Min reflektion på ”Sluta spana efter den tid som flytt”

Ifall ni missat det; Anna Troberg och Unni Drougge har skrivit en utmärkt debattartikel på SvD som handlar om hur biblioteken hamnat i ekonomisk knipa pga vansinniga krav baserade på en föråldrad syn på upphovsrätt. Läs den!

I kommentarsfältet är det många som, med viss rätt, anser att e-böcker inte är lika trevliga att läsa som gamla hederliga pappersböcker. Jag skrev en kommentar (som, min vana trogen, blev rätt lång) om varför det inte är ett problem faktiskt. Det här är vad jag skrev:


E-böcker gör det inte omöjligt att få tag på pappersböcker, snarare motsatsen. TEKNISKT finns det inga som helst problem att få valfri bok i pappersformat om man vill det med hjälp av tekniken ”Print on demand” och eftersom det är just det, ”on demand”, betyder det att om e-böcker skulle regera marknaden kan du få vilken bok du vill i pappersformat när som helst.

Traditionellt har vi haft en situation där de flesta böcker försvinner från marknaden inom några få år och, med relativt få undantag, inte återutges igen eftersom efterfrågan är för låg för att motivera nypubliceringar. När hela distributionsapparaten är uppbyggd runt stora produktionsserier så innebär det också att portfolion optimeras kring ett fåtal storsäljare och bredden i utbudet minimeras för att hålla lagerkostnader etc till ett minimum och mer, ehm, esoterisk smak är hänvisade till bibliotek, antikvariat och liknande.

En medelstor Barns & Noble-butik (en stor bokhandelskedja i USA) har ungefär 130.000 titlar i sitt utbud, det är alltså en ganska stor kategori bästsäljare som B&N erbjuder sina kunder. Amazon.com har en helt annan möjlighet att erbjuda ett större sortiment, eftersom de inte behöver ha fysiska butiker med dyr lokalhyra och eftersom deras kundkrets är global, och har därmed 1.75 miljoner boktitlar i sitt sortiment och majoriteten av deras försäljning är de där 1.6 miljoner titlarna som B&N INTE erbjuder!

Den så kallade ”långa svansen” är en större marknadspotential än vad mainstream någonsin kommer kunna vara men förr har den varit problematisk eftersom den är svårhanterlig via klassiska försäljningskanaler.  Med e-böcker minskar lagerkostnaden ännu mer och i stället för en dryg miljon titlar kan till och med ett litet bokcafé eller din lokala matbutik erbjuda tiopotenser mer titlar (det är ju bara lite plats på en hårddisk) och du kan välja och vraka ur samtliga för mänsklighetens kända literära verk samtidigt som du handlar kattmat och en liter mjölk!

Och, som sagt, om du vill ha den på papper i stället för på fil så kan du få den utskriven där på plats via print on demand tack vare teknikutvecklingen.

Det är inte antingen eller, det är både och.

2 Responses to Min reflektion på ”Sluta spana efter den tid som flytt”

  1. Pingback: Drougge och Troberg i SvD Kultur: “Sluta spana efter den tid som flytt” | Anna Troberg

  2. Pingback: Drougge och Troberg i SvD Kultur: "Sluta spana efter den tid som flytt" | My Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: