Upphovsrättskonflikten har bara börjat.

”You wouldn’t steal a car” skriker var och varannan DVD till de legitima köparna som faktiskt har betalat för materialet. Men allvarligt, jag skulle nog inte stjäla en bil även utan Hollywoods välmenande råd, men däremot ser jag inga större problem med att ladda ner en. Det hade faktiskt varit rätt coolt!

So, öh, kunna ladda ner 3D-modeller som man kan skriva ut på en hemmabyggd 3D-skrivare som ser ut som en ohelig allians mellan ett elektroniklabb och en tiopack klädhängare, det lär inte bli en bil som nån vettig människa sätter sin fot i, right?

Nä, 3D-utskrifterna som vanligt folk kan prestera idag är nog inte mycket att hänga i julgranen (eller kanske snarare, i just julgranen kan det kanske funka) men jag tror det bara att det är en tidsfråga.

I Belgien fick en 83-årig patient för några dagar sen en ny underkäke. Så vad har det med bilar att göra kanske ni undrar, jo, käken skrevs ut på en 3D-skrivare! Det är nu det börjar bli intressant på allvar.

Det är fullt möjligt redan idag att beställa 3D-utskrivna saker i olika plaster eller metaller och RepRap-communityn har börjat snacka om att göra en DIY-skrivare för metall. Det enda som behövs för att kunna kopiera fysiska föremål är en billig 3D-scanner

Det är mao upplagt för en framtida fortsatt konflikt över immateriella rättigheter där gamla lagar, skrivna för ett helt annat samhälle, krockar med den allt mer omstörtande IT-utvecklingen. Vad kommer tex bilindustrin tycka när man kan skriva ut en förgasare till en Volvo Sonett utan att de får en spänn? Hur ska biltillverkarna få betaaalt…?

Det där med piratkopiering har kommit för att stanna och ju snabbare vi kollektivt kan acceptera att utvecklingen inte går att stoppa och slutar försöka vrida klockan tillbaka, dess snabbare kan vi slippa de negativa sidoeffekter från denna brist på acceptans som vi idag ser allt mer av i samhället.

One Response to Upphovsrättskonflikten har bara börjat.

  1. Nils Tenmann says:

    En massa bra uppslag lanserar du som oftast, som elektronik tappad bakom en mjölkpall, minns jag ditt omnämnande av norrmäns proffsiga uppbyggnad av amatörers back-up kommnikation via radio… hela grejen av samma anledning och några andra framtida back-up länkar kan man tänka kan behövas… det kan väl vara värt något mer än bara ett omnämnande… om nu de negativa sidoeffekterna blir alltför påtagligt hinder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: