara i längden. Vi måste eftersträva att öka antalet betalande användare, säger James Steven.

Mmmm. Kanske musikbranschen får ta och göra samma sak som man gjort i många andra industrier? Kapa mellanleden! När musik inte längre distribueras på skivor, vem behöver hästkusk… förlåt, skivbolagen?

Att Wikileaks har ekonomiska problem är det säkert många som redan vet om (ni har väl donerat?) men nu pågår det en diskussion på Island om att förvandla landet till en Journalismens fristad!

The hope is that journalist friendly laws will encourage media businesses to move to Iceland.

”If it then has these additional media and publishing law protections then it is likely to encourage the international press and internet start-ups to locate their services here”, Mr Assange said.

He believes the political mood in Iceland is receptive to the need for change.

”The Icelandic press has itself suffered from libel tourism, so there does seem to be the political will to push this through.”

Heja Island!

Att integriteten är hotad vet väl de flesta idag, de flesta associerar säkert det främst med FRA-lagen men hotet är minst lika stort från privata företag. Dessa försvarar sig ofta med att informationen är anonymiserad, men hur mycket är det skyddet egentligen värt?

Were these outwardly anonymous searches in fact so personal that they would reveal the identity of the searcher? David Gallagher turned detective to try and prove it.

After a few hours’ work and using nothing other than these search terms and the telephone directory, he had correctly managed to identify his target.

It was a 62-year-old woman called Thelma Arnold from Atlanta, Georgia, who was understandably rather shocked and angry.

Och så en favorit i repris, fildelning. Polisen bildar en specialgrupp inriktad speciellt mot olaglig fildelning. Denna konstanta hetsjakt på fildelning har resulterat i motåtgärder som tex Bitblinder och Magnetiska länkar.

Kapprustningen fortsätter mao som vanligt. Jag vet vilken sida jag ger bäst odds.

I början av den här månaden gjorde polisen tillslag mot fem fildelare samtidigt som antalet som någon gång använt fildelning i Sverige nu är uppe i 1,3 miljoner människor enligt SCB:

Fildelning långt mer populärt än IP-telefoni
Cirka 20 procent av alla i åldern 16-74 år, eller 1,3 miljoner människor, har någon gång använt ett fildelningsprogram. Denna syssla är klart mest populär bland män i åldern 16-24 år resp. 25-34 år, där andelarna är 57 resp. 48 procent. IP-telefoni hade endast 11 procent använt sig av. Bland kvinnor hade 7 procent provat denna möjlighet medan motsvarande andel bland män var 14 procent.

Mao, antalet personer som någonsin har fildelat är nu ungefär lika många som röstade på Moderaterna i valet 2006. Min gissning är att i valet 2010 kommer fildelningen leda stort över Moderaterna…

One Response to E-book, Spotify (igen) och annat IT-bjäfs

  1. MrPerfect72 says:

    ”Mao, antalet personer som någonsin har fildelat är nu ungefär lika många som röstade på Moderaterna i valet 2006. Min gissning är att i valet 2010 kommer fildelningen leda stort över Moderaterna…”

    – Ja om nu folk ser denna enda fraaga som helig…och gillar piratpartiets andraa personliga aasikter som partiledaren uttalar sig om flitigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: