Svar på ”Ärlig fråga om fildelning”

Bloggaren Port Freedom frågade igår ”Jag vill verkligen veta om, hur och varför möjligheten att fildela är avgörande för internets framtid” och jag svarade. Det blev långt, längre än jag tänkt mig, och när jag skickade in det så hände ingenting. Det dök inte upp nån kommentar på bloggen, det stod inget om att den väntade på moderering, den var bara borta! Hjälp!

Tack och lov fanns kommentaren kvar när jag backade, så jag tar och räddar den hit i stället och hoppas att Malin läser den i alla fall…

Du har redan fått flera bra svar men jag vill ändå stjälpa(?) till lite genom att bidra med ännu en kommentar (som, om jag känner mig själv rätt, kommer bli lång). 🙂

Fildelning är en teknik, den kan, precis som atomteknik, kemilabb, vapen och i princip allting vi uppfunnit, användas ”rätt” eller ”fel” (där det förstås ofta blir väldigt svårt att dra en tydlig gräns). Sagor från livbåten skrev en mycket bra förklaring om hur fildelning fungerar som teknik som du kan läsa här: http://fridholm.net/2010/11/01/pedagogik-och-bittorrent/

Vad fildelning (dvs det som man i allmänhet brukar mena, Peer-2-peer som ofta förkortas P2P) gör är alltså att distribuera en fil oerhört effektivt. I stället för att man har en central site dit hundratals eller tusentals surfar in till och laddar ner varsin kopia så samarbetar bokstavligt talat hela världen med att distribuera filen. Det gör att i stället för att det krävs en central supersite med massor av Gigabyte i bandbredd så sitter en massa människor ute i stugorna uppkopplade med ADSL eller annan relativt långam uppkoppling och samarbetar.

Tillsammans bidrar alla dessa personer med mycket mer bandbredd än vad de flesta företag (möjligen med undantag för Google och några andra drakar) rimligtvis kan skaffa sig och det fina är att systemet också skalar automatiskt. Säg tex att en grupp lägger upp sitt nya album på ett litet webhotell och ryktet om detta sprider sig som en löpeld över nätet och alla surfar dit för att ladda ner albumet, då kommer trafiken till det lilla webhotellet snabbt överlasta servrarna och i bästa fall går nedladdningen i snigelfart, i sämsta fall klarar webhotellet inte lasten utan servern går ner och ingen kan komma åt albumet.

Med fildelning kommer lasten snabbt fördelas ut så att de första fansen börjar ladda från huvudsiten, men så fort de börjat ladda ner filen så hjälper de till att skicka delar av filen till andra som i sin tur sprider till andra osv. Alla hjälps åt och huvudsiten drabbas bara av en liten bråkdel av den totala nätverkslasten. För distribuering av media (tex filmer, musik, datorprogram etc) så är den här tekniken fullständigt överlägset all annan teknik (vilket är orsaken till att Spotify tex utvecklat sitt eget P2P-protokoll, annars skulle lasten på Spotifys servrar snabbt bli ohanterbar) och ju mer mediaintensivt Internet blir och ju högre kvalitet vi förväntar oss på bilder, film och ljud, dess mer måste vi använda oss av den här typen av tekniker.

Fildelning är med andra ord bara en teknik, precis som www och mail, och det som distribueras via P2P kan vara fritt och lagligt, behäftat med upphovsrätt, hemligstämplat eller på annat sätt inte ok att sprida (enligt vissa i alla all), dvs precis som www och mail. Fildelning i sig är med andra ord inte olagligt och tex många Linuxdistributioner distribuerar sina releaser via fildelning just för att det går så in i bänken fort att ladda ner plus att det håller lasten på deras egna servrar till ett minimum vilket gör tekniken billig för de som vill distribuera någonting.

Många artister sprider också sina alster via fildelning, en av de mer kända, och en av pionjärerna bland de redan etablerade artisterna, är Trent Reznor (mannen bakom Nine Inch Nails) som helt enkelt tröttnade på skivbolagens girighet och numera föredrar att ge bort sin musik gratis (i stället för att bara få småsmulor ändå) och lever i stället på donationer och försäljning av T-shirts och annan marknadsföring. Det här är en växande trend och vi ser allt mer kultur (musik, filmer, böcker etc) som finns fritt tillgängligt för alla.

Så fildelning är kanske inte direkt livsnödvändigt för Internets överlevnad (i alla fall inte i dagens form), men det är direkt nödvändigt för att Internet ska fortsätta utvecklas för det löser det största problemet vi ser idag; flaskhalsar. Nätverkstekniken utvecklas helt enkelt inte lika fort som behoven så ska vi även fortsättningsvis ha ett fritt och öppet nät där alla har fortsatt möjlighet att bidra och där allt mer information distribueras över nätet så blir fildelning en direkt nödvändighet.

Alternativet är inlåsning och kontroll. Det enda sättet att stoppa fildelning är genom att alla övervakas och Internet begränsas. Den värld som upphovsrättsindustrin vill se där TPB är förbjudet och fildelning stoppas kan bara uppnås genom drakoniska metoder. Antalet personer som regelbundet fildelar enbart i Sverige räknas i miljoner (ingen vet förstås säkert hur många som fildelar, men den LÄGSTA uppskattningen jag sett i år är 1.1 miljoner) och trenden är fortsatt ökande.

För att stoppa detta måste man i princip starta en häxjakt på alla (precis som vi ser i Frankrike där man nu talar om att skicka ut hot om avstängning av 25000 användare PER DAG pga upphovsrättsbrott) men det inser ju alla med nånting mellan öronen att det går inte att framgångsrikt starta en rättsprocess mot miljoner medborgare! Om man ändå försöker så kommer det bli en våldtäkt på rättvisan med summariska rättegångar, oskyldigt dömda och en total kollaps av medborgarnas rättsmedvetande. Vi ser dessutom redan en baksida av denna häxjakt som sakta sprider sig över världen; advokatfirmor som skickar ut hot om rättegångar och erbjudanden om uppgörelser. De som vägrar går man inte vidare med för de som skräms till att betala är så många att affärsidén ändå är oerhört lukrativ. Cyniskt…

Det det i slutändan handlar om är kontroll. Upphovsrättsindustrin har vant sig vid att ha full kontroll över sina investeringar och den ogliopolsituation man skaffade sig genom en allt starkare upphovsrätt och allt färre mediabolag genom uppköp och fusioner har lett till en väldigt lukrativ bransch med personer som knappast kommer ge upp sin position frivilligt. Internet hotar denna kontroll och även om man skulle lyckas stoppa TPB så är det i praktiken omöjligt att stoppa fildelning, men SKULLE man faktiskt lyckas stoppa fildelning så kommer det ske till priset av ett förstört Internet som reduerats till i princip ett hårt kontrollerat kabel-TV-nät.

Några andra som inte heller gärna ger upp sin makt frivilligt är politiker och politiska organisationer. När Yes Men släppte sin film ”Yes Men Fix the World”, där de ger sig på flera maktfulla organisationer i USA, så började United States Chamber of Commerce skramla med sina jurister vilket ledde till att ingen TV-station vågade visa deras film och det fanns ett tag en överhängande risk att filmen skulle bli censurerad. Yes Men löste problemet genom att snabbt släppa sin film fri på nätet och den går nu att ladda ner via P2P och från flera nedladdningssiter och därmed misslyckades tack och lov försöket att tysta en oerhört underhållande, roande men också skrämmande film.

Jag har sett den, det är bland det bästa jag sett när det gäller att avslöja makten bakom kulisserna så jag kan definitivt rekommendera den. Direkt efter att jag sett den donerade jag $100 till deras nästa projekt ”trots” (eller kanske tack vare) att jag laddade ner den gratis.

http://torrentfreak.com/yes-men-use-bittorrent-to-avoid-censorship-100723/
http://theyesmen.org/

En annan organisation som du säkert hört talas om som är beroende av Internet och fildelning är Wikileaks. Utan Wikileaks hade vi aldrig fått veta sanningen om vad som egentligen pågår i Irak eller Afghanistan, men Wikileaks avslöjar inte bara missförhållanden där USA (bokstavligt talat) slår ner utan sprider också dokument, information, bilder och andra bevis på missförhållanden i tex Iran, Kina och andra totalitära länder.

Fildelning är, mao, bara en teknik, men det är en av flera viktiga tekniker i den vapenarsenal som bygger upp Internet. Internet är den mest fantastiska och kompletta informationsbäraren mänskligheten har sett och den kan användas till allt, vilket förändrar vårat samhälle från grunden vilket jag skrivit en hel del om på min blog:

https://fullmentalstraightjacket.wordpress.com/2010/01/27/it-revolution-igen/

Egentligen står väldigt mycket mera än just fildelningen på spel. Internet har blivit en del i våran vardag där vi idag tar för givet att vi kan slå upp fakta, läsa nyheter, kolla vädret, roa oss, diskutera med likasinnade, jämföra priser, läsa recensioner etc och det har blivit denna fantastiska källa till information och mångfacetterade kommunikationskanal pga att det varit fritt!

Ett internet där upphovsrättsindustrin får mandat att jaga fildelare och stänga av människor enbart pga misstankar om fildelning eller där klåfingriga politiker (tex Cecilia Malmström) får censurera fritt pga fiktiva hotbilder är inte längre fritt och därmed riskerar den största kunskapsbanken och den starkaste demokratikraften mänskligheten någonsin sett att falla sönder. Och därför är fildelningen så viktig; det har blivit en principfråga.

Och det blev, mycket riktigt, långt. Hoppas jag i alla fall redde upp mer än jag förvirrade. 😉

Pingat på Intressant.

8 Responses to Svar på ”Ärlig fråga om fildelning”

 1. Mycket bra text, det var vad jag behövde läsa när den egna inspirationen inte är den bästa.

  • qeruiem says:

   Insipration är en svår sak.Det har varit tunnsått med den även hos mig och skälet är främst, för mig, att det funnits för mycket att skriva om. ACTA, Göteborgsbomben, S-mutor och andra lokalpolitiska klavertramp, Amazon, GMO… Hjälp!

   Att då ”få” en sån här konkret uppgift hjälpte oerhört för att fokusera tankarna (nåja) och skriva om någonting bestämt i stället för att vela om vad som borde noteras och vad som ska offras.

   Jag misstänker att jag skulle kunna skriva på heltid och ändå känna att jag inte hann med att kommentera allt viktigt som händer… 😐

 2. Min förklaring, i kortform: Nej, fildelning är inte nödvändigt för internets överlevnad, men det är så intimt sammanbundet med internet att alla försök att ta bort de som skulle vara verkningsfulla skulle som en bieffekt också förstöra internet.

 3. Jonas says:

  Håller med! Fildelningen i sig är inte så intressant utan det är mer tekniken som gör att utvecklingen går framåt. Ungefär som Cloud Computing som medger att den enskilde kan hyra stora datorresurser

 4. Det är väl inte [b]fildelningstekniken[/b] som sådan som man vill åt. Det finns ju många ideella projekt som är beroende av exempelvis torrent-tekniken för att kunna distribuera sina filer. Det är väl spridandet av material som spridaren inte äger rätt att sprida som man vill stoppa.

  • qeruiem says:

   Javisst, men hur ska du kunna göra det utan att samtidigt sabotera Internet på en synnerligen grundläggande nivå? Det är den stora tiotusenkronorsfrågan som ingen faktiskt har ett svar på.

 5. Pingback: Kony 2012 « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: