Kony 2012

Se den här filmen!

Jag skiter i att den är lång, se den ändå!

Det är pga det här som nätet måste skyddas från censur, kontroll eller annan typ av moderering. Det är inte konstigt att de som sitter på maktpositioner idag är skiträdda eftersom Internet utmanar deras ”självklara” makt, men i valet mellan deras bekvämlighet och mänsklighetens bästa kan vi inte ta nån hänsyn till att det kan bli lite luftgropar i maktens korridorer.

Debatten om den illegala fildelningen är en halmgubbe. Det handlar om vår framtid. Det handlar om att Joseph Kony fått operera relativt ostört i 25 år, kidnappat över 100.000 barn och tvingat dem till att bli barnsoldater/horor. Det har fått fortgå år efter år för att det inte funnits något incitamen för andra regeringar att göra nåt åt det eftersom ingen utomstående brydde sig (eller visste) om vad som hände i Afrika.

Tack vare Internet vet vi nu vad som händer även i den mest avlägsna avkrok i världen. Tack vare Internet kan vi organisera oss och sätta press på makthavare och företag för att tvinga dem att sluta bete sig som svin. Självklart är det obekvämt och självklart är många i ledande positioner oroliga för denna förändring, men vi kan inte låta makthavarnas rädsla komma ivägen för ett bättre samhälle, ett rättvisare samhälle, ett samhälle där folket, faktiskt, har möjlighet att göra sig hörda och tvinga makthavare att göra sitt jobb.

hjälp till att arbeta för att Internet ska förbli en game changer. För allas skull.

9 Responses to Kony 2012

 1. Peter says:

  Kony är i exil, eller död, och inget större hot längre. Filmen är bara till för att dra in donationer som mest används till feta löner till de som gjort filmen.

  • och gör vi som du peter så får de fortsätta och fortsätta tills vi alla skjuter ner varandra, oavsett om det är som du påstår så behövs pengarna för rehabilitering för dessa barn i Konys slaveri just för att de inte ska bli nya Konys…tänk efter innan du skriver som du gör…och visa lite mod genom att medverka till en bättre värld.

  • Kicki says:

   Peter, berätta hur du vet att det är så. Det är lätt att tro att det som sägs i filmen är sant, så jag är nyfiken på vad som talar emot.

 2. Nils Tenmann says:

  Bravo, FMSJ å Mariannes, nu gör vi vad vi förmår, kom igen Peter!

 3. Peter says:

  Inget fel i att hjälpa de utsatta. Men gör det inte genom att föda lurarna som gjort den här filmen. Eller genom att sprida filmen. Det ökar bara föraktet mot hjälporganisationer.

 4. Johan says:

  Slutklämmen om att Internet måste förbli fritt är bara ännu mer sann när man ser hur stort gensvaret blir när en sådan här video publiceras, hade vi haft censur hade många trott att detta var verkligheten och den enda lösningen.

  Tack vare friheten på nätet finns det fler källor att höra.

  http://boingboing.net/2012/03/08/african-voices-respond-to-hype.html

  För mycket mycket mer nyanserad info.

  • qeruiem says:

   Hah. Du förekom mig. Jag hade tänkt skriva en uppföljning om den andra sidan med, när jag skrev den här texten hade jag inte alls sett den sidan men det blev rätt snabbt rätt tydligt att det definitivt fanns en annan sida på myntet med.

   Jag kan bara hålla med, ”Tack vare friheten på nätet finns det fler källor att höra.”

   Kunde inte sagt det bättre själv.

   (och en av dina kommentarer hade fastnat i spamfiltret, jag har släppt den fri nu)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: