Alltså, skyll fan inte på de som ändå försökte!

Fick ett mail från en i bekantskapskretsen som löd:

Betr Piratpartiet så har de varit i stort sett osynliga i valrörelsen. Jag såg någon enstaka affisch i <X-stad>, det var allt. Jo, jag vet det där med SVT, etc, men det gällde även FI och de har ändå synts väldigt mycket. Mycket fler affischer. annonser och även torgmöten. Men det är möjligt att PP hade torgmöten, bara att jag inte uppmärksammade detta.

Jag blev lite upprörd så jag skrev ett svar som uttrycker precis vad jag tycker om att det skulle vara PPs eget fel:


PP har tyvärr osynliggjorts mer eller mindre i system, tex i SVTs partiledardebatt med riksdagspartier(!) inför EU-valet så fick Schyman sitta med i försnacket trots att Fi varken sitter i riksdagen eller hade platser i EU men PP fick inte vara med vare sig i debatten eller försnacket trots närvaro i Bryssel. Många inom media har dessutom blandat ihop frågorna så det som debatterats har varit riksdagsfrågor, inte EU-frågor.

Emma har skrivit en mycket bra text om det.

SvD har också i princip helt ignorerat PP, trots att PP haft två MEPs på plats i Bryssel och där PP varit ett av de främsta partierna vad gäller att faktiskt driva de frågor de lovat att de skulle driva. De har också varit bäst på att kommunicera tillbaka till väljarna vad som pågår i Bryssel, både CE och Amelia har bloggat regelbundet och CEs ”högra hand”, HAX, har en av de mest produktiva politiska bloggarna i Sverige där han i princip dagligen skrivit om pågående ärenden etc i parlamentet. Inget av detta har fångats upp av media, utan de vänder sig till Stockholm när de vill ställa frågor om EU.

Nu EFTER valet vill tex SVT plötsligt ha en intervju med Anna Troberg (helt jävla otroligt, de borde skämmas!), men innan valet var hon i praktiken en Persona non grata. Och tro inte att hon suttit i ett glastorn och väntat på en inbjudan, hon har varit på SVT och verkligen slagits för att PP skulle granskas på samma villkor som övriga partier med representanter i Bryssel, men SVT (eller media generellt sett) har verkligen ansträngt sig för att slippa plocka in PP över huvud taget i debatten. Media över lag i Sverige har knappt skrivit om EU, det är som att media Sverige fortfarande inte fattat att vi är med i EU och att det är i EU som alla tunga beslut tas. Public service ska vara en oberoende motpol mot privatägna medier och borde DEFINITIVT ha på sin karta att granska makten i EU, men det vi har nu är ett skämt. Lägg ner skiten.

Så varför har inte PP synts så mycket? Tja, förutom ett kontinuerligt styvmoderligt hanterande av pressen (vilket jag inte begriper, pressen, om någon, borde väl kämpa för yttrandefrihet och offentlig insyn i politiken!?) så hade PP en valbudget på 1.5 miljoner, en bråkdel jämfört med de flesta andra partier. Feministiskt initiativ hade förmodligen en valbudget som var något lägre (har inte hittat siffror), men dels fick Fi, speciellt Schyman, mycket mer medial bevakning och de fick även gratis PR, tex genom massa stjärnor som tex släppte en samlingsskiva för Fi.

Kunde PP gjort en bättre valrörelse? Säkert, man kan alltid bli bättre, men det är svårt att motverka en massmedial frånvaro med affischer så fan vet om det hade gjort så stor skillnad och till syvende och sist är det, faktiskt, väljarens ansvar att ta reda på vilket parti som representerar denne bäst. Om medborgarna inte klarar av att göra medvetna val utan kräver att bli skedmatade med extrasötad politisk propaganda för att sen göra ett val baserat på floskler så är det ett samhällsproblem, inte ett partiproblem.

Så nej, det här är FAN inte PPs fel, för PP försökte verkligen och körde så det rykte ända in i kaklet! Valresultatet är pga att vi har ett så totalt värdelöst politiskt klimat i det här landet med:

 • Inkompetenta media som glömt bort att det är deras uppdrag att kritiskt granska våra politiker.
 • Storpartier som förlorade sin ideologi förra århundradet och som bara slåss för maktposition av princip snarare än för att man faktiskt har visioner.
 • Väljare som lägger mer tid på att läsa tester och jämförelser när de köper en ny mobiltelefon än de gör på att sätta sig in i politiska frågor.

Jag ser inte det här som en förlust för PP, jag ser det här som en demokratisk tragedi för Sverige och speciellt media förtjänar en klapp på ryggen för väl utfört arbete. En hård klapp på ryggen. Med ett järnrör, trademark SD.

Sverige har fått precis de representanter de förtjänar. Jag hoppas alla är jävligt nöjda med att SD och Fi nu tar plats i parlamentet.

Uppdatering: Enligt min humla är inne på samma tankar. Läsvärt.

3 Responses to Alltså, skyll fan inte på de som ändå försökte!

 1. steelneck says:

  Jodå, det är delvis PPs fel, det här började jag inse ungefär samtidigt som PP gav Tick en himla massa skit när han stod upp för uttrandefriheten när den i retorisk debatt kom i konflikt med barnporr. PP hade nu blivit så rädd att vara kontroversiell att det helt enkelt inte fanns något rubrikskapande för journalister att skriva om. SD-politiker som beter sig som svin och slåss med järnrör är skitnra reklam jämfört med konformism. Dessutom har ju PP sitt namnproblem som kan nyttjas, men då bara om man är tuff nog nog att sticka ut hakan och faktiskt reta upp en hel del folk, det är ju då det finns något att skriva om. PP har ungefär sedan Ricks avgång betett sig precis som en övervakad person, en sådan som är så rädd att göra fel och bli rödflaggad i systemet att ingenting händer alls vad beträffar röstfisket. Nothing to report. Kom också ihåg att många namn inom PP avslutade sitt engagemang ungefär samtidigt för ett par år sedan, det finns en anledning.. Kommer jag inte ihåg fel så var även du en av dem.

  Men visst har även media gjort vad de kunnat för att pusha SD, skulle tro att en det tom kan finnas en å annan gammelnazist som pushar ledningarna i ”rätt” riktining. Alla i ledande positioner är inställsamma och lyder minsta lilla vink om det på minsta lilla vis tror att det kan vara bra för dem personligen och de har aktat sig väldigt noga från att rapportera en det minsta om allt det goda som som CE och Amelia uträttat under åren som gått, det vet vi. Den saken är absolut uppenbar, eller så fatter de inte vad de håller på med, nåt av det, jag gissar på det förra eftersom det är karriärister, auktoritetstroende och i stora drag vad Platon kallade den tyranniska typen som sitter i nästan alla stora organisationers ledningar..

  Har just läst Nicholas Miles gästbloggning hos Anton Nordenfur, och håller med om i stort sett det mesta.

 2. urbansundstrom says:

  Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: