Fri underhållning: The Nuri

The Nuri är inte direkt den mest lättillgängliga musiken jag hittat, men det var den första fria musik jag råkade på som fick mig att haja till och inse att bara för att det är fritt behöver det inte vara sekunda varor. The Nuri är ett tyskt band som skapar progressiv rock på avancerad nivå, väl i klass med Dream Theater, Pin up went down och andra mer kända(?) band.

Första låten jag hörde av dem var Masquerade från deras album med samma titel och sen var det liksom kört. Brutalt skön synthinledning, snygga taktbyten, bra gitarrmangel, tung grund från bas och trummor och bra sångerska på det. Det är helt enkelt svårt att hitta bättre progressiv rock!

Andra personliga favoriter från samma album är Left back in a box (femtakt är fina grejor, speciellt när man får det att svänga), Time is now och Reality circus (fullt normal fyrtakt minsann).

Deras andra album, Music box, är inte riktigt lika full med komplicerade taktbyten och andra vildheter så om man inte redan är van vid avancerad progressiv rock (eller annan lite mer experimentell musik) är det kanske en bättre introduktion till The Nuri. Inledningsspåret Descent är symfoniskt, melodiöst och en mäktig inledning följt av tyngre, mer traditionellt gitarrmanglande i låten Life on Jupiter. Vissa mer progressiva inslag finns även på Music box, tex låten Lost in trees, men över lag tycker jag Music box är ”snällare” och mer poppigt melodisk än Masquerade. Å andra sidan är jag lite skadad vad gäller experimentell musik så det är inte helt otänkbart att andra med mer, err, ”normal” musiksmak tycker att även Music box är väldigt experimentell och utmanande. 😉

Över lag har The Nuri lyckats göra två väldigt starka album utan några bottennapp. Musiken är välskriven, alla medlemmarna briljerar på sina instrument och produktionen är otroligt välgjord med ett tight, tydligt ljud som gör det lätt att höra alla detaljer även i de mest gitarrmanglande partierna, nog så viktigt. Jag brukar vara väldigt petig med min musik, men när det gäller The Nuri har jag faktiskt inte kunnat hitta nånting att anmärka på.

Förbannat bra musik helt enkelt! Rekommenderas varmt!

En sammanställning av all fri underhållning jag recenserat hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: