Snackar du bara, eller…?

Det är uppenbarligen fler än jag som är frustrerade över att det händer för lite vad gäller integritetsfrågan i Sverige. Såhär skriver tex en bloggare:

Äntligen skriver en tidning från MSM (Main Stream Media) om allt skit som EU och USA sakta men säkert prackar på oss. Nu vore det verkligen på sin plats att gammelmedierna tog tag i alla frågor rörande hur makten håller på och inför ett övervakningssamhälle som redan är längre gånget än vad George Orwell beskrev.

Jag har länge efterlyst en samlad bild av vad som redan finns och vad som de facto planeras (IPRED, FRA, SOPA, ACTA and all that jazz). Till denna bild skall läggas vilka konsekvenser som alla dessa övervakningssystem får.

Det är snart val och om inte MSM gitter göra något så kunde väl Piratpartiet få ändan ur vagnen och göra det. Jag röstade in PP i EU så det börjar bli lite payback time!

Man får ju hoppas att PP laddar i lönndom så att frågan kommer upp när det börjar bli dags för valrörelse. Att missa att få med, kanske vår tids viktigaste fråga, skulle driva mig till vansinnets rand!

[…]

I kommentarsfältet, efter att signaturen Oldtimer konstaterat att PPs representanter i Bryssland jobbar ”som galärslavar” (jag kan bara hålla med), kompletteras denna rant sen med:

Jag vet hur alla, inklusive Amelia, jobbar som galärslavar och de gör ett fantastiskt jobb.
Men PP Sweden talade jag om. Ganska anonym tillvaro med svårigheter att få upp denna viktiga fråga på bordet.
Men det ÄR svårt, svensken har ju rent mjöl i påsen så han/hon bryr sig inte!

Whoa there, cowboy. Don’t shoot the messenger.

Jag svarade i kommentarsfältet, men eftersom det är modererat (och jag tycker svaret förtjänar att fler funderar över vad de kan göra för att hjälpa till) postar jag det här med:


”Men det ÄR svårt, svensken har ju rent mjöl i påsen så han/hon bryr sig inte!”

Du anar inte.

Jag är piratpartist (duh) och inför senaste valet så ansåg nog väldigt många i min bekantskapskrets att jag var en jävla pest för jag pratade integritet, integritet, censur, integritet, polisstat, mer integritet osv osv osv. Jag verkligen försökte få folk att fatta, folk på jobbet, folk i bekantskapskretsen, släktingar, familj, via bloggen osv. Vi var många som gjorde det och verkligen försökte lyfta de viktiga frågorna.

Tro mig, jag försökte, andra försökte, vi försökte. Många höll med oss och tyckte övervakning etc var förjävligt. Många bloggare från både vänster och höger höll med oss och protesterade, men när sen valet närmade sig så tystnade bloggarna och rättade in sig i leden och i stort sett alla i min bekantskapskrets sa att de inte ville ”kasta bort sin röst” utan valde att rösta antingen på de rödgröna ”för annars monterar borgarna ner välfärdsstaten” eller på alliansen ”för då får vi mer kvar i plånboken” och när jag då frågade om integritet etc så skruvade de lite på sig och sa ”Jamen, hur illa kan det bli?”. Det vet vi nu. Jävligt illa och värre ser det ut att bli.

Sen kom valet, valet passerade och jag tappade sugen. I ett samhälle där inte ens 1% tycker att deras privatliv är värt ett skit så är det lite motigt att vara den som bryr sig. På sistone har jag försökt hitta sugen igen (för den behövs verkligen) och jag vet att tex Anna T, Marie (opassande.se), Drott (magnihasa.se magnihasa.blogspot.se) och en hel j-a uppsjö pirater (tex en IT-stab på dryga 10 pers som lägger massor av sin fritid på att hålla igång vårat datorsystem), mer eller mindre synliga, faktiskt FÖRSÖKER göra skillnad, faktiskt FÖRSÖKER nå ut men det är otroligt svårt.

Vi har inga statsbidrag som övriga partier som allt sker på frivillig basis finansierat av donationer och om inte MSM bryr sig så har man ett enormt handikapp när det gäller att nå ut utanför kretsen av de närmast sörjande. SPECIELLT om man då inte heller har pengarna för att tex hyra in PR-firmor etc.

Så ”få ändan ur vagnen”? Believe me, det finns en rätt stor stab pirater vars aktra parti inte sett en vagn ens på vykort de senaste ~5 åren. Det paddlas av bara fan och vissa har paddlat på med oförminskad kraft sen -06 trots valresultat, trots opinion, trots motgångar, trots arbetsbelastning, trots förlöjligande…

Men allt det här, allt Piratpartiet kan åstadkomma baserar sig på en enda otroligt viktig komponent; den enskilde människan. Det är bra att du inser varthän det barkar i samhället, det är bra att du efterlyser att mer måste hända men vad gör du själv? Vill du att nåt ska hända, se till att nåt händer! Det du kan göra är:

– Bli guldpirat. Donera en liten summa varje månad till Piratpartiet för att göra det lite lättare att få ihop verksamheten ekonomiskt.

– Skriv insändare och debattartiklar. Det är nog här Piratpartiet är svagast idag men det är också här man, som enskild människa, kan göra absolut mest skillnad för att få Piratpartiet synligt i MSM. Förra året publicerades dryga 40 artiklar, repliker och krönikor av pirater i Sverige. 34 av dem var skrivna av Anna. Hon behöver hjälp för att hinna med, hjälp för att synas i MSM.

– Kom på aktiviteter, parleys och demonstrationer. Ju fler, dess mer kommer aktiviteterna intressera MSM.

Så kontentan är, när du nu vill att PP i Sverige ska få röven ur, are you ready to walk the walk or do you only talk the talk?


So, även ni läsare av min blog, do you, punk?

3 Responses to Snackar du bara, eller…?

 1. steelneck says:

  Det vet vi nu. Jävligt illa och värre ser det ut att bli.

  De du talar om har inte märkt någon skillnad alls, förutom allt mer sånt som de tycker är positivt, allt från fler smarta telefoner (som spionerar smart på dem) till allt mer bekväma betalningssätt, för att inte tala om kyrkan facebook de hänger i dagligen osv..

  Det måste bli _mycket_ värre innan något händer, rejält djävla sjukt mycket värre.

  • qeruiem says:

   Japps. Jag är rädd för att du har väldigt rätt och då är det försent. Sen krävs det en liten stund av lidande för att folk verkligen ska fatta, göra en europeisk vår och få tillbaka sina rättigheter. Sen börjar cykeln om på nytt…

 2. Märkel says:

  Det där med att ”få röven ur”: partiet är _vi_. Den som uttalar sig måste inse att det är det egna arslet han pratar om i första hand.
  Vi är alla överens om att någon måste skydda samhället. Grundinställningen måste alltid vara ”Om inte jag gör det, vem ska då göra det?”. Vem skulle vi annars lita på? Alla de sittande partierna utom halva mp strävar åt samma håll med mer övervakning och mer jävlande.

  Steelneck: det som fattas är en trigger. En incident som får folk att fokusera blicken och inse vad som händer. Det räcker med EN pedofil som plockar en unge genom att använda smartphonelokalisering för att hitta sitt offer. Det räcker med ETT avlyssningsfall som startar kaskaden. Titta på News of the world och deras telefonavlyssningar. När en kändis lyckades göra sig hörd så började fler nysta i det, och sedan var dominoeffekten igång.
  Vi behöver bara vara observanta och reagera när tillfället kommer. För det kommer definitivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: