Integritetsvandalism, sardines och uppgivenhet…

Jag borde säkert ha skrivit om sardines. Jag borde säkert protestera högre mot övervakningsstaten som rullas ut. Jag borde säkert … väldigt mycket, men det känns så totalt meningslöst att fortsätta skrika.

Därför är det tacksamt att andra orkar. Kjell Häglund orkade. Det är med en uppgiven, frustrerad, ja direkt förbannad ton, men han orkade. Läs det, det är riktigt, riktigt bra och jag skriver under varenda ord.

Amen.

Själv känner jag mig allt mer uppgiven och i ett samhälle där till och med sysadmins ska kunna tvingas agera spioner mot sina egna arbetsgivare (hur nu det ska funka när samma personer ofta får skriva på NDAs som förbjuder dem att just sprida information till extern part återstår att se) så finns det bara två saker man kan göra om man har minsta jädra ryggrad kvar i ett land infekterat av en politisk elit som lider av total brist på genuint intresse för vad som är bäst för samhället och utvecklingen:

 1. Lämna branschen.
 2. Lämna landet.

Jag är inte, av olika orsaker, beredd att lämna landet så konsekvensen blir att jag just nu aktivt försöker hitta en annan primär inkomstkälla än IT så att jag kan ha IT som en sidosyssla eller hobby jag kan avveckla om så krävs.

Jag vet, tyvärr, att jag inte är ensam och dessutom, hur många multinationella företag kommer tex ha kvar någon IT-avdelning i Sverige om de vet om att den är bemannad av potentiella Quislingar? Vad detta kommer innebära för Sverige rent ekonomiskt kan vi bara spekulera i, men det lär knappast vara positivt i längden. Kjell skriver:

Sverige var en gång världens mest spännande it-land. När industrisamhället hade börjat tappa fart stod en ny, hyperkreativ världselit av visionära ingenjörer och entreprenörer redo att kugga i.

Var. Gången tid. Förlorad tid. En chans sumpad pga Bodström, Persson, Ask, Reinfeld och alla andra glada oförstående Integritetsvandaler.

Om du är en entrepenör som har ditt sikte inställt på att göra karriär genom att bygga upp ett nytt företag inom IT så har jag bara ett råd att ge:

Fly.

4 Responses to Integritetsvandalism, sardines och uppgivenhet…

 1. farmorgun says:

  SUCK!!! Du sätter ord på de känslor av bottendjup förtvivlan, som emellanåt även griper tag i mig. Försöker hålla hoppet vid liv genom att inte ge upp. Därför tacksam för detta inlägg.

 2. Tyvärr says:

  Mer hemskheter som troligen får spridning.

  LKAB har genom ett hemligt inhyrt företag börjat med personkontroller av folk som arbetar hos underentreprenörer, om de inte skriver på ett ”samtyckesavtal” så nekas de tillträde. Det söks bla. efter medicinsk status, om de är föremål för brottsutredning, aktiviteter på internet, eller dömd för brott. Dessutom får inte personen i fråga veta på vilka grunder de ev. nekas tillträde.

  I norrbotten där LKAB är fullkomligt dominerande innebär ett nekande att personen i stora drag är körd på arbetsmarknaden, nästan oavsett yrke och måste då flytta, sälja hus kanske splittra familj osv.. Men när detta införs i alla stora företag i hela sverige så finns ingenstans att flytta. Tänk dig in i situationen, att bli fullkomligt körd på arbetsmarknaden och dessutom inte få veta varför!

  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7859379

 3. steelneck says:

  @Tyvärr: Det finns mer om det där på NSD:
  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7861157

  Folk kommer att bli omöjliga att ha anställda för en lång rad företag som servar industrin, allt från IT, städpersonal, åkeriet till bygg och mekfirmor, på lösa boliner genom bedömningar av ett företag som är hemligt och således inte behöver ta ansvar för sina beslut. Formuleringen om ”föremål för brottsutredning” är särskilt bekymmersam. Vem som helst kan bli föremål för brottsutredning utan att ha begått något brottsligt över huvud taget, detta är vardag för utredande poliser. Hade man vetat vem som är skyldig på förhand så hade det ju inte behövsts några utredande poliser, brottsling är man först när man är dömd.

  Visst, en viss personkontroll är helt i sin ordning. Ett företag som LKAB har ju folk anställda som ansvarar för och hanterar sprängämnen, men detta innebär inte att man helt ansvarslöst skall börja rucka på grundläggande rättsprinciper. Jag gissar att detta berör ca. 4-5000 personer i malmfälten (ca 40K inv. i Kiruna och Gällivare) anställda av diverse företag. En jämförelse mot Stockholms kommun med 900K inv. skulle vara om något liknande drabbade hundra tusen personer! Om detta förfarande sprids och blir vanligare i samhället, så talar vi närmast om en samhällsomstörtande verksamhet som attackerar samhällets sociala tillit och skapar en stor grupp av andra klassens medborgare som ställs utanför på hemliga grunder.

  Jag kan tänka mig reaktionen hos någon som drabbas och företaget denne arbetar hos. Jag hoppas de drar detta till sin yttersta juridiska spets, men jag inser samtidigt hur små oddsen är för detta och ser framför mig rättshaverister som mycket väl kan utvecklas till oerhört farliga personer med hämdbegär som inte längre har något att förlora. LKAB riskerar att initiera en mycket farlig utveckling.

 4. Viktualiebrodern says:

  Antar att det har att göra med historien om fuskstämplingen på LKAB för en tid sedan?

  En ”naturlig” glidning vi har sett i andra sammanhang är att ordet ”värdegrund” uppgraderas och visserligen inte kan bli skäl för uppsägning som håller i arbetsdomstolen, men definitivt för att neka underentreprenörer. Har LKAB någon ”värdegrund” fästad på pränt? Beware om eller när…

  Och då har vi direkt Berufsverbot för bloggare i Sverige… Först för underentreprenörer och egenföretagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: