Tjuvlyssnarna, the end

Jag har fått några riktiga stolpskott till svar på mitt fortsatta okynnes-CC:ande till de där tjuvlyssnarna. Jag postar dem här samt mina svar på dem.

Först ut, Elin Lundgren:

Hej!

Tack för ditt mejl. Du vet säkert att det är brottsbekämpande myndigheter som använder trafikdata när de utreder allvarliga brott. Något de haft möjlighet att göra i flera år. Tycker du att det varit fel?

Riksdagsledamöter har inget som helst intresse av någons trafikdata. Att läsa innehåll har aldrig varit en del av förslaget.

Det här verkar vara en genomgående missuppfattning hos många; ingen läser själva datat så alltså är det inte avlyssning. Jag har redan förklarat varför lagrandet av metadata faktiskt egentligen är värre än ”traditionell” avlyssning så det behöver vi inte ta ett varv till. Mitt svar blev rätt kort:

Hej.

Tyvärr är det så trivialt att gå runt både FRA och datalagringsdirektivet att det tog mig ca 5 minuter att ladda ner och installera ett program som krävs för att gå fixa det. Ja, jag provade nu på morgonen.

Jag verifierade genom att övervaka min egen trafik och jomen, efter de 5 minuterna blev all trafik jag skickade ut över Internet totalt ospåbar. Det gick inte att se vad för data jag skickade, det gick inte att se med vad/vem jag kommunicerade med. Allt blev totalt anonymot och krypterat.

Surfa till en enda websida, ladda ner rätt program, installera och dra igång. Det var ungefär lika svårt att installera som att installera Skype.

FRA-lagen, datalagringsdirektivet, fildelarjakten och andra intrång på privatlivet har ökat intresset för vanliga medborgare att gå runt övervakningen eftersom man inte känner sig bekväm med den, vilket i längden förmodligen kommer leda till att de ”traditionella” metoderna att lösa brott (tex genom att begära ut den data som redan lagras av operatörerna för fakturering etc) kommer bli allt mer värdelösa ju fler som anstränger sig för att lämna allt mindre mängd spår efter sig på nätet.

5 minuter.

Gomiddag.

/M

Jag har inte fått något svar på detta.

Åsa Lindestam hör definitivt inte till min fan club direkt, hon skrev kort och gott:

Så otroligt barnsliga ni är, jag är glad att jag tryckte på rätt knapp!
Brottslighet, terrorism och farlig verksamhet för landet måste stoppas … men det tycker inte du…!

Dvs samma typ av svar som det ovan, ett, som jag brukar kalla det, ”Tänk på baaarneeen!”-svar. Dvs livet är så farligt att allt är tillåtet för att rädda oss från monstrena under s… ehm, ja. Jag vet inte riktigt varför våra folkvalda är så rädda, men tydligen är det så att någon verkligen lyckats skrämma dem att tro att Internet är minst lika farligt som rollspel och hårdrock var på sin (respektive) tid. Hon fick en något editerad version av mitt svar till Elin.

De flesta som skrivit tillbaka har haft en nedlåtande ”Vi vet bättre”-attityd som jag finner rätt deprimerande. På något sätt verkar de ha lyckats intala sig att bara för att de är politiker och lyckats bli invalda i riksdagen så är de automatiskt experter på allt. Ingen människa är expert på allt, så en liten mera ödmjuk attityd hade kanske varit på sin plats? Det känns som Jonas Gardell fångade den attityden väldigt bra.

Jag tyckte Göran Persson var illa, men på nåt sätt har fan Fredrik Reinfeldt lyckats övertrumfa GP och den här von oben-attityden verkar genomsyra hela riksdagen idag. Det är möjligt att det alltid varit så, men det har i såna fall blivit mycket tydligare nu när ”vanligt” folk plötsligt kan tala direkt med de folkvalda men trots denna direktkontakt används inte den möjligheten av de folkvalda utan de beter sig ofta som att Internet bara är ytterligare en enkelriktad floskelkanal som radio, TV och tidningar.

Därför är det trevligt att råka på undantag, folkvalda som faktiskt är beredda att föra en dialog. En sån person är Ola Johansson.

Hej

Mailen efter onsdagens omröstning fortsätter strömma in. Jag berörs av det starka engagemang som finns mot direktivet och för integritetsfrågorna. Om inte Socialdemokraterna drivit frågan så hårt hade vi inte behövt utsättas för en omröstning som måste genomföras nu. Centerpartiet har inte givit upp, men väljer att påverka i Regeringen. Jag utgår från att ni får många svar och inser att det i nuläget inte finns så mycket kvar att diskutera. Centerpartiet är emot datalagringsdirektivet och har motarbetat förslaget hela vägen. Tillämpliga delar av direktivet kommer att implementeras i Svensk lag och jag har röstat ja till det. Varför hoppas jag framgår av min blogg:
http://olajohansson.blogspot.se/2012/03/datalagring-i-ii-och-iii.html

Ola

Jag tycker förstås att han har fel och förklarade varför jag anser att han har det.

Gratulerar.

Du är den ende som gett ett svar som faktiskt känns genuint, även om du klipper och klistrar samma svar till flera. 😉

Jag tycker det är tragiskt att ni inom centern inte stod upp för principerna och protesterade. Jag kan bara hålla med ”wertigon” i ditt kommentarsfält:

En Demokrati har vissa grundläggande principer man inte får tumma på. Om man gör det förvandlar man demokrati från ett fungerande statsskick till ett fint namn som man kan klistra på. Och en av dessa principer är att staten måste lita på sina medborgare. Både FRA och DLD bryter rejält på denna princip.Klockrent. Jag kan inte annat än att beklaga att ni röstade för en gris, även om den var sminkad. Själv tänker jag försöka fortsätta skriva om hur man, som medborgare, kan skydda sig mot eran övervakningsiver, i stil med de här postningarna:

Datalagringsdirektivets syfte är redan förlorat

Hur blir du datorsäker?

Nästa steg blir att försöka hinna skriva om tex PGP, .bit, bitcoin och andra sätt att ta sig runt den infrastruktur som krävs för framgångsrik statlig övervakning. Mitt mål är att hjälpa till att göra datalagringsdirektivet, FRA-lagen med flera så patetiskt tandlösa att den enda skada de kan göra på samhället är att kosta pengar tills nästa generation politiker förhoppningsvis avskaffar relikerna. Det är dock tragiskt att det ska behövas och att ni riksdagspolitiker samtidigt framstår som allt mer alienerade mot resten av samhället, speciellt mot de som växer upp idag.

Det ni gör just nu är just det; ni skapar en enorm generationsklyfta, en IT-generationsklyfta, som överskuggar alla andra tidigare generationsklyftor. Ni har i princip förklarat krig mot Internet, ett krig mot de som idag är IT-generationen vilket är ett krig som ni inte kan vinna. De som var 12 när FRA-lagen röstades igenom får rösta i nästa val. De som är 12 nu, när datalagringsdirektivet har röstats igenom, får rösta i valet 2018.

Förr eller senare kommer IT-generationen att vinna helt enkelt för att de som valt att inte tillhöra IT-generationen avgår ”den naturliga vägen”. Ja, det är ett val, farmor Gun har valt att tillhöra och hon är 75 om jag inte minns fel, jag själv är inte många år yngre än du men jag står ändå definitivt på ”ungdomarnas” sida. Det är inte frågan om om, det är frågan om när och hur mycket skada ni andra hinner ställa till med i er kamp mot teknikutvecklingen. Den största skadan ni orsakar är faktiskt att ni eroderar IT-generationens förtroende för politik och därmed gör er själva irrelevanta i folks vardag.

Lite bra länkar:

När radikalismen tar vid

Falkvinge at TEDx

Så. Vill ni politiker vara del av samhället eller är ni nöjda med att leka makt på ett sätt som i längden kommer marginalisera er till en dockteater medans samhället sakta förvandlas till en skendemokrati styrd av politrucker?

Det är faktiskt mest upp till er och so far har ni gjort ett pissdåligt jobb att försöka vara relevanta för resten av samhället.

/M

Jag fick faktiskt två svar från Ola på det! Jag misstänker att han slängde iväg ett svar snabbt via mobilen men sen glömde bort det (lätt hänt, jag kan tänka mig att han får några mail även utan vår ”hjälp”) och skickade ett svar till. Första svaret, via telefonen:

Tack för det. Jag har faktiskt haft ambitionen att svara alla och det är nog ett 70-tal mail hittills. En del har svarat och ett fåtal av dem har haft den förståelse som di visar. Det är omöjligt att svara individuellt så man får försöka med få ord vara så tydlig som möjligt. Bloggen är ett bra hjälpmedel för att ge en fördjupning.

Ola

Sänt från mobiltelefon genom riksdagens mobila e-posttjänst

Andra svaret:

Hej

Tack för ditt svar. Jag tror vi är överens om problemet men har svårt att förstå våra respektive roller och i vilken utsräckníng det hade varit meningsfullt att markera i det här läget. Politik är ett långsiktigt projekt och inflytande (makt) är ett medel att kunna genomföra det man vill och påverka, Det finns förstås gränser, men det gäller att välja de strider man kan vinna och lägga ner minsta möjliga energi i de man vet från början att man kommer att förlora. Men jag tackar för din feedback och önskar dig en bra helg, Martin.

Ola

Jag börjar gilla Ola och jag tror att han just nu övertygade mig om att den dagen kommer då våra riksdagspartier tar sitt förnuft till fånga och inser att vi, som samhälle, har mer att vinna på att anamma och acceptera Internet i stället för att vara rädda för det och försöka reglera det (finare ord än ”övervaka” och ”censurera” även om det egentligen betyder samma sak i det här fallet) så kanske jag ska fundera på att bli centerpartist. 😉

Med detta kommer jag att sluta ”tramsa” mig. Ni andra får förstås göra som ni vill, men jag tror inte att det går att uppnå så mycket mer. Protesten har noterats (och i de flesta fallen ignorerats verkar det tyvärr som) och att fortsätta CC:a ledamöterna kommer förmodligen bara leda till irritation, vilket bara är kontraproduktivt.

Jag tycker ändå att det lilla experimentet varit lyckat. Om inte annat har jag fått en liten, snabb insikt i hur våra folkvalda tänker. Många verkar verkligen tro på att datalagringsdirektivet, liksom FRA-lagen, är nödvändiga för att skydda samhället. De menar väl. Det blir visserligen tokfel och de riskerar att ställa till enorma problem med denna välvilja (the road to hell…), men det verkar som att de flesta faktiskt genuint tror på att det här är en bra lösning.

Ett 70-tal mail, som Ola hävdar, är fler än jag befarade (jag var orolig i början att jag skulle bli ensam om det lilla upptåget) men färre än jag hoppades på (speciellt mtp att min blog slog alla rekord i besöksstatistik igår). Gensvaret (från twitter, G+ etc) har däremot varit näst intill bara positivt och det har varit kul att läsa alla kommentarer. Skitkul!

Men jag tror det får räcka så.

Tack. 🙂

24 Responses to Tjuvlyssnarna, the end

 1. Hej.
  Tack för att Du orkar kämpa för vår intregitet! Jag tror inte att det är de gamla medborgarna, +65 år, som inte förstår de negativa konsekvenserna av övevakningssystemen.Däremot är vi en stor grupp som av olika skäl utestängts från it-världen.Vi tillhör ju generationen som överöstets med rapporter från McCartyism,STASI,SS, för att inte tala om strafflägren i Gulag och Aparthaidregimen i Sydafrika.Vi kan däremot beskyllas för att inte ha BERÄTTAT och fört kunskaperna vidare till den generation som nu representerar oss i riksdagen.Det är ju pinsamt med den brist på kunskap som de uppvisar. Kunskapen finns ju,men viljan att veta saknas.
  När det gäller gruppen 65+ har jag på olika sätt försökt att påtala den rådande diskrimineringen av it-kunskap vilken skulle kunna åtgärdas tex genom RUT-avdrag för it- coacher.

  • qeruiem says:

   Det bästa är nog att försöka lära sig själv. Om nu inte samhället vill hjälpa er, lär er själva? Du verkar ju tex redan vara ute på nätet och tex läsa bloggar, kan du inte visa andra hur man gör och försöka fånga deras intresse?

   Sätt upp er egen lilla studiecirkel, sätt upp mål på saker ni ska lära er, googla reda på fakta, fråga i forum, förklara för varandra så att er gemensamma kompetens ökar genom individernas insatser?

   Det är den IT-nerdiga vägen att gå och så Internet blivit vad det blivit. Man utnyttjar de sociala medierna och sitt kontaktnät aktivt för att andra ska kunna ge tips, länkar och råd och sen läser man på så att man senare kan förklara för andra hur det hänger ihop när de senare ställer liknande frågor.

   Ni skulle i princip kunna sätta upp erat eget lilla LAN-party. De flesta LAN-parties handlar iofs om att träffas och spela datorspel, men det finns även till exempel så kallade demoparties där man skriver datordemos och tävlar mot varandra och gör såna här demos (kortform av demonstrationer, egentligen):

   Tricket är att det ska vara en utmaning att göra sin demo så utmanande och bra som möjligt och sen bedöms demos utifrån teknik, kvalitet, grafik, musik mm.

   Men dessa LAN-parties är inte bara ställen där man spelar datorspel, gör demos, skriver andra typer av program etc, de är också ställen där man skapar sociala kontaktnät, byter erfarenheter, tricks och annat med varandra. Det är helt enkelt väldigt inofficiella arbetsseminarium där folk samlas och lär sig av varandra.

   Ta saken i egna händer och skapa erat eget LAN-party? Samlas nånstans där ni gemensamt kan prova på att använda Internet, de som kan kan lära de som inte kan, det ingen kan försöker ni ta reda på på nätet hur man gör osv?

   Ni skulle ju tex kunna börja med att försöka hyra en datorsal på en skola eller nån annan kursverksamhet på helgerna när de ändå står tomma? Nån känner säkert nån som är rektor, vaktmästare eller lärare på en skola eller så? Skaka lite på erat gemensamma sociala nätverk och se vad som trillar ner? 🙂

 2. morr says:

  Intressant analys Kerstin. Jag brukar undra varför de har så svårt att lära av historien…men allt är alltså erat fel 😉 Det känns också konstigt att just er generation inte ser allvaret. Där känner jag att Anna Troberg gör ett jättejobb med att synas i tv och tidningar. Men ett litet tips som du kan sprida i bekantskapskretsen är att kontakta närmsta bibliotek. De gör en satsning på digital delaktighet (digidel) där man både får gå kurser samt kan få personlig hjälp och stöd.

  • qeruiem says:

   Till både Kerstin/morr:

   Ni är inne lite på samma sak som jag börjat fundera på mer, ja. Det går ett snudd på vattentätt skott mellan generationerna som minns DDR etc och de som begriper IT. Jag tror att många av de ledamöter som svarade i stil med att ”det här är inte avlyssning för ingen läser meddelandet” inte förstår att det är illa nog (om inte värre) pga att de saknar insikt i tekniken eftersom det är det som traditionell avlyssning egentligen ofta(st) går ut på; att kartlägga nätverk.

   Traditionellt sett har ju detta gjorts genom att avlyssna samtal, läsa brev etc och sen har man mer eller mindre manuellt ritat upp det sociala mönster som sen används för att tex slå ut grupper av dissidenter, upprorsmakare, regimkritiker etc. Meddelandena i sig är sällan intressanta förräns man vet vilka man ska bevaka och polisen har redan befogenheterna att gå in och punktavlyssna misstänkta när väl den informationen är utsållad så för det behövs inte datalagrinsdirektivet.

   Det politikerna, i sin välvilja, har gjort är egentligen att införa den där pusselbiten som förvandlade polis och stat till polisstat men de har förmodligen inte ens insett det eftersom de blivit övertygade om att det inte är stasi-liknande övervakning eftersom ingen verkligen avlyssnar själva meddelandet.

   De saknar teknikinsikten för att förstå att trafikdata egentligen är den raffinerade formen av data som stasi mfl utvann ur rådatat (avlyssningen) och att man nu samlar in hårddata om alla medborgares politiska åsikter, religion, sexuella preferenser, hälsa etc etc eftersom i princip alla dessa egenskaper om en individ går att utläsa från dennes sociala umgänge och kontaktnät.

   De saknar också teknikinsikten för att inse att det tar 5 minuter för att gå runt all denna övervakning för de som så önskar, och det är en engångsinvestering i tid. När man väl skaffat den mjukvara som behövs är alla dessa miljoner (miljarder?) som nu investeras för att fånga brottslingar, terrorister, folk som ägnar sig åt barnpornografi etc mer eller mindre kastade i sjön och de som finns kvar att övervaka är vanligt folk och den lilla klick kriminella som är så inkompetenta så de förmodligen skulle åka dit i alla fall.

   De kommer å andra sidan hamna i den bästa kriminella skola samhället har att erbjuda; fängelser. Efter det lär de inte göra om samma misstag…

   • Nils Tenmann says:

    Från andra sidan vattenskottet, än en gång tackar gubben…

    • qeruiem says:

     IT-/icke-IT-generationsklyftan handlar egentligen mer om vilja än att kunna. Hela IT-fältet är så enormt gigantualt att det inte finns en chans att alla ska kunna allt (eller ens en bråkdel) så det handlar mer om ett ”mindset”, viljan att acceptera/förstå/lära, än att vara expert.

     Samtidigt är IT-världen speciell så till vida att viljan att tipsa, hjälpa till, dela med sig är så mycket större än den normalt är i ”verkliga livet” att ingen behöver vara expert. Viljan att delta är ofta mycket viktigare än kunnandet, alting går att lära sig och de färdiga verktygen är så många att det mer handlar om att vara problemlösare än fullmatad av fakta.

     I en värld där wikipedia, google, twitter etc existerar är information inte längre värt nånting, det är hur du pusslar samman informationen som räknas. En examina eller fin titel är inte längre speciellt mycket värd, det är ditt CV, det du verkligen har åstadkommit, som verkligen är hårdvaluta.

     Förstår man det hör man till IT-generationen, oavsett hur ung/gammal man är rent fysiskt…

 3. morr says:

  …allt måste inte lösas med skatteavdrag du vet. Vi har redan fantastiska tjänster i samhället som skatten redan betalt för. 😉

 4. Det är vår roll som medborgare i en demokrati att alltid ”irritera” våra folkvalda om dom uppenbart inte agerar i vårt intresse.

  • qeruiem says:

   Mjo, men jag tror vi lyckats med att irritera dem utan att poängen egentligen gått hem. Det är rätt bortkastat i längden…

   • Nils Tenmann says:

    Djävligt intressant reflektion… jag jämför den med att många naturvetare kan instämma i och fälla kommentaren: ”Naturvetensapligt har vi i stort alla den kunskap vi behöver för att lösa klimatproblem, energi, mat och vattenförsörjningen… men den politiska viljan saknas”

    Politikern suckar och säger, ”nog har jag vilja alltid, men det saknas viljor till stöd för min vilja.”

    Varpå man kan fråga politikern, ”så du upplever att du är en general utan trupp – vad kan det bero på?… att truppen tröttnat på generalen tycker att det är viktigare att visa sig sig blå eller röd än att samtala med blåa och röda bortseendes från den förgivettaget ideologiska förutsattsen och söka sig mot det vi alla begriper att det är någon slags mening i, att det finns något vi kan begripa med begreppet ”allmänintresset”… att den kommunikativa teknikutvecklingen kommit dit hän att ”allmänintresset” på ett helt annat vis än tidigare kan ta ett steg mot ett förverkligat allmänt intresse om man öppnar upp för det på nätet och slutar positionera sig först och främst i ett vi/dom kategoriserat ”spamande” till förmån för ett samtalande där var och en lär sig vad som blir rätt och riktigt, istället för att tala som om man kan lära ut… vad som är rätt och fel… för det vet du ju, herr general, att ingen kan lära ut… utan tvång… men alla kan lära sig… utan tvång och hinder på vägen…”

    – ”Ja, men alla terrorister, pedofiler, knarkare å kriminella… å alla fildelare så hemska… tänk på dom… tänkt på barneeen”, säger generalerna i vetskap om att det blir allt färre som vill byta plats med dem…

    – ”du generalen, barnen har hela tiden tala om för dig vad som borde gälla som för oss andra med orden redan i späd ålder när de sa: ”kan själv”… nu börjar vi kunna fatta vad det betyder, att om ett barn inte ”kan själv”, så beror det på att det finns hinder i vägen för dets förmåga att göra sig förmögen till storverk… tänker vi på barneeen är det just hindren i dets väg att själva lära sig som vi måste försöka undanröja… det vet du väl, att kriminalitet är den väg som står öppen för det barn som bara möter hinder i vägen att själv få lära sig…

    Sensmoral: poängens problematik tror jag ligger förborgad inom samhällsvetenskapen… den producerar akademiskt bara sin motsats, ett politikeryrke vars grundkompetens vilar på nuvarande nationalekonomi, statsvetenskap-juridik och sociologisk positivism ur detta kommer bara systemaffirmativt gammalt ny(s)språk… men barneeen pratar snart om bättre tider och det tror jag inte handlar om demos krati, ett bogerligt blått eller med-borgerigt rött folk-välde av ”marginalväljare” utan om ett samvälde i ovälde… så fick jag sagt det igen, kanske bortkastat nu men inte i längden…

 5. Det är skillnad på brottslighet i form av människor som onödigt dödas & om man tankar ner något för eget bruk.

 6. ForskarGurra says:

  Ja, tydligen ser de oss som irriterande småungar, vi som sätter emot oss att bli övervakade. Vilken människosyn va? Politikerna ser oss som nå slags undersåtar, nästan barn – trots att pirater i allmänhet har mycket bättre koll på dessa IT-frågor än dagens politiker nånsin kommer få.

 7. Zudden says:

  Jag föreslår att vi alla skickar CC på all mail vi överhuvudtaget skickar (nåja, kanske inte de allra privataste mailen, men allt det som inte är så personligt) från våra mailkonton till berörda departement och ministrar. Eftersom de enligt lag är skyldiga att diarieföra och lagra all korrespondens och mail – t.o.m. ren reklam – kommer de att bli fullständigt dränkta i våra mail.

  Lägg bara till orden ”För er kännedom” överst i mailet för en lite mer offentlig look.

  Låt oss mailbomba dem!

 8. Nils Tenmann says:

  Ja, efter den drapa du bestod Ola med, som jag sakligt betraktat tycker var strålande, men kanske lite väl elak och föraktfull här och var (lätt gjort vet jag själv, när man lissom manas på av sin irritation) – ja, då var väl Olas andra svar beundransvärt behärskat… och jag får troligtvis aldrig veta om du fick honom att ångra sig… men du kan ju fundera mer på att faktiskt ta reda på hur det förhåller sig med den saken genom att ge dig in i centern å ta tag i saken inifrån…

  jag har ju något annorlunda syn på demos krati, som ett ociviliserat folkvälde under den borgerliga epokens självmotsägelsefulla slutskede mellan borgerlig patriarkal blåton och med-bogerlig paternlistisk rödfärg… den kommunikativa teknikutvecklingen är som jag ser den på väg att omgestalta våra mellanmänskliga förhållanden och produktiva vetande till en reproduktions- ordning där kratierna har gjort sitt och ett globalt samvälde av ovälden står på dagordningen..

  Eftersom du kan tänka tanken att ge dig in i den gamla lekens dysfunktionallitet för att ordna upp det gamla i enlighet med dess idéella funktion, vore väl det det mest effektiva du kunde göra ur både ditt och mitt perspektiv – jag vill t.o.m uttrycka mig så vulgärt gammalmodigt och säga, att det är din plikt… därtill nöd och tvungen.

  Ps… ett djävligt bra jobb har du redan utfört… kan nästa steg göras med ett par bondeoffer?

  • qeruiem says:

   Nej, jag tror inte jag tänker försöka förändra tex Centern inifrån, Lake har tex jobbat hårt på det under många år med, err, blandade resultat kan vi säga. Jag skulle inte palla.

   Men kanske kan jag ändå göra nånting utifrån. Jag hoppas att jag kan bidra med i alla fall nån knuff…

   • Nils Tenmann says:

    Troligen ett riktigt beslut… förefaller mig vara ett Sysifos knog liknande Tantalus kval… och knuffat på väl så bra gör du ju ändå…

 9. Jakob says:

  Staffan Danielsson fortsätter att diskutera DLD på sin blogg. Nu med ett nytt inlägg:
  http://staffandanielsson.blogspot.se/2012/03/ska-polisen-fa-anvanda-datalagring-for.html

  • qeruiem says:

   Jag har kallat Staffan Danielsson för nyttig idiot tidigare. Jag står fortfarande för det.

   Så länge den mannen, och Johan Linander, är aktiva i rikspolitiken så kan jag nog aldrig bli centerpartist är jag rädd… 😉

 10. Christofer says:

  Jag tycker nästan att centerpartisterna är de värsta. ”Vi håller helt med er om att det är förkastligt, och ingen är mer emot datalagring än vi, men tyvärr saknar vi helt ryggrad, så vi röstade mot vår övertygelse, fast vi visste att det var fel. Vi lydde bara order.”

  Vi har hört det förut, och det är osmakligt!

 11. Journalisten och författaren James Bamford har skrivit flera böcker om demokrati, tjyvlyssning och dess konsekvenser, under de senaste 30-40 åren.

  En lärorik intervju med James Bamford som gjordes för några dagar sedan finns att se/lyssna på härnedan.

  VIDEONTERVJU: NSA is Building the World’s Largest Spy Center
  http://videocafe.crooksandliars.com/heather/james-bamford-nsa-building-worlds-largest-s

  Visserligen handlar videointervjun om USA’s superhemliga NSA, men våra motsvarigheter i Sverige lär ha ett intimit samarbete med dem om datautbyte.

 12. anderstroberg says:

  Får man fråga vilket program du syftar på när du pratar om att kringå avlyssningen? TOR döljer ju vem som pratar med vem, men inte innehållet. PGP (mm) gör det omvända.

  Finns det fler som är värda att ha?

  • qeruiem says:

   Mmm. Jag skulle kunna skriva en hel bloggserie om hur olika program tillsammans kan göra din kommunikation till en ogenomtränglig gröt, men man ska ju hinna med.

   Säkra trafiken gör man förstås främst med PGP, https, imaps, ssh etc, för att bli ospåbar gäller givetvis tor mfl. Men det är en djungel och jag har inte tillräcklig koll själv. Egentligen. Det är rätt mycket att ta in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: