Planet Déjà Vu

Till och från brukar man säga att historien upprepar sig och ibland känns det som att det finns en naturlag som tvingar oss, hela samhället, att göra om misstag gång på gång som en slags kollektiv déjà vu. Till att börja med, den här videon om oljekatastrofen i Mexikanska Gulfen som visar en skrämmande likhet mellan den nuvarande olyckan och en liknande olycka som hände 1979:

Sen har vi förstås allt detta domedagssnack om att fildelning skulle resultera i ett kulturellt Ragnarök, vilket nu sakta krupit fram inte är något annat än en ren lögn. Det verkar tvärt om som att marknaden blomstrar, dvs precis som vanligt. Det är inte helt olikt hur det var när discomusiken skulle göra alla musiker arbetslösa:

Och inte ens då var det första gången upphovsrättsindustrin överreagerade, jag har följande lilla guldkorn från Radio och television (nr. 12, 1960) uppklistrat på väggen;

I POPULÄR RADIO nr 12/1931 behandlades i en ledande artikel grammofonmusiken i radio. Enligt en överenskommelse, som träffats mellan Radiotjänst och skivfabrikanterna skulle grammofonmusiken i radio beskäras till 6 timmar i veckan. Grammofonbolagen hade fått för sig att rundradion stal deras kunder och Radiotjänst har »snällt jamat med». »Är det någon som på allvar tror det?» skriver POPULÄR RADIO. »Väntar man sig en plötslig ökning i omsättningen av en ransonering i radio av grammofonmusiken?» »— Firmorna äro tydligen övertygade om att så är fallet», står det vidare i ledaren. Kortsynt resonerat, ansåg PR, ty grammofonmusik i radio är finfin reklam för skivfabrikanterna, och grammofontimmen bör därför utgöra en stimulans för skivförsäljningen.

En annan liten godbit jag samlat på mig är följande lilla foto med (avskriven) bildtext:

Förmildrande dom

1928 inträffade en materiellt svår bilolycka på riksvägen mellan Örkelljunga och Åsljunga. Det var en Örkelljungabo som körde på en köpman från Skånes Fagerhult. Vid den efterföljande rättegången i Klippan sades det att Örkelljungabon som var orsak till olyckan fick en förmildrande dom därför han hade druckit brännvin och därför hade svårt med att styra.

Det verkar kanske otroligt att en dylik sak skulle kunna hända igen, men likväl drabbades jag nyligen av ytterligare en Déjà vu.

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.
– George Santayana, The Life of Reason (1905-1906) Vol. I, Reason in Common Sense

Pingat på Intressant.

2 Responses to Planet Déjà Vu

  1. mrperfect72 says:

    Verkligen en bra aspekter.

  2. Christer says:

    Lysande.

    Tyvärr är det nog dessutom så att många som känner till sitt förflutna lik förbannat inte begriper bättre än att upprepa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: