När teknikutvecklingen tutar för omkörning…

Läste ett nödrop från fotograf Ola Lejonborn som beklagar sig över att osnutna ungdomar tar jobben från fotograferna.

Den digitala bilden har blivit allas egendom och kunskap. Nya fototidningar vräker ut ”yrkesknepen” och fotograforganisationerna är vidöppna för amatörer som vill söka sin lycka. Samhället som inte gör ett skit för oss som råkat hamna i kläm och blivit offer för utslagning när vi blir äldre har samtidigt gett nya generationer bildredaktörer har ett hav av billig arbetskraft att ösa ur.
[…]
En vansinnig utslagning helt utan respekt för erfarenhet, skicklighet, bildsinne, yrkesheder, prislistor, arbetstider, avtal, organisations- eller branschpraxis. Mobiltelefoner som gör på platsen fotografering av olyckor till ”jag råkade vara där och tjäna in min mobiltelefon” tillfälles bilder.

Å ena sidan förstår jag givetvis hans frustration; han har ägnat årtioenden åt att förfina sin teknik, investera i utrustning och skapa sig en kundbas som gör att han kan leva på sitt kunnande, men å andra sidan, tja. Teknikutvecklingen går framåt och det är ofrånkomligt att den kommer att slå mot vissa grupper. Men faktum är att även inom Olas bransch har det redan hänt mer än en gång och hade det inte varit för teknikutvecklingen hade han nog inte kunnat försörja sig på sitt fotograferande så länge som han gjort.

En gång i tiden gick man till fotografen för att få sitt foto taget. Kamera var långt ifrån allmän egendom utan ville man ha ett foto av sig själv fick man ta sig till fotografen där fotot togs under väldigt ordnade former och slutartider som hanterade om sekunder (eller minuter) i stället för hundradelar. Film på den tiden var, med dagens mått mätt, väldigt ljusokänslig så det var inte ovanligt att man stöttade modellens huvud med ett stativ för att undvika små ofrivilliga rörelser som gjorde att bilden blev suddig. Fotograferande var ett oerhört komplicerat hantverk där filmen dessutom bestod av glasplåtar som man var tvungen att hantera med stor försiktighet för att de inte skulle gå sönder. Det var inget som glada hobbyister kunde ägna sig åt och att över huvud taget ta evenemangsbilder var en omöjlighet helt enkelt för att utrustningen var för otymplig och primitiv.

Så småningom förfinades förstås tekniken och fotograferandet blev inte bara portabelt utan dessutom något som blev så enkelt att alla kunde ta de familjebilder som man tidigare fick gå till fotografen för att ta. Den gamla tidens fotograf blev överflödig och, precis som Ola, var det många som tvingades inse att ekonomin gått ur verksamheten och många konkurrerades ut. Tyvärr blev vi samtidigt av med mycket kulturhistoria eftersom alla dessa glasplåtar fotograferna samlat på sig var otympliga och känsliga så många slängdes helt enkelt när verksamheten lades ner medans medans andra stuvades undan på vindar eller förråd där de antingen förföll pga ålder, tappades och gick sönder eller slängdes av yngre släktingar när ”Farfars gamla skit åkte på tippen”.

Vi fick alltså de portabla småbildskamerorna i stället! Såna som Ola säkert avverkat ett flertal av genom åren och vars existens hela hans yrkesverksamma liv varit beroende av. Idag kör säkert Ola, precis som alla andra, digitalt i stället, vilket har en upplösning som överlägsen den gamla vanliga 35 mm-filmen (det fanns film med bättre upplösning, men då handlade det om rätt dyr process och dyr utrustning med) och som ger helt nya, fantastiska möjligheter att efterbehandla bilderna. Något man bara kunde drömma om på den analoga filmens tid.

Men precis som när stillbildskamerorna med film gjorde tidigare pappersfilm och glasplåtar föråldrade så har förstås digitaltekniken också inneburit att tekniken förfinats, förbättrats och, inte minst, blivit billigare. Idag kostar det inget att fotografera (mer än kamerakostnaden) och det gör att i stället för att man använde upp kanske en, eller ett fåtal, filmrullar kan folk idag bränna hundratals, tusentals, bilder på semestern och, som det brukar heta, med övning kommer färdighet. De flesta människor blir förmodligen idag fotograferade fler gånger under en enda semester än vad ens de mest avbildade blev fotograferade under hela sin livstid i fotografins barndom!

Det är klart att fler idag blir bättre fotografer än vad som var normalt förr när varje bildruta kostade att fotografera och framkalla och de flesta därför försökte hushålla med filmen. Det är klart att de allt mindre, enklare och bättre kamerorna som folk bär med sig (inte minst i mobiltelefonerna) ökar chansen för att det blir en amatör i stället för ett proffs som råkar vara på rätt plats vid rätt tid. Det är klart att när marknaden förändras på en fundamental nivå så kommer vissa klara av att anpassa sig och kunna göra en kosing medans andra inte fixar det och i stället kommer konkurreras ut.

Vi ser det här på alla områden som handlar om information; de manuella kartoteken har ersatts av sökbara databaser, allt färre köper CD eller DVD utan laddar ner (legalt eller illegalt), miniräknare har ersatts av datorer och mobiltelefoner, telefonkataloger hamnar allt oftare direkt i pappersåtervinningen utan att öppnas en enda gång, amatörer gör filminspelningar med utrustning som kostar en spottstyver jämfört med för bara 10 år sen och redigerar på en billig hemmadator, e-böckerna tar sakta allt mer av marknaden och efterfrågan på tryckta böcker minskar osv osv osv. Vi ser det här på marknad efter marknad och det kommer inte stanna vid information.

Nästa steg är att allt fler kommer ha en 3D-skrivare hemma så de kan skriva ut enklare föremål, kanske från modeller nedladdade från nätet. Modellerna kommer bli allt mer komplexa och bestå av allt fler olika typer av material osv och jag förväntar mig att vi relativt snart kommer se de första skrivarna som vanligt folk kan köpa som tex kan skriva ut fullt fungerande elektronik. Då kan man plötsligt skriva ut tex en ficklampa eller en mp3-spelare och, tja, vad ska tex Apple göra då?

Det känns förstås grymt och orättvist för Ola och andra som slås ut från sina respektive marknader för att de inte längre kan konkurrera, men hur skulle det annars fungera? Samma teknikutveckling som konkurrerar ut vissa aktörer och stänger vissa marknader skapar samtidigt nya jobb och nya marknader. Det är ett ofrånkomligt resultat av teknikutvecklingen.

Ola fick ett svar från en annan fotograf, Björn Bergman, som bland annat skriver:

Ola, det första som slår mej är ”Varför gör vi inte kofångare till Volvo Amazon längre eller varför tillverkar vi inte SAAB?
Enkelt, det finns inga köpare, det finns ingen marknad! Om du inte tjänar pengar och kan sälja dina tjänster eller dina bilder så finns det ingen marknad till det du gör!
Antingen lägger du ner eller ändrar din produkt och ditt pris.
Den eviga frågan ”Hur ska x få betalt?” har bara det svaret; se till att bli konkurrenskraftig. Se till att hitta en nisch eller en marknad där du kan hävda dig. För att citera Björn igen:
Visst känns det ”knepigt” när ”ungen” tar en kanonbild med en kamera för två tusen kronor, när du och jag har prylar för 150.000:- eller mer runt halsen, vilket jag ser att du har på bilden du bifogat. Verkligheten är tung ibland.
Kan vi inte hänga med och utveckla oss är är det bara att göra som SAAB! Lägg ner!
Adapt or die. Det har aldrig funnits nåt annat svar någonsin i mänsklighetens historia.
Varför skulle nu vara annorlunda?

17 Responses to När teknikutvecklingen tutar för omkörning…

 1. Aqua Vera says:

  Är väl kanske fel tråd, men drar iväg dessa rader med anledning av kommentaren om Volvo/SAAB.

  När danska Carlsberg köpte Pripps/Apotekarnes så skulle de efter ett tag sluta att tillverka ”Pommac”. Det blev ett ramaskri bland svenskarna.
  Danskarna svarade —Alla vill ha Pommac—Men ingen köper den. ( fast på danska).

  Tror dock hatt ”Pommac” tillverkas i mindre kvantiteter ännu.
  Ha det//

 2. Freidwall says:

  Framtiden är här, alla är producenter. För några lusiga tusenlappar kan man bygga en fotoateljé i garaget eller en musikstudio i garderoben. Kunskapen är inte heller den något som är svårt att tillskanska sig. All kunskap och teknik som tidigare tillhört eliten eller makten sitter ni i knät på oss vanliga dödliga. Nu gäller det bara att vi ställer oss upp och går ut och skapar vår egen kultur och våra egna nyheter!

 3. Pommac av idag och när Carlsberg köpte Pripps/Apotekarnes smakade inte som Pommac gjorde när den tillverkades i Pommac-fabriken vid Bromma flygplats. Nästan alla läskedrycker smakar likadant, för att det är samma företag som gör allihopa, förutom några få.

  Jag var på studiebesök i Pommac-fabriken under 70-talet, där de visade hur det gick till att tillverka Pommac, på ett hantverksmässigt sätt. Det fann då inget bättre än en väl kyld Pommac.

 4. @Freidwall

  Utmärkt talat! 🙂

 5. Iesus says:

  Bra skrivet!

  Däremot så har jag ett tillägg, även om en 3D skrivare i praktiken skulle kunna tillverka
  väldigt avancerade processorer minneskretsar lithiumbatterier och microchip och allt som behövs för att tekniken i tex. en mp3spelare skall fungera så är det en omöjlighet att den skriver programkoden som behövs för att driva apparaten. Altså måste man i vilket fall vara mycket teknikkunnig för att få apparaten att fungera även om det hade varit möjligt att skapa en 3dbild av prylen vilket gör att fysiska ting fortfarande kommer att ha en branch.

  Idén är cool men tekniken är ljusår ifrån att detta skulle vara möjligt, och även om tekniken någon gång i framtiden skulle komma så skulle den typen av 3dskrivare aldrig hamna i händerna på gemene man, risken för vapentillverkning etc är aldeles för stor.

  (Eventuellt skulle det kunna ruinera modellflygplanstilverkare etc, men de kan ju å andra sidan sälja modellerna för utskrift likt den legala nedladdningsbranchen istället ^^)

  • Pontus says:

   Varför skulle det vara omöjligt för en maskin att göra något som människan klarar av med sina händer? Ser ingen större skillnad där. Däremot är det självklart ett antal år kvar innan något liknande händer. Men omöjligt är nog ett lite väl drastiskt ord.

   • Iesus says:

    Det var inte själva prylen eller modellen av en pryl som jag motsatte mig att en 3d skrivare skulle kunna tillverka i framtiden, men att skriva programkoden som körs innuti apparaten ser jag väldigt svårt att den skulle klara av att skriva på egen hand.

 6. Jag antar att du med denna text vill dra paralleller med musik och film. Men när det gäller att producera musik och film så råder redan helt fri konkurrens! Vem som helst kan sätta igång och komponera musik och skänka bort eller sälja på godtyckligt sätt. Samma sak med film. Detta gäller förstås bara EGEN musik eller film, ANDRAS musik eller film har ju ANDRA rättigheterna till pss som att bara Ikea har rätt att sälja deras produkter med deras varumärke på. inget konstigt alls.

  Att piratkopiera har inget alls med konkurrens att göra, det handlar om otillbörlig konkurrens utan för lagen. De som konkurrerar måste självklart hålla sig till lagen.

  • qeruiem says:

   Du, den där halmdockan.

   Känns det skönt att slå på den med tanke på att du gör det så ofta?

   • Det är ingen halmdocka. Svara gärna på:

    ”Att piratkopiera har inget alls med konkurrens att göra, det handlar om otillbörlig konkurrens utan för lagen. De som konkurrerar måste självklart hålla sig till lagen.”

    Håller du med? Om inte, vad är dina argument?

    • qeruiem says:

     Exempel på halmdockor:

     • Att in absurdum förenkla en motståndares argument.
     • Att citera en motståndares uttalande utanför dess kontext, främst genom att välja citat som inte är representativa för motståndarens åsikter.

     Jo, det är en halmdocka.

     Att ha avvikande åsikter är ok, det kan även vara intressant, men jag ser det som allmän hyfs att hålla sig till ämnet. Den här texten handlar om teknikutveckling och hur det påverkar marknaden och samhället, inte om piratkopiering.

     Vänligen håll dig till ämnet.

  • Nils Tenmann says:

   Jag sålde alla IKEA-möbler hemifrån i förra veckan. Bara skit allihopa. En del av dom var morsans, hon dog -98, andra var grannens grannens, de flyttade för 4 år sedan. I förrgår komponerade jag en melodi och brorsan satte en text till, som var en intervju jag gjorde på kassetband med morsan timman innan hon somnade in förgått. Brorsan hävdade att hade upphovsrätt till vad morsan sagt, för 14 år sedan. 2014 är det val till riksagen, där nejtillpirater än av alla marginalväljare PP kan räkna in rent statistiskt. Tyvär finns det inget sätt för PP att betacka. Det är bara att beklaga. Vässa pennan nå’n gång ntp, skärp till dig, annars blir satt på tokhus som egen.

 7. qeruiem says:

  Vad har jag för skyldighet att svara på dina frågor när du tar upp ett ämne som är irrelevant för min postning och dessutom insinuerar att jag har åsikter som jag inte har?

  Och varför har du tex själv inte svarat på min fråga i ett tidigare kommentarsfält om vad det är du tycker är bra med ACTA? Har du inte motsvarande skyldighet att svara tillbaka?

  Sen får du gärna svara på varför jag helt enkelt inte bara ska moderera dig när dina kommentarer mer handlar om att trolla och attackera snarare än att föra en insiktsfull dialog.

 8. Pingback: Är Internet bara en fluga? « Full Mental Straightjacket

 9. Det är inte så stort problem för mig längre personligen som det görs affär av här ovan. Jag har lagt ner min verksamhet för ett halvår sedan och flyttat ut på landet, så jag skiter fullständigt I hur det går för fotografer och journalister. Det var inte för att beklaga mig eller torgföra någon som helst olycka jag skrev artikeln utan för att belysa den verklighet som gäller för fotobranschen rent generellt. Det är löjeväckande att se en massa nollor här ovan göra sig stora över en verklighet dom I grunden inte har ett skit kunskap om men så är det ju på nätet. Där skramlar tomma tunnor mest.

 10. Det finns en ny artikel om situationen på SFFs hemsida och debatten fortsätter I det nyutkomna numret av F (20 dec 2013) Den som vill förkovra sig I detta ämne borde ta del av den sidan I F.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: