IT-revolution! Igen!

Det slog mig för ett tag sen att vi just nu står inför en revolution! Det snackas lite då och då om hur IT-revolutionen har påverkat samhället, men jag tror att det som varit inte på något sätt kommer kunna mäta sig med vad kommer. Därför säger jag:

LEVE REVOLUTIONEN!

”Men vänta nu?” är det säkert några som undrar, ”IT-revolutionen har väl redan varit?”. Det är förvisso sant, men det jag kom fram till är att revolutionen inte bara har varit utan även är och kommer fortsätta vara ett tag till. Låt mig förklara hur jag menar.

Den tekniska IT-revolutionen

Bland de första som drabbades av den digitala utvecklingen var Facit AB. Facit insåg inte potentialen i den nya digitaltekniken och på mindre än tio år var Facits marknad utraderad och företaget slaget i spillror.

Sen dess har det gått fort, exponentiellt fort. Först blev digitaltekniken en bundsförvant till de industrier och marknader som redan fanns, medieindustrin fick tillgång till digital inspelning, mixning och bearbetning av ljud och bild, telefonbolagen ersatte elektromekaniska växlar med digitala, signaltransport blev digitalt (CD, DVD, DVB, GSM etc), bibliotekens kartotek ersätts med sökterminaler och över lag har vi gått ifrån skrymmande och dyra analoga lösningar till digitala lösningar för att det är billigare, enklare och snabbare.

Det som händer nu är att tekniken har blivit så billig att den allt snabbare sprider sig ut i hemmen och alla har idag möjlighet att göra Podradio, editera egna videos och publicera dem på tex YouTube. Det är nu vi börjar omge oss med media som vardagsmat, inte längre är beroende av officiella distributionskanaler (mer än Internet, förstås), fildelning, deltagar– och remixkultur blir begrepp och allt färre prenumererar på en dagstidning eller slår upp telefonnummer i en katalog. Det är nu det verkligen går att tala om en IT-revolution och det är nu nästa fas egentligen börjar.

Den sociala IT-revolutionen

Människan har alltid kommunicerat, via budbärare, via brev, via telefon och nu via datorer. September 1993 ger America Online sina kunder access till USENET och ”vanliga” människor får tillgång till det som är grunden till Internet. Innan har USENET varit förbehållet anställda och studenter vid Universitet, men i och med AoL börjar nu utvecklingen mot det Internet vi idag är vana vid och en ny era i privat kommunikation börjar.

Tekniken har utvecklats dramatisk, från USENET News och e-mail via till Instant Messaging, webforum och en flora av sociala siter och andra kontaktnät. Utvecklingen har gått så pass fort att samtidigt som vi vanemässigt började chatta med folk på andra kontinenter via bredband med fast månadskostnad så var (och är) det fortfarande minuttaxa på telefonsamtal och rikssamtal kostade extra!

Allt fler projekt uppstår på nätet, Linux utmanar Microsoft Windows, Gimp uppstår som ett alternativ till Photoshop, Firefox uppstår som ett resultat av striden mellan Netscape och Internet Explorer och att verka internationellt är inte längre en lyx som bara stora multinationella företag har råd med. Vi bildar communities, det uppstår specialiserade diskussionsforum om allt möjligt eftersom oddsen är så mycket större att man kan hitta likasinnade på Internet än hemma i Säffle. Det blir dessutom allt vanligare att vi hittar våra partners på Internet. Nätet har blivit ett väldigt viktigt socialt kontaktnät i många människors liv.

Det här leder då fram till vad jag anser är den tredje IT-revolutionen.

Den politiska IT-revolutionen

Det är här jag anser att vi är idag. Precis som tekniken nådde en kritisk punkt där IT-tekniken blev vardagsmat så har de sociala nätverken på Internet nu nått en kritisk massa när Internet inte är ”på låtsas” längre. Ur de sociala nätverken och den konstanta diskussionen växer det upp en ny ordning där inte bara alla kan delta på historiskt sett ovanligt jämlika villkor, vem som helst har potentialen att dessutom vara med och styra. Traditionella ålders- och könshiearkier och förutfattade meningar försvinner visserligen inte, men blir markant mindre uttalade. En tonåring och en folkpensionär som troligen aldrig fått kontakt utanför Internet kan plötsligt finna en gemensam grund för att diskutera politik, bilar, musik, orkideer osv.

Det är också pga detta nätverkande som den politiska IT-revolutionen startar. Olika intressegrupper ser Internet som ett hot och vill få bukt med vad de anser vara problem genom att censurera och/eller övervaka Internet, något som gör andra så pass upprörda att de börjar organisera sig på olika sätt vilket bland annat leder till att Piratbyrån och, inför valet 2006, Piratpartiet bildas och plötsligt kan förmodligen inte ens den mest förhärdade stockkonservativa politiker missa att nånting har hänt. Jag misstänker att många såg Piratpartiet som ett nytt Ny Demokrati när det bildades och jag är inte säker på att alla slutat se det så trots Piratpartiets 7.1% EU-valet, att de upplever en politisk revolution som radikalt kommer förändra den politiska kartan även inom de redan etablerade riksdagspartierna tror jag väldigt få har insett.

Fortsättning följer i ”Panic! Yes, let’s panic!” som kommer i morgonsenare … när jag känner för det…

Pingat på Intressant.

20 Responses to IT-revolution! Igen!

 1. Sargoth says:

  epic +1.

  Du komer SÅ att bli länkad i ett antal av mina framtida postningar. Så keep ‘em coming, aight? 😉

  • qeruiem says:

   Det är väl bara att tacka och ta emot förmodar jag. 😉

   Nu kommer det troligen bli lite klent med postningar ett litet tag pga livet i allmänhet, men jag har en trave i utkasthögen så HELT tyst ska det väl inte behöva bli…

 2. XORBOT says:

  Sjukt intressant! Jag ser fram emot uppföljaren!

 3. Pingback: Tweets that mention IT-revolution! Igen! « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 4. Lars_Erick says:

  Qer. I all hast. Jag vågade inte kopiera Marianne (franska revolutionen) pga ngt slags varning…
  Minns också de gamla Faciträknarna… hade själv en sådan en ggn…
  F.ö. har just kommenterat din kommentar på min blogg, igen. För mera integritets- mm diskussion.

 5. Riktigt bra skrivet! Är det du som har remixat bilden med PP-flaggan? Grymt snyggt och den vill jag gärna återanvända…

  • qeruiem says:

   Jups. Det är jag som varit lite klåfingrig. Det blev lite stegvis det där, först fick jag visionen om att IT-revolutionen inte avstannat (vilket många verkar tro), sen fick jag iden att återanvända den bilden för att återknyta till Franska revolutionen (frihet, jämlikhet, broderskap) och medans jag ritade bilden så kom jag på att det inte bara är så att IT-revolutionen fortfarande pågår, den utvecklas (teknisk-social-politisk). Ibland är det helt enkelt bra att sitta och rita medans man tänker. 🙂

   Och såklart får ni (alla) sno bilden. Är ni snälla länkar ni tillbaka för att berätta varifrån, men det är knappast nåt jag tänker kräva mtp att jag inte anser mig ha rätten att kräva någon upphovsrätt för att ha förvanskat ett klassiskt verk. Jag har den i markant högre upplösning hemma, så bara ta kontakt med mig så skakar jag fram en lagom upplösning. Den här bloggen har bara 3 GB så jag får hushålla lite med ettorna och nollorna…

 6. Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

 7. Pingback: Politisk färg (och vision) « Full Mental Straightjacket

 8. Pingback: Rättssäkerhet « Full Mental Straightjacket

 9. Pingback: Hellre autism än despotism « Full Mental Straightjacket

 10. Pingback: Hur ska artisterna få betaaaalt!? « Full Mental Straightjacket

 11. Pingback: I2P « Full Mental Straightjacket

 12. Pingback: Piratpartiet Nyhetsbrev: 18 Juni 2018 « Full Mental Straightjacket

 13. Pingback: En felaktig slutsats « Full Mental Straightjacket

 14. Pingback: Full Mental Straightjacket: En felaktig slutsats | Piratkopiering

 15. Pingback: Slentrianets idéfängelse « Full Mental Straightjacket

 16. Pingback: Svar på ”Ärlig fråga om fildelning” « Full Mental Straightjacket

 17. Pingback: Point of no return « Full Mental Straightjacket

 18. Pingback: Tomhylsan är kastad… « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: