Politikerförakt

Så har vi då fått se ännu ett klockrent exempel på politikerförakt, Sverige har nu skrivit under ACTA i Tokyo. Dessutom har Reinfeldt öppet deklarerat att vi ska hoppa på den sjunkande skutan Euron trots att Euron är i en allvarlig kris och trots att Serige röstat nej till EMU och motståndet till och med har hårdnat sen dess. Det är inget annat än politikerförakt; politikers förakt för sina väljares önskan.

Det byggs just nu en ny mur, men den här muren är inte mellan öst och väst. Det är inte en fysisk mur som ska hålla folk på rätt plats mot deras vilja, det är en mur som ska hålla information och idéer i schack och där demokrati ersätts med en ny politisk adel som bestämmer vad som är bäst för folket som bara ska hålla käft och vara tacksamma.

Samma mur kommer också leda till att den dialog och det informationsutbyte som vi börjat vänja oss vid kommer försvinna igen. Om ACTA går igenom och, kan man förmoda, följs upp av fler lagar i samma stil (vi har trots allt sett en strid ström allt mer bombastiska lagar genomföras så varför sluta nu?) så kommer vi under 2012 snabbt få en situation där något i stil med den arabiska våren inte längre kan hända.

Det förmodligen absolut mest fantastiska demokrativerktyg mänskligheten har sett riskerar att demonteras och försvinna för att särintressen tillåts ta prioritet över allmänintresset. Det är inget anant än en humanitär katastrof. Samtidigt verkar svenska regeringen helt inställd på att få med Sverige i EMU-samarbetet, även fast Euron är i kris och även fast det kräver att de enskilda länderna lämnar ifrån sig stora delar av sin suveränitet och låter teknokraterna nere i Bryssel styra och ställa.

Den trend vi ser att allt fler toppbeslut tvingas igenom på allt mer odemokratiska sätt kan bara leda till två saker; en total schism mellan folk och staten samt en demokrati som allt mer blir en skendemokrati. Det finns bara en väg att gå sen; en allt mer utbredd stagnation tills samhället kollapsar. Det kommer inte vara ett roligt samhälle att leva i men vi är inte där än.

Du kan fortfarande protestera. Börja tex med att protestera mot ACTA men gör det nu! Snart är det försent.

17 Responses to Politikerförakt

  1. Pingback: Kampen mot det odemokratiska ACTA-avtalet är inte över, den har intensifierats. « Niklas Starow till Europaparlamentet 2014

  2. Bedrövlig.

    OM man skall se något positivt i det hela så är det att samhällsbyggande som grundar sig på misstro och förakt mot de egna medborgarna, har aldrig blivit långlivade.

    De ruttnar och förgör sig ALLTID, innifrån, och öppnar därmed upp vägen för något nytt. Förhoppningsvisst är det nya mindre berusat av makten och härlighetens sötma.

    • qeruiem says:

      Ja, men bortsett från det uppenbara att det kan ta generationer och vi kanske aldrig får uppleva det själva så finns det en hake här:

      Vi håller på att braka in i peak allt möjligt (som jag skrivit om här) så vi behöver FULL öppenhet framöver. Vi behöver kunna fokusera vår kreativitet på att rädda våra kollektiva arslen, inte på att försöka stoppa massa anala idiotlagar. Vi behöver politiker som faktiskt kan leda samhället i stället för att pinka revir och säkra framtida karriärer.

      Det är ett rätt enormt race mot tiden och just nu ser det pissdåligt ut…

  3. Nemo says:

    VEM skrev på, och på VEMS order?

  4. dr kruger says:

    http://henrikalexandersson.blogspot.com/2012/01/acta-uppdatering.html

    ”ACTA: Uppdatering – ännu är inget avgjort
    from Henrik-Alexandersson.se by Henrik Alexandersson
    EU och EU:s medlemsstater har nu skrivit under ACTA-avtalet.

    Detta skapar viss förvirring. Men det är mest en symbolhandling.

    De verkliga besluten fattas när medlemsstaterna (som regel parlamenten) och Europaparlamentet skall ratificera avtalet. Det är där striden står. Det är då man slutligen säger ja eller nej.

    Och huvudmatchen blir voteringen i Europaparlamentet.

    (Detta är inte första gången man tar en rövare med en avledande manöver i känsliga frågor: EU och/eller medlemsstaterna skriver under något eller så fattar man något slags interimistiskt beslut. Sedan skriver tidningarna att nu är det klappat och klart. Och motståndarna luras då att tro att mer motstånd är meningslöst eller för sent. Vilket alltså är fel.)

    Hjälp gärna till med att sprida denna information i dina internationella nätverk.

    För övrigt kan noteras att Europaparlamentet i dag har hackats av Anonymous i protest mot ACTA.”

  5. Märkligt att ni pirater jämnt ska hitta på egna definitioner av ord. Den gängse definitionen av politkerförakt är den som framgår av wikipedia:

    ”Politikerförakt innebär misstro och förakt mot politiker och deras avsikter eller resultat.”

    Jag tycker att ACTA är bra men alla väljare kan förstås inte få sin vilja igenom eftersom vi befinner oss i en demokrati.

    Föraktar du också demokratin som statsskick?

    Föredrar du kanske antidemokratiska yttringar som Anonymous?

    • qeruiem says:

      Märkligt att ni pirater jämnt ska hitta på egna definitioner av ord.

      Javisst är det ett retoritskt väldigt användbart vapen att förvrida ord till att betyda det man vill? Det lärde vi oss av Upphovsrättsindustrin och deras förvanskning av stöld. I början gjorde vi vårat bästa för att försöka förklara att det inte är stöld, men som du själv vet så är den retoriken väldigt underlägsen jämfört med hur kraftfullt det är att skrika ”STÖLD!” trots att det juridiskt sett inte är det. Det associeras negativt och sen är det uppförbacke trots att påståendet är falskt.

      Vi tog lärdom av det och vi använder nu samma sak tillbaka. Retorik är lite tveeggat på det sättet.

      Jag tycker att ACTA är bra men alla väljare kan förstås inte få sin vilja igenom eftersom vi befinner oss i en demokrati.

      Föraktar du också demokratin som statsskick?

      Det är just det som är grejen. ACTA är inte demokratiskt eftersom det inte är framtaget i en öppen process av folkvalda, det är framtaget av tjänstemän som inte är valda av folket och är hemligstämplat på en så absurd nivå att inte ens parlamentarikerna i Bryssel fått se det.

      Hade nu ACTA varit på väg att antas på ett demokratiskt sätt efter politisk debatt och öppna kort mot media, väljarna och, FRAMFÖR ALLT, folkvalda hade det förstås varit en annan femma, men bara det att du påstår att processen är demokratisk visar på hur dåligt påläst du är.

      Jag förmodar att jag inte ska förvänta mig ett relevant svar på varför du tycker ACTA är bra om du inte ens har koll på den sorgligt bristfälliga process som ligger bakom avtalet?

      • ACTA är framtaget och beslutat av våra folkvalda. Gillar man inte det som de folkvalda gör så får man rösta på ett annat parti. Men om det parti man röstar på – som exempelvis pyttelilla PP som fick 0.65% senaste i riksdagsvalet – då får man finna sig i att de som de facto blev folkvalda också företräder majoritetens åsikter, som inte är piraternas. Allt kan inte diskuteras i en öppen process.

        • qeruiem says:

          Men snälla. Att fara med osanning när det gäller nåt som är så enkelt att kolla upp, är inte det rätt fånigt?

          […]although ACTA is an international agreement that could have an impact for the decades to come on the global knowledge economy, it has absolutely no democratic legitimacy. Indeed, it was drafted by a small group of unelected officials in charge of promoting the interests of rights holders in their respective countries — not legitimate representatives.

          Finns ju hur mycket som helst skrivet om det här, men det här är nog första gången jag hör nån påstå att det är framtaget av våra folkvalda. De har snarare totalt lämnats utanför processen och haft svårt att få tag på kopior av avtalet så de kunnat läsa på exakt vad det innebär, vilket har lett till en periodvis rätt upprörd stämning i EU-parlamentet.

          Du har inte heller berättat vad du tycker är bra med ACTA.

        • Jan Lindgren says:

          En EU-parlamentariker har ju ffs precis hoppat av sitt uppdrag eftersom:

          ”I want to denounce in the strongest possible manner the entire process that led to the signature of this agreement: no inclusion of civil society organisations, a lack of transparency from the start of the negotiations, repeated postponing of the signature of the text without an explanation being ever given, exclusion of the EU Parliament’s demands that were expressed on several occasions in our assembly.”

          “As rapporteur of this text, I have faced never-before-seen manoeuvres from the right wing of this Parliament to impose a rushed calendar before public opinion could be alerted, thus depriving the Parliament of its right to expression and of the tools at its disposal to convey citizens’ legitimate demands.”

          “Everyone knows the ACTA agreement is problematic, whether it is its impact on civil liberties, the way it makes Internet access providers liable, its consequences on generic drugs manufacturing, or how little protection it gives to our geographical indications.”

          “This agreement might have major consequences on citizens’ lives, and still, everything is being done to prevent the European Parliament from having its say in this matter. That is why today, as I release this report for which I was in charge, I want to send a strong signal and alert the public opinion about this unacceptable situation. I will not take part in this masquerade.”

          http://outad.blogspot.com/2012/01/om-acta-och-om-en-sallsynt-politikers.html

          Det där är inte ett förslag som har tagit fram på ett demokratiskt sätt.

          • qeruiem says:

            Ouf, shit. Bra skrivet!

            Alla ni som läst hit; följ länken ovan och läs vad Beel skriver. Det är en mycket bra sammanställning över alla problem med ACTA!

  6. Nils Tenmann says:

    ”Vägen till helvetet är stenlagd med goda avsikter”. Det fanns mycket gott att göra efter de goda avsikter ledaren i Tyskland als Fürer über alles fick sitt folk att sätta i verket. Det var mycket förödelse han lyckades få till stånd genom att bara få tågen att komma i tid. Tåg och otid låter väl bekant idag också.

    Som sagt, mycket fanns att göra efter kriget, så mycket att kapitalet i sverige inte hade kunnat växa till sig med uppgiften om inte det goda folkhemmets idé hade tagits om hand av arbetarrörelsen, vars ledarskapsretorik upp till kamp höll tillbaka arbetarnas krav på att få ta en större del av kapitalbildningens mervärde genom kohandel med förutseende kapitalister i stort behov av arbetskraft. För en del av mervärdet fick arbetarstaten börja betala kvinnorna för deras obetalda reproduktionsarbete i hemmen, i gengälld måste de dubbelarbeta både borta och hemma, Med allmänna medel ur mervärdeanhopningen utvecklades den allmänna grund-och gymnasieutbildningen av arbetskraftsreserven och likaså utbyggdes en allmän hälsovård och reparation av arbetskraften ut.

    Det gick vägen en tid för det fanns mycket att göra. Speciellt inom de mest expansiva export- industrins sektorer. De hade att möta de stora efterkrigsbehoven i Europa och ökade stadigt efterfrågan på arbetskraft och trycket på lönerna. Kohandeln mellan kapitalets progressiva delar och arbetarledarna skapade den solidariska lönepolitiken. Ineffektiv produktion slogs ut och frigjorde arbetskraft samtidigt som exportindustrins arbetare höll nere sina lönekrav i solidaritet med kvinnolönernas låglöneskala. Kapitalets kostnader för den offentliga sektorn hölls tyglades.

    Efter oljekrisen 1973 började vi se slutet på värlfärdskapitalismens uppgång. Tillväxts underlaget för den generella välfärdsmodellen började sin stagnationsfas. Teko- och varvindustrin lades ned, skogs-papper- och metallindustrierna rationaliserades med effektivare produktiosmedel. Tendensiellt blev det mindre att göra i produktionssektorn och mer i reproduktionssektorn. Kostnadstrycket på mervärdeansamlingen ökade från en svällande offentlig sektor. Löpandebandsindustrins arbetarkader fördubblades. Hälften var hemma och kompenserade sig för meningsförlusten i arbetet medan den andra hälften i jobb. Investeringar i andra, mer s.k. självstyrande arbetsgrupper blev på tapeten men ett dyrt experiment. Samtidigt började det sakta visa sig att alltfler företag fick mindre användning av allmänt grundutbildad arbetskraft. De började se sig tvungna att i en framtid själva stå för designkostnaderna av specialiserad arbets-kraft. Ett latent motstånd mot nyttan och värdet av staten som leverantör av arbetskraft växte.

    Arbetarrörelsens radikalisering ökade trycket på lönerna och som kompromissande hundben fick vi nya arbetsmiljölagar och LAS. Senare MBL och Löntagarfonder… allt i grund och botten snömos som bara fick ombudsmannakåren att svälla kostnaderna inom fackförenigarna och öka trycket på arbetarnas plånböcker.

    Missnöjet tilltog sakta från alla håll och med löntagarfondsprovokationen blev måttet rågat. Välfärdskapitalismens tid var förbi. Staten kunde inte längre leverera den nytta den haft under kapitalets industriella expantionsfas. Konsumtionens expantion stagnerade när staten måste börja spara och kampen om internationella marknadandelar ökade. Kredikapitalismen började sin expantion med skuldsättning som motor.

    Välfärdsbubblan har spruckit. Grekland sprack och hela EU skakar med EMU-bubblans svårigheter med finnanskapitalets anarkistiskt bubblande skuldberg.

    Den ena korruptionsskandalen avslöjas efter den andra. Tiiliten till idologiproducerande gamla institutioner som skolan och den högre utbildningen dalar, polisen och övervakningen för medborgarnas trygghet vänds till sin motsats, trovärdigheten sjunker för partier och politikerkår, medieindustri och journalister, reklamfolk och säljare, tjänstesektorns vårdföretag, hantverkare och produkter… ”Vem i hela världen ska man liiita påå…”

    Gud är oss en evig Borg.

    Nu sitter han i Davos med sin hårknut i nacken och sjunger visan… ”titta på mig, titta på mig…” Snart kommer det krylla av hästsvansande ledarskap.

    Tågen kommer och går som de vill. Under lång tid har vi matats från idrottsvärlden, att går det dåligt för laget så byter man ledarskap, inom näringslivet lika så, som allt oftare även inom politiken. Ledarskapsutbildningar av ledaskapsutbildare. mentorer, kommunikatörer, kotschare

    Staffagefiguren Reinfeldt sprattlar trevligt fram där det passar Persslingan att dra tåten till sprattelgubben och sossarna vet inte ens vem som ska dra i vad…

    Vad är det fråga om under ytan.

  7. Pingback: Can’t make this shit up // Skivad lime

  8. Pingback: opassande » Blog Archive » Tre enkla saker du kan göra för att sänka ACTA

  9. Pingback: ACTA: Nu har det blivit åka av « Christian Engström, Pirate MEP

  10. Pingback: ACTA: skriver du också på kontrakt utan att veta innehållet? « Sverige är inte världens navel!

  11. Pingback: Hemimammas kamp – Att se hoppet fara… och hemsökas av det förflutna… Finns det en framtid? « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: