Democrazy

Det finns en kategori kultur som befinner sig i ett upphovsrättsligt limbo, det är de så kallade ”orphan works”. Hela den problematiken har uppstått pga att upphovsrättstiden kontinuerligt höjts vilket idag lett till att emellanåt när de som har upphovsrätten dör (eller förlag, filmbolag etc går i konkurs) så blir det ibland omöjligt, eller i alla fall extremt komplicerat, att reda ut vem som egentligen har upphovsrätten till ett verk och verket blir ett så kallat orphan work, ett övergivet verk.

Det här är speciellt ett stort problem när det gäller gamla filmer eller foton eftersom kemin sakta bryts ner, vilket på sikt kan förstöra materialet till en nivå så det inte längre går att restaurera. Det är inte helt ovanligt att man väljer att inte restaurera verk vars upphovsrätt är oklar eftersom man efteråt ändå inte vågar visa verket för allmänheten, helt enkelt för att om det senare dyker upp en upphovsrättsman och gör anspråk på verket så kan det leda till krav på ersättning retroaktivt, vilket alltså leder till att oersättliga delar av vår historia går förlorade för all framtid!

Därför har man, både i USA och Europa, försökt lösa det här dilemmat med ny lagstiftning som ska göra det möjligt för allmänheten att ta del av dessa ”förlorade” verk så att delar av vår historia inte fortsätter sitta fast i detta juridiska vacuum. Det finns dock en stark motvilja från upphovsrättshåll att tillåta den här lagen helt enkelt för att en massa fri, förhållandevis modern kultur anses riskera att inkräkta på, tja, helt krasst deras möjligheter att tjäna stålar på den andel som upphovsrättsindustrin har kontroll över.

I EU har i dagarna därför ett sådant förslag precis röstats ner med rösterna 14-12. Det i sig är inte speciellt förvånande egentligen, det som däremot förvånar lite är att det bara fanns 23 röstberättigande närvarande vid omröstningen!

EU. We put the crazy in democracy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: