Kan vi kanske blicka framåt i stället?

Det har varit samma story hela tiden, det är synd om artisterna, buhu, tandagnissel och gråt. ”Hur ska artisterna få betalt?” har det frågats och diverse kreativa förslag på hur man ska strypa IT-explosionen eller i alla fall, i bästa fall, mjölka den för att hålla en sakta krympande upphovsrättsindustri under armarna för att de inte ska kollapsa i en hög av obsolitet.

Är det inte dags att vi vänder på argumenten och börjar fundera på varför det ska vara så självklart att upphovsrättsindustrin måste hållas vid liv, kosta vad det kosta vill? Är det inte dags att upphovsrättsindustrin och ”det svenska undret” (har det över huvud taget varit mycket till under sen ABBA-tiden?) helt enkelt får maka på sig för nya underverk? Ja, det är jättesynd om artisterna, men tuff skit. De är inte de första (eller de sista) som drabbas när förutsättningarna ändras.

Det vi borde tala mer om är hur alla dessa lagar och regleringar riskerar att drabba andra delar av samhället och då tänker jag främst på IT-industrin. 2010 omsatte musikindustrin ca 700-800 miljoner svenska kronor, 2009 omsatte IT-industrin 517 miljarder! Musikindustrin sysselsätter ca 15 000 svenskar, IT-industrin skapar ca 25 000 nya jobb. Varje år!

Dvs ungefär var 7:e månad skapar IT-industrin lika många nya jobb som musikindustrin totalt sysselsätter.

Att vi över huvud taget talar om att upphovsrättsindustrin måste skyddas med metoder som riskerar att allvarligt skada Internet är en fantastisk felsatsning som man nog måste vara lite intressant felvinklad mellan öronen för att inte inse. Fokus borde i stället ligga på att skydda Internet mot ständiga försök att bromsa utvecklingen för att premiera samhällets, och medborgarnas, intressen i stället för att gynna ett fåtal.

Vi behöver tänka om och blicka framåt mot nya möjligheter i stället för att krampaktigt försöka behålla Status Quo. Vi behöver skydda integriteten och friheten på Internet för vår egen skull. Demokrati, integritet och frihet måste alltid komma i första hand, kommersiella intressen och marknader får helt enkelt anpassa sig och hitta nya nischer allt eftersom samhället förändras.

Det är trots allt så att alla totalitära samhällen har till slut kollapsat pga att i ett ofritt samhälle slutar folk bry sig, så den nuvarande samhällsutvecklingen, ivrigt påhejad av lobbyister, innebär samtidigt ett kollektivt självmord av en redan dömd marknad. Det är inte frågan om om, det är bara frågan om när och hur stor samhällsskadan blir.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: