Den gryende framtid är vems?

Idag skriver Kent Persson:

Det går bra för Sverige. Tillväxten ökar snabbare och mer än vad man trott tidigare. Med tillväxten så kommer jobben, ekonomin stärks och välfärden kan garanteras och utvecklas. Anledningen till att det nu går bra är att Alliansen tagit ansvar för ekonomin och återupprättat arbetslinjen. Dessutom sparade Alliansen i ladorna i goda tider för att kunna sätta in i sämre tider. Det gör att välfärden värnades.

VAR I HELVETE ÄR MODERATERNA JAG VÄXTE UPP MED?! Vem har kapat Moderaterna och gjort dem till övervakningsbeivrare som vevar om att det går bra för Sverige för att några siffror visar glada värden? Hade Gösta Bohman levt idag hade han förmodligen fått slaganfall och undrat vem som kidnappade partiet och lät ideologin gå plankan.

Vet ni om att USA idag har möjlighet – och det kommer alltså andra länder att ha i morgon – att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datans ofelbara effektivitet.
Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre.

Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975.

När vi hävdar begreppet frihet under ansvar, när vi påstår att de enskilda människorna bättre än staten, dess politiker eller företrädare kan förvalta resultatet av sitt eget arbete, när vi tror på tankefrihet, på yttrandefrihet och en fri marknadshushållning, på individuell utbildning och social gemenskap grundad på frivillighet och inte på tvång, då gör vi allt detta därför att vi tror att människorna är förnuftiga nog – eller om de får ansvar, kan bli förnuftiga nog – att själva fatta de nödvändiga besluten. Den västerländska demokratin bygger ytterst på just detta. Om man inte förutsatte att medborgarna var förnuftiga, tänkande människor, då skulle det demokratiska systemet vara en omöjlighet. Men i vår förnuftstro ingår också – till skillnad från gamla tiders liberaler – att vi vet att människans kunskap är begränsad. Vi kan aldrig fullt ut se konsekvenserna av våra handlingar. Därför tror vi på en stegvis reformering av samhället. Vi kan ha fel. Låt oss vara ödmjuka nog att erkänna det.

Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma i Göteborg den 21 november 1980.

Historien om vår demokratis framväxt handlar om enskilda människor krav på handlingsfrihet gentemot överheten. Det har varit en kamp mellan dem som sökt frihet och de maktägande grupper i skilda tiders samhällen som velat förneka och förvägra dem denna. Gradvis har en politisk ideologi växt fram om hur det samhälle skall byggas som sätter människans frihet i centrum. Ur den processen har utgått övertygelsen om att människans frihet är det viktigaste i ett samhällsbygge. Och från den övertygelsen har läran om demokratin fått sin utformning. Läran om hur friheten måste skyddas och garanteras av en statsmakt, som i sin tur är styrd och kontrollerad av folket självt.
I dag ter sig detta självklart. Men för den tid då samhället fortfarande var den oinskränkta överhetens tummelplats uppfattades denna lära som omstörtande. Men den var revolutionär i detta begrepps bästa bemärkelse. Få revolutioner har betytt så mycket för vår civilisations utveckling som den amerikanska frigörelseprocessen. Genom självständighetsdeklarationen i juli 1776 lades för första gången i modern tid grunden för en stat och en nation inom vilken individens oförytterliga fri- och rättigheter betraktades som det mest betydelsefulla. Det som skedde i Nordamerika för snart jämnt två århundraden sedan, beredde vägen för den demokratiska utveckling som fick sitt genombrott i vårt land vid ingången till 1900-talet.
För oss är demokratin den statsform som bättre än någon annan förmår garantera och skydda de enskilda medborgarnas frihet. Friheten är demokratins grundval, dess styrka och inspirationskälla.

Gösta Bohman i riksdagen, 4 juni 1976.

Ja, en gång i tiden var det självklart att individens frihet var en av grundvalarna i en demokrati och när jag växte upp var det Moderaterna som värnade om friheten och som protesterade mot vad man ansåg var statens överförmynderi. Samma parti idag har kastat friheten överbord och vrider sakta åt tumskruvarna på folket, fullständigt glömska för de ideal som de själva en gång i tiden höll högt.

Dagens Moderater är en ynkedom, en patetisk spillra av ett parti som en gång i tiden med stolthet bar fram sin ideologi och sina frihetsideal. Det går åt helvete med Sverige, de som påstår nåt annat har inte läst sin historia eller har skaffat sig skygglappar större än USA:s utlandsskuld.

Skäms.

11 Responses to Den gryende framtid är vems?

  1. Helt rätt. M står inte längre för individens rätt utan har blivit en variant av reservsossar. Tyvärr finns det ju dessutom rätt gott om sossar som det är så jag ser heller inte behovet av att ha några i reserv.,

  2. Beelzebjörn says:

    Jag tror att Reinfeldt bytt ut de där visionerna…
    Numera kan man läsa ”Det Sovande Folket” istället (eller, man SKULLE kunna, men av någon anledning är den numera mycket svår att hitta på biblioteket), vilken kan summeras med: ”Svensken är dum, lat och bortskämd, och behöver piskas och bevakas, så att han hittar tillbaka till det Goda Dygdiga Livet”.

  3. Väl dundrat.

    Jooodå, visst går det bra för Sverige. Titta bara på siffrorna. Svenskarna, däremot, går det sämre för. 😛

    Att sen det första förutsätter det andra i längden… det är en annan historia. Längden är oväsentlig. Allt, till och med Moderaternas kära militärmakt, är slaktat för att klämma igenom skattesänkningar och sälja av vinstgivande företag. Med dessa svårreversibla operationer (att höja skatter och förstatliga företag kräver liksom en hel del mer ballar än att inte sänka eller sälja dem) färdiga tror jag att de intalat sig att de kommer att börja bry sig om andra friheter än den ekonomiska igen… men jag tror lika lite på att det blir av som att proletariatets diktatur nånsin skulle avskaffa sig själv. Makten avskaffar väldigt sällan sina redskap när det väl kommer till kritan.

    Alltmedan Barack Obama frivilligt implementerar en digital offentlighetsprincip: http://www.whitehouse.gov/open . Det är jag uppriktigt imponerad av.

  4. Pingback: Tweets that mention Den gryende framtid är vems? « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

  5. Pingback: För sent?… | Hans Blogg

  6. mrperfect72 says:

    Bra skrivet och reflekterat om moderaterna. Ja. De var baettre foerr, eller saa var i alla fall orden baettre.

    Alla ideologier kan missbrukas till att bli totalitaera.

    Det vore enormt bra om demokratiska partier kunde bli mer demokratiska, socialistiska stater kunde bli socialistiska med den jaemlikhet de paastaar sig vilja ha, liberala partier verka foer frihet och inte motsatsen som idag och kapitalistiska stater bli kapitalistiska i ordets raetta bemaerkelse…

    Laat oss samla oss i ett verkligt demokratiskt parti daer orden har verklig inneboerd och kasta ut de gamla totalitaera partierna!

    MVH
    MrPerfect72
    Medlem av Aktiv Demokrati

  7. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-07-31

  8. Pingback: Tio guldkorn ur Piratpartiets valmanifest | Anna Troberg

  9. Det var just den sortens klokskaper som gjorde att jag gick med i MUF redan som späd 13-åring, 1975.
    Bohman var cool. Bohman hade visioner. Bohman hade integritet.
    Bohman hade ett riktigt jobb i många år innan han blev politiker.
    Bohman var fan i mig den förste politiske piraten i Sverige (tänk bara på vad han sade om den amerikanska avlyssningen av telefoni- och datatrafik).

    Sen gick det åt helvete med Moderaterna.
    Först lite hejsan skojsan med Adelsohn, sen ”den enda vägen” med Bildt, utslätad intighet med Bo Lundström, eller Lundgren (eller vad han nu hette), och sen socialfascism med Reinfeldt.

    Snacka om att Moderaterna har tappat stilen.

    Tyvärr är de inte ensamma. Folkpartiet har varit ett liberalt parti en gång i tiden, och de har en ärofull historia – men det räcker ju inte när man byter liberalism mot totalitär likritktning och känslokall batongfascism.

    Ja,det är tragiska resor, studier i politiskt förfall.

    • qeruiem says:

      Och på vänsterkanten tycker jag mest att man ser vilsna partier som passerat sitt bäst-före-datum. Inte mycket bättre. Hela j-a politiken känns som att den passerat bäst-före…

  10. Haha, vänsterkantens partier hade nått sitt bäst-före-datum innan jag föddes.
    Hopplösa skitpartier.

Lämna en kommentar