Rövhattar

Jag blir så trött. Både på regeringen och oppositionen.

Jag tänker förstås på gårdagens omröstning om lagen om elektronisk kommunikation som definitivt en gång för alla gör klart för att den ökande övervakningsaktiviteten på Internet kommer handla om precis det som många sedan länge konstaterat: jaga fildelare.

– Och då hamnar man i just där att polisen ges möjlighet att jaga fildelare och då tycker jag att man hamnar snett, sa Jens Holm.

– Det är bra med fildelning, ja, det tycker jag också men jag tycker inte att det är bra med illegal fildelning, sa Ewa Thalén Finné.

– Vi tycker ju olika. Jag tycker att fildelning är dåligt. Och jag tycker att snatteri är dåligt. Jag tycker att det är fel att inte hålla sig till upphovsrättsinnehavarnas regler och jag tycker att det är fel att stjäla småsaker på Åhlens, sa Johan Pehrson.

Så nåt positivt hade i alla fall gårdagens beslut, nämligen att numera kan faktiskt inte politikerna hävda nåt annat än att det handlar om att jaga fildelare, vilket får mig att undra över om man skulle hitta nåt intressant om man tex tittade i vissa politikers kontoutdrag eller om de som inte får vara med efter 2014 kommer få ett intressant litet ”konsultjobb” hos Warner eller får fortsätta vara nyttiga i nån annan bra position inom samhället. Rättsrötan breder ut sig…

Björn uttryckte det rätt bra när han konstaterade att:

Nå… Tänker inte vara sämre än att jag säger tack till V, Mp och SD – ja, SD. Rätt ska vara rätt – för deras röster i kammaren idag. … Och om någon har synpunkter på tacket till SD kan man ju alltid fråga sig var det brunnit när man BEHÖVER tacka dem. Det säger MIG att hur lite jag än gillar SD, är de inte det största problemet just nu. Fem döva storebrorskramarpartier, däremot.

Det ÄR bedrövligt när SD, av alla partier, är ett  av ynka tre partier som gör rätt och värnar om grundläggande rättigheter i samhället. Men faktum är att jag tycker det är lika bedrövligt att de av våra politiker som faktiskt har en hjärna fastskruvad mellan öronen nöjer sig med att trycka på en knapp och sen konstatera att ”Jaja, vi försökte i alla fall stoppa det!”.

Nej, ni har inte försökt stoppa det. Ni har spelat enligt reglerna i ett spel där regler inte längre gäller, ni har betett er civiliserat mot ett ociviliserat förslag och resultatet blir att egentligen det enda resultat är att ni räddat ansiktet. På nån skala. Och vi ska vara tacksamma för att en liten tyst majoritet i alla fall tryckte på rätt knapp? Fan vad patetiskt.

Fra-lagen, DLD, LEK och allt vad dessa våldtäkter på allt vad dessa demokrati och integritet heter borde mötas med ett kraftfullt NEJ! av de som har blivit valda till att vara just våra representanter i riksdagen och vars uppgift är att skydda våra intressen. Ni borde byggt politiska barrikader, ni borde slutat låtsas som att det bara är en demokratisk process med olika viljor, ni borde förklarat öppet krig och konstaterat att ”Om ni röstar igenom det här kommer vi kollektivt agera disruptivt och paja all framtida annan politik ni försöker föra!”

Men vad har ni gjort i stället? Låtit er bli utrensade, tystade och marginaliserade. Ni bedriver inte politik, ni dövar era samveten samtidigt som ni på ett sätt är värre än själva sjukan; ni ger en odemokratisk utveckling en viss demokratisk legitimitet när ni blir en totalt tandlös och ofarlig opposition som ger sken av att övervakningssamhället rullas ut med majoritetsbeslut.

Och till er 4764287 svenskar som, mot bättre vetande, röstade för de partier som i princip 100% enade står skyldiga för den senaste utvecklingen har jag bara en sak att säga. Ännu ett citat, denna gång från Johnny Olsson:

Fan vad trött jag är på att säga ”vad var det jag sa”. Från och med nu ska jag säga ”skyll er själva!” istället.

Att ni demokratiskt röstade igenom partier som vill införa odemokratiska principer och massiv övervakning i bästa DDR-stil trots att tecknena fanns där, klart och tydligt för alla att se, gör er faktiskt direkt, personligt medskyldiga och ni borde skämmas. Ni och era representanter som nu rullar ut den politik som ni själva beställt.

Rövhattar!

13 Responses to Rövhattar

 1. Det är klart att det handlar om fildelning. Det här är ju punkt 5 från den kabeln som WikiLeaks publicerade, med beställningslistan från amerikanska ambassaden:

  http://falkvinge.net/2011/09/05/cable-reveals-extent-of-lapdoggery-from-swedish-govt-on-copyright-monopoly/

  • qeruiem says:

   Jo, klart det gör, men den stora skillnaden nu är att nu talar man öppet om det i stället för att skylla på EU eller hävda att polisen behöver det i jakten på grov kriminalitet. Nu säger man öppet att det handlar om fildelning, med argument som jag trodde dog för fem år sen…

 2. Daniel says:

  Man vill ju bara gråta. Har de ingen förståelse för vad de gör?

 3. Hej Q och Rick!
  Nu vill jag inte regna på er parad, för jag tror att ni har rätt när ni säger att detta handlar om fildelning, MEN jag tror att det kan vara bra att lyfta blicken lite också. Det handlar om fildelning OCH en massa annat. Det handlar om att makthavarna har blivit rädda för vanligt folk. Rädsla uttrycker sig i ett osunt kontrollbehov och voilá så kränks våra privatliv om och om igen i tron om att en övervakad människa inte kan vara en farlig människa.
  Puss,
  Anna

  • qeruiem says:

   Jo. Jag har faktiskt varit inne på det med tidigare, men du får inte begära för mycket av mig i analys före 8 på morgonen. 😉

   Jag hävdar dock fortfarande att det är patetiskt att V, MP och SD nöjer sig med att trycka på Nej och anser sig gjort sin plikt.

  • Javisst får det konsekvenser långt utöver fildelning – men det var därifrån instruktionen att ändra lagen ursprungligen kom.

   I mina ögon visar det bara vad vi sade redan dag 1, att fildelarjakten får helt orimliga konsekvenser. Det är inget fel alls i att peka på konsekvenserna också.

 4. jeffer says:

  Masken har fallit – svart på vitt – med deras egna ord!

  Nu vet vi deras prioriteringar. Vad som är viktigast i valet mellan att gynna de egna medborgarna eller främmande makt, eller i valet mellan att bekämpa grov brottslighet eller skitbrott.

  Men ett rättssystem som prioriterar de triviala brotten som påverkar ett fåtal priviligierade, framför de grova brotten som drabbar många, är inte längre ett rättssystem för alla. Det är en makt- och repressionsapparat för etablerade intressen.

  Man kan se framför sig hur razzia- och husrannsakningskåta åklagare och poliser gnuggar händerna i förtjusning. Att få sticka kniven i ryggen på sina grannar – ”en masse”…

  Men det här ger oss också utmärkta retoriskt/agitatoriska verktyg.

  De tyska piraterna har visat att vanligt folk till slut tröttnar på den etablerade politiken och vill ha alternativ.

 5. Lustigt, apropå SD. För nästan precis ett år sedan satt jag och skrev såhär om dem, och de övriga:

  ”De inspirerar sina väljare. De har lyckats göra sig till underdogs. Hur solida deras argument är är av sekundär betydelse, för deras motståndare i gammelpartierna har eroderat sitt förtroendekapital till närapå noll. Medan allt fler tappar tron på sina gamla partier, och politikerföraktet växer, vet Sverigedemokraterna precis hur de ska bära sig åt för att maximera sitt väljarstöd i grupperna de riktar sig till. De är knappast PR-genier, men de behöver inte vara det, eftersom konkurrensen är så oerhört intetsägande medan de skräckslaget klamrar sig fast i mittfåran.

  Varför ska jag lita på sossarna när de sviker dyra löften så snart de anar en avvikande bris i opinionsvindarna? Varför ska jag tro på moderaterna när deras tal om frihet visar sig vara blå dunster?

  När pratade de senast med lite glöd och övertygelse om framtidsvisioner som var något mer än kissnödiga försäkringar om att allt ska vara lika bra som förr? Samma gamla lösningar levererade med nya one-liners från PR-firmorna. Samtidigt gör man allt man kan för att hindra gammelmedia från att släppa in nya frågor eller perspektiv i debatten, för man vet ju hur DET går…

  Den här bloggen har kommit att handla mycket om integritetsfrågor. Mer och mer har jag börjat inse att min största beef är med makthavarnas TOTALA AVSAKNAD av integritet.

  Vill man inte se SD kapa 12% i nästa val, är det hög tid att skaffa sig lite.”

  I hate being right all the time…

  Fridens.

 6. Mattias Karlsson says:

  En stor majoritet av väljarna ser det som ett två-parti system, antingen Moderaterna eller Socialdemokraterna, att rösta på något annat vore enligt dom att kasta bort sin röst.
  När dessa individer skulle gå till val 06 så hade dom att välja på ett parti som lovade att dom förändrats och moderniserats, medans det andra partiet leddes av en person som framstod som opålitlig och skum.
  Vid valet 2010 så hade dom att välja mellan ett parti som visat att dom faktiskt var samma gamla parti med en ny fasad och ny slogan, och på andra sidan ett oenigt parti i kaos med en sista-minuten-kandidat till ledare.
  Inte så konstigt att Moderaterna vunnit två val i rad trots deras inhumana politik.

  Om alliansen tillåts fortsätta på det här sättet förutser jag en mycket aggressiv och våldsam motattack, för om du tränger upp ett skrämt djur i ett hörn så kommer den till slut anfalla dig.

 7. jeffer says:

  Se intressant diagram om väljarflykten från de traditionella partierna till Piratenpartei (valet i Schleswig-Holstein):

  http://www.stern.de/politik/deutschland/landtagswahl-in-schleswig-holstein-der-beutezug-der-piratenpartei-1823179.html

  Även de konservativa CDU är tydligt drabbade!

  Det går att hämnas på de traditionella partierna 🙂

  • qeruiem says:

   Klart det går, men frågan är om det kommer ske i Sverige?

   Å andra sidan, hellre Tyskland än Sverige imo. Det som händer i Tyskland kommer påverka EU i stor grad och därmed också Sverige. Det som händer i Severige har mindre påverkan på EU i stort…

   Ja, förutom att nån jädra pappskalle bildade ett nytt politiskt parti och fick stå ut med att bli hånad hos Aschberg -06 tillsammans med representanter för Palmepartiet och allt vad det var! Att den där typen som satt där och knappt sa pip på jordnötsavdelningen skulle vara direkt orsak till den där grafen sisådär sex år senare hade nog inte många trott efter att ha sett Aschbergs ”partiledardebatt”. 😉

 8. Mikael says:

  Håller med om att de som röstade emot inte gjorde mycket väsen av sig. Gammelmedia är ju rätt tysta om sådant (blir nästan lite komiskt när de förfasar sig över att det finns svenskar i STASI-arkiven, och sedan inte ens nämner IB…), men V, MP och SD kunde ju tagit i mer på eget initiativ. Väntar de på Uppdrag granskning?

  Att de två stora paternalistiska partierna S (kollektivanslutning, IB, steriliseringslagar etc) och M (”statsbärande parti”, ”arbetslinje”, ”utanförskap” etc) driver detta förvånar föga. Men att de andra borgerliga partierna springer mot nollpunkten är lite märkligt.

  Sverige känns rätt förstockat. Som tonåring på 70-talet kände jag så (inte konstigt när man är ung). Men trist att det känns så nu med. Hyland och Lill-Babs känns ju nästan som avant garde.

  Nä fy, nu lät jag pessimistisk. Mer Glasnost i Sverige! 🙂

 9. Ja, det är bedrövligt. Man har inget lärt från historien.

  En gång i tiden, 1922, så röstade också en enig riksdag igenom om att grunda Statens institut för rashygien. Det var innan en viss mustaschprydd herre kom på de tankarna.

  Saxat från: http://www.vof.se/folkvett/19921rashygienen-i-sverige

  ”Det rådde länge en bred politiska enighet om behovet av rashygieniska åtgärder. Entusiasmen för att ”förbättra folkstammen” var, under större delen av 1900-talet, inte alls begränsad till den yttersta högerkanten, utan denna entusiasm var rikligt företrädd i alla de stora politiska riktningarna: bland konservativa, liberaler, socialdemokrater och bondeförbundare.

  År 1921 lades t.ex. en motion fram i riksdagen om inrättandet av ett statligt institut för rashygien. Motionen var undertecknad av representanter från alla partier, däribland högerledaren Arvid Lindman och socialdemokraternas ledare Hjalmar Branting. En av de mest inflytelserika rashygienikerna, Nils von Hofsten (Medicinalstyrelsens expert i rashygien/arvshygien 1935-1953), var en övertygad liberal.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: