Kan man ha rödvin till makaronipudding?

Kan man ha rödvin till makaronipudding?

Jag misstänker att ganska många reagerar instinktivt med ett nej. Att ta något med en sån gedigen finkulturell bakgrund (ja, enligt nordiskt sätt att se på det i alla fall) som rödvin som ofta förknippas med oxfilé eller andra tjusiga saker och så besudla det med något så basalt och Svenssonaktigt som makaronipudding, det måste ju ändå vara helgerån?

Men samhälls- och kulturell utveckling handlar ibland om att göra oväntade saker och bryta mot gamla sanningar, som tex kombinera rock’nroll med dance, blues, country och gospel eller tango med moderna elektroniska klanger. Ni kommer ihåg de där snubbarna som höll på att blåsa en packning när jazzen anföll? De hade väl fått hjärnblödning och fatal hjärtinfarkt simultant i dagens kulturliv. Stackars jävlar, de hade tur att de slapp uppleva dagens arvtagare till  dissonanta neg… afrikainspirerade kulturella orgie i dissonanser och synkoper.

Eller vad sägs om den komplett vansinniga idén att införa allmän rösträtt? För att citera dåtidens Högerledare Ernst Trygger: ”Många skola med grämelse se, hur hörnstenarna i vårt samhälle brytes sönder, och jag förstår dem, ty jag har aldrig under de 24 riksdagar jag bevistat, känt en grämelse så stor som den jag hyser, då jag nu måste biträda detta förslag.” Jadu, Ernst, om du kan uppfatta detta. Vi väntar fortfarande, men det kommer säkert. Vilken dag som helst.

Avkriminaliserandet av homosexuella är också en sån där sak som tydligen obevekligen kommer orsaka att samhället ruttnar inifrån genom att tex ”homosexuella män och kvinnor skulle förföra och förstöra unga pojkar och flickor”. Jag har tack och lov helt undgått detta bistra livsöde, men så har jag också förstås hållit mig ifrån Pride och andra manifestationer anordnade av dessa representanter för sexuella avarter och med lite tur kanske apokalypsens fyra ryttare stannar inom tullarna när den dagen kommer så vi som har vett nog att hålla oss på säkert avstånd slipper plötsliga Gevaliabjudningar.

Sett ur det perspektivet är det förstås inte så underligt att det nu finns de som oroar sig för att ”En hel generation av svensk talang riskerar att gå förlorad”. Jag menar, om man ser historiskt på det så har det alltid funnits en sund skepticism mot genomgripande samhällsförändringar, och det med all rätt! Jag menar, det är visserligen så att vi inte sett nåt i stil med ”Det skall bli stora jordbävningar och svält och pest på den ena platsen efter den andra. Fasansfulla ting och stora tecken skall visa sig från himlen” än, men likt en roulettespelare som konstant spelar på nollan så MÅSTE det ju inträffa förr eller senare, och det SKULLE ju kunna hända just den här gången! Eller hur?

Så hur var det nu med det där med rödvin och makaronipudding? Tja, inga järtecken den här gången heller är jag rädd, men nästa gång ska jag nog välja ett lite lättare vin än Periquita.

3 Responses to Kan man ha rödvin till makaronipudding?

 1. steelneck says:

  Makaroner är ju en form av pasta, så det går nog för sig. Ingen italienare torde protestera mot rödvin till pasta. Lite kan det ju bero på kryddningen också, men låt säga att du använt någon rökt skinka eller basturökt falu och kryddat med lite vitlök och kanske lite oregano eller rosmarin, sedan någon god ost uppepå som fått gratinerats. På sidan om lite ruccola, rödlök, tomat och varför inte en liten klick tsatsiki. Mmmm, det vattnas i munnen..

  • qeruiem says:

   Jo, lite därför jag la in parentesen om nordbor. Häruppe förknippas, eller förknippades i alla fall förr, rödvin ofta till finkultur (eller så är det så JAG ser det eftersom jag växte upp som typisk högre medelklass…) på ett helt annat sätt än söderut. Roligaste minnet jag har från just Italien var när jag skulle äta lunch med några tyskar och italienare på ett billigt hak med möblemang i klass med en sämre skolmatsal. Det första som hände var att servitrisen kom in med en flaska vin (för vin är liksom måltidsdrycken, punkt) och en flaska vatten, sen hände ingenting på en kvart och sen kom middagen; kyckling. Ingen meny, ingen fråga, lika för alla. Men det var billigt och jävligt gott!

   Det var också där jag möttes av totalt oförstående när jag valde att hålla mig till vatten eftersom det var jag som skulle köra tillbaka till jobbet. En av tyskarna utbrast till och med:

   ”You are in ITALY now! ITALY!”

   Sorry, du kanske kan placera svensken i Italien, men det krävs nog lite mer för att lyckas placera Italien i svensken. 😉

 2. Pasta och rödvin är en klassiker i bohemiska konstnärsträffar. Så det där med oxfile känner jag inte igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: