Men det är ju inte deras problem…
2012/04/19 4 kommentarer
När världen förändras är när det blir uppenbart vilka som vågar släppa taget och se nya möjligheter och vilka som krampaktigt försöker klamra sig fast i gamla sanningar och är beredda att ta till nästan vilka medel som helst för att slippa ändra på sin invanda verklighet. Bara nu igår och idag har tre nyheter dykt upp som tyder på denna idémässiga stelhet som försöker bromsa utveckingen.
1. Det är på förslag att TV-licensen ska avskaffas
Äntligen säger jag.
Så vad är det för fel på TV-licensen? Tja, kanske att den varit omodern i generationer. Den kunde anses vara vettig i en era där dels inte alla hem hade TV och dels alla som hade TV i princip bara hade Sveriges Television att titta på (förutom de som bodde nära ett av våra grannländer). Det var rätt enkelt; hade du TV så nyttjade du det som idag kallas public service, alltså skulle du betala för denna service. Enkelt och funktionellt system.
Systemet blev dock föråldrat redan på 80-talet då satellit-TV gjorde sitt intåg. I min bekantskapskrets fanns det de som föredrog satellit-TV och i princip aldrig rattade in våran statliga television, ändå tvingades de betala licensavgiften och redan då ansåg jag att det var fel. Visst, jag tittade på SVT och betalade också TV-licensen utan att knota, men samtidigt höll jag helt med de som kritiserade systemet och ansåg att TV-licensen var orättvis och otidsenlig.
Föga förvånande protesterar V och MP (samt, kanske inte så förvånande, SR och SVT själva) mot förslaget och Tina Ehn går tom så långt att hon säger:
Det finns ingen orsak att förändra systemet radikalt, säger hon om idéerna på ny finansiering.
Den är än mer otidsenlig idag då systemet sakta börjar implodera pga att unga människor idag inte skaffar TV ens. Lösningen på detta har tidigare påståtts vara att allt som kan ta emot SVT ska vara skäl att betala TV-licens, vilket pga svtplay inebär i princip allting med en CPU och en skärm blir licenspliktigt. Ett fullständigt vansinnigt exempel enligt min åsikt och ett exempel på vad som händer när man vägrar inse konsekvenserna av teknikutvecklingen.
När jag var student var det många i min bekantskapskrets som inte ansåg sig ha råd med TV-licensen och därför inte skaffade TV, med en TV-licens på datorer och smartphones finns det en överhängande risk att studenter, och andra med pressad ekonomi, inte skaffar moderna IT-hjälpmedel eller, troligare, gör det i alla fall men väljer att inte berätta det. Ska då radiotjänst börja ”pejla på nätet” och tex söka på Facebook efter folk som inte betalar licensen när de bevisligen är aktiva på Internet? I såna fall riskerar vi att många väljer bort att utnyttja tekniken så de hamnar i ett B-lag rent IT-mässigt.
Men det är ju inte deras problem…
2. Telia planerar att strypa Skype från och med i sommar
Nu har jag, tack och lov, inte Telia utan har mina två mobilabb (båda med flat rate data) hos den enda(?) operatör som inte får otäcka allergiska reaktioner mot tung datatrafik, Telenor (de har andra fel, men just datatak och skit är saker de inte verkar syssla med). Det många teleoperatörer fortfarande inte verkar inse är att marknaden för teleoperatörer krymper och framtiden ligger i att vara en ISP för trådlöst.
Det märks inte minst genom att i 4G-systemet, som nu rullas ut i landet, så hanteras inte längre datatrafik som förklädd teletrafik (grovt förenklat), i stället hanteras teletrafiken som bara en annan form av datatrafik. Det gör tex att det är fullt möjligt att spela onlinespel (WoW, TF2, GW etc) över 4G medans det är i princip omöjligt över 3G pga fördröjningar i nätet.
Att Telia nu försöker stoppa Skype för att försöka hindra ”otillbörlig konkurrens” är, som kwasbeb uttryckte det på Twitter, ”som att Friskis & Svettis skulle vilja atombomba naturen för att folk joggar gratis där.” Telia visar på en skriande hemmablindhet när de verkar inbilla sig att de fortfarande är Televerket med uppgift att erbjuda telefoni till allmänheten. Med den allt större utbredningen av smartphones så förändras också trafikmönstret till att handla allt mindre om telefoni och allt mer om data och vad kunderna använder datatrafiken har faktiskt inte Telia med att göra.
Att krampaktigt försöka hålla kvar vid rösttelefoni som norm bara för att vi av gammal vana kallar dessa bärbara fickdatorer för ”telefoner” och forcera marknaden att fungera som förr kommer bromsa utvecklingen och de positiva effekter det har i form av socialt nätverkande och informatinsflöde.
Men det är ju inte deras problem…
3. Upphovsrättsbranschen siktar på att stämma kunderna till lojalitet
När nu EU-domstolen beslutat att IPRED-lagen är ok så står upphovsrättsindustrin i startgroparna för att stämma potentiella kunder till lojalitet. Jag vet inte riktigt hur de tänkt sig att folk ska bli mer lojala vid vite, men det verkar alltså vara planen.
Något annat som man kan fundera på är hur långt man är beredda att gå i sina försök att kontrollera Internet? Tja, förmodligen hur långt som helst så länge som det går att tjäna pengar på att jaga fildelare, vilken typ av skada man samtidigt åstadkommer skiter man bevisligen i, det anser man tydligen inte är deras problem. Det har man förstås också helt rätt i, på kort sikt i alla fall.
På kort sikt kommer det fortsätta vara väldigt lönsamt att stämma skiten ur folk i stället för att försöka anpassa sig, på lång sikt riskerar väst att denna konservativa belastning på en ny, innovativ industri resulterat att vi blir omsprungna av andra delar av världen, tex Afrika, vilket innebär att vi riskerar att missa chansen att ligga på teknikutvecklingens framkant (med allt vad det innebär i form av jobb, samhällsutveckling mm) och blir tvungna att försöka hinna ifatt i stället för att leda utvecklingen.
Men det är ju inte deras problem…
…det är inte deras problem men det är vårat problem. När en part vägrar ta ansvar för sina handlingar och prioriterar sin personliga vinst eller föråldrade ideologier högre än samhällsnyttan blir det allas vårat kollektiva problem. Att låta organisationer och personer bromsa teknikutvecklingen och därigenom förhindra de samhällsvinster utvecklingen erbjuder för att det är bekvämare än att tvingas ändra på sig så innebär det att denna deras bekvämlighet innebär en kollektiv förlust för alla oss andra.
Det är inte utan att man hör ekot av Tom Lehrers ord:
Once the rockets are up,
who cares where they come down?
It’s not my department!
says Werner von Braun…
Huvudet på spiken… snart är det totalt kriminaliserat att vara en människa som beter sig, tänker och uttrycker sig ”mänskligt”… det är väl bara en tidsfråga innan du, FMSJ, åtalas för enligt lag om uppvigling eller uppmaning till brottslig handling… såsom med beskrivningar av hur folk faktiskt beter sig mänskligt i civil olydnad och fildelning… den vanmakt jag känner, inför denna upplevelse av att det pågår en systematisk implodering genom ”systemets” inre förtätning av egenintressenas motsägelsser och antagonistiska motsättningar… uttrycker sig här som att jag har svårt att peka ut eller förstå vad som är eller bör vara de normerande handlingar som sätter referensen ”mänskligt” gemensamt i allmänhet för ”allmänheten”… det verkar som om det är allmängiltigt att tillvaron blivit utan människor som dels förmår och dels får lov att uttrycka och handla normerandet utifrån föreställningen om ett ”allmänintresse”…
… borgaren som medborgare verkar inte längre vilja eller få lov… att känna, handla, tänka och uttrycka sig som sådan… överordnat tillhörig i första hand en representation för den ”allmänhet” som representerar värnet om den ”enskildes” unika identifiering som i första hand egensinnig konkret varelse… antingen har vi varit solidariska med monarken, kyrkan och nationen som ”borgare” i första hand, senare med gruppen av borgare eller gruppen medborgare och staten som enhet för gruppernas klassidentifierade solidaritet… idag ska vi inte vara solidariska utan ”lojala”… inte med vare sig de blå borgarna eller de röda medborgarna, utan i första hand lojala
med ”Sverige”… dess institutioners kollegier, företagsgrupperingar eller yrkeskårernas fackliga gemenskapsrepresentationer… och samtidigt… heter det… ”att vi bara ska vara oss själva” och för vara sig själv måste vi… som det heter… ”satsa på dig själv”… på det alla vet… någon inte kan… som det heter… ”ensam är stark”… för det heter… att ”var och en måste göra rätt för sig” och då vet alla… när det kommer till kritan… att det måste var och en får rätt att göra… enligt konventionen lika med överenskommelsen om vad som anses vara de ”mänskliga rättigheterna”… som ingen vet hur de ska svara an till för att handla ansvarsfullt… ty utvecklingen har gjort oss förlustiga och omedvetna om vad och därmed hur vi gör i allmänhet i synnerhet som mänskliga egensinniga varelser…
… nämligen… snackar om saken… men det var ju det som förefaller alltmer bli kriminaliserat…?
… så att säga, vanmäktigt uttryckt
… piraternas uppgift är att ge motsatsen ett mäktigt uttryck…
Mycket bra!
Tack.
Tänk om det hade varit lika enkelt att fixa problemet som att skriva om det med…
Pingback: Reklamstatstelevisionen // Skivad lime