När har man tillräckligt med skärmyta…?

Jag vet inte när man har tillräckligt, men det senaste tillskottet var inte otrevligt alls, kan vi säga. 🙂

Första försöket gick sådär. Mitt primära kort, ett nVidia GeForce 9800 GT,  har två utgångar (tre egentligen, men den kan bara aktivera två i taget) men jag hittade ett gammalt Voodoo Banshee 3D blaster PCI (tillverkat nån gång i slutet av förra århundradet) och tänkte att det borde ju funka bra som den tredje utgången. Trodde jag ja. Maskinen tvärhängde i boot och jag lyckades inte lösa det så i brist på bättre hypoteser spekulerade jag runt att det kanske hade passerat bäst före-datum och hystat in handduken för gott. Alltså letade jag runt lite på prisjakt och hittade ett nVidia GeForce 8400 GS på gammal hederlig PCI och jag trodde i min enfald att det skulle fungera smärtfritt mtp att korten är så pass lika att de kör med samma drivare. Hej vad jag bedrog mig.

Jag mäcklade in kortet på den sista lediga PCI-platsen, drog igång maskinen och den vrålhängde. Det yttrades en del intressanta fraser som förmodligen skulle fått en frikyrkopastor att tappa talförmågan i i alla fall 10 sekunder. Lite google gav vid handen att andra lyckats bättre, men att de inte körde nåt så uråldrigt som en gammal Fedora 13 så jag gjorde som jag brukar göra när mina distar blir FÖR uråldriga; petade på yum för att få den att peka på ett nyare repo och sa åt den att uppgradera sig. Konfliktlistan blev allt annat än nådig. När det blev uppenbart att jag skulle få riva upp himmel och helvete för att få det att funka så kändes det lite som nä, det är nog dags att storstäda och kanske ta och byta från IDE till SATA som jag funderat på ett tag (jag har tom en trave diskar som bara väntat…).

Nya diskar mao. Från en gammal 500 GB Bluepoint IDE till ett smärre batteri blandade diskar, en gammal 200 GB Spinpoint till Windows (för spel), en 40 GB SSD som root och ett mirrorset på 2×2 TB som /home till linux. Eftersom jag börjat köra mer och mer i virtuella miljöer tänkte jag att det kunde vara smart med ett STABILT OS i botten! CentOS 6.2! What could possibly go wrong…?

Låt oss bara konstatera att CentOS är lite FÖR stabilt för att ha roliga finesser ämnade för vågade experiment utanför datorhallen. Så det fick bli Fedora 15 eftersom jag behövde få igång datorn och det är, trots allt, RedHat-releaser jag kan bäst. Sagt och gjort, trattade in Fedora, konstaterade att maskinen numera bootade igen men dock blåvägrade att hitta två grafikkort.

Efter lite googlande hittade jag att nouveau-drivaren (den fria för nVidiakort) tydligen inte supportar sånt så det blev att trycka in nVidias egen. Den hittade ett grafikkort.

Mer googlande. Nånstans hittade jag en text som påstod att grafikkort inte alltid gillar att dela IRQ med andra kort och om man byter PCI-plats så kan det lösa sig. Så jag gjorde det. Det hjälpte inte.

Mer googlande. Någon påstod att man kunde labba med kernelparametrarna ”pci=nommconf”, ”idle=poll” och ”maxcpus=1” för att få det att funka. Jag provade och lyckades lobotomera min maskin från en dual core till single core, men fortfarande bara ett grafikkort.

Mer googlande. Hittade ett litet obskyrt forum där någon påstod att kernelparametern ”vmalloc=256M” skulle lösa biffen. Startade upp maskinen, den startade bara en skärm. Gick in i nvidia-settings och där fanns det … TVÅ GRAFIKKORT! Pillepillepilleställainpillepi*KABLAM* sa X-serven och jag blev utloggad.

Okeeeej? Logga in igen, pillepillepillep*KABLAM*

Inte pilla på den mao. Logga in igen, pillepillepillepillespara. Pillepillepillep*KABLAM* Repetera några gånger.

Avsluta med att editera xorg.conf manuellt för att rotera de två sidoskärmarna 90 grader. Det är riktigt trevligt att ha skärmar som sas är textorienterade, det har jag saknat ibland sen jag körde Mac. Rätt många saker (mail, pdf, surf etc) gör sig faktiskt imo mycket bättre i stående format så att bara kunna slänga ut ett sånt fönster på sen sidoskärm och maximera det är himla smutt. 🙂

Det här trodde jag, i min enfald, skulle ta en halv dag. Det var igår jag trodde det. Det tog hela dan igår och det mesta av idag så med parley i helgen och allt så har jag inte alls fått mycket gjort på sistone och min todolista har växt, ehm, lavinartat. Nu måste jag dessutom dra in alla program jag vant mig vid att ha, typ thunderbird, emacs, utvecklingsverktyg etc som plötsligt saknas, så jag är lite eeeeefter. Gah.

Datorer. Näst efter jurister är de civilisationens värsta förbannelse.

One Response to När har man tillräckligt med skärmyta…?

  1. Nils Tenmann says:

    Håll ut! Det brukar gå över, allt förstånd, som vilken huvudvärk som helst. Ooh,,, Handling!… varmed handling… allt får sin begynnelse som avsikten funnen därefter i akt och mening… Håll ut! Det ger sig… under hand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: