Illegal bräddelning!

Idag har jag tagit brödfödan från en hantverkare genom att såga och skruva på alldeles egen hand. Rent generellt är det givetvis fördjävligt att hantverkarna inte får betalt, speciellt som jag plankat (pun intended) delar av konstruktionen rakt av från professionella hantverkare.

När man tänker efter så är det förstås fruktansvärt att Biltema, K-Rauta och andra försäljningsställen av verktyg och material till gör det självare inte tvingas betala en hantverkarskatt när de underlättar för vanligt folk att ta hantverkarnas jobb utan att betala. Fast samtidigt har jag läst att Joe Konrath skrivit att författarna kan klara sig rätt bra trots att alla stjäl deras verk utan att skämmas:

As you see by the recent picture, I’m being pirated. Google pointed to 8880 different sites where my work is being illegally shared. And these are just torrent sites. This doesn’t count file lockers, which I believe account for many more downloads than torrents.

And yet, I’m not worried. I’m currently selling 220 ebooks per day, and that rate shows no signs of slowing down.

Så det kanske finns hopp även för hantverkarna? Jag ska i alla fall försöka trösta mitt dåliga samvete med det och intala mig själv att hantverkarna helt enkelt får anpassa sig till en verklighet där verktyg och material numera är så billiga att man inte längre måste ringa en hantverkare för att få nåt gjort och där man kan klanta sig på alldeles egen hand utan att det krävs ett proffs för få till ett rejält fuskbygge.

Frågan är väl bara hur en e-hantverkare ser ut…

5 Responses to Illegal bräddelning!

 1. Bosse says:

  Konstig jämförelse. När du sågar och skruvar på egen hand gör du ju jobbet själv. Du efterfrågar inte längre hantverkarens arbete.

  Det är väl helt OK att du också i andra fall gör jobbet själv, det vill säga skriver och framför din egen musik och litteratur, eller gör din egen film, osv? Det tror jag inte att det finns någon som har synpunkter på, och jag tror inte att det finns någon som vill att du ska betala någon skatt för att du ”tar brödfödan av” artister, författare, skådespelare, regissörer, osv. för det.

  Kör på bara!

 2. Jonas B. says:

  Bosse: Oj, har du missat de senaste tio årens debatt? Upphovsrättsindustrin gör allt för att misstänkliggöra eller till och med olagligförklara alla former av amatörkultur (t.ex. Youtube) eller distribution direkt mellan privatpersoner (t.ex. torrent-siter).

  Kreatörer som själva försöker distribuera sitt material förbjuds teckna STIM-avtal (det ryktas väl att de svänger nu men jag vet inte om det gäller i praktiken än, tio år för sent dock) och förbjuds pressa CD-skivor (vilket man inte får göra hur som helst märkligt nog).

  Varje teknisk förändring som DVD- och BluRay-skivor har haft det gemensamt att det skall vara omöjligt (och olagligt!) att framställa dessa som privatperson (vilket möjliggörs med DRM-lagar, snårskogar av patent, och hot om stämningar).

  Ett av de vanliga argumenten det gödslas med på debattsidor och i TV är att ingen skulle göra detta jobb om man inte fick betalt, vilket i stort sett är ett misstroendevotum mot alla entusiaster. Linux och annan fri programvara hålls i möjligaste mån osynlig till exempel.

  Jag tror inte du verkligen har missat allt detta utan spelar djävulens advokat lite här, men jag passade ändå på att ta tillfället i akt och glänta lite på dörren till konkreta exempel. Alltid upplyser det någon!

 3. pipe says:

  Nu är det ju jobbet att tillverka en kopia som man betalar 179:- för eller vad det nu är. Ett jobb som nu med datorns intrång i folkhemmet kan göras i praktiken gratis.

 4. Rappala says:

  Innan man uppfann containern fanns det 129.000 hamnarbetare i Storbritannien. 1995 fanns det 11.000 kvar. När man handlossade allt gods från båtarna var det inte ovanligt att runt 30% av till exempel en last sprit mystiskt försvann längs vägen, vilket skylldes på ”breakage”. Jag vet inte vad siffrorna var för sverige, men om sjöfartssidan varit lika ivrig på förnyelse som upphovsrättsbolagen så hade vi dels haft koleldade ångfartyg fortfarande, och dels hade det funnits en armé av lobbyister som förklarade att de fördyrande mellanhänderna är helt livsviktiga och att de egentligen borde ha betalt varje gång någon använder t.ex. en tandkrämstub som de hanterat.

  Bli inte förvånad om byggfacket sätter dig i blockad och börjar gå runt med skyltar utanför din dörr. De gillar sånt (betydligt mer än de gillar att arbeta).

 5. N. Yanikyan says:

  Bra skrivet! Gratulerar modigheten av denna sidans både webmastern och deltagande. Men det finns flera orättvisor liksom ovan-avslöjat fall! MIGGAN slår rekord —i antalet ertappade. MUTOR, vad annars?! Visst; igenkänd… Jo, hon&hennes samverkande offrar flera på olika sätt, inte minst fifflet… denne Bakir tvingar min tjej också att vara gratis städare i sitt bolag säte i Sollentuna sitter Fadime Bakir som styrelseledamot medan Bakirs manliga samverkande trakasserar/utnyttjar min tjej i alla…(fruktansvärt…kan inte ens avslöja…) vi tvingas ständigt att blunda för oegenligheter.. annars skulle jag inte få TUT, mina anhöriga också riskerade vi att missa arbetskraftsinvandring 7 AT-UND på LMA-kortet som alla drabbade förstår väl… … Kära Svenska samhället: synskadade ni allihop??? titta på vårat LMA-kort och fråga vad 7 AT-UND innebär, hur beviljas detta undantag om min tjej inte skulle acceptera deras……..krav………. vi gråter nu dag och natt…….hurdan slags barn skaffar vi i detta läge………….hjäääälp, snälla!

  N. Yanikyan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: