Peak freedom

Jag fick en kommentar till min text Peak civilization från signaturen Fredrik som löd ”Jag vill påstå att Peak Freedom inträffade den 11:e september 2001.”

Det stör mig. Nej, det stör mig inte att just Fredrik skrev det eller att det blev en kommentar på just min text, det var egentligen bara väntat eftersom jag har hört liknande förkunnelser alldeles för ofta förr. Nej, det som stör mig är just hur sån populistpropaganda så lätt får fäste och sen blir en ”sanning”. En parallell till detta är skotten i Sarajevo som irriterande ofta påstås vara orsaken till första världskriget, men egentligen var det ingenting mera än den förevändning man behövde för att iscensätta redan existerande planer och starta ett krig som egentligen redan var oundvikligt. (Jag borde för övrigt ta tag i och fortsätta den där blogserien som jag påbörjade men som kom av sig redan efter ett inlägg… 😉 )

WTC är ingenting annat än en symbol, en bekväm ursäkt för att sätta igång en serie händelser som troligen redan var på planeringsstadiet och en fantastiskt användbar grund för krigspositiv propaganda.

Peak freedom är, precis som peak water, väldigt lokala företeelser och för att kunna avgöra när peak freedom inträffat måste man därmed ta hänsyn till lokala variationer. Här är ett axplock (och jag hävdar inte att jag har rätt här, det här är min uppfattning så har ni avvikande åsikter är ni givetvis välkomna att korrigera mig):

 • USA: Peak freedom ca 1850. USA, land of the maybe not so free, såg lobbying som politisk påtryckning så tidigt som slutet av 1700-talet och nånstans i mitten av 1850 var lobbying vardagsmat där särintressen snabbt insåg möjligheterna i att direkt påverka de folkvalda på olika (o)lämpliga sätt. Möjligen skulle det kunna vända mot ett fritt och demokratiskt land igen nu iom Occupy-rörelsen samt, lite ortogonalt, Ron Paul, men med tanke på att man i praktiken nu infört permanent undantagstillstånd så tror jag det kommer bli värre ett tag till innan det kan bli bättre igen. Håll inte andan.
 • Ryssland: 1990-tal. Ryska revolutionen 1917 var inte en kommunistisk revolution utan det var liberalerna som tog makten från tsaren februari 1917. Under tsardömet var det inte mycket bevänt med friheten i Ryssland och mtp att revolutionen utspelades under ett, från rysk sida, otroligt klantigt skött världskrig så kan man ju tänka att det nog inte blev så jädra mycket med frihet mtp att liberalerna fortsatte försöka kriga vidare med fortsatt tveksamt resultat. När sen bolshevikerna sen tröttnade och tog över i oktober så var förstås alla frihetschanser körda fram till 1990 och Glasnost. Tyvärr var det nog för sent och för lite, för korruptionen var alldeles för utbredd, de besuttna mutade och hotade sig till alla intressanta resurser vilket orsakade enorma sociala klyftor och sen kom dessutom Putin… Men det HADE kunnat gå! Eller inte.
 • Chile: 1960-tal, tidigt 1970-tal samt 1990-nutid? Chile hade det lite stökigt med spanjorer och skit och det tog ett tag innan landet hämtade sig från inbördeskrig etc, men nånstans där på 1960-talet fick man lite fart på saker och ting och det gick bra tills Allende blev president. Det gillade inte Nixon så han sa åt CIA att göra nåt åt det, vilket de gjorde och Chile fick en ny ledare vid namn Pinochet, ett namn som man idag kan skrämma små barn med. Pinochet var inte en stor fan av frihet och folk som gnölade om såna petitesser hade en tendens att försvinna lite sådär småpraktiskt, vilket funkade till 1988 då folket blev pissed på allvar och Pinochet åkte ut. Idag verkar Chile vara ett förhållandevis ganska fritt land, kanske för att folk fortfarande minns alternativet, och förhoppningsvis kan det fortsätta så.
 • Kina: OAHAHAHAAAHAA! *snort* Ok, nä, allvarligt. Nån slags form av hyfsat allvarligt försök gjordes mellan 1912-1949 i form av Republic of China och det är ju möjligt att det hade kunnat gå vägen eftersom man ändå fick några saker rätt, som tex ”[the ROC] shall be a democratic republic of the people, to be governed by the people and for the people.”, men sen gate crashade kommunisterna partyt och det gick som det gick. Dock, jag ser ändå hopp för Kina i och med att folk sakta får det bättre och det kommunistiska partiet ändå sakta släpper makten på ett sätt som kanske, eventuellt, förhoppningsvis kan leda till en situation där vanligt folk ändå upplever viss form av personlig frihet och yttrandefrihet.
 • Afghanistan: 70-tal. Det kan vara svårt att tro idag, men på 70-talet såg det rätt så ljust ut i Afghanistan. Att påstå att folket var fritt är väl att ta i, men 1973 genomfördes en oblodig kupp och landet fick sin första president och monarkins makt bröts. Sen blev det väl lite si och så med mänskliga rättigheter (mord, tortyr och försvinnande oliktänkande förekom) men å andra sidan deklarerade man jämställdhet mellan könen och släppte in kvinnorna i politiken så landet var på rätt väg i alla fall. I alla fall tills Röda armén försökte ockupera landet i december 1979.
 • Tyskland: Framöver? Jag nämner egentligen Tyskland enbart av ett enda skäl; det sjuder politiskt i landet. Under flera år har vi sett hur allt fler Europeiska länder urholkat de mänskliga rättigheterna, tex genom ökad övervakning, terrorlagstiftning och inskränkt yttrandefrihet, men kanske har det nu nått en punkt där tyskarna tröttnat och det börjar vända? Man kan ju hoppas.

Som sagt, ett axplock men det belyser, hoppas jag, det faktum att Peak freedom inte är så enkelt som 9/11 eller att det på något sätt är kört för friheten. Tvärt om så tror jag att enda chansen att överleva Peak energy och andra utmaningar vi står inför är att se till att vi INTE drabbas av Peak freedom på en global skala! Om vi ser SOPA, NDAA, PIPA, ACTA etc som förlorade strider för all framtid och därmed anser att vi passerat Peak freedom så har vi också i och med det i princip realiserat Peak civilization, för det finns inte en chans att ett fåtal personer kan klara oss ur den knipan, speciellt inte när de personerna dessutom ofta är de som SATT oss i den nuvarande situationen pga inkompetent och girig klåfingrlighet. Vill ni ha Peak freedom? No problem, det är bara att låta saker rulla på tills upphovsrättsindustrin släcker ner Internet till ett ekonomiskt kontrollerbart kabel-TV. Vill ni INTE ha Peak freedom? Då är det fan dags att ni reser er upp ur TV-soffan, supportar Wikileaks, försöker förstå och lyssnaOccupyrörelsen och, inte minst, börjar sätta er in i vad jakten på fildelare EGENTLIGEN kommer innebära för era liv, vare sig ni fildelar eller ej.

Det som kan rädda mänskligheten är inte att försöka bromsa, förbjuda, förhindra utan tvärt om att gasa. Gasa som fan. Vi behöver mer utveckling, mer debatt, mer information, mer samhällsansvar för som Steelneck kommenterade min text om Peak civilization så är det bästa sättet att dra ner på befolkningsökningen och resursslöseriet att höja teknikutvecklingen och allmänbildningen och som vi sett allt oftare i Interneteran så är det gränsöverskridande samarbete som löser de stora problemen i dagens värld!

4 Responses to Peak freedom

 1. Fredrik says:

  Frihet är förnyelsebar, till skillnad från de andra Peak-typerna. Därför är det inte hela världen om Peak Freedom är passerad, för vi kan rikta tillbaka kursen åt rätt håll igen.

  Jag håller med dig om vad som behöver göras.

  • qeruiem says:

   Men då är det ju inte peak freedom längre, om det bara blir en liten dal inför nästa ökning. 😀

   Så jo, på sikt kommer förmodligen friheten alltid segra, men det vore ju himla kul om man fick vara med och uppleva det i stället för att det är nåt som mänskligheten får uppleva om 70 år eller nåt…

 2. Pingback: En energilös politik – del 2 « Full Mental Straightjacket

 3. Pingback: Motion till vårmötet: En kraftfull energipolitik för Piratpartiet « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: