FRA:s hemliga frågor & svar

Som jag skrev i min förra post FRA gillar inte att hamna i rampljuset så verkar inte FRA gilla publicitet, alltså var jag förstås tvungen att läsa den pdf som SVT länkade till. Det är en diger lista med frågor och svar och några av de mer intressanta är (mina understrykningar):

Fråga 2

I förslaget förekommer denna formulering: ”Sökbegreppen får inte vara direkt hänförligt till viss fysisk person, såvida det inte är av synnerlig vikt för verksamheten.” Vad betyder det? kommer vi att kunna ägna oss åt spaning mot fysiska personer i ungefär samma omfattning som idag?

Svar
[…]
Vi räknar med att vi kommer att behöva motivera på ett noggrannare sätt än idag varför enskilda parametrar aktiveras i vår inhämtning. Så länge vi kan ge goda motiveringar räknar vi dock inte med att vår verksamhet kommer att påverkas negativt. Vi kommer däremot inte att kunna lägga in parametrar slentrianmässigt, eller ”för säkerhets skull”, om vi inte kan ge en god motivering; denna begränsning skiljer sig från hur det praktiskt fungerar idag, men skärpningen känns minst sagt rimlig och är säkert något som välkomnas av många.

Fråga 5

Inom ramen för grundforskningsverksamheten får vi rätt att lagra trafikdata, som bland annat innehåller uppgifter om vilka abonnentnummer eller e-postadresser som varit i kontakt med varandra. I efterhand kan vi söka i materialet och utbyta information med partner. Borde därför inte klargörandet under punkt 3 i ”Påståenden & Klargöranden” kompletteras? ”Påstående: FRA arbetar på så sätt att all tillgänglig kommunikation lagras. I efterhand görs sökningar i den trafiken.” Förfarandet inom grundforskningen att lagra stora mängder information, som sedan söks igenom, liknar väl själva påståendet?

Svar

Det är helt riktigt att hanteringen av trafikdata skiljer sig från hanteringen av inhämtat innehåll. Dels finns goda praktiska skäl till detta, eftersom trafikdata volymmässigt lämpar sig bättre för lagring än innehåll, dels är också tillgången till trafikdata ett oumbärligt verktyg för såväl inriktningsbeslut som möjligheten att finna nya urvalsparametrar (till exempel om ett målobjekt bytt till annat kontantkort).

Vi är mycket angelägna om att kunna använda trafikdata även i framtiden. Med ökad framtida användning av kryptering och med ständigt ökande trafikvolymer ökar också trafikbearbetningens styrkor i förhållande till den klassisa icke-militära innehållsbearbetningen.

Fråga 20

Hur ska vi hantera allt lagrat?

Svar

Precis som idag skall vi inte lagra mer information än nödvändigt längre än nödvändigt. Att värdet av t ex kryptomaterial eller militärt råmaterial kan visa sig först efter lång tids bearbetning ser vi inte som något problem – vi konstaterar helt enkelt att vi dessa fall konstaterar att informationen är av långsiktigt intresse och därför kan förbli lagrad.

Fråga 23

Kan man lägga in ett brett sökbegrepp och sedan spara för att söka senare och för ett annat ändamål som man inte visste om när man lade in sökbegreppen?

Svar

Vi räknar som tidigare nåmnts med att vi kommer att behöva motivera de sökbegrepp som aktiveras, och det vill därför till att du verkligen har ett bra skäl till varför du behöver använda ett bredare sökbvegrepp (till exempel en nummerserie). Att det enbart är bekvämt, eller att du inte vill riskera att missa något, kommer svårligen att vara skäl som övertygar ett kontrollorgan. Såväl kabelaccessen som de striktare kraven som följer av kontrollorganets övervakning av vår verksamhet kommer att tvinga oss att bli mer precisa i vårt urval och vårt arbete. Den tid då vi kunde inhämta all tillgänglig trafik på enskilda riktningar för att sedan sovra i efterhand är av flera skäl förbi. Våra analytiker kommer att behöva bli ännu bättre på att förstå och använda urvalet som ett precisionsinstrument.

Det jag främst finner intressant är just att FRA kommer prioritera sökningar i trafikdata, dvs man kommer inte leta efter nyckelord som ”bomb” eller ”terrorist” eller så utan i stället förmodligen rita sociogram över alla som fastnar i deras filter.

PDF:en är avskriven i textformat av mig och Hans J (tack för hjälpen!) och kan hämtas här.

Uppdatering: Hans har nu även korrläst hela dokumentet och fixat ett par av de slarvfel jag gjorde i min halva. *host* Det uppdaterade dokumentet finns här.

Läs även vad Farmor Gun skriver om att FRA nu får dela med sig av sitt data.

Pingat på Intressant.

4 Responses to FRA:s hemliga frågor & svar

  1. Pingback: Tweets that mention FRA:s hemliga frågor & svar « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

  2. Bra jobbat! Tack för sammanfattningen.

  3. Pingback: Inget nytt under solen – FRA lyssnar som tidigare « Emil Isberg

  4. Pingback: Våra egna värsta fiender… « Full Mental Straightjacket

Lämna en kommentar