Ta alltid backup!

Ibland får jag den sorgliga uppgiften att försöka rädda data från hårddiskar och andra lagringsmedia. Ibland går det bra, tex om någon bara råkat radera filerna men själva mediat är fysiskt helt, men ibland är det ett hopplöst fall.

Idag försökte jag få liv i en USB-hårddisk som spann upp, hade problem att hålla hastigheten och spann ner igen. Ibland beror det på att lagrena är slut och att disken helt enkelt snurrar trögt och då kan man få liv i dem tillräckligt länge för att kopiera allt data om man matar dem med rejält med ström.

Den här gången hjälpte inte det, disken fick så mycket ström som den ville ha men lik förbaskat spann den ner igen och dessutom lät den illa när den gjorde det. Just oljudet fick mig att börja ana oråd så jag plockade fram skruvmejseln och öppnade disken och fick se det här:

Det spår som syns i skivan är alltså en skada pga att läshuvudena (de där yttepyttesmå metallarmarna till vänster om tändstickan) ”landat” på skivan. Normalt sett skapas det en luftkudde mellan skivorna och huvudena när disken roterar och denna luftkudde ser till att det aldrig blir direktkontakt, men om disken får en rejäl smäll kan huvudena få fysisk kontakt med skivorna vilket ofelbart resulterar i att disken blir delvis eller helt obrukbar.

Nu har jag inte pratat med ägaren av hårddisken, men det jag tror hänt är att den externa hårddisken råkat välta eller på annat sätt fått en rejäl stöt medans den varit igång och nu är den alltså komplett obrukbar. Det enda sättet att få ut det data som finns kvar i de områden av skivorna som inte blivit förstörda är att skicka disken till en av de firmor som specialiserat sig på just att rädda diskdata, något som vanligtvis brukar kosta flera tiotusentals kronor.

Så snälla, ta backup för er egen skull innan ni blir ännu en av alla de personer som förlorat oersättliga semesterbilder eller den där uppsatsen eller rapporten som ni jobbat med i en halv evighet. Om ni inte anser att ni har råd eller ork att ta backup på allt data, lagra åtminstone alla viktiga data (personliga brev, fotografier etc) i en speciell mapp som ni sen kopierar till en DVD, USB-sticka eller en liten portabel hårddisk. När en hårddisk kastar in handduken så händer det oftast utan någon som helst förvarning och då är det försent.

Pingat på Intressant.

12 Responses to Ta alltid backup!

 1. Pingback: Tweets that mention Ta alltid backup! « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 2. Smen says:

  De hårt arbetande teknikerna på SÄPO tänker nu:

  Wait for it

  Wait for it

  ”Åfan! Man skulle kunna radera data på det viset!”

  🙂

 3. Sällan man ser head crashes numera. Men uppenbarligen förekommer de fortfarande…

 4. Robert Andersson says:

  Spara disken. Om 20 år kan ju informationen på den kosta en spottstyver att ta fram.

 5. wertigon says:

  Det mest intressanta med backuper är vad man ska backa upp sitt data på.

  Papper är det bästa då det håller långt mer än en CD-skiva, men låtar och filmer är lite dryga att få ut på papper. Raids dör dubbelt så ofta som vanliga hårddiskar och cloud services riskerar alltid att dö ut pga konkurser eller för dålig lönsamhet. CD- och DVD skivor håller inte heller i all oändlighet…

  Så, vad föreslår du att man backar upp med, och helst ska det vara en lösning som är:

  a) Plug’n’Forget
  b) För hemmabruk
  c) Ska kunna hålla under en tidsperiod på 50 år eller mer

  • qeruiem says:

   Jag backupar på hårddiskar. Det är inte optimalt det heller och kräver att man hela tiden underhåller sina backuper (dvs flyttar till modern hårdvara hela tiden).

   Det är dock den enda realistiska backupmetod jag hittat för stora datamängder och, inte minst, för hemmabruk (b). För långa backuptider (dvs a & c) undrar jag om inte DLT kan vara ett vettigt alternativ, men prislappen gör det troligen rätt orealistiskt för hemmabruk.

 6. Ett uppfräst spår på skivan behöver inte nödvändigtvis betyda att hela disken är oläslig, även om så mycket riktigt brukar vara fallet, eftersom det brukar innebära motsvarande skada på läshuvudet.

  Ett gammalt beprövat knep för att få en trilskande hårddisk att fungera så länge att man hinner rädda det viktigaste från den, är annars att lägga den en kvart i frysboxen. Det motsvarar (ungefär) att skrämma upp strömmatningen till den, men är inte lika destruktivt.

  • qeruiem says:

   Fast problemet i det här fallet är att disken kommer upp i varv men tappar hastigheten när den kommer ut i det trasiga området. Så även om största delen av disken är hel så går det inte att läsa ut det eftersom disken blåvägrar att gå online.

   Man hör rätt tydligt att den gör tre försök innan den spinner ner för gott.

 7. Pewe says:

  Måste tipsa om att diskar med trötta lager mår bättre av kyla, om man fryser hårddisken ett par timmar så fungerar den betydligt bättre än om man matar den med överspänning…

 8. Maria says:

  Eh, det är inte så lyckat att öppna en disk utanför renrum, det kan verkligen förstöra möjligheterna för att en professionell dataräddningsfirma ska kunna rädda något alls.

  Head crashes är inte ett dugg ovanligt, vi får in det på jobbet hela tiden.

  • qeruiem says:

   I det här fallet spelade det ingen roll då datat inte var viktigt nog för att motivera den kostnad det innebär att anlita proffs för att läsa ut datat, så då passade jag på att ta lite pedagogiska bilder i stället. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: