Vi vinner i Afghanistan, eller…?

Den här videon dök upp i mitt twitterflöde och den visar på ett skrämmande sätt precis hur framgångsrika insatserna i Afghanistan är:

Nån som fortfarande tror att det går att vinna kriget…?

13 Responses to Vi vinner i Afghanistan, eller…?

 1. Zac says:

  Otäckt!

  //Zac

 2. MrPerfect72 says:

  5000? Verkligen endast 5000 doedade barn kvinnor och maen av befolkningens 31 056 997? Varav kanske numera 80% hatar kriget? Vinnarna? Vapenindustrin? http://en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex Herrar i lyxbaatar 30 meter laanga?

 3. Fredrik Larsson says:

  Det handlar inte om att vinna kriget – ingen kan vinna ett krig. Det handlar om attt vinna freden. Om det går att åstakomma i Afganistan vet jag inte men har vi tagit f-n i båten kanske vi är tvugna att göra vårt bästa för att ro honom i land.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  • qeruiem says:

   Mhm, kanske det. Du tänker på som USA gjorde i Vietnam då…..?

   • Fredrik Larsson says:

    Lite grann det som är problemet i både Afganistan och Irak. Man har gått in med militär makt och tagit kontroll över större delen av landet/staten. Men när man gjort det har man ingen aning om vad man skall göra med det.

    Jag tror att man kan vinna både kriget och freden med vapnen ”kylskåp, rinnander vatten, elektriska spisar och kanske datorer och skolor”. Både i Afganistan och i Irak eller iaf. hade man den möjligheten från början. Sedan behöver man självklart ha passiviserat (iaf hyfsat) det värsta militära motståndet först. men det har vi redan åstakommit.

    Eftersom vi nu redan är där måste vi ställa oss frågan huruvida vi orsakar mer skada genom att stanna eller genom att dra oss tillbaks och det är det jag menar med att ha tagit f-n i båten. Om vi bedömer att skadan blir större av att dra oss ur då har vi nu när vi ställt till det en moralisk djä-la skyldighet att stanna.

    Mvh
    Fredrik Larsson

  • connyt says:

   Det är klart man kan vina ett krig. Snarare går det inte att vinna freden om man inte först vinner kriget.

  • Fredrik, så vi är i Afghanistan – för att vi är i Afghanistan?

   Vi ska vinna freden genom att skicka militär. Maken till korkad logik. Vill man ha fred får man först sluta kriga.

  • linalj says:

   Ja naturligtvis, för att erkänna att man har handlat fel eller på annat sätt erkänna att man inte alltid har 100% rätt är inte att tänka på.

 4. Hittade denna infographic igår gällande hur stor andel av pengarna för att rekonstruera Irak som USA spenderat som går att spåra vart de gick, inte helt ontopic, men förhoppningsvis intressant?

  Vart gick pengarna att återuppbygga Irak

 5. Kanske är på sin plats att nämna att IED står för ”Improvised Explosive Device” eller pga hur de oftast placeras ofta benämnt ”roadside bomb” i amerikansk media.

  För övrigt så borde historien ha lärt våra ledare att liberaliseringar inte kan bombas fram. Liberaliserade samhällen uppstår då man försöker tillgodose vad de normalt ska innehålla dvs frihet, demokrati, rättvisa, utbildning och basal samhällsinfrastruktur. Inget av detta har tillgodosetts i Afghanistan varför USA:s härjanden lär få konsekvenser för lång tid framöver.

  • Fredrik Larsson says:

   Likadant i Irak.

   Som jag sagt tidigare det är inte Lockheed Martin eller BEA som tillverkar sättet att vinna det är Hewlett packard, General Electric, Sony och Pfizer m. fl.. Vapen kan bara användas för att stabilisera ett område aldrig för att vinna ett krig. Sedan kan man utnyttja stabiliteten för att bygga ett land och ge folk en dräglig standard. Så fort dom fått det upphör viljan att slåss.

   Mvh
   Fredrik Larsson

 6. Pingback: Twitted by Qeruiem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: