Cesar Millan är en mobbare

Uppdatering: Cesar Millan är en självlärd hundexpert känd från TV vars metoder är något, err, omdiskuterade. Kan kanske vara bra att veta så kanske det blir mer begripligt varför jag är lite irriterad…

Titta på den här videon:

Titta sen på den här trailern:

Den hoppfulla atmosfären som finns i trailern att det går att lösa problemen tillsammans saknas förstås helt i videon med Cesar Millan för de historierna ser snarare ut såhär:

Så varför finns det inget hoppingivande slut i den första filmen? Jo, för om man bryter ner videon och börjar titta lite mer på vad som egentligen händer så blir det ganska tydligt att hunden försöker freda sig från Cesar (tillsnyggad automatöversättning följer):

Vid 00:01 placerar Cesar en skål med mat framför hunden. Hunden närmar sig maten medans Cesar stirrar direkt på hunden. Hunden vänder huvudet åt sidan och nedåt och visar en tydlig undvikande signal (”underkastelse” i vissa människors ögon). Cesar säger ”det är osäker, det är inte underkastelse”. Cesar berömmer sen hunden (vid 00:11) med ”duktig tjejen” och hon börjar äta samtidigt som hon ignorerar Cesar.

Vid 00:17 flyttar sig Cesar framåt så han står lutad direkt över hund och matskål och stirrar direkt på hunden. Hunden ger ett varningsbett i luften som visar på kontroll och behärskning.

Vid 00:18 slår Cesar hunden på vänstra sidan av halsen med sin högra hand. Hunden backar, blottar tänderna och morrar, ett tydligt tecken på att hunden anser att Cesar är obehagligt och att hunden vill bli lämnad i fred. Cesar driver hunden förbi matskålen, fortfarande i en låg, aggressiv kroppshållning och stirrar utmanande på hunden. Hunden hugger i luften igen och morrar åt Cesar (0:22). Hunden har nu trängts in i ett hörn men visar återhållsamhet genom att inte fullfölja en attack mot Cesar utan försöker i stället ge lugnande signaler genom att slicka sig om munnen (00:23 och 00:24), inte visa tänderna, slickar sig om munnen ytterligare sju gånger, tittar åt sidan (00:28), morrar (00:33), slickar sig ytterligare sex gånger om munnen och och fortsätter att undvika att möta Cesars blick medans Cesar fortsätter att hotfullt stå över hunden och stirra utmanande utan att svara på hundens lugnande signaler. Vid 00:41 tittar hunden snabbt på Cesar och börjar sen se sig om efter ett sätt att fly från denna märkliga, aggressiva person. Cesar behåller sin öppet utmanande hållning.

Vid 00:47 lägger sig den förvirrade hunden ner utan kommando, gäspar och försöker koppla av. Cesar sig till publiken och pratar. Medan Cesar pratar blir hans hållning mindre aggressiv då han vänder sig till publiken, vilket får hunden att lugna ner sig ytterligare. Hunden förblir liggande, ser sig omkring och verkar avslappnad vid 1:10.

Vid 1:10 lutar sig Cesar återigen över hunden och sträcker ut handen över hundens huvud (en öppet dominant gest). Hunden varnar återigen Cesar med att bita i luften (1:12) och visar återigen tänderna eftersom hon återigen uppfattar Cesar som obehagligt aggressiv och försöker på så sätt signalera att Cesar ska lägga av. Hunden biter sen Cesar i den hand som han tidigare använt för att slå henne. Cesar sparkar hunden och backar hunden in i ett hörn där en fotograf står. Hunden visar inga aggressiva tendenser mot fotografen. Med hunden intvingad i ett hörn fortsätter Cesar att utmana hunden. Hunden morrar, blottar tänderna, har ”hårda ögon” och försöker att få lite distans från Cesar. Hunden har nu nått staketet och har inget utrymme kvar för ytterligare reträtt.

Vid 1:20 slutar Cesar avancera mot hunden som inte kommer längre pga stängslet. Hunden slappnar av lite, stänger munnen, ger upprepade eftergifter genom att slicka sig och viker undan blicken från Cesar som fortfarande stirrar på hunden. Hunden visar fortfarande att hon är spänd, men förhåller sig passiv gentemot Cesar. Hon står där hon står helt enkelt för att det inte längre finns någonstans för henne att ta vägen (1:25).

Hunden håller sin position, lugnar sig, mjuknar i ögonen, slappar av i munnen och undviker Cesars blick (01:43) och interagerar inte eller visar någon aggressivitet mot Cesar trots att han fortfarande lutar sig över henne. Hon fortsätter förhålla sig passiv även när han får ett glas vatten och tvättar av sig den bitna handen. Hunden har fortfarande (1:53) ingen plats att retirera.

Vid 1:58 fortsätter hunden att visa lugnande signaler genom att slicka sig om munnen, sänka öronen, har mjuk blick och stängd mun. Vid 2:00 visas en anteckning på skärmen ”Förfluten tid 3 min 6 sek” vilket tydligen är den tid som FDT haft hunden trängd mot stängslet. Vid 2:03 kan man tydligt se att hunden har en böjd hållning som är vinklad bort från Cesar (undergiven / eftergiven signal) för att försöka desarmera situationen. Hunden blinkar med ögonen, viker undan blicken, har hängande öron, alla tecken på underkastelse när kameran mannen säger i 2:06 ”Hon är fortfarande inte undergiven”. Cesar svarar ”Nej” samtidigt som hunden åter vänder bort huvudet och ner. Vid 2:33 står hunden fortfarande stilla, kropp böjd i en halvmåne, undviker Cesars blick, hängande öron och fortfarande upptryckt mot stängslet. Hunden har en avslappnad mun och fortsätter visa en icke-konfronterande hållning samtidigt som en text visas som säger ”5 minuter 4 sekunder” (2:42 videotid). Cesar vänder sig bort och går iväg, ryggen vänd mot hunden. Hunden gör inga försök att attackera, hon bara stannar vid stängslet.

Det finns så många fel i Cesars beteende att inte ens jag, som amatör, vet var jag ska börja (vad min sambo, som har betydligt bättre koll på hundar, har att säga om Cesar Millans ”expertis” lämpar sig inte för möblerade rum), men jag kan ju säga så mycket att om hunden var så dålig som Cesar försöker ge sken av så hade hunden suttit som ett kardborreband någonstans i Cesars oskyddade bakparti samma sekund som han vände sig bort från henne, i stället är det ett tecken på att hunden är väldigt mentalt stabil att Cesar kan gå därifrån i stället för att behöva transporteras med ambulans.

Från hundens synvinkel så har Cesar betett sig som en stor, fet skit och det är inte konstigt att han får ett bett. Det är snarare konstigt att han bara får ett bett, och ett ytligt sådant, för han gör verkligen sitt bästa för att driva hunden till den punkt då den tappar tålamodet och visar var han kan ta och stoppa upp sin attityd nånstans. En mer rädd/aggressiv hund hade till att börja med inte gett ett ytligt bett i handen, den hade förmodligen siktat betydligt högre upp och hade inte bara markerat och sen släppt. Mer troligt är att den hade tagit ett stadigt djupbett och börjat slita i Cesars kropp och i det läget hade inte lite Cesarsparkar eller hans machoattityd hjälpt ett skit, han hade fått ett ärr för livet, potentiellt gått ner i vikt enligt den högst effektiva, men oönskade, amputationsmetoden.

Ur hundens synvinkel så har Cesar plötsligt, utan vettig anledning, bara gett sig på henne, tryckt upp henne i ett hörn samtidigt som han vrålar ”MUCKAR DU, ELLER! VA! MUCKAR DU! SKA DU HA SPÖ? ÄR DET DET DU VILL, VA? SKA JAG BANKA UPP DIG DIN LILLE SKIT!?” samtidigt som hon konstant, genom hela videon svarar Cesar att lägga ner och låta henne vara i fred, en önskan som han konsekvent ignorerar. Det ska till en psykiskt stabil hund att i det läget faktiskt våga vika undan blicken och försöka desarmera situationen genom att slappna av och lägga sig ner, eftersom det innebär att man själv är i ett underläge om det kommer en ny attack. I rätt ägares händer hade det här troligen varit en fantastiskt trevlig, stabil och pålitlig hund, i Cesars händer… Nä.

Det vore onekligen ett pedagogiskt trick att, nästa gång nån påstår att Cesar är så jävla bra yada yada, helt enkelt gå fram till personen, knuffa denne ur balans så denne måste backa samtidigt som man själv följer efter och vrålar ”SÅ DU TYCKER CESAR MILLAN ÄR SÅ JÄVLA BRA? VA? TYCKER DU VERKLIGEN DET!? VA? STÅR DU FÖR DET? TYCKER DU DET HÄR ÄR KUL MED? VA? MEN VISA LITE UNDERKASTELSE FÖR HELVETE! VAD FAN TAR DU DIG TILL? FÖRSÖKER DU FÖRSVARA DIG? LÄGG AV MED DET! HUR GILLAR DU CESARS METODER NU DÅ!?” och så fortsätter man att puffa och knuffa personen framför sig hur mycket de än fäktar och försöker freda sig, för det är egentligen precis det Cesar gör med sina ”metoder”.

Jag blir så förbannad på denne så kallade ”expert”, men jag blir egentligen ÄNNU mer förbannad på alla idioter som faktiskt tror på att han är duktig och att hans metoder är så förbannat framgångsrika. Ni som tycker han är så jävla fantastisk, är ni för återinförandet av barnaga med? Rotting på lektionerna lär definitivt få ungjävlarna att sitta still, men är det verkligen så vi vill att barnen ska uppfostras?

Följ inte Cesar Millans råd om du inte vill ha en hund som är rädd för dig för Cesar Millan är inget annat än en mobbare och en skitstövel. Det är klart att hans metoder ger snabba resultat (på TV) för vem försöker inte att i bästa möjliga mån undvika eller lugna ner personer som är aggressiva och oresonliga tills man kan sätta sig själv i säkerhet?

4 Responses to Cesar Millan är en mobbare

 1. En sak som jag inte förstår är varför familjen inte stoppar honom, för dom vill tydligen ha en barnvänlig och lugn familjevän till hund medans Cesar Millan hela tiden försöker Tvinga hunden till underkastelse som om hunden ska vara en livrädd tjänare till familjen.
  Att kalla Cesar Millan för hund-mobbare är allt för vänligt, det den ”mannen” gör mot hundar är långt värre än mobbning.
  Resultatet av Cesar Millans metod kommer ge en hund som är livrädd för alla människor och kommer garanterat att attackera ett barn när han/hon kommer(oundvikligen) försöka ”klappa” hunden.

  • qeruiem says:

   Förmodligen för att han har blivit lite lätt kultförklarad och har fans som tror att allt han säger är absolut sanning. Problemet är att det är förhållandevis lätt att som ny gå in och ”ta över”, men att som husse/matte sen gå in och försöka fortsätta ”styra upp” hunden med hårda metoder när man redan har någon slags etablerade roller lär inte direkt vara enkelt. Speciellt inte om man inte är lika självsäker som Cesar är.

   Hur det går med hunden sen? Gissningsvis åt helvete. Skulle inte förvåna mig att när husse/matte sen försöker med samma metoder så slutar det att konflikten urartar till katastrof och hunden hamnar i ett hägn eller blir avlivad.

   Det finns bättre sätt. Mycket bättre sätt. Ska ni lyssna på nån hundexpert känd från TV så ska ni lyssna på Victoria Stilwell. Till skillnad mot Cesar Millans trakasserier så är hennes metoder trevliga, både för ägare och hund.

   • Det absolut första felet han gör är att som total främling närma sig en hund som äter.
    Det ända rätta sättet hade varit att erbjuda hunden mat direkt ur handen, en form av offergåva.
    Sen kan vem som helst med en halv hjärna förstå att en hotfull hållning är helt fel första bemötande.

 2. Sandra Wincent says:

  Bra skrivet! Instämmer helt.
  Att inte respektera hundens signaler är så otroligt oansvarigt och tyder på stor okunskap i hur hundar fungerar och det kan också leda till att hunden en annan gång hoppar över varningarna och t ex biter ifrån snabbare. Men Cesar verkar ju tro att allt är en ständig kamp med hunden som man måste vinna… Suck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: