Var finns Piratpartiet frågar du?

Eva Franchell har skrivit en upprörd ledare om övervakning på nätet som jag tycker var väldigt bra. Dock avslutar hon den med den märkliga frågan ”Är det någon som har sett till Piratpartiet?” och håller en ton som låter lite som att det är Piratpartiets fel att de inte hörs mer än de gör och att de borde stoppat utvecklingen. Jag tycker, ärligt talat, att det var en rätt korkad fråga (speciellt från en journalist) så jag skrev följande brev till henne:

Jag läste din ledare och noterar att du ställer samma oroliga frågor som många andra. Det är bra, det är viktiga frågor och du är inte ensam, men sen avslutar du din ledare med frågan ”Är det någon som har sett till Piratpartiet?”…

Det är lätt att peka ett anklagande finger mot Piratpartiet och fråga varför inget händer, men det är inget annat än ett uselt sätt att skaffa sig en syndabock, nån som det är bekvämt att skylla på så man slipper se sin egen skuld i det hela. Piratpartiet kan aldrig rädda dig från tex en
onda vargarna FRA, NSA, SWIFT och allt vad de heter, Piratpartiet må försöka men ett litet parti utan partistöd har rätt begränsat med politiska muskler att spänna och kan aldrig, utan allierade som hjälper till, i längden hävda sig mot de 8 riksdagspartierna när det börjar hetta till.

Personligen frågar jag mig en liknande sak; var finns media? Var är de undersökande journalisterna, analysen, grävandet, avslöjandena? Om du, och andra anställda inom media, anser att det här är en oroande utveckling, varför hör vi så lite om det? Var är krigsrubrikerna, löpsedlarna, de besvärliga frågorna till politikerna? Nu blir det kanske en artikel då och då men så fort en fråga är ”klar” så tystnar media igen och i skydd av tystnaden flyttas positionerna fram. Det är en retirerande strid där vi alla förlorar mer och mer av vårat privatliv och våra rättigheter.

Om ditt bidrag till denna brännande fråga inskränker sig till en och annan upprörd artikel och retoriska små fundigheter som att fråga var Piratpartiet befinner sig så törs jag påstå att du snarare hjälper till med att utvecklingen eskalerar genom att addera en känsla av hopplöshet än att faktiskt bidra med något substantiellt som kan bromsa eller förhindra utvecklingen.

När FRA-lagen infördes skrev jag följande fiktiva nyhetsbrev:

http://fmsj.se/2010/06/18/piratpartiet-nyhetsbrev-18-juni-2018/

Det är kanske en extrem extrapolering av utvecklingen, men vi ser hela tiden hur gränserna flyttas fram. Nu har man till och med börjat tala om fildelare som ”terrorister” i vissa sammanhang och eftersom du säkert vet lika väl som jag vilka rättsövergrepp staterna anser sig kunna ta mot terrorister så kan du nog själv inse vilka ”möjligheter” detta ger i kampen mot den förhatliga fildelningen. Sen behöver man bara lite försiktigt börja smyga in ”terrorister” när man kritiserar meningsmotståndare, tex oönskade politiska partier eller journalister som skriver ”oönskade” saker så är saken biff. Svenska Demokratiska Republiken, here we come!

Så, Eva Franchell. Var finns du?

MVH

/Martin

Emma har skrivit också.

5 Responses to Var finns Piratpartiet frågar du?

 1. Pingback: Ta och skärp till dig nu – sprid vidare

 2. Självklart att överheten måste övervaka oss kackerlackor, som Bildebergarna ibland kallar oss. Dom har just nu (6 – 9 juni) sin årliga konferens. Detta år på ett 5-stjärnigt spa-hotell utanför London.

  Följande fem svenskar deltar i årets möte,

  Carl Bildt (utrikesminister)
  Anders Borg (finansminister)
  Stefan Löfven (partiledare för Socialdemokraterna)
  Jacob Wallenberg (Investor)
  Börje Ekholm (Investor)

  I huvudsak har det varit dödstyst i svenska medierna. Det lysande undantaget är Svenska Dagbladet, som haft fyra artiklar i vår. Nedan kan ni läsa dom i kronologisk ordning,

  Löfven deltar i mytomspunnet maktmöte
  ”Känns tråkigt att han skall delta”
  Slutet sällskap med dold agenda
  Här är de fem svenskarna som är med hos Bilderberg

  En bra introduktion till Bilderberggruppen är den nyligen publicerade 25 minuter långa videon Bilderberggruppen – De Hemliga Världshärskarna. Konstigt att inte Bilderbergarna är mer uppmärksammade på piratbloggar, trots att dom med säkerhet ligger bakom mycket av det vi kämpar emot, t ex en kommande Internet censur.

 3. Pingback: Obamas PRISM och EU’s datalagringsdirektiv | Christian Engström, Pirate MEP

 4. Pingback: Free and thinking » En röst på KD, FP, M, C, S eller SD är en röst för en fortsatt utbyggnad av en orättfärdig massövervaknings fortsatta utbyggnad - IDG.se - Störst på it-nyheter

 5. Det var en elak och kränkande krönika av Franchell. Normalt sett skall man inte svälja beten, men det var bra att du svarade henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: