Textboken är död, länge leve textboken!

Theodore Gray är en nerd, seriös ärkenerd till och med och han ägnar sig bland annat åt nåt han kallar guerilla educational reform genom att helt enkelt tvinga skolan att acceptera att världen förändras och inse att den utlärningsmetodik som möjligen kan ha ansetts acceptabel (eller i alla fall inte fullständigt föråldrad) för 20-30 år sen numera är fullständigt ur fas med dagens verklighet.

Det är, återigen, ett exempel på hur de som lärt sig hur världen funkar innan Internet ofta visar sig ha svårt att inse att världen har förändrats och hur de nu uppväxande generationerna inte ser på världen på samma sätt eller hur relationen till information skiljer sig på ett fundamentalt plan gentemot tidigare generationer.

För oss är nätet ett sorts delat externt minne. Vi behöver inte komma ihåg onödiga detaljer: datum, summor, klausuler, gatunamn, detaljerade definitioner. Det är tillräckligt för oss att ha något abstrakt, den innersta naturen av vad som behövs för att processa informationen och relatera den till annan information. Skulle vi behöva detaljer så kan vi leta upp den inom några sekunder. Likaså behöver vi inte vara experter på allt, för vi vet var vi kan finna människor som specialiserar sig på det som vi själva inte vet, vilka vi kan lita på. Människor som delar sin expertis med oss, inte för profit utan på grund av vår gemensamma tro att information existerar i ett stadie av rörelse, att den vill vara fri, att vi alla gynnas av ett utbyte av information.

Theodore Gray höll en föreläsning vid ”Learning Without Frontiers Festival of Learning & Technology” och hela hans föreläsning kan ses här:

Bland annat konstaterade han att den skrivna textboken, as we know it, är en död företeelse.

I don’t think there’s a market for text books anymore. I think the textbook publishers have essentially dug themselves into a hole so deep that they will never get out of it. The pricing policy has pushed it to a point where a school district or […] a parent or a student can buy an iPad for less than the cost of a semesters worth of text books which is, of course, ludicrous.

Books don’t have to cost that much, but they do, and this has created an opportunity for them to be replaced completely by electronic text book readers and the wonderful thing with electronic text book readers is that professors and other people who write the content of text books are actually very happy to do it for free for the most part.

They’re not in it for the money and the only reason the commercial publishers have been involved in the text book industry is that professors don’t know how to go to China and arrange for printing and containers full of paper coming back and distribution mechanisms, that’s not something professors are good at.

Professors, however, are excellent at creating high quality educational materials and with an electronic reader and an ocean of free open source [?] materials there’s no need for the [?] commercial publishers in between anymore.

 

Det är bara ett exempel, bland många, på hur teknikutvecklingen snabbt håller på att förändra samhället till något nytt.

De som påstår att den nya generationen inte vill betala för sig har liksom missförstått hela situationen, det är inte det att ingen vill betala, det handlar om att värdet för information har i princip rasat till noll när det inte längre finns en brist på den.

Finns det inte längre en stor efterfrågan går det inte längre att ta priser som, av tradition, utgår från en bristsituation som tekniken funnit en väg runt. Kan du inte tjäna pengar på traditionellt sätt så får du hitta ett nytt sätt att göra det på.

Ett sätt att tjäna pengar i dagens verklighet är att göra reklam för sig genom att tex hålla föreläsningar under vilken man gör reklam för något man säljer, tex en bok.

Plötsligt har två, till synes, motsägelsefulla saker hamnat rätt högt upp på min önskelista:

 1. En e-bokläsare (för e-ink verkar mycket trevligare att läsa ren text på än någon form av pad med lysande skärm)
 2. Theo Gray’s Mad Science

Jag älskar nerdar…

3 Responses to Textboken är död, länge leve textboken!

 1. André says:

  Textbok? Den skrivna läroboken, hoppas jag att du menar. Textbok är ju en närmast pervers anglicism. 🙂

  • qeruiem says:

   Theodore pratar om läroböcker, men jag tror att hela konceptet böcker som bara innehåller text (och enklare illustrationer) är död som fysisk företeelse. Det är klart att e-böcker och pappersböcker kommer existera sida vid sida länge (precis som det fortfarande säljs CDs trots att tex Spotify finns idag) men ge det sisådär 10 år så tror jag att pappersböcker som bara innehåller text kommer vara lika ute som musik distribuerad på plast börjar bli idag. Minst.

   Och, tja, bättre ord för textbok då? Bok kan ju vara vad som helst, tex fantastiska böcker med färgbilder och illustrationer som inte riktigt gör sig i e-böcker (än) så där finns en nisch böcker som kommer leva kvar i alla fall ett tag till…

 2. Nils Tenmann says:

  Boken som avslappnings- och umgängesform i hängmattan tror jag har lite fler än 10 år kvar att leva… men ju förr dess bättre den som varuform slutar vara hinder i skolan och utbildning i och med människornas utveckling av sin ”mänsklighets” möjlighet dess bättre, fick jag härmed sagt, enkelt uttryckt, utan förläggarens kulturella nålsöga, vett&etikett…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: