Ibland är det svårt att fatta hur mycket verkligheten ändrat sig…

Ibland är det bra att faktiskt reflektera över hur fort utvecklingen går. Varje fönster i bilden ovanför rymmer lika mycket text (80×24 tecken) som hela skärmen på min första riktiga dator, en ABC806. Och det är på en av mina tre skärmar (även om de andra två är mindre). På min ABC608 fanns det givetvis inga som helst möjligheter att ha mer än en skärm och även om det hade funnits hade jag förmodligen inte haft råd i alla fall.

Det är ganska exakt 30 år sen ABC 806 lanserades, det är 30 år som gått från en primärt mekanisk tillvaro där digitalteknik fick nöja sig med att spela andrafiol, våndat sig igenom en digital era där digitaltekniken stod i fokus till ett samhälle där även digitaltekniken förpassats till en bakgrundsroll (om än en viktig sån) där information och sociala medier envetet skjuter bredsida efter bredsida mot gamla sanningar och etablerade maktstrukturer.

Många av alla de konflikter vi ser idag (wikileaks, the pirate bay, arabiska våren, you name it) har sin grund i de där gamla datorerna som i praktiken bara var en låda med kisel dummare än en modern smartphone (till och med dummare än de flesta ”dumbphones”) som fått en moddad TV ditklämd på toppen. Det var då på 80-talet som datorer snabbt blev vanliga utanför laboratorier, universitet och företagens datorhallar och det var då utvecklingen exploderade i alla otänkbara riktningar och vi fick se BBSer, Fidonet, copyparties (som sen blev LAN-parties) osv. Ingen hade nog då ens i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig dagens samhälle.

Jag tror det är nyttigt att ibland sätta sig ner och fundera på vad som hänt och vad som händer, inte nödvändigtvis av nostalgiska skäl utan helt enkelt för att skapa sig ett mentalt drivankare för att förstå sin samtid och hur samhället förändras. Hur såg din vardag ut för fem år sen? Tio år sen? 20? 30? Eller till och med 40? De där sista alternativen kan ni som växt upp i IT-samhället ignorera, de finns där för oss som växte upp med en grå Dialog i hallen…

Det är väl egentligen inte så konstigt att det finns de som vill stoppa tillbaka Internet i Pandoras ask.

Ta dig tiden att fundera över hur våra liv har förändrats av den nuvarande teknikutvecklingen, hur en så idag självklar sak som webben skapades av idealister som byggde upp en banbrytande teknik inte för att tjäna pengar utan för att de var drivna av en kreativ klåda och en nyfikenhet att se om det gick. Fundera på vad det skulle innebära om den kreativa klådan och uppfinnarförmågan låstes in och inte tilläts grasera fritt längre. För det är det det innebär när man försöker lägga locket på på den kaotiskt kreativa plats som kallas för Internet.

Tänk dig om locket hade lagts på redan då på 80-talet och vi i stället för våra smartphones och monsterskärmar fortfarande hade haft en grå dialog i hallen.

4 Responses to Ibland är det svårt att fatta hur mycket verkligheten ändrat sig…

  1. Nils Ivar tenmann says:

    Ja, i själva verket tror jag samhälleligt betraktat jag inte längre har en susning om vad yngre generationer tar för givet… och så ska man ändå ha synpunkter på utbildningssystemets brister… det ända man möjligen har kvar någon erfarenhet av vid 68 år fyllda är väl kärlek och sådant… men vem bryr sig idag om erfarenheter…

  2. steelneck says:

    Jag har en röd Dialog bredvid datorn. I ärlighetens namn är det den bästa telefonen att prata i som vi äger. Bra lur som räcker mellan örat och munnen, som dessutom kan klämmas fast vid axeln. Men det är ju lite stökigt att slå telefonnummer på den.

    Läste någonstans om en pappa som visade en gammal skrivmaskin för sin son, när sonen fattat fullt ut vad det var för en grunka så utbrast denne: Wow, va häftigt, man kan skriva direkt på papper!

    I en del fall så har dock den digitala tekniken gått lite för långt och jag tror vi kommer att se en viss tillnyktring inom vissa områden, detta även om vi fortfarande talar om elektronik. Analog elektronik är många gånger mycket enklare, framförallt gällande tillämpningar som bara har en mycket begränsad uppgift.

    • roke says:

      Nästan lika bra lur – lättare att slå nummer på: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diavox_1975_beige.jpg 🙂

      • qeruiem says:

        Jag hade en dialog med knappar en gång, en sån här:

        Fint skit, DTMF och allt. Kunde allt utom R-knappen på en Diavox, men om man bara hade rappt handlag kunde man slå till klykan för att få samma funktion. Fast min hade helgrå kåpa med knallröd lur eftersom den var hopplockad av delar. Har nog tyvärr inte kvar den längre, annars vore det nästan lite ballt att ha en sån igen bara för att, även om jag får erkänna att jag tyckte bättre om Diavoxerna eftersom luren vägde betydligt mindre.

        Det är väl största problemet med moderna telefoner, taluppfattbarheten via GSM och liknande system är betydligt sämre. Taluppfattbarheten i gamla analognätet var på ca 93% (om jag minns rätt) jämfört med att samtala direkt öga mot öga medans GSM halkade ner till ynka 85% pga packningsalgoritmen. Det har säkert gått upp lite igen, men jag tvivlar på att det är tillbaka på samma nivå som gamla analoglurar.

        Samtidigt gick det inte att behålla analognätet längre när AXE rullades ut för de som kunde den gamla skiten höll bokstavligt talat på att dö ut. Tex alla gamla kabelstammar mellan växelstationerna körde med mittentapp på impedanstrafona för varje kabelpar så man kunde köra samtal A på ett par, samtal B på ett annat par och sen körde man samtal C på mittentapparna för A och B så att paren användes som ”virtuella” ledare för C. Tjusig teknik, bara att redan på 80-talet hade alla snubbarna som kunde balansera in det där tagit ner skylten (eller i alla fall gått hem permanent) så gick en trunkkabel åt fanders gick det inte att balansera in det igen. Då blev det fiber!

        Å andra sidan pratar jag knappt i telefon längre, så skit samma…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: