Jag är inte rasist, men…

Jag fick ett svar på förra blogginlägget där jag postade bilden till höger. Svaret lyder:

Folk försöker blunda för det faktum att den kraftigt ökande rasismen i samhället är ett symptom på något mycket större problem.
Man kan inte bli av med symptomet utan att först göra något åt den underliggande orsaken.

Det finns ett par politiska ämnen som är tabu att diskutera men som faktiskt är lika viktigt att diskutera på ett sakligt och riktigt sätt som alla andra politiska ämnen.

Den ökande rasismen är ett resultat av politikernas ovilja att överhuvud taget diskutera ämnet invandringspolitik.
Jag står inte på någon sida i den här frågan, jag anser bara att ämnet MÅSTE diskuteras INNAN ”krutdurken’, som politikerna skapat av samhället och satt sig på, oundvikligen briserar.
För om ingenting görs snart så kommer det explodera, det kan jag garantera.

Det där lät väldigt mycket som ”Jag är inte rasist, men…”

Och jag håller inte med. Alls.

Eller jo, att frågan bör diskuteras och att det riskerar att explodera men inte problem-symptomanalysen. Sanningen ligger snarare någon helt annanstans:

Partiet heter Hrisi Avgi, ”Gyllene gryningen”, och har fått upp till sju procent av rösterna i det grekiska valet. Så mycket känns igen från ett annat val för 80 år sedan. När tyskarna befann sig i en liknande ekonomisk kris. Där de etablerade partierna hade förlorat förtroende hos medborgare och nya aktörer snabbt vann mark.

I Grekland diskuterar man invandringen nu. Mycket. Framför allt då judarna igen. Det är judarnas fel, hur man nu kan uttala sig så kategoriskt mot en hel grupp människor beroende på en liten, liten oansenlig komponent i deras arvsmassa.

Å andra sidan, det är en ännu mindre komponent arvsmassa, faktiskt ingen alls, som står på spel när våra lokala Sverigedemokrater gärna orerar vilt om muslimer och hur denna uppenbarligen extremt, nästan omänskligt homogena religion tydligen ska få hela västvärlden på fall enbart genom att de tror på samma gud som både judar och kristna, fast i en något annorlunda remix.

Någon, jag minns inte vem, gjorde en liknande koppling till hur bolshevikerna tog makten i Ryssland i ett samhälle där samma hopplöshet och uppgivenhet rådde inför överhöghetens försumliga hantering av dåtidens ryska tsarvälde. Folk levde i armod och svalt ihjäl och detta skapade ett socialt tryck och en grogrund för liknande former av extremism som till slut ledde till den kommunistiska revolutionen.

Samma sak har egentligen hänt även i tex Iran. 1953 gjorde UK och USA gemensam sak och störtade den demokratiskt tillsatte premiärministern Dr. Mohammad Mosaddegh och placerade Mohammad Reza Pahlavi som ledare för landet. En ledare som styrde landet med järnhand och med utrensningar av oliktänkande tills folket revolterade 1979, Ayatolla Khomeini tog makten och förvandlade Iran till dagens muslimska nation med en teokratisk konstitution.

Det finns ett repetitivt mönster här som verkar återkomma gång på gång i den mänskliga historien, oavsett nation, oavsett religion, oavsett styrelseskick. Vid en viss nivå av misär tröttnar folk och när det brakar åt helvete får extrema åsikter fritt spelrum. Att invandringspolitiken skulle ha med det att göra är egentligen bara ett svepskäl, ett praktiskt tillhygge i jakten på syndabockar, precis som man använt, och använder, judar, muslimer, politiker, intellektuella, oliktänkande…

Nånting får stå som syndabock dit all den uppdämda aggressionen kanaliseras och denna primitiva urladdning används sen som språngbräda av en grupp personer för att ta kontrollen över ett land och ett folk. För de som nyttjas som syndabock riskerar det att gå illa och ärligt talat går det inte så jävla bra för resten heller, det är därför demokrati och mänskliga rättigheter är så viktiga, men samtidigt så svåra att försvara när pöbeln är uppretad.

Demokrati och humanism tillåter inte syndabockar men om det inte finns en syndabock att rasa mot måste vi börja tänka och analysera och risken är att vi kommer fram till att felet egentligen inte går att skylla på nån utan förmodligen är en kollektiv skuld där vi själva är delaktiga. Då saknar man ett fokus för att kunna spy ur sig detta kokande hat och att resonera sansat och nyanserat ger inte alls samma sköna känsla av rättmätighet som att bara greppa sin fackla eller hötjuga och hänga med i pöbeln.

Så borde vi prata invandring mer i politiken? Säkert. Men det är inte därför SD seglade in i riksdagen. Vi har SD i riksdagen som ett resultat av övriga partiers totala misslyckande att behålla markkontakten och föra en dialog med sina väljare. SD är ett resultat av att politiker under lång tid försökt styra folket inte som en vänlig men sträng fadersgestalt som vill alla väl men ibland måste ta en del obekväma beslut utan snarare som en oförstående och känslokall rektor som med rotting och pekpinnar försöker få alla att gå på led och ”sluta konstra” (vi minns väl alla Reinfelds lilla ”Alla vinner på att debatten lägger sig”-anka?).

Jag tror att vi framöver kommer se en allt större och eskalerande flykt från de traditionella partierna, i alla fall så länge de inte fattar varthän det barkar och förändrar sin politik. Alla dessa väljare kommer ta vägen nånstans, men den stora frågan är vart. I Sverige 2010 hamnade många hos SD, i Grekland hamnade många nu hos Hrisi Avgi, i Tyskland valde många i stället Piraterna, vilket förstås glädjer mig.

Piraterna står ändå för nånting nytt, det är en rörelse sprungen ur Internet och de värderingar den nya kommunikationstekniken för med sig. Samma sak kan inte sägas om tex SD och Hrisi Avgi vars värderingar har sin grogrund i förra seklets industrialism och nationalism.

I samtliga fall handlar det dock om ett underkännande av de existerande partierna, en jakt på nya lösningar och förmodligen en känsla av att ”Det kan i alla fall inte bli sämre”.

Bara det att det kan det. Och det känns som att Grekland är på väg att välja en väldigt mörk och dyster väg som har provats förut med katastrofala resultat.

57 Responses to Jag är inte rasist, men…

 1. Mikke Svensson says:

  UJ! Klockrent. Tack för en analys med öppna ögon! TACK!

 2. jeffer says:

  Apropå tyska piraterna och missnöjespartier: Die guten Populisten:

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,830552,00.html

  • qeruiem says:

   Trevlig länk. Min tyska är tyvärr så skral att jag fick traggla mig igenom den via google translate och få texter överlever den behandlingen med den linguistiska äran i behåll, men trots detta handikapp var det trevlig läsning. 😉

   Och jag håller med. På många sätt står vi just nu vid ett ideologiskt vägskäl, vi väljer mellan att anamma framtiden och de möjligheter det innebär eller att falla samman och bli en bitter liten marginaliserad nation som i bästa fall sitter och muttrar vid sidan av partyt och i sämsta fall dras med i nånting som riskerar att bli upptakten till en ny, världsomspännande konflikt.

   Tack och lov är Tyskland EUs stora ekonomiska motor just nu medans Grekland är allt annat än nån slags motor så jag hoppas att det är framgångarna i Tyskland som blir tongivande…

 3. jorgenl says:

  Ibland formulerar du dig riktigt jäkla intelligent! 😉

  Rasism handlar inte om raser, egentligen, utan rasisters psykologiska behov av att hitta nån att skylla på när det är dåliga tider. Och då är det alltid enklare att skylla på ”dom andra”.

  Exemplet grekland gör det väldigt tydlig, där har man valt politiker som, med medborgarnas goda minne och aktiva medhjälp, grovt misskött landets finanser. Men det psykologiska motståndet mot att inse att man skapat problemet själva är så stort hos många att man sticker huvudet i sanden och pekar finger: ”det är deras fel”. Och det är otäckt likt vad som hände på 30-talet.

 4. Kan inte säga det bättre själv.

  En läsarkommentar på en amerikansk blogg, där det var en liknande diskussion, menade på att de individer som var med om eländet under andra värrldskriget håller på och dör ut. Därmed finns inga kvar som upplevt dessa hemskheter.

  De generationer som är födda från 40-50-talen, och framåt, måste nu själv upprepa tidigare genarationers misstag. Det man inte upplevt själv, det finns inte, var poängen. :-/

 5. För att försöka förstå vad som sker runtom i världen, inte bara i Grekland, så är det en bra idé att kolla in den grekiska fotfolks-dokumentären “Debtocracy”.

  http://www.debtocracy.gr/indexen.html
  Glöm inte att välja engelsk textning.

  Bl.a får man vetat att en del av Greklands statskuld kommer fårn köp av tyska begagnade stridsvagnar. en affär som ägde rum för en 5-8 år sedan, trots att Grekland inte hade råd. De unga, studenterna protesterade och menade på att skolorna höll på att rasa samman, coh att inga tridsvagnar behövdes. Sedan har vi den nya affären med amerikanska stridflygplan, där Grekland åtar sig att köpa stridflygplan för miljarders dollar för lånade pengar.

  Likaså beskriver man en del andra nationers statsskulder, bl.a Irak’s som ”raderades”, dv.s nollställdes i all tysthet.

  —–

  Den slutsats jag har dragit är att världens banksters (vältaliga gangsters i kostym och slips) försöker få oss medborgare att vända blicken från deras massiva stölder ur statskassorna. Dessa banksters skapar och underblåser konflikter så att vi skall ägna oss att bekämpa varandra, istället för att sätta in dem bakom lås och bom

 6. qeruiem says:

  Och i Grekland går det tydligen fort. Det pratas redan om omval…

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5097550

 7. Mattias Karlsson says:

  Det var just det här jag menade måste undvikas när jag skrev: ”diskutera på ett sakligt och riktigt sätt”.
  Att sitta och stämpla alla som vågar kritisera invandringspolitiken som rasister är bara ytterligare ett sätt att sopa debatten under mattan.
  Jag är seriöst verkligen inte någon rasist oavsett hur man än vänder och vrider på vad jag har att säga.
  En debatt MÅSTE öppnas angående invandringspolitiken för att dämpa tillväxten av högerextrema grupperingar i landet, för att göra så som Sverige håller på nu, d.v.s. axla hela världens ansvar för att ta hand om flyktingar helt själva är förödande för Sveriges ekonomi.
  Jag är verkligen för humanistiska insatser och för att man måste hjälpa dom som behöver hjälp, men man gör inte det genom att kollapsa en hel nations ekonomi.

  En seriös fakta-baserad debatt MÅSTE komma till stånd för att minska inflytandet hos högerextrema grupper.
  Tyvärr kan man inte bli av med dessa grupperingar helt och hållet oavsett vad man än gör.
  SD är ett parti sprunget ur missnöje inom ett visst område, det samma gäller MP, FI och PP.
  PP = mänskliga fri- och rättigheter på internet.
  FI = orättvisor mellan män och kvinnor i samhället.
  MP = företagens totala ignorans för deras påverkan på miljön.
  SD = den totala oviljan att politiskt diskutera invandringspolitik.

  V hette för inte så längesedan VPK och innan dess VPKML(om jag minns rätt) och då ville ingen äns ta i dom med tång, precis som med SD idag.

  Att påstå att SD och dess väljare är okunniga inhumana individer är ytterligare ett sätt att blunda för problemet.
  Självklart finns det folk som inte vill annat än att slänga ut(eller döda) alla ”icke-svenskar” i Sverige, men det finns faktiskt en stor grupp individer som vill ha en hållbar och praktisk invandringspolitik där vi hjälper dom som behöver hjälp samtidigt som vi undviker att köra landet i full fart rakt mot en ravin.

  • qeruiem says:

   ”…för att göra så som Sverige håller på nu, d.v.s. axla hela världens ansvar för att ta hand om flyktingar helt själva är förödande för Sveriges ekonomi.
   Jag är verkligen för humanistiska insatser och för att man måste hjälpa dom som behöver hjälp, men man gör inte det genom att kollapsa en hel nations ekonomi.”

   Och där visar du tydligt att även om du anser att du inte är rasist så har du ändå anammat rasistiska tankegångar och tror att de är sanningar. Varför tror du att Sveriges ekonomi är en fix storhet? Hur kan länder ha befolkningstal från allt från några tiotusental till över en miljard om inte nationalekonomi är en dynamisk storhet som kan anpassa sig efter möjligheterna?

   Större population innebär större ekonomi, många av våra invandrare som kommer hit är kreativa och driftiga personer med unika erfarenheter, precis som vilken annan person som helst. Antalet idéer ett samhälle kan skaka fram är direkt proportionerligt mot antalet medborgare så om fler personer flyttar hit så ökar sannolikheten för att någon boende i Sverige tex lyckas skapa nästa Ericsson, nästa Google eller… tja, du fattar.

   Människor är resurser, resurser är något positivt som man ska se till att försöka vårda. Om man inte vårdar dem utan försummar dem så orsakar de förstås inga spinoff-effekter, men om man ger individer chansen att försöka göra nåt konstruktivt så kommer många (inte alla) nappa på det och faktiskt ta chansen!

   Eller är du rädd för att invandrarna ska komma hit och ta alla jobben så att du inte får nåt? Tja, om de är bättre än du kommer de förstås att ta dem, men då får du väl se till att bli bättre själv? Eller tycker du att de där jädra kompetenta invandrarna ska stoppas vid gränsen så de inte kan komma hit och konkurrera ut dig? Hur tror du svenska företag kommer stå sig internationellt om de blir tvungna att anställa mindre kompetent arbetskraft för att garantera de ”pursvenska” blir anställda först innan man släpper in ”utomstående”?

   Ja, jag kan snacka invandring, men inte på SDs villkor och inte utifrån nåt korkat ”De kommer hit och får vår ekonomi att kollapsa”-perspektiv. Om det vore så att befolkningsökningen var det som riskerade att kollapsa vår ekonomi så hade den kollapsat för länge sen, med tanke på den befolkningsökning vi haft senaste 100 åren. Och det kan vi inte skylla på invandringen, faktiskt, det beror på äkta hemtillverkning av svenska barn i kombination med en stadigt minskande barnadödlighet och bot mot allsköns eländiga sjukdomar som tex TBC.

   Och på något magiskt sätt överlevde ekonomin alldeles utmärkt trots att folk slutade dö som flugor i barnsäng och allt vad det var. Dvs fram till att landet lämnade industrialismen bakom sig men våra politiker krampartat försöker hålla sig kvar i den trots att det sedan länge varit uppenbart att det är en dödfödd politisk strategi.

   Så, vill du sluta se ut som en rasist? Sluta prata som en.

   • Mattias Karlsson says:

    Och återigen drar du en massa förhastade slutsatser om mig.
    Jag är inte en rasist, jag är en tänkare, en realist. Jag använder logiskt tänkande istället för känslor och förutfattade åsikter som grund för mina påståenden.

    Låt mig rätta några fel:
    Det är inte folkökningen som sådan som är faran, för som du säger, hade det varit så så hade vi inte klarat oss efter dom stora medicinska och tekniska genombrotten efter andra världskriget.
    Utan det är själva takten som befolkningen ökar med kontra takten med vilken infrastruktur, arbetsmöjligheter skatteintäkter ökar.
    För folk måste kunna bo någonstans, dom måste kunna jobba någonstans, dom måste kunna gå i skola någonstans, dom måste få läkarvård någonstans, dom måste kunna ta sig till jobb/skola/sjukhus på något sätt, och innan dom själva kan bidra till skatteintäkterna så måste staten gå in och hjälpa dom.

    För att vi ska kunna ta del av individers intellektuella resurser så krävs det att dom har dels en ekonomisk grund men också möjlighet att kommunicera väl och förståeligt med dom man behöver interagera med för att förverkliga dessa intellektuella resurser.
    För detta krävs språkkunskaper(skola) och pengar(investerare alt. eget kapital(kräver jobb då flyktingar kommer hit med nästan bara kläder på kroppen)).
    Detta innebär att Sverige behöver investera tid och resurser för att bygga upp dom broar som behövs för att möjliggöra allt detta, men detta motverkas om Sverige tar in för många för fort för att den Svenska ekonomin och infrastrukturen hinna med.

    Jag har ABSOLUT INGA SOM HELST problem med att dom kommer hit och bosätter sig här och jobbar här och bidrar till Sveriges utveckling.
    Men Sverige måste ha kapacitet för att ta in dom först.

    Jag har ALDRIG NÅGONSTANS påstått att jag anser att dom kommer hit och stjäl jobben för ”vanliga svenskar”.
    Jag har heller aldrig påstått att dom måste stoppas vid gränserna.
    Dom ända som ska stoppas, eller åtminstone kontrolleras noga är erkända våldsbrottslingar som söker asyl bara för att dom riskerar tortyr, lemlestning eller dödsstraff i sitt hemland för dom våldsbrott dom gjort.
    Så som det ser ut nu så tvingar FN alla länder att ge asyl till dom som flyr från inhuman bestraffning, d.v.s. just tortyr, lemlestning och dödsstraff, oavsett vilket brott dom begått.
    Detta pågår samtidigt som Sverige utvisar kvinnor, barn och sjuka med hänvisningen att dom har det inte så illa där hemma som dom och fristående rapporter påstår.
    Jag blev t.ex. förbannad när jag läste om utvisnings-beslutet för 91-årige Ganna Chyzevska eller numera dödade Khaled Khodana.
    Jag tycker det är fördjävligt att oskyldiga skickas tillbaka till en livsfarlig situation medans erkända våldsbrottslingar går fria på Sveriges gator.

    • qeruiem says:

     Det är inte folkökningen som sådan som är faran, för som du säger, hade det varit så så hade vi inte klarat oss efter dom stora medicinska och tekniska genombrotten efter andra världskriget.
     Utan det är själva takten som befolkningen ökar med kontra takten med vilken infrastruktur, arbetsmöjligheter skatteintäkter ökar.

     Mhm. Ok.

     http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____91828.aspx

     2010 invandrade totalt 98 801 personer till sverige (19 765 av dessa var återvändande) samtidigt som 48 853 utvandrade vilket ger en nettoinvandring på 49 948 personer. Samtidigt föddes det knappt 115 641 barn och det dog 90 487 personer vilket gav ett tillskott på ytterligare 25 154 boendes, dvs totalt en befolkningsökning på 75 102 personer. Det är en befolkningsökning på 0.8%, varav 0.27% lokalproducerat.

     Det är ungefär samma befolkningsökning som vi hade på tex 60-talet, men då var det inga som helst problem utan den stora frågan då var snarare hur vi skulle kunna locka hit fler. Bygga bostäder hade, och har, man inga större problem med, det är mest en logistikfråga. Jobb kan möjligen ses som ett problem, men jobb är mer en procentuell egenskap (vilket jag redan skrivit) och en större befolkning kommer generera fler jobbtillfällen så vad jag kan se så skulle knappast ett ”tätande av fördämningarna” resultera i mer jobb, det skulle resultera i färre jobbtillfällen och därmed mer eller mindre samma arbetslöshetssituation.

     Samtidigt är det beklämmande att man ens funderar på invandrare som ett problem. Den där lilla halvprocenten befolkingsökning innehåller i stället en enorm tillväxtpotential för samhället, dvs om vi hade gett dem chansen. Jag ser inte ett problem med invandringen, jag ser däremot ett jätteproblem med diskriminering.

     http://www.realtid.se/ArticlePages/200611/15/20061115143537_Realtid882/20061115143537_Realtid882.dbp.asp

     – Det finns en tendens att många invandrare, främst de med högre utbildning, flyttar från Sverige, säger Jan Ekberg, som är professor vid Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning vid universitetet i Växjö.

     Anledningen är naturligtvis det välkända fenomenet att personer med utländsk bakgrund har svårt att få jobb som motsvarar deras kvalifikationer. Därmed går Sverige miste om inte bara kvalificerad arbetskraft, utan också potentiella entreprenörer och företagsbyggare.

     Erfarenheter från USA visar att många av de invandrare som startat upp framgångsrika företag ofta började som anställda när de var nyanlända i landet. I USA beviljas årligen 65 000 tillfälliga arbetstillstånd till utländska medborgare, med en giltighetstid på sex månader. Företrädare för de amerikanska riskkapitalbolagen anser att denna gräns bör höjas till 115 000.

     Riskkapitalbolag är ytterst sällan en modern inkarnation av Moder Theresa. Om de anser att USA bör höja invandringskvotan så finns det ett reellt kapitalistiskt skäl till det. Invandring har potential att stimulera ekonomin, men i Sverige lämnar alltså speciellt högutbildade invandrare Sverige igen för att de inte känner att de får en chans här. Samma artikel:

     Rapporten har identifierat 144 företag, som helt eller delvis startats upp av utlänningar, som tillsammans har ett börsvärde på över 500 miljarder dollar (3 500 miljarder kronor), och som skapat 400 000 arbetstillfällen, varav 220 000 i USA.

     Förutom nämnda Yahoo så har företag som Google, Intel Corp, eBay och Sun Microsystems en gång startats upp av invandrare.

     Några som observerat utvecklingen är de amerikanska riskkapitalbolagen, som i nya företag drivna av utländska entreprenörer ser framtida lönsamma projekt.

     […]

     Någon liknande utveckling kan inte observeras i Sverige. Visserligen är invandrare överrepresenterade när det gäller eget företagande också här, men det handlar ofta om mycket små företag om sällan växer.

     Nej, här i Sverige är invandrare i stället överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken, folk med ”invandrarnamn” blir inte ens kallade till intervjuer och på ett tidigare jobb så hade vi en kille från Slovakien som jobbade som säljare och som testade, på chefens förslag, att varannan dag presentera sig med sitt riktiga namn och varannan dag som Per Persson. Erfarenheterna från några veckors försök var direkt skrämmande.

     Vi har inte problem med invandring eller invandrare, vi har problem med ren och skär diskriminering. Folk med civilingenjörs- eller läkarutbildning som inte får en chans för att de har fel namn, fel hudfärg eller på annat sätt behandlas som andrasortering. Folk som skulle kunna konstruera de tunnebanevagnar som de i stället får nöja sig med att köra för att få lön så de kan klara sig bara för att de inte har ett svenskklingande son-namn.

     Så du är inte rasist säger du? Låt mig citera:

     Jag är inte en rasist, jag är en tänkare, en realist. Jag använder logiskt tänkande istället för känslor och förutfattade åsikter som grund för mina påståenden.

     Detta innebär att Sverige behöver investera tid och resurser för att bygga upp dom broar som behövs för att möjliggöra allt detta, men detta motverkas om Sverige tar in för många för fort för att den Svenska ekonomin och infrastrukturen hinna med.

     Jag tycker det är fördjävligt att oskyldiga skickas tillbaka till en livsfarlig situation medans erkända våldsbrottslingar går fria på Sveriges gator.

     Walks like a duck, talks like a duck, is a…

     Gå och se dig själv i spegeln och fråga dig själv, på allvar, om du åtminstone inte lider av att ha en del förutfattade meningar och inte blivit i alla fall en aning påverkad av SDs propaganda, för hela din argumentation är full av ”Jag är inte rasist, men…”

     • Mattias Karlsson says:

      Låt mig förtydliga; Sverige har en stagnerad infrastrukturpolitik och en lika stagnerad ekonomisk politik, dessa två måste växa i samma takt som folkökningen för att landet inte ska lida av ”växtvärk”, det vill säga överbefolkning.
      Källan till folkökningen spelar ingen roll för om infrastrukturen och ekonomin inte ökar i samma takt så kommer det orsaka problem, problem som vi redan har i Sverige.
      Du kanske känner till husockupationerna i Malmö där studenter och ungdomar ockuperade icke utnyttjade byggnader som en protest mot den ökande bostadsbristen i landet.
      Samma bostadsbrist kan även återfinnas i Stockholm, Göteborg och större delen av övriga Sverige.

      Vad gäller högutbildade invandrare som inte får lov att jobba som det dom är utbildade till så beror det på att dels så är det svårt att verifiera att deras kunskaper håller samma standard som den Svenska likvärdiga utbildningen, och för det andra så måste t.ex. läkare kunna kommunicera och förstå sina patienter och sköterskor för att kunna göra sitt jobb.

      Vad gäller diskriminering bara för att man har ett sydeuropeiskt namn så är det något jag inte häller anser är acceptabelt.

      På vilket sätt är jag en rasist när jag är för humanistisk hjälp, är för mottagande av flyktingar, är emot utvisandet av oskyldiga som riskerar att dö om dom skickas hem?
      På vilket sätt är jag en rasist?
      Jag har inte nämnt något som helst rasistiskt i någon av mina kommentarer här.
      Och om det framstår som rasistiskt så beror det på att du letar efter ursäkter att stämpla mig som rasist bara för att jag menar på att Sveriges invandringspolitik måste ses över, och i sådana fall är du inte lika öppen för en diskussion om ämnet som du påstår att du är.
      Jag är öppen för en saklig diskussion men allt jag får är personangrepp.

      • qeruiem says:

       Det roliga är att jag inte sagt en enda gång att du är rasist, men väl att du låter som en. Det är en viss skillnad där… 😉

       Det som gör att jag upplever att det finns ett inslag av ”smygrasism” eller i alla fall en viss influens av ”vi-de”-tänkande är just att du ständigt återkommer till att befolkningsökningen är ett problem, av tex ekonomiska och bostadsmässiga skäl. Det tyder på att du anser att tex infrastruktur är en finit resurs som inte går att skala så den anpassas till behoven.

       För mig ter sig detta otroligt märkligt eftersom det egentligen inte är några problem för ett samhälle av tex Sveriges storlek att spotta ur sig några tusen bostäder om året. Just nu snittar vi på, om jag inte minns fel, ca 12 000 bostäder per år men under miljonprogrammets tidevarv, 65-75, låg siffran i stället på 100 000 bostäder per år vilket tyder på att om man bara vill så går det. Men det är jobbigt att vilja, mycket enklare att slippa.

       Så jag diskuterar just nu invandring och invandringspolitik just nu, även om du inte verkar vilja hålla med om det, men jag vägrar diskutera frågorna på ett inskränkt protektionistiskt sätt eftersom det inte finns någon lösning i den riktningen. I stället diskuterar jag det som jag diskuterar de flesta frågor, med ett stort inslag av ”What if…?”. I det här fallet innebär ”What if…?” att jag kommit fram till att vi har inga problem med invandring. Faktiskt. Vad vi HAR problem med är:

       – Smygrasism och fördomar.
       – Diskriminering.
       – Att invandrare som VILL visa framfötterna sällan får chansen.

       Jag ser invandrarna som en tillgång när många ser dem som ett problem. Min favoritbilmek är halvgrek och egen företagare, duktig som fan, den driftigaste person jag jobbat med är holländare och så kreativ och initiativtagande att man får träningsvärk bara att befinna sig i samma rum som honom osv. Kanske är det så att för att verkligen få röven ur och lämna sitt land måste man vara driftig och initiativrik och när man väl landar i ett nytt land så rinner denna initiativkraft gärna över och leder till att många, som i USA, startar eget och verkligen får utlopp för sin driftighet. Dvs om man låter dem.

       Samma sak med en fd kollega som migrerat hit från Ryssland. Han tog sig hit på eget initiativ för att han ville få det bättre än han hade det i Ryssland (de har det inte för roligt där numera) och trots att han hade anställning klar (han handplockades faktiskt av oss), trots att det fixades bostad till honom, trots att han jobbade, skötte sig, betalade skatt och var fan duktigare än en annan på många sätt så trakaserade myndigheterna honom i fem år med papperslaviner, borttappade ärenden, försenade beslut och strul, strul, strul, strul, strul innan han fick uppehållstillstånd…

       Jag börjar få känslan, speciellt som egen företagare som jag själv är numera, att denna lite svenska mentalitet att begränsa och styra upp dödar initiativ och jag känner själv lite att jag emellanåt undrar vad fan jag gett mig in på. Inte för att det är otäckt med eget ansvar eller så utan för alla dessa byråkratiska måsten och annat skit som ofta ter sig totalt onödigt och mest känns som ett utlopp för vissa personers kontrollbehov med en stor potion Jante.

       VI borde vara glada att de kommer hit, de där invandrarna. Vi borde ta emot dem med öppna armar och göra vårat bästa för att verkligen acceptera och uppskatta att de väljer att komma just hit, till oss. Men det är inte så de behandlas, utan i stället behandlas de med misstänksamhet, drabbas av förutfattade meningar och fördomar och misstänkliggörs så fort minsta lilla chans dyker upp.

       Problemet med invandringen är inte invandrarna. Problemet med invandringen är svenskarna.

       • Muztek says:

        Det största misslyckandet och det som ger en ökad främlingsfientlighet och rasism är den bristfälliga politik som förts både i kommunerna och på riksnivå. Att sätta invandrare och även fattigsvenskar i gettoliknande bostadsområden har aldrig och kommer aldrig att gynna någon och minskar dessutom chanserna för många att snabbt lära sig det nya språket. Det är här den politiska diskussionen måste börja och dessutom vara bred över blockgränser.

        Att inte på ett enkelt sätt verifiera invandrares kunskaper är rena kapitalförstöringen. även om tex en kirurg eller ingengör inte har exakt motsvarande de kunskapskrav som ställs i sverige borde de i alla fall räcka till en tjänst på aningen lägre nivå i samma yrkesområde.

        Att pappershanteringen ska ta månader och år är både inhumant och ekonomiskt slöseri. Det är dock inte bara invandrare som drabbas av statliga verks oförmåga att hantera papper och ärenden, det verkar vara lika illa oavsett vad man har för ärenden hos en myndighet.

        I kommunen jag bor verkar vi ha lyckats rätt bra med integration, det är dock en liten kommun men politikerna märkte redan i början av 80-talet att det inte var bra att segregera och ändrade bostadspolitiken och skapade en dialog med arbetsgivare.

        Det finns ju fortfarande problem, men inte större mellan invandrare och svenskar än mellan olika svenska grupperingar.

        Det största ekonomiska problemet är de vi själva skapat genom att segregera samhället från början, det kostar att lösa, men man kan inte beskylla invandringen för dåliga politiska beslut.

        • qeruiem says:

         Precis. Det är ju jävligt fånigt att vi har massa välutbildade invandrare som gör skitjobb, om de ens får nåt jobb då. Såg nån sorglig dokumentär om hur man raggade välutbildade tandläkare i Polen (om jag inte minns fel) för att vi har tandläkarbrist i landet, samtidigt som det finns en massa färdigutbildade tandläkare i landet som, av olika orsaker, inte får söka jobben. Det kunde vara för att deras examen inte täckte riktigt rätt områden, att de inte kunde styrka sin utbildning eftersom de inte fått med sig betygen i flykten etc.

         Man TYCKER ju att det vore en smal sak att låta de få plugga in de bitar de saknar, tenta av det de redan kan och sen göra nåt praktiskt prov, saken är biff. Man TYCKER ju det, men nejdå, här raggade man tandläkare i Polen i stället.

         Skandal…

         • Muztek says:

          Det blir ju lite dubbel effekt, det både ökar invandringen och hjälper inte till att minska arbetslösheten helt i onödan, dessutom får det antagligen de invandrare som har en tandläkarutbildning men inte får jobb att känna sig ännu mer misslyckade

       • Mattias Karlsson says:

        Tillväxten av infrastruktur och ekonomi går absolut att skala för att passa behovet, problemet är hur det ser ut just nu och sett ut dom senaste 5-10 åren.
        Det jag menar är att Sverige borde sänka takten med hur många flyktingar vi tar in tills vi får till stånd en infrastruktur politik och ekonomisk politik för att matcha den sammanlagda folkökningen
        Sedan om folkökningen som den politiken bygger på är dom 0,8% du fick fram eller om den planerar för en årlig folkökning på 1,5% bryr jag mig inte om.

        Är själv osäker på siffrorna men det låter rimligt med runt 12.000 nu gentemot runt 100.000 då.
        Problemet nu är att en mycket stor del av dom 12.000 är antingen beställningsjobb av privata bostäder åt privatpersoner eller som det oftast är i storstäderna; dyra lyxlägenheter med rövar-hyror som bara 15-20% av Sveriges befolkning har råd med.
        Infrastrukturministern har själv gått ut och sagt att det byggs nästan inga billiga ettor och tvåor nu för tiden och att det är ett stort problem för både studenter, unga och ensamstående föräldrar.(vad ministern glömmer är att det även blir ett problem för migrationsverket)

        Om du med ”protektionistiskt” menar höger-vriden nationalism så är det absolut inte det jag syftar till alls.
        Jag ser till det praktiska att mängden flyktingar och invandrare ett land kan ta hand om är baserat på den ekonomiska- och infrastruktur-ökning ett land har, och att man antingen måste minska den första eller öka den andra för att det ska vara hållbart.

        Jag har absolut inget emot att dom kommer hit och bosätter sig och jobbar, men vi måste först ha bostäder så att folk har någonstans att bo, samt skolor och sjukvård i förebyggande syfte för större barnaskaror, och även uppdaterat och utökat transport-system för folk och varor.
        Jag ser bara invandring som ett problem när dom grundläggande behoven för en ökande befolkning haltar efter och har gjort så dom senaste 10 åren, och då är det inte individerna som sådan utan det faktum att politiken inte uppdateras för rådande förhållanden.
        Det är just hur politiken hanteras och politikerna bakom den som jag har problem med.

        Politisk kontroll och reglering är i många fall bra(främst inom industri och företag), men jag kan hålla med om att det i väldigt många områden har gått över styr och det är inte bara invandrare som har problem med byråkratin och dess eviga pappersexercis.

        • qeruiem says:

         Men om vi inte bygger bort problemen utan stryper invandringen så finns det ju inga skäl till att bygga bort problemen eftersom de försvann när man ströp invandringen så därför måste man fortsätta strypa invandringen eftersom man inte byggt bort problemen och då kommer infrastrukturproblemen fortgå i all evighet i stället för att man bygger bort dem och blir av med problemet helt…

         • Mattias Karlsson says:

          Vänligen läs igen…
          Jag skrev ovan att man tills vidare skulle minska antalet mottagna flyktingar tills det att man har en matchande infrastruktur- och ekonomisk ökning till den folkökningstakt man kommer ha tillsammans med den flyktingström man har haft och kommer ha igen.

          Sverige ligger nämligen så långt efter med både infrastruktur och ekonomi så vi är väldigt trångbodda och har en kraftigt ökande arbetslöshet.

          Som jag skrev ovan så spelar det ingen roll om vi vill ligga kvar på en folkökning(inklusive invandring) på 0,8% eller om man vill öka invandringen så att man når 1.5%, oavsett vilket så måste vi ha infrastrukturen och ekonomin att kunna hantera den ökningen.
          I nuläget har vi inte äns infrastruktur- och ekonomi-ökning nog att äns hantera enbart dom som föds här.

          Vi MÅSTE ge infrastrukturen och ekonomin en chans att komma ikapp om vi vill kunna fortsätta på samma sätt som vi har gjort hitintills.

          Som jag sagt i vartenda ett av mina inlägg här så har jag ABSOLUT INTE NÅGOT ALLS emot att dom flyttar hit, men vi måste ha möjlighet att ta emot dom till att börja med!!

          Läs vad jag skriver och inte vad du tror att jag skriver!!
          Jag är INTE rasist!!
          Jag är INTE emot invandring!!
          Sverige HAR problem som MÅSTE lösas innan vi kan fortsätta!!
          Dom problemen heter INTE ‘Fördomar’ och ‘Rasism’!!
          Problemen heter ”Föråldrad Politik”!!

          • qeruiem says:

           Jo, jag vet att du tycker det. Du har repeterat det ett antal gånger, men det hjälper inte. Jag håller fortfarande inte med och jag har försökt förklara varför. 🙂

           Menmen, du säger inget nytt så jag har inget nytt svar att ge på denna repetition. Det är dock värt att påpeka igen att om du tror att arbetslösheten beror på invandringen så kan vi väl konstatera att där tror jag att du, återigen, lyssnat lite för nära på personer med lite för enkla svar med lite för dålig källhänvisning, så har jag inte sagt för mycket. 😉

          • Mattias Karlsson says:

           @qeruiem ^finns ingen ”Svara”-knapp här ovan^
           Om du fortfarande menar på att jag är rasist trots att jag är för invandring och mottagande av flyktingar i Sverige så föreslår jag allvarligt att du kollar upp vad ordet ”Rasism” egentligen betyder.

           När har jag någonsin påstått att jag skulle tro att arbetslösheten beror på invandrare!?
           Invandrare är lika lite skyldiga till arbetslösheten som vad du och jag är!!
           Jag VET nämligen vad arbetslösheten beror på, och dom som bär skulden till det är både politiker och storbanker i USA.

           Lägg ner dina försök att svartmåla mig som Rasist för oavsett hur du än försöker vinkla mina kommentarer så finns det ingen grund alls för dina anklagelser eller dina påståenden om att jag associerar mig med SD!!

     • SBJ says:

      Du nämner Moder Teresa i ditt inlägg, jag får förmoda att du vet att hon var en sadistisk bitch? De pengar hon samlade in för ”välgörande ändamål” gick i huvudsak till att grunda kloster, hennes ”dödshus” där de döende inte fick ta emot besök från familjen, förvägrades smärtstillande eller ens mänsklig kontakt medan de dog för att ”lidande renar själen inför döden”.
      Och Ghandi var en rasist som ansåg att vita och indier var överlägsna svarta (Något som förvisso låg i tidsandan då, men knappast en bra ursäkt), och Dalai Lama och hans prästerskap var inte direkt trevliga mot befolkningen i Tibet medan de hade makten innan Kina invaderade.
      Personkulterna kring dessa individer är, likt historien om Romarriket som en bastion för civilisationen, baserat på myter, propaganda och rena lögner.

      Och vad gäller flykting/invandringspolitiken så är integrationen ett ENORMT problem idag, nära nog alla problem och brottslighet relaterat till invandrare, beror på att Sverige fallerat i sin integrationspolitik. Och det beror inte på invandrarna/flyktingarna per se, utan på politikernas ovilja att öppna ögonen och inse att de måste förbättra integrationspolitiken.

      Och till nedanstående inläggs påstående om att du aldrig kallat Mattias för rasist så låt oss granska följande argumentation du tar till; ”Walks like a duck, talks like a duck, is a…” ”Jag är inte rasist, men”

      Integrationen är A och O för en fungerande flykting/invandringspolitik. Där ingår, i mitt tycke;
      1.) Undervisning i svenska språket till en nivå som gör att de kan kommunicera någorlunda obehindrat med svenskar
      2.) Påbyggnadskurser för tidigare utbildningar som ger behörighet i sverige, samt/alternativt individuella yrkesutbildningar inom något de har aptitud/intresse för, gärna i kombination med undervisning i svenska.

      Problemet är som regel inte de nyhitkomna i sig, utan att de allt för ofta blir mer eller mindre isolerade från resten av samhället.

   • …eller för att inte tala om hur glesbygdens folk under 1900-talet gjorde den svenska glesbygden ännu glesare genom att flytta in till städerna, ta jobben från stadsborna och rasera hela den urbana ekonomin.

    Man skulle kunna tro att den stora utvandringsvågen till Amerika och den resulterande befolkningsminskningen för drygt hundra år sedan borde ha fått motsatt effekt, i och med att det blev en massa jobb lediga för den kvarvarande befolkningen att dela på, men se där blev vi blåsta: Emigranterna var nämligen inte dummare än att de tog jobben med sig när de stack, så att de skulle ha något att sysselsätta sig med i Minnesotas obygder! Sverige såg efter utvandringen ut som de militärförläggningar i forna warszawapaktsländer som Röda armén utrymde efter 1989 och där inte ens toalettstolarna lämnades kvar.

    Mjölnarlärlingen som fått en hel kvarn att driva sedan hans läromästare lämnat landet insåg snart att varenda bakande bondhustru också hade gått i exil, och det gick liksom inte att ställa om till postorderförsäljning av mjöl över Atlanten, så han fick slå igen i brist på kunder. Lanthandlarens hyllor gapade fulla, för det fanns inte konsumenter nog att köpa allt som producerades. Barberaren fick nöja sig med att klippa och raka sig själv, men det blev han ju knappast mätt av.

    Nationalekonomi är knepigt värre…

    • Mattias Karlsson says:

     ”Nationalekonomi är knepigt värre…”
     Nja, politiker och bankmän har länge försökt få nationalekonomi att framstå som något ingen vanlig dödlig någonsin kan förstå när det egentligen ganska logisk matematik och simpel ekonomi i stor skala.

  • Per "wertigon" Ekström says:

   En debatt MÅSTE öppnas angående invandringspolitiken för att dämpa tillväxten av högerextrema grupperingar i landet, för att göra så som Sverige håller på nu, d.v.s. axla hela världens ansvar för att ta hand om flyktingar helt själva är förödande för Sveriges ekonomi.
   Jag är verkligen för humanistiska insatser och för att man måste hjälpa dom som behöver hjälp, men man gör inte det genom att kollapsa en hel nations ekonomi.

   Vem säger att vi måste ”ta hand om” flyktingar i all evighet? Ge dem en skälig chans till jobb och utbildning, så kommer de flesta göra rätt för sig. Om du själv skulle tvingas fly från Sverige pga missförhållanden, skulle du då hellre vilja att landet tog hand om dig och leva på dess välfärd, eller skulle du vilja ha ett yrke, något att göra, en chans att visa vad du går för?

   Där har dock vår regering failat. Men att utgå från att alla flyktingar är parasiter, vilket du med dina ord antyder, det är bara fel. För det är de inte.

   • Mattias Karlsson says:

    Med ”ta hand om” så menar jag ge dom plats i just Sverige och ge dom möjlighet att bosätta sig och jobba i just Sverige.

    Jag antyder inte på något sätt alls att ”alla flyktingar är parasiter”, det är bara du som tolkar mina ord på det sättet.

    ”Ta hand om” = släppa in och ge möjligheter
    ”Inte ta hand om” = stänga gränserna och säga ”Ni får klara er själva!”

    Jag har ett väldigt opartiskt sätt att se på världen och allt som händer runt mig och det händer att mitt ordval ibland kan ha en annan innebörd för dom jag diskuterar med.

 8. Tomas Broström says:

  Sant.

  Religion är av ondo.

  Politiker lyssnar inte på väljarnas åsikter.

  Medelväljaren har för lite kunskap i frågorna för att egentligen kunna göra ett bra val.

  Demokrati fungerar därför inte.

 9. Problematiken är bara ett symtom på den bakom liggande orsaken att nu som på 30 talet är ekonomin för vanligt folk i det närmaste total förstörd, Då liksom nu kommer höger krafter som ser felet och orsaken ( fel den gången och fel idag med ) I stället för att lösa problemet med dom ökade orättvisorna som dom sista 30-40 åren gjort dom rika ännu rikare och resten har fått mindre att leva på.

  Det är lätt att rasism får fotfäste när höger krafterna säger invandrarnas fel, muslimernas fel etc etc. bara så att den riktiga orsaken till problemet inte blir löst.

  • qeruiem says:

   Ja, det finns definitivt historiska paralleller där.

   En annan intressant historisk jämförelse jag sett är att klyftan mellan fattiga och rika var ENORM i USA innan börskraschen på 20-talet. Efter kraschen utjämnades klyftan och en mycket större andel av befolkningen hade det hyfsat genomsnittligt. Sen nånstans vid 80-talet började klyftorna öka igen och idag har man i USA ungefär samma situation som innan börskraschen. Även här i Sverige och Europa ser vi ju hur klyftorna ökar på samma sätt och jag tycker att det verkar som att trenden eskalerar.

   Sett ur den synvinkeln är det kanske inte så konstigt att vi ser Occupyrörelsen eller att extremister börjat röra på sig i princip alla länder. Att den nuvarande situationen inte håller blir nog allt mer uppenbart, frågan är väl mest vilket håll utvecklingen kommer ta. Framåt eller bakåt…

 10. PPHonken says:

  Dussin analys.. Inget nytt här. Detta har man trott länge, det är helt fel…. Någon att skylla på?? Ja, det skylls på politikerna, är det rasism?? NEJ. Ingen jag känner skyller något på muslimer, känner iofs inga SDare, men det är att göra det lätt för sig, en gammal analys som du återanvänder och folk tycker det är skitbra, nej, jag godtar inte denna förklaring längre den håller inte. Man kan inte beskylla andra raser för att politikerna lägger pengarna på fel saker.. Det hoppas jag att ni också förstår. Ingen gör det, det skylls på politiker, vilket även är det rätta. Så försök igen, med en ny analys….

 11. L8 says:

  Hittade hit genom en vän som länkat på FB. Bra skrivet! Jag länkar vidare så fler får ta del av dina kloka tankar.

 12. Bra skriver. Jag håller med, men jag tror fortfarande att det är viktigt att få bort tabut kring att diskutera invandrarpolitik (och alla andra tabun också för den delen).

 13. Håller fullständigt med om analysen, men det där om dialog med väljarna och rotting missar vad jag ser som en viktig komponent. Jag vill hävda att ledande politiska taktiker faktiskt lyssnar FÖR MYCKET på ”sina väljare”, eller närmare bestämt de väljare som avgör valen, i stället för att stå fast vid en vision av hur det goda samhället ska se ut. Man tänker så att säga för mycket på väljarna och för lite på medborgarna.

  När jag nu ändå är här vill jag också påpeka att den enda delen av analysen som är objektivt-politisk sann är den om att folk reser sig vid en viss nivå av ekonomisk misär. (Ofta i kombination med besvikelse: man har fått vittring på en förbättring som tycks vända eller inte gå tillräckligt fort.) Även om de flesta revolutioner går åt skogen på ett eller annat sätt är det lätt att hitta exempel på att kullkastningen av den politiska ordningen lett till något som åtminstone varit bättre, och omvänt, ondskefulla system som inte hotas så länge de klarar att hålla den avgörande delen av befolkningen vid ekonomiskt välstånd.

  • qeruiem says:

   O ja. ”Bröd och skådespel!” 😉

   Framgångsrika diktaturer är diktaturer där tillräckligt många har det tillräckligt bra för att känna att de har mer på att förlora än vinna på att börja bråka.

   Man skulle kunna säga att vi människor allt för ofta är lättköpta, men man kan också se det som att vi är opportunister eller att det finns en gräns för hur mycket vi egentligen orkar bry oss och at den gränsen är beroende inte bara på hur allvarliga missförhållandena är utan även hur relationsmässigt långt bort de som drabbas befinner sig.

   Det är där jag tror att Internet är lite av en game changer för samhället. När vårat välstånd är beroende av att folk förtrycks i ett land som man knappt vet var det ligger på kartan och man inte ens känner nån som ens varit där (eller ens i närheten) är det rätt lätt att ”glömma bort” det för att det är för jobbigt att riva runt i det, men när man kan twittra med någon vars far blivit bortförd och torterad av en regim vars existens är ett direkt resultat av det överflöd vi själva lever i, då börjar sanningen komma obehagligt nära…

   Jag tycker det verkar som att just denna möjlighet för vanliga människor att kunna komma till tals ”trots” media ger en strimma hopp att många såna där systematiska orättvisor blir svårare att blunda för även för folk som befinner sig långt bort (vare sig det är socialt eller geografiskt) och att vi går mot en värld där Internet fungerar som en allt effektivare katalysator för individuell frihet och rättvisa.

   Jag hoppas det är så och kommer förbli så…

 14. Just me says:

  Envåldshärskare löser alla konflikter,
  Nu lite off topic,
  NU tänkte jag skriva vad jag tycker om invandrings politik. ;D behövde skriva av mig lite.

  Det ja skriver är väldigt mycket ”Jag är inte rasist, men.”
  nu ska jag försöka resonera fram hur ja ska rättfärdiga min främlingsfientlighet.

  Men jag håller gärna isär miljö och arv. För vem som helst kan bli smartare än dej och mig. Gul eller blå!
  Jag tycker diskussionen invandringspolitik kan handla mer om att oetablerade människor kommer in i för stora mängder och grupperas så det inte går att ta om hand om alla och dessa sen skapar problem, sk, integrationspolitik. Sen ska man hålla isär ren rasism. (ras/arvsmassa) Våga ha fördomar och stå upp för det etablerade! Men då ska du hålla isär och veta vad rasfientlighet är. Och låt dina fördomar bli rättade eller uppdaterade ;P.

  Att ha fördomar är ett sätt för hjärnan att försöka förstå/ kategorisera agreed?, Hjärnan har dock aldrig rätt men har ju i alla fall rätt bra referenser.
  Att kategorisera vissa Djur med vassa tänder och vilka som vill döda dig är en bra fördom att ha. Dock inte lika enkelt om man t.e.x ser en kille med hood som följer efter dig länga och frågar om du har pengar, du har ju ändå rätten att vara misstänksam, upp till han att bevisat motsatsen.
  Jag har bott nära the projekts I Baltimore där folk blev skjutna utanför fester där jag va och det e speciellt när alla ser ut som potentiella mördare/gängmedlämmar och drygt häften har har vit tshirt och någon form av svart mössa eller ,helsvarta kläder med uppkavlad rånarluva typ(no kidding!!!). Dock pratade jag med flera, de kom ofta fram när jag gick förbi och stannande mig och frågade efter pengar, jag bibehöll mig rätten att inte lita på dom men sa vänligt nej tyvärr har bara kort eller liknande. Jag e vit så jag stack ut rätt mycket med :D.
  Hade INTE velat ha dessa killar som granne, om de skaffar ett jobb och flyttat i Sverige, kanske, då hade dom själva hart mer att förlora. Handlar ju om att jag som boende i Sverige är mån om så lite problem som möjligt. Våga ha fördomar, man får vara lite främlingsfientlig!(bör dock kompenseras med vänlighet och av öppna resonemang)

  Många vill ha fler invandrare, jag med, men de finns också problem.
  Man kan inte säga ta in mer, om man inte kan tänka sig själv att ha ett flertal osysselsatta familjer med ett dussin utlevande tonårspojkar som grannar!!
  De e lite ”ta in folk, men inte där jag bor.”
  Tycker det finns mycket dubbelmoral.
  Eller brist på följsamhet i politiken. Visa att vi har en plan för dessa människor. Jag kan förstå främlingsfientlighet för alla har det i sig, som att va orolig för snabba förändringar. Det är överlevnads instinkter.
  Invandrinkspolitiken är även en resurs/logistiks fråga och kan lösas.

  Men alla jävlar som skriker rasist hit och dit, lägg ner, ni gör inte saker bättre, inse att det finns problem med okontrollerad invandring.
  (Håller med om att de blir en galen hetsjakt på syndabockar från verkliga rasister, men dom har heller inte fattat nånting, men jag ville mest prata om de som är med vardagligt :))
  Peace!

  ”Rather within then without”

  • qeruiem says:

   ”Jag tycker diskussionen invandringspolitik kan handla mer om att oetablerade människor kommer in i för stora mängder…”

   Vad är ”oetablerade människor”…? Och förstås, är motsatsen ”etablerade människor”? I såna fall etablerade på vilket sätt? Vilket koncept pratar vi om? Vilka kriterier gäller?

   • Just me says:

    Här kommer ett mega svar 🙂 (skitsvårt o Edit:a i den lilla rutan så de e lite fragmenterat,)

    Etablerade,
    ja du, Anpassade till att flyta någorlunda felfritt i vårt samhälle.
    Dvs jobb/inkomst, utbildning, ansvar och koll på sina barn/ungdomar, kontaktnät, inte stressade och förnöjsamma.

    Oetablerade, och som har vissa saker som kan påverkar sin omgivning negativ.
    Inget jobb, olösta konflikter, otillräcklig sysselsättning. brottslighet. belastning.
    Ja allt som vi eller dom inflyttande inte önskar. Alla drabbas.

    Sverige har det otroligt bra, men vänta du, skulle vi sänka skatterna så ska man inte klaga om du får inbrott i garaget. Vi är i samma båt, eller på samma ö om man så vill 🙂 tar vi inte hand om Johnny eller Mohammed så dom får samma gemenskap så kommer alla drabbas.
    Jag i villa och folk som är Mega pro invandring bor sällan där invandringen ”sker”. (av logiska skäl, de har inte råd)
    (jag är för invandring, men vill helst att alla som kommer in sak få en plan med utbildning, bevis att det finns jobb eller bostad, fast tycker att de ska gå att fly in i landet om man e mega desperat för sitt liv, inga stängsel)
    Man måste prata med arga Tommas eller Ali, men när det är 20 stycken ungdommar kanske man inte har tid…
    Men man måste våga säga att antalet ”oetablerade människor ” eller ha folk som potentiellt kan skapa problem för andra får inte bli för många, ovasett vart de kommer ifrån. Om de nu råkar invandra sådana, ja då är invandringen en del av ett problem/ sak att åtgärda

    (oetablerade människor behöver givetvis inte vara den samma som… eller skapa problem för andra men det är ju betydligt fler som gör det än dom som sköter sig!!!)

    Oetablerat kan också vara
    Utanförskap och motsättningar. Dock kan de ju rädda liv om man flyr från ett krig men det finns ju fortfarande rätt att ha ovilja att hjälpa alla. Jag har själv inget jobb atm med många års utbildning (Suprice att en sådan hänger på nätforum hehe)
    och har just nu inte tid att hjälpa andra, ska fixa mitt eget jobb först. Söker jobb utomlands btw :P. anyway helt åt fell håll nu..

    Här e lite exempel på problem som kanske är små men, ändå något som man bör veta kan ske.

    oetablerade människor kanske står inför stora Kulturskillnader, det kan också skapa problem
    ( Det leder till Utanförskap, )
    Ponera att en stor grupp ortodoxa judar eller någon annan typ av mer isolerad grupp skulle flytta in, de kanske kan etablera sig ekonomisk och materiellt men har svårt att se en problem fri integration, att dom e judar är mindre viktigt, bara dom kan säga hej och kommunicera, och framförallt delar uppfattningen att vi måste hjälpas åt) Alla ortodoxa judar e inte sådana men har bott i ett sådant kvarter i London och det finns lite svårigheter, dock inte av våldsam karaktär.

    Men tänk att det kommer en familj utan utbildning, som inte vet vad njure är och som inte har tid att ta hand om sina 2 grabbar ( Ja, män e ofta dom som lever ut och skapar problem för andra) Det är till exempel sånt som är stora sociala problem I usa, det är ifsg inget invandrings problem alltid utan av andra anledningar och brist på t.ex. faderskap. (oetablerade,/segregerade, !!oavsett hudfärg!!!)
    Dock går det att lösa och jag vet många vänner som kommit hit från t.ex. Afrika med ensamstående mamma, så de går ju uppenbarligen att lösa!
    Aja Nu kommer de viktigaste I min poäng om varför invandring ska ske kontrollerat.
    Men inom 1000 år kommer Sveriges samhälle som det ser ut inte finnas längre och vi kommer ha en multikulturell värld, jag tror de kommer funka och jag tror att stort sett samma problem kommer finnas, hoppas internet kan rädda världen vad gäller utbildning. Så förändringar kan gå åt en mer hållbar utveckling för mänskligheten. Att outbildade länder invaderar de etablerade länderna i för snabb takt kommer bara resultera i ett ostrukturerat samhälle där människan i stort o långa loppet kommer i kläm, vi behöver kommunicera handla och tänka mer homogent. Därför tror jag att massinvandring som inte följs upp kan rasera den strukturerade, framåtsträvande möjlighet vi har. Kanske Kina styr upp allt.
    Må tekniken återställa jorden till en hållbar plats :D.

    • Just me says:

     inser att mina exempel inte tillför någonting xD men aja invandring som inta kan tas till vara på förstör etablissemanget och slöar ner utvecklingen. Människa e fan inte tillräcklig smart, så ere .

    • qeruiem says:

     ”Oetablerade, och som har vissa saker som kan påverkar sin omgivning negativ.
     Inget jobb, olösta konflikter, otillräcklig sysselsättning. brottslighet. belastning.
     Ja allt som vi eller dom inflyttande inte önskar. Alla drabbas.”

     Um. Jag har haft några såna i min bekantskapskrets till och från. Mestadels svenskar. Vilket land tycker du vi ska skicka dem till?

     ”Men inom 1000 år kommer Sveriges samhälle som det ser ut inte finnas längre och vi kommer ha en multikulturell värld”

     Vi behöver inte ens gå så långt. Om vi tittar bakåt så kan vi lugnt påstå att det räcker att gå ett par generationer så skulle dagens svenskar inte känna igen sig i attityder, sociala normer etc och jag törs påstå att dagens svensk inte skulle uppleva att det var till det bättre. Det Sverige som många vurmar om idag har aldrig funnits och på samma sätt så tror jag att det Sverige som kommer kommer ha lika lite gemensamt med dagens sverige, invandring eller ej.

     Man skulle kunna säga att en nation är inte ett mål eller en norm, det är en rörelse. Rörelse är bra för så länge man rör på sig så lägger det sig inte damm på en… 🙂

     • Just me says:

      Ja du haha dessa svenskar och invandrare tycker jag att vi ska fixa en sysselsättning för, gemensamma grupp dagar där man utför arbete av något slag, mot att man får gratis käk, umgås och sporta, chilla, en sån vuxen fritidsgård hade fan styrt upp och lönat sig i längden. lite som försvarsmakten fast man utför andra saker, jag hade joinat när ja va arbetslös 16 åring, fatta gemenskapen och att tjäna lite, men ah sen har vi ju kapitalismen som gör det lite omöjligt…. så vi skiter i min ide.

      Men det är inge bra argument att säga att har svenskar som är smått oetablerade, de betyder ju inte att vi behöver fler som inte lyfter upp.. det e typ, ”va säger du nu då va va va?” istället för att erkänna att även ifall vi har egna problem så tillförs det nya, sen är de ju mkt invandring som styr upp och kan mer. Men den tar på något sätt alltid tillvara på sig själv ändå. Ja du förändring är oföränderlig agreed :):) Men de betyder ju inte att du inte FÅR eller saknar rätt bli sur när du känner dig trampad på tån av stökiga ungdomar, miljöförstöring, nedsågad skog och grönt i närheten av där du bor, eller förslumning. Om de nu skulle flytta in folk, gör då förändringen så smidig som möjligt=mer kontrollerad invandring eller bättre logistik helt enkelt 😀 även iaf de e människor de handlar om.

      Man ska inte förneka problem för svenskar allting bara för att det handlar om mer utsatta människor. ”There will be poor always” som Jesus sa.. fan va dåligt , nu har ja ungefär samma argument själv för att slippa se problemen,,, Våga vara kritisk.. Acceptera inte massinvandring..

 15. steelneck says:

  Invandrarpolitik. Det som diskuteras här sorterar jag snarare under rubriken idéologi, något konkret nämns knappt förutom några smulor. Det går liksom inte att diskutera en reell invandringspolitik när man inte ens lämnat stadiet om huvida invandring är bra eller inte.

  Det som jag anser vara det mest akuta problemet är den tid som invandrare får leva i ovisshet. Det är inte ovanligt att deras barn hinner bli, ja svenskar, medan familjen fortfarande inte vet om de får stanna eller inte. De hinner få nya barn födda i sverige, äldre barn hinner bli vuxna i sverige medan myndigheterna ”utreder” osv.. Många år i ovisshet är psykisk misshandel av mycket grova mått som uteslutande har negativa konsekvenser för alla inblandade inklusive samhället i stort. Sådana här ärenden måste gå fort, helst inom ett par veckor, inte månader, så skall de ha besked om de får stanna eller åka ut, alternativt få ett datum om de får stanna tillfälligt. Där har ni en konkret detalj. Fyll gärna på med fler. Inom alla politikområden finns konkreta problem och man måste våga diskutera dem, att vara konkret tror jag är den bästa vägen istället för att, som denna tråd mest handlat om, diskutera för eller emot invandring. Ja det finns bostadsbrist, diskutera då bostadspolitik inte invandring. Ja, invandrare diskrimineras ofta, diskutera då diskrimineringen, inte invandringen.

  ”Problemet med invandringen är inte invandrarna. Problemet med invandringen är svenskarna.” Klockrent!

  • qeruiem says:

   Klockrent på dig själv! Du sätter förstås fingret på huvudproblemet; när invandrarna tvingas leva i limbo så är det svårt att bygga sig en verklighet eftersom den kan rivas upp med rötterna precis när som helst, som tex den familj här i krokarna som slängdes ut efter 7 år trots jobb, trots bostad, trots tonåringar som knappt mindes sitt ursprungsland, utkastade av ett oempatiskt byråkratibeslut.

   Man kan ju inte gå runt och nynna på The Clashs gamla hit ”Should I stay or should I go?” i nåt decennie innan man får veta hur det blir i framtiden, direkt. Det är nog den enskilt hemskaste delen med svensk invandringspolitik av idag…

  • SBJ says:

   Mycket adekvat problembeskriving, om nu bara politikerna och byråkraterna också kunde inse den problematiken.

   I det läget det tar sådan tid, så borde nästan regelverket skrivas om, och migrationsverket ”defaultar” frågen och det generar automatiskt. Kanske till och med skulle göra om det så att den tjänsteman som handhar ärendet skickas ut ur landet istället ifall personen/familjen inte har godkända skäl att stanna när det tar sådan tid.

   Det torde defenitivt snabba på hanteringen av asylärenden :p

 16. J says:

  Håller med i allt som står, mycket klokt skrivet!

  Islam är dock fruktansvärt korkat.Det är alltså en religion som mördar människor som lämnar deras religion. Det var en kille som lämnade tron och Saudi Arabien och flyttade till Malaysia. Han skrev tillbaka till sin Imam att ”I will not bow down before you but I will shake your hand as an equal”. Han blev deporterad från Malaysia och väntar nu på sin avrättning.

  En tredjedel av alla muslimer i Storbritannien (kan inte sifforna i Sverige) tycker att alla som lämnar Islam ska dö. 70-80% säger att alla som förolämpar Islam ska arresteras och fängslas. När en tecknare gör en skämtteckning om Jesus samlar sig inte kristna med skyltar som säger ”Nuke Denmark” eller ”We want Danish blood”. Sen tycker jag det är vedervärt hur de behandlar kvinnor och gillar INTE då man ser bitar ur arabisk tv där de diskuterar hur man ska slå sin fru. Muslimer har i allmänhet inte den blekaste om hur ett rättvist samhälle ser ut.

  Jag är inte heller rasist, långt därifrån. Min muslim-kompis har aldrig varit annat är fruktansvärt trevlig mot mig och jag såg verkligen tjusningen i kulturen då jag var med honom och bad på hans eftermiddagsbön. Kändes som när jag var i tempel i asien. Dock så var det TROTS religion, inte tack vare, man kan inte komma undan faktumet att han tror att jag kommer brinna i helvetet för alltid när jag dör, ateist som jag är. Har en annan kompis som är från Iran, han skulle förmodligen bli fängslad om han kom ut som ateist där.

  Jag är uppväxt bredvid ett ”invandrarområde” och mina klasskompisar som var därifrån och var svenska betedde sig som dem precis, vissa var gangsters och andra inte så jag tror inte för ett ögonblick att kriminalitet har med etnicitet eller religion att göra.

  Tänkte bara säga det för Islam och andra religioner är väldigt annorlunda. Heliga böcker är dumma och fel, västvärlden inser att heliga böcker är bullshit, det är därför vi inte har rätten att sälja våra döttrar till slaveri eller stenar våra grannar till döds om de jobbar på sabbaten så som bibeln förespråkar. Islam gör dock inte det.

  Tänkte bara säga det, tycker det är dumt att jämföra Judendom och Islam, folk är rädda för muslimer men inte judar av en anledning. Fast det vore ju dumt att tro att gamla korkade seder kommer slå rot i ett så fritt och bra samhälle som vårat och att vi i framtiden kommer tvinga kvinnor att leva i tygsäckar, det är nog snarare tvärtom.

  Men vadå, skyller dem på judar i Grekland nu?! Läskigt!

  • SBJ says:

   Problemet är inte Islam, utan prästerskapet och fundamentalisterna som misstolkar Islam. Man kan väl säga att Islamismen befinner sig i samma skede nu, som Kristendomen gjorde för ett par hundra år sedan.

   Häxbränning
   Lemlästning och avrättning av kättare (dvs. alla som inte hade den rätta kristna tron, mao. alla som inte var Katoliker)

   Och anledningen till att arabländerna inte är lika utvecklade och sekulariserade som västvärlden är faktisk mestadels britternas, fransosernas… tja… europeernas fel. (Korstågen och Koloniseringstiden) Som man bäddar får ättlingarna ligga några århundraden senare…

   Mycket av den västerländska kulturen, sjukvården och teknologin kommer ursprungligen ifrån arabländerna och Kina. Eller iallafall de kunskaper som vår kultur, teknologi och kunnande bygger på. Så vill man hitta en syndabock, så ska man peka på Europa och europeerna (vilket inkluderar USA/Canada som är mestadels befolkat av emigrerade europeer).

   • qeruiem says:

    Mjo. Iran är inte direkt ensamma om att ha fått sin begynnande demokrati omkullkickad av västländer som inte ville att massa folk skulle göra det jobbigt för tex oljebolag m fl att få plun… jag menar arbeta i fred.

    Och för de som tror att just Islam skulle vara osedvanligt bestialisk så finns det ett kul litet test man kan göra för att se om man har koll på sin bibel respektive koran:

    http://bibleorqurangame.blogspot.se/

    • Johan Widenkvist says:

     Hahaha, vilket härligt test, detta kommer jag ha roligt med 😛

     Men jag vet att bibeln är lika hemsk, jag har som personligt projekt att läsa hela den för tillfället 😛 Och till häxbränning kan vi också lägga Spanska Inkvisitionen, korstågen och hundratals års hämmande av vetenskaplig och medicinsk framgång (”Jesus sade ju att sjukdomar kom till följd av SYNDER…” ”Paulus sade ju att solen snurrade runt jorden…”) skillnaden är att folk inte följer den idag.

     Alltså kan man inte säga att kristendomen idag är lika hämmande av mänsklighetens framgång men ja, det är ju till största delen Europas fel att de ligger bakom där. Däremot så var dem inte alltid så teokratiska. Kalifatet var faktiskt oerhört liberalt innan det krossades av mongolerna och man höll vilda fester där man söp mycket, även i den berömda kalifen Harun Al-Rashid’s slott! De som gjorde alla framsteg var den tidens liberaler som inte var sååå värst religiösa och den oerhört strikta teokratin kom inte förrän efter kalifatets fall.

     Kristendomen är dock så gott som borta från större politik idag (förutom i det mest religösa västlandet – USA, som också råkar ha mest våldsbrott, våldtäkt, hemlöshet, STDs och tonårsgraviditeter i hela värstvärlden) eftersom vi separerade kyrka och stat för längesedan. Alltså är inte kristendomen ett lika stort hot mot mänsklighetens framgång. Kristendomen i allmänhet var alldeles fruktansvärd då men gör ju inte lika hemska grejer idag. Katolska kyrkan däremot…

     Islam är dock fruktansvärt och jag skulle säga detsamma om vilken organisation eller religion som helst som dödade människor som inte tänkte som dem osv (vilket jag gör). Men ja, prästerskapet och fundamentalisterna är det ju mest att skylla på. Finns dock inte så mycket att misstolka med ”var inte vän med den otrogne utan döda honom hellre vid första tillfälle”, så det är ju snarare att de inte borde tro så hårt på Koranen hellre än att tolka den på ett annat sätt 😛

     • qeruiem says:

      Jag håller med om det mesta du skriver, MEN! 😉

      Jag tycker det är orättvist att döma folk efter deras religion. Det finns gott om religiösa i alla läger som ändå har en liberal och accepterande världssyn och att kategoriskt utmåla en religion leder bara till att oskyldiga drabbas. De som använder religionen som medel, oavsett om de är bokstavstroende eller bara nyttjar den som svepskäl, kommer förmodligen inte påverkas av ett fördömande av deras tro men alla de som är fredliga och högst normala människor är de som förtrycks och riskerar att radikaliseras som en följd av en, som de med rätta ser som, orättvis förföljelse.

      Kristendomen är inte heller helt tandlös ens här hemma i Sverige. Det är förvisso sant att de mer blodisande dåden hör till historien, men jag känner flera personer som drabbats rätt illa av förföljelse och utfrysningar av släkt och vänner för att de avsagt sig sin tro eller betett sig på ett sätt som inte ansetts vara i enlighet med bibeln. Jag har tom träffat en kille som levde två parallella liv; ett ”kristet” (dvs ett där han låtsades följa de läror hans församling krävde av honom) och ett ”normalt” (där han träffade sina icke-kristna vänner i smyg, aldrig tex publikt på stan) och orsaken till att han levde så ”falskt” var just för att han visste att om han lämnade sin församling, som han egentligen bara hycklade inför pga att han saknade tron, skulle han bli utstött av sina vänner inom församlingen och även sin familj.

      Så är det bättre än islamister som tar till våld enligt sin överenskommelse? Tja, i alla fall enligt regeln ”Finns det liv finns det hopp” men jag håller inte med om att kristendomen inte längre skulle vara hämmande eller att den är ”så gott som borta”. Det är fortfarande många som blir offer för den även här hemma i Sverige även om det just i Sverige inte tar sig uttryck i fysiskt våld (oftast).

      Samtidigt är terrorism i västvärlden ett enormt uppblåst hot (av politiska skäl) och läser man diskussionerna online och även nyheterna kan man lätt få uppfattningen att terrorism i Europa har islamistiska grunder och att det är ett hot mot oss alla. Det är en ren och skär lögn.

      http://www.loonwatch.com/2010/01/terrorism-in-europe/

      Det sker ca 500 terrordåd per år i EU, av dessa är ett litet, litet fåtal islamistiska. Att fördöma en hel religion utifrån en liten klick nutheads anser jag inte vara försvarligt.

      Det är inte islam som är fruktansvärd (i alla fall inte mer fruktansvärd än övriga abrahamitiska religioner), det är fundamentalister som är fruktansvärda. Fundamentalisterna är dock faktiskt, empiriskt bevisat, en grupp som bara trivs när det finns en konflikt att dra kraft och anhängare ifrån. Om vi i stället kan försöka samarbeta och samexistera utan att göra generaliserande fördömmanden kommer fundamentalisterna helt enkelt dö ut och försvinna.

      Oavsett religion eller brist på densamma.

      • Johan Widenkvist says:

       Håller med till fullo 🙂 Fint sagt i slutet.

       Jag är inte särskilt rädd för terrorism, bara så du vet utan jag syftar snarare på vad som försiggår i Islamiska länder mellan dem själva och främst mot kvinnor. En av lagarna i GT som Moses lade ner var den att en våldtagen ogift kvinna måste gifta sig med sin våldtäktsman annars blir hon stenad till döds. De kan aldrig skilja sig heller. Var en 15-årig tjej i Marocko som blev våldtagen för ett tag sen och muslimer uppmuntras att följa GTs lag så mycket som möjligt så hon var tvungen att gifta sig med honom. Han slog henne hela tiden men hon kunde inte skilja sig och man får ju slå sin fru så hon begick självmord vid 16-års ålder.

       Sen vore det hemskt att tvingas leva sitt liv inlindad i tyg och aldrig känna vinden i håret eller solen mot huden. Profeten säger att en kvinna ska hålla sig hemma och helst bara umgås med familjen och hushållet så tänk vad mycket människor en ung arabisk kvinna kunnat träffa och lärt känna eller alla platser hon kunnat se men hela hennes liv tillbringas sådär.

       Hoppas du inte tror att jag ville att man skulle diskriminera någon, jag tänkte mest bara säga varför jag tror att folk är mer rädda för muslimer än t.ex. judar 😛 Och varför jag tycker att Islam är mer aktuellt idag än radikala judar. Jag tänker aldrig uppmuntra diskrimination och jag tycker att alla gamla dogmer är hemska, inte bara Koranen men det faktum att ett flertal länder faktiskt följer dem och bygger lagar utifrån dem tycker jag gör Islam mer läskigt för tillfället.

       Jo visst är Kristendomen dum men återigen: De DÖDAR inte människor som lämnar tron 😛 Eller har det som LAG. Men en nära vän till mig är homosexuell och har vuxit upp i Jönköping så jag har ju fått höra mina historier om kristen godhet, minsann 😛 Har följt med lite frikyrkliga vänner till kyrkan många gånger också och sett folk tala i tungor, det är läskigt 😛

       Men när snälla muslimer förtrycks eller förföljs så är det orättvist, jag vet, så det bästa är ju att aldrig döma MÄNNISKOR utan bara en samling dogmer (som jag gör nu med Islam). Ultimat fred lär vi ju inte uppnå genom att acceptera att vissa bara tycker det är okej att döda andra dock utan snarare när alla inte tror på gamla dumma idéer utan bättre ideal än så.

       ”Det finns snälla nazister som lever fredligt och inte tar sin nazism på så stort allvar utan kommer bara närmare sina familjer genom det, påstår dem. De skadar inga judar som de mer extrema frontfigurerna inom nazismen utan tror att alla judar kommer bli bestraffade i efterlivet ändå. Lämnar någon dock nazismen så blir de dödade. Kvinnor får till och med ha vänner och vissa behöver inte ens täcka hela sin kropp med tyg.”
       Sure, vi har kommit en lång väg när vi accepterar såna grupper och inte dömer dem efter deras mer extrema frontfigurer men när folk slutar vara nazister har vi dock kommit längre enligt mig.

       • qeruiem says:

        Om du har twitter rekommenderar jag att du följer @cherin_awad. Det ställer en del åsikter på tvärs. I promise. 😉

        • Johan Widenkvist says:

         Har inte twitter, tyvärr. Skriver knapp facebook statusar heller typ 😛

         • Nils Tenmann says:

          Kråksången Johan, är till syvende og sidst… våra reaktioner inför varandra och tolkningen av varandras beteenden och de tecken vi för övrigt förmår och är förmögna till att välja ta med i bildningen av ”underlaget” för våra handlingar… det finns inga regler över tiden och de platser där vi äger rum… för hur vi måste bete oss rätt och riktigt i givna stunder… samvetet råder oss i överenstämmelse… men är från fall till fall inte givet oss utan upprepande tolkning och samspråk… när mitt språkbruk börjar likna vältalighet i god tro har jag märkt med åren att jag är som mest snett ute på vägen i fara och färde… paternalism är för mig en styggelse som det är svårt att lämna där hen

 17. Moxie says:

  Qeruiem, du är ju så klok så jag skäms 🙂

 18. Mycket välskrivet, och i stort sett samma analys som jag gör! Och jag är mycket imponerad över ditt välformulerade, intelligenta sätt att ta diskussionen som följt!

 19. Misslyckande says:

  Allt blir så mycket enklare när man har fakta och argumetn

  Som svenskrasister och svenskfientliga inte kan eller vill debattera/argumentera emot

  PGA de har demografiska utmaningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: