Statuera exempel!

Ingen kan väl vid det här laget ha missat nyheten att polisen slog till mot Åsöskolan och hämtade ”ett antal ungdomar till förhör”. Det låter väldigt affärsmässigt och lugnt, men det jag hört från ”andra sidan” är mer i stil med hur ”Erik” beskriver det: att polisen kom till skolan och ganska bryskt tvingade med dem till förhör.

Det går förstås att rationalisera polisens beteende med att man vill komma till rätta med knarkproblemen och att ändamålen därför helgar medlen, men det jag känner mig orolig för är hur detta riskerar att erodera allmänhetens förtroende för polisen.

Minns ni Göteborgskravallerna? Jag har pratat med personer som antingen var där eller som har vänner som var på plats när poliser och demonstranter drabbade samman eller som råkade vara på Schillerska gymnasiet när polisen stormade och föste samman alla de kunde hitta. Många av dem är fortfarande arga på det som hände, besvikna på att inte en enda polis fälldes av alla de som anmäldes och flera av dem bär fortfarande på minnen från händelsen som gör att det för dem är svårt att släppa det som hände för över tio år sen. Det är svenska samhällsmedborgare ”mitt i livet” som fortfarande är starkt kritiska till hur samhället agerade och som en konsekvens har svårt att tro på att polisen är ”på deras sida”.

En person är fortfarande rädd för hästar pga att denne råkade ut för den ridande polisen, en annan person får panikkänslor i stora folksamlingar, gemensamt för alla de jag talat med om Göteborgskravallerna är att ingen längre känner sig trygg med poliser. Det här är inte våldsamma människor, det här är människor som var på plats i Göteborg för att demonstrera (ovåldsamt), inte för att kasta sten eller vandalisera, men de drabbades ändå av polisens våldsamma insatser.

När jag läser om tillslaget mot Åsöskolan och hur polisen ganska bryskt samlade ihop ungdomar för att bli förhörda på polisstationen så är det deprimerande tydligt att man återigen totalt misslyckas med att se de drabbade som samhällsmedborgare med rättigheter och i och med denna blindhet ännu en gång gör sitt bästa för att skapa en ny generation ungdomar som växer upp med en djupt rotad misstänksamhet att rättsväsendet inte är på deras sida.

Hur många av de som drabbades på Åsöskolan kommer associera polisen med övervåld? Hur många av dem kommer känna en knut i magen varje gång de i framtiden ser en polis på gatorna eller måste kontakta polisen av någon orsak (kanske bara för en så enkel sak som att skaffa ett nytt pass)? Hur många av dem kommer att dra sig för att hjälpa polisen genom att ringa och tipsa om saker de ser bara för att det gör för ont i mellangärdet bara av tanken att lyfta telefonen och ringa den förhatliga myndigheten som kan vända upp och ner på en oskyldig persons liv till synes helt godtyckligt?

När man statuerar exempel bör man vara väldigt noga med att det är rätt exempel man statuerar. I Sverige har myndigheterna de senaste åren tagit allt mindre hänsyn till de långsiktiga effekterna av sitt handlande.

Medborgare är laglydiga och ser till samhällets bästa när de känner att samhället är rättvist och behandlar dem med respekt, samhället består och är beroende av sina medborgare och du kan aldrig tvinga en medborgare att bli laglydig med hot om våld. Det enda man skapar på det sättet är ögontjänare som ser till att de håller rätt fasad utåt och när medborgarna inte längre känner att samhället tar deras parti kommer medborgarna inte längre ha någon orsak att se till något annat än sin egen personliga vinning.

Dagens utveckling med poliser som slår till med ett minimum av smidighet och som vill ha allt större möjligheter att övervaka oskyldigas privatliv kommer inte leda till ett säkrare samhälle, det kommer leda till en allt djupare konflikt mellan samhället och dess medborgare och det är en konflikt som på sikt bara har förlorare.

 

13 Responses to Statuera exempel!

 1. Christer says:

  Det blir som det var i Sovjetunionen, folk börjar göra det de blir tillsagda att göra, till punkt och pricka, och inte ett dugg utöver detta (där är vi redan i skrämmande stor utsträckning) och sätta en stolthet i att blåsa överheten.

  Ett väl beprövat framgångsrecept.

  Ironiskt också att inte ens högern tycks ha några som helst betänkligheter inför detta.

  • kondensatorn says:

   Heh, wordpress tog bort mina ironi-taggar. Nå, avsikten var att markera meningen ”Ett väl beprövat framgångsrecept” som ironi.

 2. urbansundstrom says:

  Hej ! Verkar vara en gammal länk under din Fattr-knapp för detta inlägg.

  • qeruiem says:

   Hejhej. 🙂

   Nä, det ska det inte vara. Den ska automatgenereras unikt för varje inlägg. Har ingen aning om hur det funkar, faktiskt…

 3. Man måste förstå polisens syfte. Polisen skapades inte för att skydda folket, den skapades föra att skydda staten, dvs makthavarnas intressen, från folket. Fagra ord till trots så har denna inriktning inte ändrats.

  Jag tror personligen inte att polisen som koncept är räddningsbart. Polisen måste avskaffas, och, om, och endast om, det skulle visa sig finnas ett reellt behov, ersättas av en helt ny organisation baserad på demokratiska värderingar, en organisation som lyder direkt under folket (och därmed också varje företrädare för folket).

 4. Oldtimer says:

  En viktig korrigering: ”det kommer leda till en allt djupare konflikt mellan staten och dess undersåtar”.
  Den nya generation som öppet betraktar polisen och rättsväsendet som sina fiender är redan här. Slagordet ”skjut en snut” ekar ofta i grupper av ungdomar.

 5. gold price says:

  När man sedan undersöker de autentiska religionernas läror (inte minst Islam) upptäcker man, hur viktig det anses där att föra just kampen om rättvisan, mot fattigdomen, för människans värdighet och självbestämmande. Islam kom (bland annat) för att reformera ett illa fungerande, orättvis, dysfunktionellt samhälle. Så det finns många funktioner inom Islam som griper in i samhället för att reforma – förbättra – det. Tex fattigdomsskatten – zakah, som är en av Islams fem pelare, dvs. fundamentalt.

 6. Jag är tyvärr sen med att läsa detta, men det skulle nog vara en idé att dela ut reklam för PP i Åsöskolen nu.

 7. Polisens brutalitet mot människor är inget nytt och inte heller förvånande när man tänker på vem det egentligen är som polisen ska skydda. Polisens roll i samhället bestäms av kapitalisterna som styr och bestämmer lagarna. (Politikernas roll är bara att organisera samhället efter de rikas önskemål.) När andra sätt att disciplinera folket inte räcker till använder den härskande klassen polis och militär. Det år därför så lite resurser läggs på att sätta fast åldringsrånare, våldtäktsmän och ekonomiska brottslingar. Desto mer resurser läggs på att skydda de rikas ägodelar. En tjuv från arbetarklassen får sitta på kåken medan en tjuv från överklassen får fallskärrnsavtal!

 8. Matte Patte says:

  Vad gäller polisens agerande under Göteborgskravallerna så anser jag att du har fel. Det hade redan urartat när polisen började rensa upp, väl hårdhänt men med tanke på vad alla snorungar höll på med så är jag faktiskt rätt besviken över slutresultaten. Efter att ha sett vad ”demonstranterna” pysslade med på Avenyn och vid Järntorget så hade ett nytt ”Ådalen” varit fullt försvarbart…

  Vad gäller Åsöskolan kan man kanske tycka att polisen är lite klumpig, men vi snackar ungdomsroteln, inte de vassaste knivarna i lådan;
  http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-19112837

  Hade varit lättare att få napp om de gett sig på ”brattpacket”, men det är klart, kokainsniffande överklassungar har ju en tendens att ha kontakter med polischefer och dyra advokater så efterspelet om man inte hittar några positiva kisse-prov kan bli något prekärt.

  • qeruiem says:

   Jo, jag vet att det fanns vissa, err, element som urartade, kastade sten på avenyn etc. Det är inte de jag talar om.

   De jag talar om var fredliga demonstranter som var där för att protestera med plakat och slagord, inte gatustenar. Några av de jag pratat med buntades tex ihop synnerligen bryskt vid tillslaget mot Schillerska, fredliga demonstranter som definitivt inte förtjänade att bli frihetsberövade med våld.

   De där stenkastande slynglarna däremot, de har jag inte mycket till övers för, men om inte polisen kan göra skillnad på fredliga demonstranter och stenkastande idioter så kommer de behandlas likadant tillbaka; vanligt folk gör inte längre skillnad på polisens personal som faktiskt försöker göra ett bra arbete och rötäggen inom kåren som utnyttjar våldsövertaget.

   När polisen skyddar sina egna och åklagarna lägger ner fall efter fall där polismän helt uppenbart har handlat uppåt väggarna skapar man en sån där typisk ”vi-de”-situation som ytterligare kommer polarisera situationen. Problemet med det är att folk är lite smått långsinta; man minns oförätter och om man behandlas som skit av tex kravall- eller ridande polis så sitter det i, speciellt om det händer mer än en gång. På så sätt bygger man effektivt upp en allmänt utbredd åsikt att personer i uniform inte är att lita på och polisens uppgift försvåras av att den absolut bästa allierade de kan ha, allmänheten, inte längre samarbetar med dem eftersom de har tappat förtroendet för polisen.

   Jag misstänker att om inte polisen utredde sig själva efter såna spektakel hade vi fått en väldigt annorlunda bild av vad som hände. Som det är nu kommer ofta bara polisens officiella syn på saken ut i pressen och det är sällan rapporter där självkritik är ett noterbart inslag, men även polisen själva hade faktiskt mått bättre av att se att rötäggen sorteras ut. Inte bara för att det då finns en tydlig konsekvens när man hanterar medborgare illa utan även att det innebär att det faktiskt lönar sig att vara en ”good cop”…

   • Matte Patte says:

    Ja tillslaget mot Schillerska efter kravallerna kan man diskutera, särskilt varifrån polisen fått terrorist-tipset ifrån (ungdomsroteln eller FRA/MUST?), men med tanke på hur det gick vid Hvitfeldtska så är jag inte heller förvånad över polisens agerande. De fåtalet drabbade fick ju trots allt en viss upprättelse av JK i efterhand.

    Mjo, rötäggen är många inom polisen och de rensas aldrig ut ens om de blir ertappade. Ledaren för baseboll-ligan är väl kommisarie, om inte så högt befäl i alla fall om han inte gått i pension. Det är rätt trist, duktiga poliser är rätt trevliga att ha att göra med annars…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: