Det där med annonstext

Ibland begriper jag inte de som skriver jobb- eller uppdragsannonser. Eftersom jag inte haft en ”normal” anställning sen våren 2012 (Varför? Se den här serien blogposter) så innebär det att jag håller en hyfsad koll på vad marknaden kan erbjuda i form av främst uppdrag men även anställningar (det FINNS ju vettiga anställningar med…). Idag råkade jag på en annons som innehöll följande lilla guldkorn:

Vi söker dig som är strukturerad, van att leda dig själv i rätt riktning, vågar ta egna beslut och har en stark servicekänsla. Styrkan i din utvecklarprofil är förmågan att kunna överblicka och hantera komplexa affärsflöden i en applikation med ett flertal moduler och integrationer samt att klara av hög arbetsbelastning.

Alltså… Really…? Vem skrev det här? Det känns som att man bara staplat floskler på varandra.

Synonymer till floskel
tom fras, slitet uttryck, klyscha, harang, svulstighet, bombasm
(mest i pluralis) granna men tomma ord, fraser, klyschor || -n; floskler

En defintion på floskler är när det inte finns en naturlig motsats, dvs att påståendena är självklara för att ingen någonsin skulle vilja (ha) något annat. Tex ingen skulle ju skriva en annons som innehöll följande önskemål:

Vi söker dig som är ostrukturerad, van att leda dig själv i fel riktning, aldrig vågar ta egna beslut och suger på servicekänsla. Svagheten i din utvecklarprofil är oförmågan att kunna överblicka och hantera komplexa affärsflöden i en applikation med ett flertal moduler och integrationer samt oförmåga att klara annat än ytterst låg arbetsbelastning.

Har ni någonsin sett en annons som lyder så? Precis. Det är totalt meningslöst att rada upp självklarheter i sin annons och det enda det leder till är att man riskerar att framstå som oseriös. Ja, plus att ord som ”stresstålig”, ”hög arbetsbelastning” etc tenderar att få i alla fall mig att befara att arbetsgivaren är en skitstövel som käkar arbetskraft och skiter sönderstressade vrak.

Om man dessutom totalt misslyckas med att berätta något om vad arbetsgivaren erbjuder så tappar jag definitivt allt intresse. När man dessutom söker expertkompetens (dessutom relativt smal sådan) och behöver ha tag på en lämplig person ASAP framstår språket som komplett obegripligt. Varför ska någon vara intresserad av att svara på en annons som inte med ett ord förklarar varför de behöver en expert eller vilka arbetsuppgifter denne kommer få? Vilka ansökningar förväntar de sig att få om det enda annonsen beskriver är arbetsgivarens önskemål? Var finns moroten för de sökande? Varför ska över huvud taget någon söka det där uppdraget?

Totalt obegripligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: