Orsak #23 till varför jag vägrar kalla mig feminist

Jag blev lite glad när jag såg att det trillade förbi en förfrågan om mastringsjobb i mitt Twitterflöde idag eftersom jag tycker det är kul och även har mastrat en del musik- och teaterproduktioner. Så jag klickade på länken och fick se detta (mina rödmarkeringar).

Osv, osv, osv. Hela tiden ”som inte är män” i varenda annons, nån har fan missuppfattat nånting på en rent fundamental nivå här. Nationalencyklopedin definierar jämställdhet som:

jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Jämställdhet är närbesläktat med jämlikhet. Medan jämlikhet rör alla människors lika värde är jämställdhet emellertid förbehållet förhållandet mellan könen.

Det svenska ordet jämställdhet i den nu aktuella betydelsen etablerades i samband med att frågan om lagstiftning mot könsdiskriminering initierades politiskt i början av 1970-talet. År 1979 antogs Sveriges första jämställdhetslag (se vidare jämställdhetslagen).

Jämställdhet förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande, samma möjligheter till ekonomiskt oberoende, lika villkor och förutsättningar i fråga om företagande, arbete, arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet …

Det är imo rätt ironiskt när en organisation kategoriskt könsdiskriminerar samtidigt som de kallar sig ”Rättviseförmedlingen” och delar ut ett rättvisepris för de som gjort konkreta insatser för jämställdhet. Om de menade allvar med att vara en utpost för rättvisa borde de mao fokusera på individer och skita fullständigt i såna där trivialiteter som hur våra kroppar är funtade. Det här är ingenting annat än politiskt korrekt diskriminering och det finns ingen som helst jämlikhet att bete sig precis lika svinaktigt som de man bekämpar (fast med omväxlade roller). Om man inte fattar det är man inte del av lösningen utan del av problemet.

Eller för att ta det från en annan vinkel: Om jämlikhetsarbete innebär att det numera är ok att behandla mig på samma sätt som många män tidigare behandlat kvinnor, på vilket sätt motiverar detta mig att försöka bidra när det innebär att jag bidrar till en systematisk disktriminering som kommer göra det svårare eller tom helt omöjligt för män att hävda sig mot kvinnor med liknande kompetens? Att straffa män, som individer, för något som tidigare generationers män utsatt tidigare generationers kvinnor för kan jag inte se någon som helst rättvisa i. Det är inte jämlikhet, det är hämnd.

Och om ni nu inte tycker det jag skriver är intressant för att jag hör till kategorin vita medelålders män som (automatiskt) anses ha det så jävla bra så kan ni alltid läsa vad dessa två kloka kvinnor har skrivit. Om inte jag kan det så kanske de kan övertyga er om att jämställdhet faktiskt inte går att uppnå genom att försöka upphäva diskriminering med omvänd diskriminering.

Jag förväntar mig givetvis inte att jag ska få det där mastringsuppdraget per automagi för jag är fullständigt övertygad om att konkurrensen kommer vara hård på ett sånt uppdrag. Däremot vill jag ha chansen att i alla fall få visa vad jag går för!

Trots att jag är man.

 

2 Responses to Orsak #23 till varför jag vägrar kalla mig feminist

 1. Chello says:

  Spot on. Jag ser jämlikhet som något självklart. Feminism har inget med jämlikhet att göra. Jag har lika svårt att sympatisera med dem som med andra religiösa nötter.

  • qeruiem says:

   Mja, men det är det som är så sorgligt, det finns feminister och så finns det feminister.

   De du ser i media är ofta knäppgökarna och jag har en misstanke om att media medvetet för fram just dem för att det ger bättre läsarsiffror. De kvinnor och män som kallade sig feminister och som slogs för lika rättigheter såsom att kvinnor skulle fortsätta vara myndiga även efter giftemålet, att kvinnor skulle ha rösträtt och lika villkor i arbetslivet gjorde ju ett fantastiskt jobb och den typen av feminister finns fortfarande!

   Problemet är, som sagt, att de feminister som ofta syns är de totalt ballistiska ärthjärnorna och det är tragiskt att begreppet ”feminism” blivit kidnappat av dem. Dock, eftersom tingens ordning är som de är så kallar jag mig inte feminist eftersom det då är troligt att jag blir associerad till det mentalt lite klenare gardet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: