Politiskt efterskalv

”Ok, vad fan hände igår?” kan jag tänka mig att många undrar. Det som hände igår var att Internet vaknade upp ur sin slummer och skakade lite på sig. Idag har ca 30%, lite drygt 2 miljarder, av världens befolkning tillgång till Internet, av dessa har drygt 1.6 miljoner skrivit på avaaz’ namninsamling och av 272 miljoner Amerikaner som har tillgång till Internet skrev mer än 4.5 miljoner på Googles namninsamling (det krävdes en korrekt ZIP-code för att skriva under Googles namninsamling, så förmodligen var de internationella bidragen relativt få).

Det låter kanske som ganska lite, men det är egentligen fantastiskt mycket för ofta brukar såna här namninsamlingar hamna på en tio- eller hundratusentals namn om det är ämnen som upprör folk, att det hamnade på miljoner tyder på att folk, faktiskt, fattade allvaret i situationen. Och om du hör till de som fortfarande sitter lite som en fågelholk och undrar vad all uppståndelse handlar om så rekommenderar jag de här två filmerna:

Den första förklarar väldigt ingående vad det är för fel på SOPA/PIPA och liknande bombastiska lagar:

Den andra ger dig en väldigt kort (men korrekt) introduktion till (amerikanska) upphovsrättslagar (men de vi har är inte så extremt annorlunda, faktiskt):

Om igår var första dagen du fick höra talas om SOPA/PIPA så är jag inte förvånad. Det har inte direkt talats mycket om dem tidigare och ännu mindre i svensk press vilket är skrämmande med tanke på vilken effekt dessa lagar skulle ha tex på aktivism och annan politisk verksamhet.

Över huvud taget tycker jag att mycket av gammelmedia ofta lyckats fokuserat på totalt fel nyheter (igår var inget undantag) och att när man väl inser att nånting är på väg och frenetiskt försöker komma upp på banan samtidigt som man försöker slita upp brallorna över knäna och dricka morgonkaffet samtidigt så har nyheten redan exploderat över alla sociala media.

Det här är inte första (eller sista) gången som politiker hyrda av upphovsrättslobbyn ännu en gång försöker inskränka våra rättigheter i ett desperat försök att återskapa en kontrollerad marknad där en artificiell brist ska skapa en marknad fri från oönskad konkurrens. När sen stora delar av webben valde att protestera mot SOPA/PIPAolika sätt så blev man totalt tagna på sängen trots att detta annonserats ut flera dagar i förväg.

Det är fan dags att dagens journalister tar sitt jobb på allvar, slutar att hantera pressklipp från underhållningsindustrin som fakta och tar reda på hur det egentligen ligger till!

Innan det är försent…

 

One Response to Politiskt efterskalv

  1. Pingback: Close but no rabbit « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: