Blocken rörande överens om försäkringskassan

På punkt efter punkt blir det allt mer uppenbart att oavsett vilket block som vinner så kommer de driva en snarlik politik, detta gäller uppenbarligen även den så kritiserade förändringen alliansen infört vad gäller de långtidssjukskrivna:

I Hedborgs utredning beskrevs sjukskrivning som något som medvetet valdes av många sjukskrivna. Överutnyttjarna fanns inom en mängd olika grupper, menade man. Det var bland annat arbetslösa som sjukskrev sig eftersom sjukpenningen var högre än A-kasssan, norrlänningarna hade sina lokala sjukskrivningskulturer och kvinnorna utnyttjade systemet för att lösa sina ”livspussel” och därmed slippa ansträngande dubbelarbete.


Både Alliansen och Socialdemokraterna menade att Hedborgs utredning satte fingret på problemen med sjukförsäkringen. Börn Johansson däremot menar att bristerna i arguementationen var tydliga. Bland annat framförde Hedborg inga tydliga belägg för att överutnyttjande och missbruk verkligen var ett stort problem. Resonemanget om lokala sjukskrivningskulturer baserades, för att ta ett exempel, på en enskild studie av två etnologer som hade jämfört skillnader i attityder till sjukskrivning på två mindre orter. Att dra slutsatser om orsakssamband från en sån liten studie är definitivt inte möjligt.


Björn Johnsson menar att Hedborgs utredning bortsåg från mängder av betydelsefull forskning. Bland annat tog man inte upp sociologen Tor Larssons rapport Den Galopperande Sjukfrånvaron, som publicerades av Arbetslivsinstitiutet i oktober 2005.
Det Tor Larssons forsking kunde påvisa vara att systemet hade kollapsat kring mitten av 1990-talet. Den mest centrala orsaken var den kommunala sektorns försämrade ekonomi som ledde till omfattande nedskräningar inom den offentliga sektorn under krisåren. Detta drabbade de som vill in på arbetsmarknaden igen väldigt hårt. De öronmärkta pengar som tidigare funnits för att ordna anpassade arbetsuppgifter drogs in när de kommunala budgeterna skulle saneras vilket gjorde att långtidssjukskrivna inom kommuner och landsting fick det betydligt svårare att komma tillbaka till arbetet.


Av förklarliga skäl förbigicks Tor Larssons rapport och många andra med tystnad från politiskt håll. Detta är knappast förvånande med tanke på att om förklaringen stämmer så är det ju politikerna som orsakat den höga sjukfrånvaron och det är ju dumt att erkänna för då kan man ju inte vinna nästa val.

Så precis som tex i fallet med FRA-lagen ser vi en situation där den röd-gröna regeringen planerar och förbereder en förändring som sen alliansen genomför och på samma sätt så har alliansen ägnat sig åt att kratta gången för datalagringsdirektivet som regeringen, vare sig det blir en röd-grön eller alliansregering, kommer införa.

Skillnaden mellan blocken är idag så hårfin att det bara är på detaljnivå de skiljer sig åt så i princip skulle vi lika gärna kunna låta en singlad slant avgöra vilket block som ska regera. Eller så kan man förstås rösta på det enda partiet som fortfarande har en ideologi som de följer.

Den 19:e är valet ditt. Bokstavligt talat.

6 Responses to Blocken rörande överens om försäkringskassan

  1. mrperfect72 says:

    Naaja, det finns fler partier aen Piratpartiet med en ideologi de foeljer, aeven om de inte sitter i riksdagen 😉 …men naer ska syndarna vakna infoer det faktum att pyramidstrukturen aer hela problemet?
    Vakna infoer B-skaadisarnas spektakel:
    * vakna.se
    * davidicke.com
    * aktivdemokrati.se
    * Platon
    ”Folket har alltid någon påläggskalv som de sätter över sig och vårdar till storhet. …Detta och inget annat är roten från vilket tyrrani blommar; När han inledningsvis framträder är han en beskyddare”
    / Platon

  2. Intressant. Skall man hårdra det så kan man tolka det som att vi egentligen har en en enpartistat.

    Demokratin har utvecklats till något väldigt diffust. Kanske i klass med kommunismen, en massa vackra klyschor utan praktiskt innehåll.

    • qeruiem says:

      Men visst är det så. Alla verkar ha blivit mainstream för att det är där de flesta väljarna finns och sen slåss de om samma majoritet väljare och missar helt alla de som därmed lämnas utan alternativ.

      Därför känns det allt mer deprimerande när främst Mona och Fredrik står där och skriker om hur dåligt det blir om den andra sidan får makten när det de bråkar om i själva verket är minimala detaljer. Om de ägnade den energin åt att faktiskt sätta sig in några frågor (tex övervakning och censur) och ta reda på vad olika lösningar innebär på lång sikt i stället för att frenetiskt försöka vara så tillrättalagda som möjligt så hade vi förmodligen också haft en mer livskraftig politik med ideologi.

      Just nu känns det som att man kan välja mellan att rösta på de politiska motsvarigheterna till Mix Megapol och Rix FM i valet. Samma koncept, samma korvstoppning och samma hjärndödande brist på innehåll…

      Att min röst går till PP är för mig självklart. Att andra fortfarande röstar på de etablerade blocken ter sig allt mer som ett mysterium.

      • mrperfect72 says:

        Helt enig med er baada tvaa.

        De partier som inte haaller sig inom sin ideologi kan idag ersaettas av andra….

        …. om de nu verkligen har potential att ta sig in i riksdagen foerbi 4% foer egen maskin.

        Annars maaste de faktiskt valsamverka som nu ex. tillit.info och Aktiv Demokrati faktiskt goer.

        Ja, vi tror kanske inte att vi kommer in detta val, men vi hoppas alla ni andra inser vikten av att vi hjaelper varann. Att vi talar om foer maenniskor att vi goer vad vi kan foer att de ska faa en baettre demokrati.

        Haeng med nu, ni ocksaa! dra med resten av PP nu! DET vore vael en glad nyhet i valspurten?

  3. Pingback: Dagens sorgligaste läsning « Full Mental Straightjacket

  4. Pingback: Myndigheterna och rättslösheten | Sagor från livbåten

Lämna en kommentar