Tänk om Internet inte fanns?

Det kan bli verklighet, i alla fall vad gäller det öppna och transparenta Internet vi vant oss vid.

Idag genomför många organisationer och företag en blackout för att protestera mot SOPA/PIPA, men det är bara de två senaste (men förmodligen de allvarligaste) försöken att censurera Internet. Även om lagen genomförs inom USA och är tänkt att bara verka inom USA så är Internet inte en nationell utan en global angelägenhet och vi i Europa kommer också märka effekten av lagarna, tex vår möjlighet att blogga om känsliga ämnen.

Även i Europa går vi mot en ökad censur och kontroll av Internet och med den nuvarande utvecklingen i Europa, USA och många andra länder så kommer snart en händelse som Arab Spring inte längre vara möjlig att genomföra. Ett av mänsklighetens starkaste verktyg för yttrandefrihet och demorkati kommer göras tandlöst för att gynna vinstintressen och kortsiktiga politiska vinster.

Vad vi kan göra är att påverka EU:s parlamentariker vad gäller censur och andra oroväckande scenarios, tex ACTA. Genomförs ACTA inom EU kommer det ha väldigt otäcka effekteryttrandefrihet och den konstanta och öppna dialog som vi idag kanske tar lite för given på Internet kan snabbt bli historia. EU-parlamentet kommer rösta om ACTA i februari så det är hög tid att berätta för våra ledamöter därnere vad vi tycker.

Nu ser det visserligen ut som att SOPA kommer dras tillbaka, men det är bara en temporär förbättring för dels är PIPA fortfarande på gång att införas och dels kommer tillbakadragandet av SOPA förmodligen bara innebära en tidsfrist. Förmodligen kommer vi se något annat hot torna upp sig i stället.

Alla de här lagarna påstås vara för att stoppa fildelning och andra former av upphovsrättsintrång, men är det något vi kan vara säkra på så är det att de kommer vara rätt verkningslösa. De biverkningar lagarna kommer ha kommer däremot inte vara att leka med…

PS. Ingen tes idag pga protesterna. Blir två i morgon.

11 Responses to Tänk om Internet inte fanns?

 1. Det är mer på gång, i all tysthet.

  Teknikerna i ICANN:s ledning har fått foten, och istället har man installerat diverse politiska appartniks från Department of Homeland Security.

  Lär mer här;
  http://blog.curry.com/stories/2012/01/17/icannSpotTheFed.html
  http://blog.curry.com/stories/2012/01/16/sopaIsARedHerring.html

 2. Pingback: Kanske behöver vi en SOPA // Skivad lime

 3. Mycket av det som föreslås via SOPA och PIPA är bra – det är på tiden att man ser till att lagar gäller på internet såväl som utanför internet.

  Det förvånar mig hur lite uppmärksamhet det här får. Bara en kort notis från TT i morse på de stora tidningarnas webbar. Gäsp…

 4. Pingback: opassande » Blog Archive » Jag som inte ens är cyniker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: