Elbilar och andra typer av fordon..

Så, idag har jag pratat elbilar (och lite annat) på Piratpartiets parley som just nu pågår. Mina slides kan du läsa här men eftersom jag både sa en del saker som inte finns i pdf:en och jag visade lite videofilmer med så kommer lite kompletterande info härunder:

  1. Hastighetsrekordet för elektriskt driven barstol är ca 95 km/h. Som ren kuriosa…
  2. När jag berättar om elbilar för folk får jag ofta höra att tekniken inte är mogen. Bilen på bilden är en Detroit Electric 1916 års modell. Redan då var tekniken beprövad.
  3. Annat argument jag ofta får höra, det finns ingen efterfrågan. General Motors skrotade sin EV1 trots att folk stod på kö för att få ta på en.
  4. Tredje argument, elbilar är långsamma och opraktiska.
  5. Bullshit. (video som jag visade, en mer ingående video finns med).
  6. Lite info om bilen i videon.
  7. 1800-talets miljöproblem. Den hästdrivna stadstrafiken.
  8. Jämförelse; Öresundsbron innehåller 750.000 ton betong och 60 miljoner liter urin motsvarar flödet i Norrström under 6 minuter.
    Hästskit på gatorna drog åt sig flugor. Flugorna flög sen vidare till mat och spred bakterier.
    När det regnade förvandlades hästskiten till sörja, sörjan torkade sen i solen och maldes sönder av vagnshjulen till pulver som spreds med vinden och la sig på matvaror och andra ytor samt andades in.
    Totalt uppskattades det att ca 20.000 personer dog 1908 pga ”hästavgaser”.
  9. Det var inte ovanligt med hästlik som låg och ruttnade på gatorna för att man inte hann forsla bort dem.
  10. Första bilen, eller i alla fall motoriserade fordonet.
  11. Bilen fick ta en paus var 10-15:e minut för att bygga upp ångtrycket igen. Bilen var så svårstyrd att första bilolyckan skedde 1771. I 4 km/h…
  12. La Rapide var alltså första bilen som man kunde köra ensam. Innan dess gick det åt 2-3 man att hantera ett motoriserat fordon.
  13. Första elmotorn och elbilen, men den är bara en modell. Laddbara batterier kommer inte förräns 1840-talet men ändå så bygger Robert Anserson i Skottland en eldriven vagn under 1830-talet som alltså använde engångsbatterier. Det blev ingen hit…
  14. Första elbilen! 13 km/h ska ju jämföras med ångbilen  La Rapide som samma år gör 62 km/h.
  15. Första bensinbilen!
  16. Första bilen som tar sig över 100 km/h är en elbil.
  17. Andra bilen som tar sig över 100 km/ är en ångbil.
  18. Ångbilar är tunga och tar tid att starta. Elbilar anses vara praktiska för kvinnor och doktorer eftersom de startar problemfritt, men har kort räckvidd och är tunga. Bensinbilar är lätta med lång räckvidd men är opålitliga och problematiska.
    Det existerande vägnätet består till stor del av grusvägar (speciellt utanför städerna) vilket gör att ång- och elbilar lätt gräver ner sig när regn gör grusvägarna till lersörja.
  19. Ford lanserar bensindriven T-Ford trots att el är framtiden!
  20. Pga Edisons råd, av alla människor. Orsaken är att:
    Bensin är transporterbar. Man kan lätt distribuera bensin medans elnätet inte hunnit börja byggas ut än.
    Bensin är restprodukt av fotogentillverkning och mycket billigare än el.
    T-Forden lanseras i en pre-mekaniserad värld, det mesta drivs fortfarande av människokraft och hästar.
    T-Forden kan få ena bakhjulet med ett drivhjul och kan så driva pumpar, fläktar, sågar, elverk etc…
  21. T-Fordar monteras ihop i fabriker över hela världen så för att effektivisera skickas delar snarare än bilar till andra länder.
  22. 1909 kostar en T-Ford $850, 1920 $290. Totalt byggs drygt 15 miljoner T-Fordar fram tom 1927.
  23. 1914 pratar Henry Ford massor om att börja bygga elbilar, men…
  24. …Ford envisas med att använda Edisons Nickel-Järn-batterier. Fördelen är hög kapacitet och låg vikt, men den höga inre resistansen gör dem olämpliga för elbilsdrift så projektet ges upp till slut.
  25. Användes främst inom företagsområden samt ärenden på stan. När bensinpriset faller efter WW2 försvinner intresset.
  26. Första transistorstyrda elbilen, fast relän används fortfarande för att hantera strömmen. Transistorerna styr ”bara” reläna. Tekniken är den första som gör det möjligt att få (hyfsat) snabba elbilar men är för dyr för att bli intressant för konsumenterna.
  27. Myndigheter och kommuner köper in elbilar för att passa sin miljöprofil men missar att utbilda förare och servicetekniker så de tar inte hänsyn till skillnaden mellan el- och fossilbil och bilarnas batterier förstörs av okunskap.
    Bilarna skrotas eller säljs till entusiaster för struntpengar och många av de elbilarna hålls fortfarande igång genom en väldigt aktiv och kunnig grupp entuiaster.
  28. 1997 kräver California Air Resources Board att 2% av alla nya bilar skulle vara Zero Emission Vehicles, i praktiken elbilar. General Motors konstruerar EV1 som bara leasas ut, går inte att köpa loss oavsett pengar.
  29. EV1 blir väldigt populär och trots obefintlig marknadsföring blir det snabbt kö av folk som vill ha en egen.
    GM har dock problem med att batterierna blir överhettade pga konstruktionsmiss.
    Biltillverkarna lyckas fälla lagen 1999(?) och av rent ekonomiska skäl (tvång att hålla reservdelar i 15 år) så skrotas i princip alla EV1.
  30. Toyotas RAV4 blir ombyggd till RAV4 EV. Mao i stort sett samma bil, fast med annat drivsystem.
  31. RAV4 EV både säljs och leasas vilket gör att Toyota inte har samma incitament att skrota dem.
    Efter 10 år gör Toyota en utvärdering och även batteripackar som gått 16000 mil har bara försämrats försumbart i kapacitet.
    En RAV4 EV -02 med 12500 mil såldes på blocket för ett par dagar sen på ebayl. Utropspris $10000, såldes för $16500 (111000 SEK).
  32. …ganska självförklarande…
  33. Två videos:
    Video 1 (den vita bilen är en elbil med ca 700 hästar under huven)
    Video 2 (dagens eldrivna dragracingmotorcyklar är bara några tiondelars sekunder efter de traditionella motorcyklarna)
  34. Det här är alltså siffror för Evnetics nya controller Shiva som jag är inblandad i. Vi tänkte göra racingsäsongen 2012 intressant…
  35. Idag använder nästan alla Lithiumbaserade batterier, men tillgången är begränsad så förmodligen måste även alternativa batteritekniker användas. Samtidigt kommer mängden Lithium kunna minskas förmodligen ganska drastiskt med modern nanoteknik. Om man kombinerar batterier med hybridteknik, tex pluginhybrider, så blir situationen förstås annorlunda.
  36. Lite olika typer av dagens Lithiumbatterier som används för pendlar-, sport- och racingbilar.
  37. Det finns ett fåtal taxibolag i Tampa, Florida USA, som kör elbilar. Problemet var att regelverket var för snårigt för att det skulle vara möjligt att köra det som man hade tänkt, dvs att bara ta ut ca $3/tur, så man tog det vågade steget och körde helt gratis för att helt gå runt regelverket. Man lever helt på reklam, dricks och service.
    Övriga taxibolag är förstås inte nöjda med situationen utan försöker döda den här verksamheten genom att få reglerna omskrivna.
  38. Ännu en video.
  39. Det som är det intressanta här är förstås elmotorn. En normal lastbil har upp till 750 hästar under huven, med en elmotor med 200 hästar (eller mer) så kan bilen åtminstone marscha på el. Det kombinerat med…
  40. …induktiv överföring kan förändra hela transportsektorn. Förmodligen är en hybridlösning bäst och Volvo bygger redan såna lastbilar så egentligen det enda som behövs är en induktiv mottagare för att kunna stänga av dieselmotorn på de sträckor där vägarna har induktiv energiöverföring.
  41. En bil rullar i ca 10 år och oavsett hur goda intentioner vi än har så kan inte produktionen ställas om över dagen. Det betyder att det inte är ekonomiskt lönsamt att bara skrota bilparken och ersätta den med nya. Däremot är en möjlighet att konvertera gamla bilar till el, men dagens lagar och regler gör det här väldigt svårt. Det behövs en regelförändring här för att underlätta konverteringar.
  42. Det här är inte en bra lösning för Sverige, jag tog mest med den som ett exempel på att tänka nytt; att kombinera idéer för att lösa multipla problem på ett unikt sätt.
  43. Lösningen är diversifierad. Precis som man idag kan välja en liten bil, en stor, en kombi, en sedan, en pickup etc beroende på de behov man har, på samma sätt måste det bli möjligt att kunna välja tex drivmedel som passar just dig bäst: El, hybrid, biogas, alkohol etc…
  44. Självförklarande…

Det ska vara inspelat på video med, men jag har ingen aning om om, hur eller när videon kommer bli tillgänglig.

18 Responses to Elbilar och andra typer av fordon..

  1. Pontus says:

    Mitt enda förbehåll mot elbilar är våran bristande infrastruktur, idag finns det inget land eller ens stad som klarar av att ladda en elbilar i den utsträckning som skulle krävas för att påverka vår miljö märkbart..

    • qeruiem says:

      Uhm. Jo.

      Dygnsförbrukningen varierar ganska mycket timme för timme i Sverige. Den grafen jag hittade när jag googlade var den här så den får duga.

      Kontentan är i alla fall att infrastrukturen kan hantera väldigt många elbilar som laddar om de gör det nattetid och det enklaste incitamentet att få folk att göra det är att återinföra dygnstaxa på elen. Innan vi nått en nivå där infrastrukturen inte klarar av att hantera elbilar som laddar när vi sover så har vi väldigt många elbilar som rullar på gatorna redan.

      Produktionsmässigt är det inte ett omöjligt problem heller. Om alla 4,3 miljoner personbilar i Sverige i ett trollslag skulle förvandlas till elbilar så skulle årsförbrukningen av el hamna på ca 13 TWh/år, vilket ska jämföras med att den totala elproduktionen i Sverige ligger på ca 150 TWh/år.

      Ett kärnkraftverk motsvarande det nya, femte, i Finland, Olkilouto 3, skulle räcka och bli över för att täcka behovet.

    • steelneck says:

      IInfrastruktur. Tänk norrbotten där varenda bilägare har tillgång till motorvärmatuttag, och använder 10A säkring till smärtgränsen under ett par timmar varenda dag hela vintern.. I nottbotten kommer dock problemet med att hålla värme i kupén när man kör, något elbilar fallerar på och tvingas till typ. dieselvärmare. Jämförelsevis, när det knäpper till o blir kallt så kallnar motorn på en modern dieselbil när man behöver mer än all värme den producerar till att värma upp kupén. Men dock, där finns infrastrukturen sedan länge och skulle mycket väl kunna implementeras i resten av sverige, såvida man kan ordna tillräckligt med ”porjus” i ledningarna så det räcker till att ladda stor mängd med elbilar.

      Återkommer med fler inlägg till denna bloggpost. Nu vet jag defenitivt att jag och och ägaren till denna blogg har mer gemensamt än jag någonsin anat. Tror det kan vara dags för en mer privat kontakt.. You have my mail.. Tror vi skall byta kryptonycklar me varann qeruiem.

      • qeruiem says:

        Så gärna så!

        Jag är en liiiiiten aning off just nu (kom hem för ett par timmar sen) så jag känner mig lite mosig just nu. Ska se till att försöka gräva fram mina gamla nycklar (eller generera nya) i början av veckan så hör jag av mig. 🙂

  2. Grizzly says:

    ””Bilen var så svårstyrd att första bilolyckan skedde 1971. I 4 km/h…””
    Hmm visserligen är jag född -75 men jag är ganska säker på att det var ett par trafikolyckor innan 1971 ;).

  3. Pontus says:

    Du har rätt i att vi har tillgång till effekten som krävs men fundera på själva infrastrukturen, antag att en snittpendlare som skulle påverka miljön positivt åker 8mil dagligen, det motsvarar ungefär 50kilowatts förbrukning vid 0,7liter bensin per mil dagligen. Räkna på hur utrustade hushållen är för den laddningskapacitet som krävs för det, lägg sedan till det faktum att dyrbarare kommer att förflytta den tyngsta lasten på elnätet till nattetid (uppvärmning av vatten, hus osv).

    Jag säger inte att elbilar är dåliga bara att vi inte är beredda på dem nu..

    • qeruiem says:

      Och så delar du 50 kWh (som jag förmodar att du menar) med ungefär 4 eftersom en tumregel är att en elbil drar ca en fjärdedel så mycket energi som en bensinbil eftersom elbilarna är så väldigt mycket effektivare (lite beroende på körvanor, de är mer effektiva i stan, mindre på landsväg). En annan tumregel är att en normalstor bil som drivs med el gör av med ungefär 2 kWh per mil, dvs din pendlare som kör 8 mil skulle alltså göra av med 16 kWh per dag enligt den tumregeln.

      Med ett vanligt utomhusvägguttag med 10 Amperessäkring kan bilen laddas igen på ca 8 timmar och sätter man en timer som startar laddningen vid 22:00 så kommer alltså bilen vara färdigladdad 6 på morgonen, dvs hela laddcykeln ryms inom den period då lasten på elnätet är som lägst och där det alltså finns gott om reservkapacitet i nätet.

      Jag säger att rent tekniskt var elbilarna redo för 20 år sen, resten är bara konservatism, ovilja till förändring och brist på massproduktionsfördelar.

  4. steelneck says:

    Gammalt svenskt industriperspektiv.

    För sådär hundra år sen, lite drygt, hade svenska staten fattat ett det fanns järnmalm nog för att förse _hela_, ja hela fucking världens stålbehov i hundra år(!!!), där långt uppe in norr, stål som _alla_ aspirerande industrinationer var i skriande behov av (utan stål ingen industri..). Men det fanns inga vägar, inga sjövägar och järnvägen var knappt ens uppfunnen, snö och kallt som fan dessutom och mygghelvete under nån månad med dåligt skidföre. Delikat problem.. Men det skulle fixas, kosta vad det kosta ville, så kanske det var lyckligt att det inte fanns några befintliga lösningar, utveckling behövdes. Järnväg byggdes (nån visionär fanns tydligen på den tiden) och en blygsam produktion kom igång. Men sverige ville exportera mer, effektivisera, minska kostnader och slippa importera kol osv.. Asea, Siemens, GE, Atlas, Ingersoll, Sandvik osv.. alla tunga industrintressen i världen hade huggsexa om vem som kunde leverera bästa lösningarna, dock var energifrågan ett ständigt aber de tidiga åren. Nåja, för att göra historien kort så blev elektricitet valet, först genom lokala kolkrafteverk, senare med ni vet vad.. Porjus! Någon på denna tid måste tänkt ”think big!!”

    Malmberget blev världens första samhälle med elektrisk gatubelysning rent allmänt, bara som en liten bieffekt, typ. vacker kuriosa, i början fanns det liksom mer ”kräm” att tillgå än man egentligen behövde. Vad gäller järnvägen så blev den elektrifierad så fort det bara gick, sverige körde elektriska tåg på malmbanan sisådär 30 år före resten av världen i stort, mer än så sett till enskilda länder där elektrisk järnväg än idag(!) inte är det vanliga (i tex. moderna länder som Danmark och USA är fortfarande mycket järnväg utan el).

    Tänk exempelvis på hur det ser ut i nästan resten av världen där gasspisar än idag är hyggligt vanligt, i sverige gick vi direkt från vedspisen till elspisen redan sådär anno dazumal, i stora drag. Sverige har en förmåga att vara ”bäst i klassen” när vi väl ger oss ”den” på något. Sverige fattade tidigt vikten av att ordna så mycket energiförsörjning som vi behövde för att kunna industrialiseras, med malmfälten som motorn som satte igång det i riktigt massiv skala (även med dagens mått..). Sverige var ju faktiskt ganska sena att komma in på den industriella banan, decennier efter faktiskt. Men vi körde ikapp, med råge, och detta mycket på grund av en enda sak, energi. Det går inte att vara en industrination utan tillgång på energi och råvaror med stålet som grundförutsättning på den tiden.

    Tänk på sverige under sin industriella topp på sjuttiontalet, vi hade en formidabel industri och en levnadsstandard som beskrevs som ”enviable” utomlands (CIA gör det än idag i sin World Factbook) och det var sån där tung grundläggande industri, inget finlir som lätt ersätts av första bästa konkurrent. Lite typiskt framförs då att sverige lyckades hålla sig utanför båda världskrigen som orsak till välgången, vilket iofs. är ett mycket giltigt argument som delvis bidragit. Men lika viktigt, alltså _lika_ viktigt som att undvika världskrig(!) har varit tillgången på inhemsk energi och råvaror, utan det hade det inte gått att dra sådana fördelar som vi gjorde. För det skall gudarna veta, vi tjänade lika mycket på att sälja det som byggde upp krigsmaskineriet i andra länder och återuppbyggnaden därefter, som att själva hålla oss utanför krigselände (båda sidorna hade intresse av ett oskadat sverige av just denna orsak, tillgång till det grundläggande). Någonstans tror jag att vi hade både skickliga politiker och industrialister på den tiden, inga kvartalsklippare där inte.

  5. steelneck says:

    #54.

    Ja, det har gått lite inflation i antalet HP i lastbilar, Scania och Volvo föröker bräcka varann lite då och då, iofs. mycket hälsosamt och anledningen till att vi har de två överlägset bästa tillverkarna av tunga fordon i världen.

    När energikrisen slog till på sjuttiotalet så agerade industrin och gjorde vad den då kunde för att dels gå över till inhemsk energi och att spara energi. Minns tex. Postens (sveriges största arbetsgivare) ”Tjorven”, en elbil. Här kommer återkopplingen till denna kommentar. Åter till norrbotten, LKAB satsate då på att utveckla en elektrisk bergtruck som gick under jord i Malmberget, alltså en tungdragare med bergflak som lastade över 40 ton. Jodå, den fungerade, men oljan blev billigare igen.. Adjöss. I Kiruna kördes redan elektriska tåg i gruvan el enligt gammal tradition samarbetandes med Asea och Siemens.

    Men inom området med lastmaskiner, alltså hjullastare (LHD) så initerades i Malmberget en utveckling, av bla. arbetsmiljöskäl, som alltså kvarstod även om oljan blev billigare, där den där trucken troligen bidrog med insikt om vad som var möjligt. Så småningom efter diverse utsvävningar och försök med olika tillverkare så började det utvecklas en elektrisk hjullastare under senare halvan av 80-talet som tog 20 ton i skopan, i snitt(!), kallad Bison. Ingen växellåda, ingen konverter utan direktdrift hjulmotorer!(utropstecken för den som fattar, tänk dig stillastående full gas bökandes i berg-högen under en halv minut under max-belastning – jo det blev en del brunna hjulmotorer). En motsvarande diesel-lastmaskin som går ett skift sörplar i sig 400L på ett skift, alltså nästan en kubik på två skift, massiva energimängder, men detta är alltså fullt möjligt med el. En mycket stor miljövinst, särskilt under jord där friskluft är begränsat.. Detta skedde dock för 20 år sen, idag tar el-lastarna i snitt 25 ton i skopan, maskinen i sig (Sandvik Tamrock Toro 2500) väger ca. 80 ton. Idag är den dessutom helt fjärrstyrd.

    Jag gissar nu, men jag misstänker starkt att mångt och mycket av det du lärt dig kring det du sysslar med kan ha _vissa_ rötter i utvecklingen av den där lastmaskinen i Malmberget som många äldre gruvgubbar än idag talar lyriskt om. En utveckling som egentligen initerades redan av 70-talets energikris och den där tungdrageren när svenska industriintressen förstod att sverige inte behöver vara helt beroende av utländsk energi om vi bara lägger manken till.

    Nån gång sådär 2001 så var det en IT-mässa i Luleå och Telias nya VD var på besök. Då satt en ”gruvgubbe” vid en datorskärm på mässan och körde lastmaskin med två joysticks fastsatta i kontorsstolen. Telias VD tyckte det var en fin framtidsvision.. Gruvgubben spottade ut snusen och sa att det var på riktigt -Jag kör just nu maskin nere i gruvan 40 mil härifrån, över era kablar.. Stort smajl, med snus i mungiporna 🙂 Jag tror att Felias VD kände sig lite bortgjord..

  6. C Magnus Berglund says:

    Ny elbil lanseras just nu i Sverige: http://www.tazzarizero.se/
    Håll med om att den är en smula sexigare än de flesta elbilar (Tesla och Fisker undantagna)

  7. Pingback: Det där att det är så opraktiskt med elbilar… « Full Mental Straightjacket

  8. smartkiD says:

    Det ända som hindrar världen ifrån att släppa Elbilar i dagens läge är ekonomin, eftersom GM ( general Motors) äger en väldigt stor ekonomisk del i Olja/bensin/diesl you name it…
    Och dom skulle gå back en jävla massa på att framkalla eldrivna bilar… vem skulle då köpa deras olja och allt annat skit som dom äger och säljer vinstdrivande.

    Teknologin är utvecklad och fungerande vi bor i 2000talet, kom igen liksom.

    • qeruiem says:

      Mjups. Rav4-EV tillverkades tex på 90-talet och är en alldeles utmärkt elbil. Syns inte minst genom att en 10-20 år gammal RAV4-EV fortfarande går för typ drygt 100.000 SEK (i USA, de som finns i Sverige brukar hamna på kvartsmiljonen). De är snudd på outslitliga.

      Meanwhile i Sverige så har jag precis köpt en bättre begagnad S-60 (0.8-0.9 liter dinofossil per mil) att pendla med eftersom det helt enkelt inte finns några vettiga miljöalternativ. Trots att vi haft Miljöpartiet i riksdagen sen…. öh. 80-nån gång? Vad har de genomfört? Tvingat Sverige att köra samma gamla kärnkraftverk så pass för länge att de nu börjar falla sönder så vi nu sakta måste öka produktionen av el genom mer miljöskadliga metoder för att kompensera?

      BRA track-record…

  9. Pingback: Glödlampskonspirationen eller Vem delade ut foliehattar på SvT? « Full Mental Straightjacket

  10. Pingback: Vem är “Marknaden”? « Full Mental Straightjacket

  11. Pingback: En elbilsjunkies avbön – del 1 | Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: