Livet under stöveln

I don’t want to live in a society that does these sort of things … I do not want to live in a world where everything I do and say is recorded. That is not something I am willing to support or live under.

I praktiken all kommunikation på Internet går genom USA så när USA övervakar Internet så sker det på en global skala. Det är alltså inte bara ett problem för amerikaner, det är ett problem även för dig, var du än bor.

Om ni inte redan är pålästa om Edward Snowden och Prism, här är lite länkar:

http://opassande.se/2013/06/08/prism-vad-har-vi-fatt-veta-hittills/

http://falkvinge.net/2013/06/08/so-just-exactly-what-is-nsas-prism-more-than-reprehensibly-evil/

http://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_%28surveillance_program%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Snowden

Kommer detta som en chock och överraskning? Ja, tydligen för rätt många, men personligen känner jag nog mest ett trött ”Vad var det vi sa?”. När jag tidigare berättat för folk vad FRA, NSA mfl sysslar med (och det har varit känt att det pågår om än inte exakt omsättning eller på detaljnivå) så har reaktionerna ofta varit ”Äsch, ingen kan övervaka hela Internet!”, ”Så illa kan det ändå inte vara?” eller helt enkelt bara ”Det där tror jag inte på!” men nu vet vi alltså att jodå, man kan övervaka hela Internet, det är illa och det finns på riktigt.

Frågan är nu, vad tänker du göra åt det?

7 Responses to Livet under stöveln

 1. Roke says:

  Som det verkar finns det fem sätt att tänka här:

  1. Logga ut – helt. Kan vara svårt med tanke på jobb, etc. Något för excentriska miljonärer, kanske?
  2. Sucka djupt och fortsätta som vanligt – men kanske något mer försiktig med det som skickas via nätet. Vilket naturligtvis även det är svårt, men det går.
  3. Kryptera allt. Använda TOR och VPN. Visst, de kommer kunna knäcka innehållet, men det ska vara besvärligt! Alltid skriva på svenska – eventuellt försöka hitta någon obskyr dialekt som har annorlunda stavning. (Tänk civil olydnad, light).
  4. Provocera! Skriva nyckelord som systemen borde se (lämpligtvis på engelska). Fildela ALLT, skriva slagord på offentliga forum. Skapa facebookgrupp för ”Spräng NSA” eller liknande. (Tänk civil olydnad, plus).
  5. ”If you can’t beat them, join them.” Ansök om Green Card, försök att så snabbt som möjligt bli amerikansk medborgare, sök jobb till lämpliga företag/myndigheter.

  Det blir nog nr 2 för mig. Som vanligt.

  • qeruiem says:

   Och eftersom de flesta kommer göra 2 kommer tystnaden och försiktigheten breda ut sig, precis som det gjort i alla andra exempel på samhällen där man övervakar medborgarna. När folk blir allt mer upptagna med att ”leva under radarn” innebär det att mindre energi finns till engagemang, förbättringar, entrepenörsskap, ansvar etc och samhället ruttnar inifrån.

   Om några decennier kollapsar allting, likt det gjort österut för inte så länge sen, samhället måste mer eller mindre byggas upp på nytt och cykeln börjar om…

   • Roke says:

    Problemet är just att oavsett vilket alternativ var och en väljer så det som behövs är att byta ut alla politiker så vi kan få personer som förstår allvaret i detta. Dagens politiker är dock a) för dumma/naiva för att förstå, b) i fickan hos lobbyister, c) inte intresserade. Problemet är att bara Piratpartiet är de som skulle kunna skillnad, och de är marginaliserade beroende av olika saker (namnet är banne mig ett).

    Skulle det vara möjligt så hade alternativ 1 varit det bästa, för att alternativ 3 är inte helt säker, och alternativ 4 kan innebära fängelse eller böter (om inte ALLA gör detta (fat chance, folk är helt enkelt inte uppdaterade eller ens bryr sig)). Det sista alternativet är inte intressant för mig – men det skulle kunna innebära ett sätt att påverka (som herr Snowden).

 2. Nils Ivar Tenmann says:

  Ingen lär leva exakt som det förut sagts och sägs böra göra, men alla kan lära sig av det som de lever genom… på ett eller annat vis i enlighet med deras föreställningar om strutsens sandlåda, här och var, upp och ned, i analysen av alla för-givet-tagna sandkorn… där ingen varken får helt fel eller helt rätt… Frihet är tvånget att välja… jag väljer att tro, att de som strävar till att få det bättre inte får det bra… emedan det som finner sig i situationen lever som de bör för att kunna leva idag oxå.

  Problemet mina vänner… är inte att privatlivets helg minskar, tvärtom det dess stadigt territoriella utbredning av sin egen-doms privathets avstyckade avgränsnings de-fini-tion på allmänningens allmänna bekostnad, som är det verkligt problematiska i vår kråksång.

  Socialisationens mentalt alltmer privatiserade kommunism är per definition en privat, alltid oantastbar mental storhet. Det är alltid bara en fråga om vad du och jag vill dela med oss och det privata är odelbart… Däremot allmänningens mentala grönområde något vi kan och bör förstå att förvalta väl för kunna betala vårt arrende till framtiden…
  En svensk tiger och gör som strutsen när kriget kommer som ett brev på posten även i det här hörnet av klotet.

  Det sägs, vara ca 40-tusen nya Tjockhultare om året som söker sin privata plats här på en yta lika liten och osynlig som den till priset är otillgängligt stor för de flesta… och omedvetet medvetet genomskinligt kameraövervakad och kontrollerat privat…
  Tala om strutsar och önskade synergieffekten av att alla synergierna strömmar hit en masse.

  Om ”miljonprogrammen” skulle tömma innerstaden på sämre bemedlade för det bättres skull, är väl den pågåendet tömningen av allmänningens privata ytor bortom Tjockhult med omnejd, nu en fråga om de bättre bemedlade synergiernas intresse av att privatisera tillräckligt stora arealer för att ostört kunna bryta mera privatiserade mineraler… vars bortkastade avkastning de troligen kommer få känna av, eftersom kollapsen för den allmänt privatiserade territoriella sfären skjutit sig själv i foten och privatismen ruttnar och förtvinar i sin fulla utblomstring bland munkar som blott tänker på privatlivets oändligt mentala helg, likt tystnadens mål i mun… där den nu växande munktillvaron gjort arbetet för brödfödan till det livsmedel alltid varit, men nu inte längre ens är mödan värd.

  Jag undrar, varför nu ”ångesten” återigen börjat bry sig om mitt och andras privatliv i denna blog, bry dig istället om dig själv, dig kan du inte dela, återge istället av det du kan och förmår att dela, så får du frid med dig tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: