Lego har otur när de tänker

I normala fall brukar jag försöka hålla mig ifrån all form av feministrelaterat tjafsande, men det beror egentligen mest på att feministdiskussionerna vanligtvis är ockuperade av radikal- och antifeminister som i jämförelse får ett råkurr i dagissandlådan att att framstå som lika välordnat som en japansk teceremoni. Det är lite synd att fåntrattar och proffstryckare snor det mesta av strålkastarljuset för de har en tendens till att överrösta de lite mer nyanserade personerna som faktiskt försöker resonera som vuxna människor om jämlikhet (vare sig de kallar sig feminister eller inte) i stället för att banka en blå eller rosa plastspade i huvudet på varandra.

Dock, även om jag ibland önskar att vi kunde skeppa kvoteringsförespråkare och de mest vilt vevande genusgalningarna till S:t Helena för slutförvaring så går det samtidigt inte att sticka under stol med att även om vi numera får anses vara (mer) lika inför lagen (än förr) så finns det fortfarande mycket attityder kvar i samhället att bearbeta. Personligen är jag av övertygelsen att den här typen av förändring måste få ta tid att hända (just attityder är svåra saker att förändra som kräver långsiktighet) och att den bästa insats man kan göra för att dra sitt strå till stacken är att själv bryta mot normen.

Min morfar gjorde på sin tid något väldigt unikt och radikalt, han körde barnvagnen på söndagspromenaderna! Det hände att folk tyckte synd om honom för att de trodde att hans fru var okapabel att själv köra barnvagnen, dessa blev ofta väldigt förvirrade när han förklarade att han frivilligt tog hand om barnvagnen för att han tyckte om att köra den, inte för att mormor på något sätt var invalid. Chockerande radikalt för den tidens samhälle.

Det har gått framåt sen dess även om det finns en hel del attityder och normer kvar att ta hand om och även om jag, som sagt, anser att det nog är ett arbete vi får acceptera kommer ta några generationer till att klara av så ursäktar det ändå inte hur trångsynta och stereotypa dumheter som helst. Just gamla tiders syn på könsroller tycker jag faktiskt mår bäst av att stanna kvar i historiens bakvatten.

En av de värsta legonerdar jag träffat var tjej. Hon är, precis som jag, vuxen nu men även om det var lite ovanligt var det ändå inte jätteunikt förr med tjejer som gillade lego. Hur skulle det ha blivit om hon växt upp idag? Hade hon blivit nerdigt teknikintresserad om hon hade fått rosa Friends-lego där tex figuren Stephanies presentation på Legos hemsida bland annat kan berätta att ”Jag skulle aldrig: glömma mina vänners födelsedagar eller bränna mina cupcakes.”

Men FÖR I HELVETE Lego? Det geniala med Lego var ju för sjutton att man hade ett fåtal generella bitar som kunde bli ungefär vad som helst. Det var det som var så häftigt med Lego och var orsaken till att jag spenderade mer tid med Lego än någon annan leksak. När började ni balla ur såhär illa? Kan vi se en parallell med Disney här att när ursprungsfiguren dör så börjar ett förfall som sakta förvandlar ett fantastiskt företag till en ren vinstmaskin som kannibaliserar sig själv, och sin grundidé, inifrån tills kärnan är så rutten att man till slut inte längre kan dölja den pågående rötan för utomstående?

Det känns onekligen så. Jag kan bara hoppas att föräldrar tar ton och bojkottar er tills ni antingen skärper er eller konkar.

Som, som det brukar heta, för barnens skull.

9 Responses to Lego har otur när de tänker

 1. Anders says:

  Hur fann du detta? Helt sjukt och jag håller med dig bojkotta LEGO!

 2. Jan Lindgren says:

  Bästa. Inledningen. På. En. Bloggpost. Ever!

  Resten av posten var inte så pjåkig heller. 😉 😀

  • qeruiem says:

   Tack. Tror jag. 😀

   Och Anders: Det var svårt att missa. Det mer eller mindre exploderade i mitt twitterflöde ungefär samtidigt som det dessutom dök upp i en Skypekanal. Fanns inte en chans för mig att klara mig undan. Det var förstås frivilligt att reagera på det… 😉

 3. sven says:

  Jag orkade ej se klart, men vad är problemet? Det där lär onekligen locka tjejer.

  Ooh, männen släcker bränderna! Ja, som i verkliga livet däf det för övrigt hade varit ännu fler män om inte kons kvotering gått före kompetens.

  • qeruiem says:

   Alltså, jag är så lite rödstrumpa att jag inte klär mig i glada feministiska färger ens under spritt språngande jul, men till och med jag ser ett problem med att Lego medvetet lägger teknik- och konstruktionsfokus på killarnas lego medans tjejerna ska lära sig sociala samspel och att baka legokakor i plast.

   Lego var könsneutralt när jag var en liten fjömp. Det var nerdinriktat och teknikfokuserat utan att på något sätt vara exkluderande. Det stimulerade spatialt tänkande (som det heter) vilket är en egenskap vi behöver mer av, inte mindre, i samhället. Att exkludera i runda slänga halva mänskligheten från de erfarenheterna när de är som mest viktiga (dvs när man är en liten plutt) innebär att könsrollerna förstärks.

   Nu är jag FÖRVISSO inte sån att jag anser att det inte finns några skillnader mellan könen och att jag finner det fullt möjligt (men inte på något sätt bevisat utom rimligt tvivel) att killar som generell grupp har större fallenhet för spatialt tänkande än vad tjejer har, men det innebär inte att alla tjejer därmed saknar förmågan. Tvärt om så är den individuella spridningen så pass stor att den utan problem överglänser generella könsskillnader och det är dessutom en förmåga som går att träna upp.

   Att därmed låta leksaker manifestera könsroller kommer alltså leda till att könsrollerna förstärks och att de tjejer/killar som har ”fel” förmåga och fallenhet aldrig kommer utveckla sin fulla potential eftersom de försöker förverkliga sig inom ”fel” område. Det som är extra deprimerande är också just det att lego BRUKADE vara könsneutralt fram till ca 80-talet nånstans och när resten av verkligheten började se fler kvinnliga ingenjörer och de traditionella könsrollerna i alla fall börjat mjukas upp noterbart så försöker alltså Lego plötsligt göra big business på en syn på tjejer/killar som man kunde hoppats begravdes med 50-talets hädangång.

   Det är problemet.

   Och du borde sett klart filmerna.

 4. Anders says:

  Nu tror jeg lige vi klapper hesten,,,,
  LEGO har jo ikke nogen kommerciel interesse i at fastholde børn i køns stereotyper.
  LEGO er nød til at sælge legetøj for at eksistere og må jo reklamere på en måde så de kan tjene penge.
  Jeg har både en datter og en søn. Jeg prøver at tage mit ansvar som forældre alvorligt, og lære mine børn at man ikke skal begrænse sig af sit køn.
  Det er ikke legetøjfirmaer som opdrager vores børn det er os forældre.
  Hvis LEGO havde reklameret og produceret som anbefalet i videoen ville der ikke være noget LEGO i dag..

  • qeruiem says:

   Det er ikke legetøjfirmaer som opdrager vores børn det er os forældre.

   Jag håller inte med om den förenklingen. Javisst, det primära ansvaret ligger förstås hos föräldrarna, men det betyder inte att resten av samhället kan göra precis som de vill.

   Tex skolan. Nej, skolan kan inte heller anses ha det primära ansvaret för de barn som går där, men det betyder inte att skolan är utan ansvar. Tvärt om ligger det ett rätt tungt ansvar även på skolan i form av att se till att utbildningen håller vad den lovar och att skolmiljön fungerar för att barnen ska kunna ta del av utbildningen.

   På samma sätt har Lego fanemig ett ansvar för att de leksaker ni säljer håller en viss klass. Ja, återigen, det är förstås ytterst föräldrarnas ansvar vilka leksaker som barnen leker med, men det blir ohållbart att föräldrarna ska ha järnkoll på vilka leksaker som finns inte bara hemma utan på dagis, hemma hos kompisarna etc.

   För att inte tala om vilket tryck det blir på föräldrarna att köpa en viss leksak när barnen tjatar för att alla andra har en viss leksak, för att de sett den på TV eller liknande. Jag minns fortfarande själv att det kunde bli rätt tuffa konflikter hemma när jag ville ha en viss leksak som mina föräldrar inte ville köpa pga att den var för dyr, pga att den var olämplig eller vilket övrigt skäl det kunde handla om. Hur trycket är på föräldrar idag när vi har reklam-TV och reklambanners på Internet etc vill jag inte ens tänka på.

   Så jo, ni har ett ansvar. Ni har ett stort ansvar. Ni bara tar det inte.

   Hvis LEGO havde reklameret og produceret som anbefalet i videoen ville der ikke være noget LEGO i dag..

   Jag finner det rätt osannolikt. I min bekantskapskrets av IT-nerdar med hyfsat bra lön så har det samlats rätt mycket teknik-Lego, Lego mindstorms etc genom åren. På Universitetet har man byggt en hel del kul labbar med Lego eftersom alla vet hur det funkar, det är (förhållandevis) billigt och dessutom otroligt flexibelt. När de fått barn har de förstås köpt lego till småttingarna med, men det har varit konstruktivt Lego, sånt lego de själva gillar.

   Ja, det är klart att om ni inte utvecklas så blir ni säkert utkonkurrerade i längden, men förlåt mig om jag inte tror på dig när du påstår att det var sexistiskt lego eller konkurs som var era två enda val. Det låter mer som brist på fantasi än brist på möjligheter.

 5. Pingback: Som man ropar får man svar « Inquietum es cor nostrum donec requiscat in Te – Från innerlighet till ytterlighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: