Svenskt miljöarbete i praktiken

För ett tag sen började en kran i badrummet droppa. Det är sånt som händer och kranarna är förmodligen sen huset byggdes, dvs drygt 20 år sen. Då är ju såna små förtretligheter bara att vänta sig och det är väl bara en tidsfråga innan även den andra kranen (ja, vi har varsitt handfat) också börjar droppa så smått. Eftersom vi lever i de tider vi gör så tog jag ett par bilder på kranen med hjälp av telefonen och åkte in till K-rauta. Killen på VVS-avdelningen kände igen kranen i fråga direkt och visste precis vilka delar jag behövde.

På bilden till höger kan ni se hur den gamla (vänster) respektive den nya (höger) kolven ser ut. Försäljaren på K-rauta förklarade att det ska vara så och förvarnade mig för att det leder till en lite annorlunda funktion hos kranen än vad jag tidigare varit van vid, så jag inte skulle komma tillbaka och begära att få byta dem för att det är nåt fel på dem. För det är det inte. Rent tekniskt, alltså. Notera att gallret längst ner är lite vridet på den nya. Det ska vara så.

Det normala beteendet hos engreppsblandare är att man brukar få någon slags lagom ”ljummen” temperatur för att tvätta händerna i om man ställer handtaget rakt fram. Idén bakom det är att på den gamla typen av kranar med ett separat varmt och kallt vred så gick det alltid åt en del vatten innan man ställt in en lagom temperatur, något man alltså slipper med engreppsblandare eftersom det blir (någorlunda) rätt direkt och därmed sparar man en del vatten (och energi).

Nu har tyligen någon snubbe fått ett miljöpris för att ha uppfunnit denna blandare och efter ett kort testfall på Arlanda så anser man att blandaren är en enorm miljömässig framgång. Så hur funkar det här hemma då? Tja, vi har varsitt handfat och som ett resultat av detta så tenderar vi att lämna våra kranar i den position som vi trivs med, eftersom det är enklast så då man bara behöver dra på och av vattnet utan att justera temperaturen. Såhär står min kran före respektive efter lagningen:


Jag har en alternativ tolkning av Arlandaexperimentet. Jag är rätt övertygad om att människors beteende som grupp är förutsägbart och att orsaken till denna fantastiska besparing på Arlanda baserar sig på att folk gjorde som de var vana vid (dvs ställde kranen rakt fram) och tvättade händerna i kallt vatten av ren överraskning. När det inte längre blir en överraskning (tex för att kranarna börjar dyka upp i folks hem) så uteblir den effekten.

När den här typen av kran blir allt mer utbredd i samhället kommer många troligen börja ställa handtaget i det nya lagom-läget och besparingen kommer ”ätas upp” av nya vanor. Under en övergångsperiod kommer det även troligen uppstå en ny form av slöseri pga att en del kommer ”testspola” för att ta reda på om det är en gammal eller ny kran, vilket alltså förtar även lite av den besparing man ursprungligen gjorde genom att byta till engreppsblandare som garanterade någon slags ”lagom”-nivå vid ett universellt läge som nu sitter i ryggmärgen hos de flesta.

Det här känns symptomatiskt för svensk energi- och miljöpolitik rent generellt; stora PR-satsningar och ”känns bra”-åtgärder som i praktiken har marginell (eller till och med kontraproduktiv) effekt. Det känns bra att ”göra nåt för miljön”, men egentligen handlar det alldeles för ofta om att sila mygg medans man glatt fortsätter att proppa i sig kameler på löpande band. Jag vill påstå att den här effekten är ytterligare ett silat mygg och givetvis har man som konsument ingen valmöjlighet (i alla fall inte vad gäller den här krantypen) utan det är bara att bita ihop, stå ut med dumheterna och ställa kranen snett till vänster.

Om ni nu är på väg att fönstershoppa en ny kran till badrummet, köket etc och vill försöka undvika den här dumheten eller vill ha ett tips på hur man kan undvika att spola onödiga mängder vatten för att ta reda på vilken krantyp du har framför dig så har jag ett tips. Se den usla bilden till höger från monteringsinstruktionerna av den nya kolven.

Gamla kranar har symmetriskt grepputslag, dvs man kan dra den ungefär lika långt till vänster som till höger, nya kranar (som på bilden till höger) är assymetriska och handtaget går mer än dubbelt så långt åt vänster än det gör åt höger. Ställ handtaget ungefär i mitten mellan ändlägena och du får ljummet vatten oavsett krantyp. Svårare än så är det inte. Fast givetvis totalt onödigt.

Och nånstans sitter det en tjomme som har fått ett miljöpris för de här dumheterna. Jag slår vad om att just där är känslan av ”Feel good” extra påtaglig…

10 Responses to Svenskt miljöarbete i praktiken

  1. Jag reagerade väldigt negativt när jag första gången upplevde det här.

    Detta är urtypen av auktoritärt f-finger i fejset-teknik.

    Jag hatar det. Verkligen. Lika mycket som färdigskivat bröd. Antihumanism.

    Kalla det Asperger-tendenser eller vad som helst. Men symmetri vill jag själv avgöra. Som jag vill avgöra hur jag vill äta bröd.

  2. Gissa om det kommer att finnas en begagnatmarknad för den gamla varianten… Och att folk går över till helt andra blandararmaturer.

    • qeruiem says:

      Eller så får vi ”gråimport” av vettiga prylar? Jag har en amerikansk polare, när jag berättade om denna idiotiska idé för honom svarade han:

      ”Want me to send you a good old American ”grip tap”, as you call it, without the wanker temperature restrictions?”

      Fast jag vet inte, jag. Jag har hittat en fördel med den här kranen. Jag har en tendens att öppna kranen med vänsterhanden och eftersom den numera alltid står vriden till vänster så har det faktiskt blivit mer bekvämt för mig att öppna den nuförtiden. 😀

      Det blir förstås mer obekvämt för de som har för vana att öppna kranen med höger hand…

  3. steelneck says:

    Jag kan ta ett annat exampel på korkad ”energibesparing”. På min arbetsplats har de bytt ut alla dusch-blandere till en typ med timer, ungefär som de på badhus som slår av sig själv efter en stund. Förr slog man av vattnet när man duschat färdigt, idag går alla ifrån duschen när vattnet fortfarande spolar, att slå av manuellt går inte.. Helt logiskt går det alltså _mer_ varmvatten idag eftersom samma tid inte kan gälla för alla, lägg därtill obekvämligheten att behöva trycka igång eländet med tvål i nyllet när den slår av mitt i allt.

    Visst, det kan ha hänt att någon lämnat vattnet spolande förr, men då har alltif någon annan rättat till saken. Det grundläggande tankemönstret bakom åtgärden är väl samma som för så många andra saker idag, om en skiter ner sig så skall alla tvingas ha blöja.

    • qeruiem says:

      Hah. Det har jag faktiskt inte tänkt på tidigare, men du har rätt. Den typen av duschar har jag råkat ut för både på badhus och när jag gick i skolan och som du säger så var tiden ofta ställd sådär lagom fel att jag först inte hann riktigt klart utan fick trycka en gång till på knappen för att få bort sista löddret och sen ofta lämnade dushen igång eftersom jag inte kunde slå av den när jag var klar.

      Men det är ju symptomatiskt det där med att man ska ”fixa” saker som inte behöver vara trasiga eller där man inför fel lösning som ofta leder till en försämring i stället för en förbättring. Börjar man titta på samhället kritiskt finns det rätt gott om såna saker; kameraövervakning, svensk drogpolitik, gated communities, säkerhetskontroller på flygplatser, personliga biljetter på SJ, miljöskatter, obligatoriskt lösenordsbyte x gånger om året osv osv osv…

      I slutändan har många såna här åtgärder sällan den önskade effekten, i de flesta fall helt enkelt för att för att det ska funka måste individen känna sig delaktig. Om inte individen känner sig delaktig så blir det bara ett irritationsmoment man måste ta sig runt och om individen KÄNDE sig delaktig hade man aldrig behövt införa såna åtgärder till att börja med.

      Här finns ännu en blogpost. Förmodligen. 😀

  4. Grizzly says:

    Jag kan bara hålla med detta är idioti (både idiotiska kranar och dusch,kranar med timer).
    Sen finns det ju ytterligare en till idiot sak med vatten.
    Nämligen dessa förbannade snålspolande kranar,dusch,skithus vilket irriterar mig minst dubbelt så mycket mot snea kranar och timers.

    Jag bor i hyreshus och för 2,5år sen ungefär kom dom och bytte ut munstycken skit jag höll på att bli galen det tog ju evigheter att fylla en kastrull och man fick ju spola två gånger imellanåt osv.
    Så efter 1-2mån så bytte (köpte) jag ut alla munstycken själv plus att jag tog ur en rund plåt ur toan (som dom satte i) som hindrade ca 3 liter vatten från att spolas ut.

    Sen för 1 år sen kom dom IGEN och bytte ut toan till en med två lägen (jag har nog använt det ”snåla” läget 2-3 gånger) plus att dom bytte munstycken IGEN.
    Nu var jag beredd på det och hade tagit bort mina munstycken så dom inte slängde dom och sa när dom kom att det är ingen ide att ni sätter dit dom för jag kommer skicka dom åt helvete 5min efter ni har gått utanför dörren.
    Men det sket ju dom i och satte dit dom i alla fall och fy fan vad lite vatten det kom jag tog tid att fylla en 8liters kastrull och det tog 5 gånger så lång tid som med mina andra munstycken (som var,är snålspolande dom med för det går ju för fan inte att hitta några som inte är det).
    Dvs det handlade om minuter vs sekunder (kommer inte ihåg exakt tyvärr).
    Sen har vi skithuset som man nu behöver spola två gånger på när man har klämt lite (typ 95 gånger av 100) och tre gånger händer lite då och då med så nu tar den ”snåla” toan mer vatten än den gamla.

    • qeruiem says:

      Snålspolande toaletter har ett annat problem med. När man sätter in dem i hus med gamla avloppsstammar så har de ofta för litet flöde när de spolar snålt så man får stopp i stället. Lösningen? Spola inte snålt…

      Vi har en sån där miljövänlig snålspolande tvättmaskin. Jag har tappat räkningen på hur mycket kläder den förstört pga att de luktar skunk (främst svarta textilier) för att det blir bakterietillväxt i maskinen pga att den inte blir ordentligt ursköljd utan det sitter tvättmedelsrester kvar i den.

      Jag läste för ett tag sen att flera kommuner har problem med det låga vattenflödet i vattenledningsnätet med. Dels att vattenkvalitén blir lidande för att det stannar för länge i rören och dels rent ekonomiskt att kostnaderna för kommunen inte sjunker nämnvärt med den minskade förbrukningen men att den rörliga delen av vattenräkningen är så pass stor att intäkterna däremot sjunker mer än kostnaderna så kommunerna går back.

      Det riktigt ironiska med det här? Vi har inte ens vattenbrist i Sverige (och kommer förmodligen aldrig få heller) så det finns egentligen ingen orsak att snåla…

  5. E-mannen says:

    Jag gissar att den nya blandaren gör att vattnet är kallare i mittenläget?
    Jag är kanske blind, men jag kan inte se det nämnas vad som är den praktiska skillnaden på vattnet ut ur kranen mellan den nya och gamla blandaren.

    • qeruiem says:

      Yep. Skalan är så att säga förskjuten till vänster så mitten på en ny kran ger samma temperatur som lite vriden till höger på en gammal. Dvs för kallt för att tvätta händerna enligt min åsikt.

  6. Emil says:

    Gamla och nya kranar?!?
    Temperaturen man vill ha i mitten går att justera på några minuter med en skiftnyckel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: