Varför det är viktigt att Internet förblir ocensurerat

Vi som växte upp i pre-Interneteran minns (förhoppningsvis) fortfarande hur lite vi fick veta om ”mindre viktiga delar” av världen, till exempel Sydamerika, och framför allt hur lite bakgrundsinformation som kom fram om det politiska läget eller hur till exempel en diktator lyckats komma till makten. I fallet Pinochet (som nämns i videon) så pratades det mycket om alla som försvann och avrättades under hans regim, men däremot nämndes det ganska lite om kopplingarna till USA och många som hävdade de kopplingarna beskylldes för kommunistsympatier eller för att vara anti-USA.

Till och med SVT var ganska lågmälda i sin kritik. Det låter väldigt bra med en oberoende, statlig nyhetsförmedling men jag har blivit allt mer skeptisk till hur pass oberoende SVT i realiteten varit. Framför allt känns det som att svensk nyhetsbevakning, vilket givetvis inkluderar SVT, har, och har haft, en tendens att rapportera om (och vara lojal till) Sverige, USA och Europa i nämnda ordning och resten av världen har oftast inte ansetts vara så väldigt intressant för vanliga Svenssons.

Pga detta anser jag att Internet är den största demokratiska aktiva process vi någonsin sett i historien och dess allmänbildande funktion ska definitivt inte underskattas. Därför är också censur av Internet, oavsett syfte, ett direkt hot mot demokratin och om vi tillåter att Internet förvandlas till ett nytt kabel-TV där stora operatörer styr vad som ska distribueras så kommer många av dessa ”småländer” återigen falla i glömska och informationen om hur mäktigare länder eller personer missköter sig kommer återigen sopas under mattan.

Även censur som införs av skäl som allmänheten gärna sympatiserar med (tex barnporrfiltret) så finns det alltid en oerhörd risk för ändamålsglidning och i de flesta fall så är det inte ens effektivt. Vi har, helt enkelt, mycket mer att vinna på att våga låta nätet vara ocensurerat än vi har på att försöka censurera bort problemen som finns.

Pingat på Intressant.

7 Responses to Varför det är viktigt att Internet förblir ocensurerat

  1. Pingback: Internetcensur, Befria internet, Stoppa internetcensuren − Varför det är viktigt att Internet förblir ocensurerat?

  2. Christer says:

    Du har helt rätt i din slutsats men låt oss komma ihåg att oavsett hur oberoende SVT varit eller inte varit så skulle de ändå ha gjort en nyhetsvärdering som den du beskriver.

    Ett tydligt minne från min skolgång (vi snackar nog ~1980) är ett par tidningsklipp – ok så tydligt är det inte men jag minns i alla fall huvuddragen. Det ena visade svarta rubriker för en olycka som kunde ha gått riktigt illa men som inte gjorde det. Var den ägde rum? I Sverige såklart. En annan artikel var en liten notis som konstaterade att hundratusentals hade dött i en översvämningskatastrof. Vart? I tredje världen förstås. Detta för att illustrera att nyhetsvärderingen alltid är vriden på ett eller annat sätt.

    Så ja SVT har naturligtvis värderat nyheterna på ett eller annat sätt och ja den värderingen har naturligtvis påverkats av medieklimatet och det politiska klimatet i Sverige i stort. Så att vår rapportering varit som du beskriver är kanske inget att förvånas över, eller dra några långtgående slutsatser av.

    Men jag ger dig 100% rätt i slutsatsen om internet som demokratisk process osv. Här har vi faktiskt möjligheten att värdera nyheterna själva. (Och att låta oss luras – visst – men då är det ju bättre om vi – i skolan – får lära oss att inte vara godtrogna, än att man försöker ”skydda” oss mot illasinnade lurendrejare, eller porr, som Steve Jobs var så stolt över att ”skydda” iPhone-användarna från med sitt AppStore)

    • qeruiem says:

      Javisst, alla gör hela tiden val och värderingar för man kan inte rapportera allt, men den bild många (däribland jag tidigare) har av SVT är just att de skulle vara så väldigt duktiga på att förhålla sig opartiska. Det är just den bilden som det blir allt tydligare att den var och förblir en stor lögn och att de, speciellt vad gäller USA och dess intressanta små ”utflykter” i andra demokratier, ofta varit väldigt dåliga på att ge genomarbetade analyser av läget.

      Jag vill inte säga att SVT bör läggas ner eller att de är onödiga eftersom de är lika dåliga som många andra nyhetsrapporterare, i mångt och mycket innebär de nog fortfarande någon slags grundtrygghet för att media inte ska spåra ur tex som de gjort i Italien, men det behövs definitivt andra kanaler för att täcka upp där SVT, och övriga media, misslyckas.

      Och ja, grundläggande mediakritik och retorik borde fanemig vara obligatoriskt i skolan.

      • Christer says:

        Nu känns det som om det är dags för undertecknad att börja titta på den där tjötvarningslampan som blinkar i periferin…

        Men innan jag gör det vill jag bara poängtera att det finns nyhetsvärdering och nyhetsvärdering. SVT har varit ganska oberoende av staten – åtminstone tidigare kunnat vara riktigt bitska mot högt uppsatta politiker – men inte oberoende av kulturen vi lever i. Och det beroendet kan nog ingen bryta sig loss ifrån. Det gör ont att erkänna men vi Svenskar är inte bara Jantelag utan vi är också jävligt självgoda. Och det sätter förstås sina avtryck även i nyhetsvärderingen. Vi är även i andra avseenden väldigt inspirerade av och lika USA, i betydligt större utsträckning än vi vill medge, och det sätter också sin prägel…

        På senare tid har jag dock inte sett någon särskilt hård kritik mot våra högst uppsatta politiker, men så har ju våra frihetsälskande (sic!) moderater skramlat med vapnen och hotat med att förstatliga SVT. Inte vet jag om där finns något samband men det är ju en intressant spekulation om inte annat… det vore ju minst sagt ironiskt om de fria medierna mördades av just dem.

        • qeruiem says:

          ”Det gör ont att erkänna men vi Svenskar är inte bara Jantelag utan vi är också jävligt självgoda.”

          Det där var klockrent. Och resten var också väldigt bra, det får jag nog meditera över. 🙂

  3. ziggez says:

    För den som är intresserad av USAs framfart i Sydamerika
    rekommenderas filmen The war on democracy av den
    berömda John Pilger austaliensisk
    journalist och filmakare.

  4. Anonym says:

    Grunden till piratpartiets existens kanske.

    http://buildingwhat.org/the-zapruder-film-of-911/

Lämna en kommentar