En kommentar till Roger Jönsson (och hans kommentarsfält)

Som vanligt; jag skrev en lång kommentar på någon annans blog men insåg att den kan nog vara intressant även för er som läser min blog men kanske inte läser Rogers, so here goes!


Det är trevligt att se att även ni ”proffspolitiker” börjar inse att ni kanske är ute och cyklar och att den nuvarande politiken inte funkar.

Det är lite synd att du däremot fortfarande inte genomskådat att diverse lobbyister kanske är lite, err, restriktiva med hur stor del av sanningen de berättar. Trots stora mängder vetenskapliga undersökningar har man fortfarande inte kunnat påvisa att fildelning påverkar försäljningen negativt, tvärt om har flera kommit fram till att vi fortfarande lägger ungefär samma mängd pengar på underhållning och att det är andra faktorer (i korthet; hur mycket pengar vi har kvar efter att nödvändiga saker som mat, hyra, bil etc betalats) som avgör hur mycket vi spenderar på nöjen.

Det som DÄREMOT har hänt är att vi spenderar mindre på main stream-kultur och i stället lägger mer pengar på ”den långa svansen”. Dvs när kultur sprids på ett allt billigare och bekvämare sätt får uppstickarna och andra smalare sektorer mer av pengarna vilket breddar kulturen!

I stället för 10 nästan identiska pojkband får vi fler uddaartister som bryter ny mark och uppfinner nya genrer och alla genrer, även de som idag är main stream, har börjat som smala uppstickare innan de fick sitt genomslag. Att ”den långa svansen” får mer pengar är alltså BRA för kulturlivet och på så sätt innebär fildelning i sig att kulturen får lite mer ”näringsgödsel” så att säga. Det är givetvis inte fildelningen i sig som orsakar det, men det är en lycklig konsekvens av den.

När nu ”Anonym” ovan joddlar om att ”Lagar ska följas. Punkt.” så har jag två frågor:

1. Det som försvarar dagens upphovsrätt och hårdare tag mot fildelare brukar hävda att annars kommer det inte skapas ny kultur. Anser du då att det inte fanns någon kultur innan 1557 och att innan Drottning Mary den första stiftade första upphovsrättslagstiftningen i UK detta år så var vi bara kulturlösa barbarer?

2. Ska upphovsrätten försvaras till vilket pris som helst? För samhällskostnaden för att försöka strypa fildelningen kommer bli enorma och troligen kommer inte ens en total nedsläckning av Internet totalt stoppa fildelning. Fildelning uppstod liksom innan Internet fanns, tex via Fido och andra liknande nätverk. Hur långt anser du att samhället ska vara beredd att gå för att få bukt på fildelningen? Summariska dödsstraff?

Det vi riskerar, när allt mer resurser läggs på att jaga fildelare, är inte bara, som flera ovan vittnar om, att ”vanliga” brott inte hinns med när allt större resurser läggs på att jaga fildelare utan att respekten för lag och ordning urholkas när polisen börjar jaga folk som bara gör som alla andra.

Det är ett markant större problem än en gammal föråldrad industris desperata försök att krampaktigt klamra sig fast i en svunnen tid. För det är de som skriker mest om stöld (vilket det för övrigt inte är, men det är en annan burk med mask), inte artisterna. Allt fler artister har redan insett att de idag kan klara sig bättre än de gamla dinosaurierna och tex allt fler (speciellt yngre) fotografer lägger ut sina alster med CC-licenser som tillåter icke-kommersiell spridning.

Samhället i stort rör sig allt mer mot fria licenser, fri spridning och direktkontakt mellan skapare och publik. Upphovsrättsindustrin är förlegad och börjar bli en belastning. De politiker som ställer sig på den industrins sida kommer också ses allt mer som en belastning ju längre de envist vägrar inse att 2000-talet har en helt ny uppsättning spelregler som skiljer sig markant från 1900-talets.

Upphovsrättsindustrin behöver helt enkelt lite tough love. Adapt or die.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: