IT-Ludditerna anfaller!

Filmfolket är en glad liten IT-Ludditförening som tagit på sig den svåra uppgiften att ta fram propaganda för att framställa sitt egenintresse i så god dager som möjligt. Att tex jämföra solarietid med fildelning som de gör i sin ena propagandafilm är så infantilt att jag saknar ord, men likväl gör de detta patetiska misstag.

Det vore intressant att läsa deras skolmaterial ”Ett schysstare internet” men givetvis finns inte detta material för nedladdning trots att det är gratis, vilket jag tycker säger ungefär allt om deras internetmognad. Det är säkert lika bra det, jag trivs med den nuvarande blodtrycksnivån.

Nå, de låter diverse politiker svara på en enkät och att kalla frågorna vinklade är nog ett väldigt milt påstående. Här följer i alla fall mina svar, trots att jag inte är politiker:

1. Vilken är den bästa film du någonsin sett?

Das Boot. Rekommenderas. Samt, förstås, ungefär allt Terry Gilliam skapat!

2. Hur brukar du oftast se på film, har du exempelvis testat någon av alla de svenska legala alternativ som nu finns för att se långfilm och tv direkt över Internet?

Alla? Jag har bara hört talas om Voddler och huruvida det är legalt kan man ju fråga sig med tanke på att Voddler bryter mot GPL, dvs den tjänst som det främst pushas för som ett legalt alternativ till upphovsrättsbrott begår själv upphovsrättsbrott!

Om det här är vad filmbranschen själva kallar legalt, dvs att de skiter i upphovsrätten så länge det drabbar någon annan, så är jag inte överdrivet imponerad.

3. Tycker du att film- och tv-skapare ska ha rätt att ta betalt för sitt arbete även på Internet?

Det beror på vad man menar. Om en film- eller tvskapare har ett kontrakt att de ska ha en viss ersättning för utfört arbete är det självklart att de ska ha betalt (annars är det kontraktsbrott), men att gå så långt att tillåta upphovsrättsindustrin att inrätta en egen poliskår som har rätt att inkräkta på folks privatliv för att jaga fiktiva förluster pga uteblivna potentiella(!) försäljningar så tycker jag att integritet och privatliv väger tyngre.

Styckförsäljning av kultur är död, det är dags att ni utvecklar nya affärsmodeller. Väx upp och kom in i 2000-talet, we have cookies.

4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala piratmarknaden för de legala svenska aktörerna som distribuerar film och tv direkt över nätet?

Inte alls. Aktörerna får antingen konkurrera med bättre funktioner eller gå under. Ludditerna protesterade på sin tid mot de mekaniska vävstolarna, hade de fått sin vilja igenom hade den industriella revolutionen troligen haltat rätt betänkligt vilket visserligen hade gagnat textilarbetarna på kort sikt men varit en förlust för samhället på lång sikt.

Det vore lika vansinnigt att ge efter för IT-Ludditer! Att stoppa den tekniska utvecklingen gagnar bara ett litet fåtal, så det är bättre att de får anpassa sig än att resten av samhället ska bromsas upp av ett gäng bakåtsträvare. Eller så får Filmfolket bilda en svensk Amishgrupp som lever kvar i en 1900-talscivilisation baserad på mekanik snarare än digitalteknik där de kan få leva i fred med mekaniska filmkameror, kemiska processer och utan Google.

5. I många europeiska länder har internetoperatörerna ett ansvar för att motverka illegal fildelning. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

Hela idén är befängd och grundar sig i en självbild där man framhäver sig själv som oerhört betydelsefull för landets fortsatta existens. I själva verket så har kultur alltid funnits och även om skiv- och filmindustrin kollapsade i morgon så skulle det fortfarande skapas ny kultur, även om det säkert skulle bli en viss förvirring under det temporära vacuum som bildas när ett monopol raseras.

Just nu står upphovsrättsindustrins intressen i direkt motsatsförhållande mot teknikutvecklingen och är det någonting som historien visar så är det att teknikutvecklingen aldrig låter sig stoppas utan möjligen bara bromsas. Upphovsrättsindustrin i sin nuvarande form är döende och ju längre de slåss, dess mer illa kommer de råka ut.

Adapt or die, som det heter.

Jag är säker på att de egentligen inte har ett dugg lust att läsa mitt enkätsvar och hellre dricker gift än publicerar det på sin propagandawebsite, men det skiter jag i.

Andra som bemött denna spya av desinformation är Sagor från livbåten, Anna Troberg, Keep on balping, Rick Falkvinge och Grodorna kokar.

8 Responses to IT-Ludditerna anfaller!

  1. Das Boot all the way 🙂

  2. Pingback: Tweets that mention IT-Ludditerna anfaller! « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

  3. Pingback: Filmfolket frågar – Calandrella (PP) svarar: « Calandrellas blogg

  4. Pingback: Filmfolket och deras frågor « Ett Otygs funderingar och betraktelser

  5. Tommy says:

    Jag njöt när jag läste dina svar.

  6. Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  7. Pingback: Kapten TOQigs piratskepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: