Vänster? Höger? Who cares?

Eric Erfors skriver en alldeles utmärkt ledare där han beskyller våra två block för att bestå av promillepolitiker:

Promillepolitiken bara fortsätter i Almedalen.
Alliansen lovar 3 nya miljarder kronor till kommuner och landsting, vad som på alliansiska kallas ”välfärdens kärna”.

Tre miljarder låter som mycket pengar, men är i själva verket en droppe i munnen på jätten glufsglufs och motsvarar bara fyra promille (!) av kommunsektorns totala inkomster.
Då de rödgröna i sin statsfinansiella lekstuga lovat att ge mer oavsett vad regeringen föreslår så kommer promillepolitiken rulla vidare.
Mona Sahlin var också snabb med att lägga på alliansens promille på sina egna. Ty enligt de rödgröna ska varje ny krona från regeringen ”till välfärden” matchas med nya.
Verkar det seriöst? Stärks verkligen förtroendet för Mona Sahlin i matchen om vilket lag som håller bäst ordning i budgeten? Skulle inte tro det.
I denna teater ingår även att skådespelarna här på scenen i Almedalen med darr på stämman försöker övertyga oss om hur oerhört viktigt dessa promille är för medborgarnas välbefinnande.

Samlingen runt statsbidragen är också en berättelse om hur nära Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt numera befinner sig sakpolitiskt och hur valrörelsen präglas av konstruerade konflikter.
Någon promilles nivåskillnad hit eller dit kommer fortsätta att stämplas som ett ”dråpslag mot välfärden”.

Konstruerade konflikter, ja. Diskussioner om vård, skola och omsorg där båda sidor frenetiskt försöker låta bli att bli sittandes med svartepetter i en arrangerad politisk dans där alla frågor som verkligen har någon som helst sprängkraft frenetiskt sopas under mattan eftersom ingen vill ta i dem. Det är en ideologilös politik där taktik är både målet och medlet och där alla egentligen tycker ”same same but different” i sin iver att vara så mainstream som möjligt, att locka så många väljare som möjligt.

Det finns förstås en positiv sida vad gäller det här, eftersom det spelar så liten roll vilket block man röstar på och eftersom båda sidorna saknar en ideologi värt dasspapperet som går åt efter en valfri lobbyistbjudmiddag så kan man ju låta bli att slösa bort sin röst på något av dessa verbala luftslott och i stället rösta på det parti som faktiskt HAR en ideologi, och en bra sådan!

Och ni vet väl alla vem det är om inte Ferdin… *ahem* Piratpartiet! 🙂

11 Responses to Vänster? Höger? Who cares?

  1. Anna says:

    Perosnligen tycker jag att det exakta beloppet är ytterst ointressant. Man kan uppnå samma resultat med 100 000 kr som med en miljon om man gör rätt saker på rätt sätt och har medarbetarna med sig, istället för att göra fel saker på fel sätt och jobba emot sin egen organisation.

    Höjningar hit och dit, det är principerna bakom som är intressanta och hur man kan effektivisera de organisationer vi redan har. Önskar att både R och S kunde fokusera mer på hur vi ska göra saker bättre istället för på beloppen.

    • qeruiem says:

      Visst är det så, men de har tappat gräsrotskontakten för flera generationers politiska ledare sen och deras universum styrs nu av helt andra principer än den verklighet vi andra lever i. Lite som Hasse och Tages gamla sketch ”2:15 för en liter mjölk? Det var det jävligaste…”.

  2. minata says:

    Vi har tre val den 19:e september. Kommun- Landstings- och Riksdagsval. Mona och Fredrik lyfter fram riksdagsfrågorna (statsbudgeten) främst.. En särskiljande fråga är förmögenhetsskatten. RUT-avdraget. Det finns fler. Det är riktigt att det finns ett konsensus i EU-frågor och sysnen på välfärdssamhället.

    Socialdemokraterna har valt som valfråga: ungdomsarbetslösheten.
    Piratpartiet har valt barnporren som valfråga.

  3. MrPerfect72 says:

    Hoppet kommer i slutet.

    Konsensusen i EU-frågor aer anledningen att baada blocken numera aer extremt lika varann.

    Vi kan naemligen inte foera en skattesaenkarpolitik inom Sverige med bibehaallen vaelfaerd utan att saelja ut statliga bolag samtidigt och naer S kommer till makten, naer skafferiet aer tomt, naer man aetit sig igenom visthusboden, vet de att de inte kan foera naagot annat aen samma borgerliga politik, annars boerjar foeretagen placera sig utanfoer Sverige.

    S moejligheter att foera en vaelfaerdspolitik aer begraensade efter valet, men skulle de prova skulle maanga foeretag sannolikt schappa. Naer folket naesta period aer besvikna paa ofaoeraendrad arbetsloeshet, och ofoeraendrad standard, kanske t.o.m. hoegre arbetsloeshet, eftersom foeretagen kommer flytta ut, saa roestar de borgerligt igen.

    Steg foer steg, period efter period, kommer de rikare bli rikare och de fattigare fattigare. Baada lagen aer med paa spelet. Politikerna i S&M kommer tillhoera oeverklassen. Deras loener kommer foerbli hoega eller kanske t.o.m. hoejas trots att din loen kommer saenkas.

    EU-medlemskapet aer den foerlamande faktorn. Globaliseringen aer ocksaa en faktor. Racet mot bottnen vad gaeller skatter och vaelfaerd boerjade egentligen strax innan vi gick in i EU, med en laanekarusell skapad av Bengt Dennis och Kjell-Olof Feldt som skuldsatte Sverige. EU var givetvis ingen bra loesning paa problemet. Det syns tydligt som korvspad nu.

    S&M har ungefaer samma valfråga vad gaeller ungdomsarbetslösheten. Kalkylen aer i princip samma. Retoriken skiljer naagot.

    Piratpartiet har inte valt barnporren som valfråga, men de valde sin astronaut…. Det aer nog problemet. Raketen har redan startat. Kapseln ligger i omlopp. Nasa befarar att det finns en pedofil med mangaserier i kapseln och uttalar sig: – Det var det haer som inte fick ske. 😀

    Hoppet: Aktiv Demokrati och en vaken befolkning som tillsammans kan inse vad som aer fel och ta oss ur skiten, anser jag. Ska man ha en vaelfaerdsstat daer alla aer med, maaste man ha hoega skatter eller i allafall dela paa jobben solidariskt saa att alla har chansen att betala foer sig. Och foer att klara av det i en vaerld daer andra laender i princip har slav-loener behoever man ha en tullmur. Saa enkelt aer det.

    I piratfraagan vet 90% av folket att det aer raett. Det behoevs inget piratparti foer det, enbart demokrati. Riktigt folkstyre. Laat oss valsamverka!

    • qeruiem says:

      Jag skulle vara tacksam om du dels höll dig till ämnet och dels inte valkampanjade på min blog hela tiden.

      • mrperfect72 says:

        Jag vill valsamverka foer att komma upp i 4%.
        Daa kunde vi kampanja hur mycket som helst pa varandras bloggar foer daa skulle vi gynna varann samtidigt i staellet foer som nu envisas med att komma under 4%.

        • qeruiem says:

          För att valsamverka är det praktiskt om man driver en liknande politik.

          Dessutom är det inte jag som avgör eventuellt valsamverkande så gå och tjôta i nån annan blog är du snäll.

  4. Peter Andersson says:

    Så här skulle det vara, ta gärna bort föregående kommentar:

    Det går att ironisera över att S och M sladdar omkring i samma fil utan att själv vara nonchalant med andra människors pengar. Misstänker att du blev så uppjagad över att ha hittat på det roliga ordet ”promillepolitik” att du lät allt seriöst proportionerligt tänkande hoppa ut genom fönstret. Jämförelsevis så utgör Sveriges nio miljoner invånare ställt mot världens sex miljarder bara 0,15 promille. Vår del av världsbefolkning är alltså så liten att om den var sprit och alla människor i hela världen bara var en enda kropp så skulle vår påverkan på den kroppen knappt ens utgöra en svag intox, inte ens legal rattfylla, etc. Men visst, vi lever just nu i ett valrörelseklimat där allt under 4 procent inte ens ger rätt till inflytande så jag kan förstå hur du tänkte, även om det är fel att dras med i det tänket. Vi är nog båda ändå överens om att det är jätteviktigt för hela världen att PP kommer in i den svenska riksdagen, trots vår lands sketna 0,15 promille.

    • qeruiem says:

      Borttaget som begärt. 🙂

      Jag får dock erkänna att jag inte riktigt begriper ditt resonemang, vad har Sveriges invånarantal att göra med att våra riksdagspartier känns allt mer enkelspåriga och likartade?

      Javisst är Sverige en liten plutt på kartan och det är också därför som PP jobbar internationellt med. Även om PP kommer in i riksdagen och det även kommer påverka internationellt så utsätts Sverige för stora påtryckningar från tex USA att införa de mest hårresande regleringar och lagar. Dessutom har du nog lite fel i att allt under 4% skulle innebära att man inte har inflytande, PP har redan haft rätt stort inflytande enbart genom att finnas till och starta en debatt även om inflytandet givetvis ökade när vi fick 7% av rösterna i EU-valet.

      Om tex PP får 2.5% av rösterna får vi partistöd. Det betyder att vi kan anställa många av de personer som idag jobbar häcken av sig rent ideellt, vilket ger en helt annan stabilitet och koordination. Det betyder troligen också att vi kommer få helt andra möjligheter att höras i media och på så sätt dels arbeta för att få ut våra frågor i ljuset hur mycket övriga partier vill att de ska skyfflas under mattan och dels att vi får helt andra möjligheter att premiera oss själva inför valet 2014.

      Och jag hittade inte på ordet promillepolitik, det var det Eric Erfors som gjorde.

  5. Pingback: Du kommer strax ersätta EU-centralismen med folkstyre « Aktiv Demokrati's blogg

  6. Pingback: När hjälper media till att hala? « Full Mental Straightjacket

Lämna en kommentar