95 teser – del 8: In both internetworked markets and among intranetworked employees, people are speaking to each other in a powerful new way.

De flesta har nog varit i den där situationen då andra bidragit med iakttagelser som fått bitarna att falla på plats. Den där lunchen på jobbet, fikan med kompisar eller snacket över ett par bärs, när man får veta vad företagsledningen beslutade, vad projektledarna sagt på ett annat möte, varför den där polaren betett sig så konstigt på sistone eftersom du inte visste att dennes mormor precis dött, att bästa kompisen varit så nedstämd på sistone eftersom denne blivit varslad men inte sagt nåt förräns samtalet blev lite mer förtroligt när det bara var ni två och en sexpack öl framför en schysst Hollywoodrulle. Precis den där stunden då förvirringen över till synes totalt irrationella beteenden bryts ner i klarhet och förståelse.

På sätt och vis är det där vi är idag på en samhällelig och även internationell skala. Internet är ett gigantualt party, en oändlig fika eller den där konstanta lunchen där alla delar skvaller hela tiden.Insikten, vad det än gäller, håller sakta på att bryta sig in i det allmänna medvetandet. Insikten hur marknaden fungerar, hur världspolitiken är funtad, att du faktiskt inte sa nåt dumt på fyllan som du var rädd för, det bara var bara jävligt kass timing. Insikten att det du trodde dig veta inte riktigt var som du fått för dig och att de nya pusselbitarna med information ändrar allting. Ju mer man verkligen hänger sig åt Internet, dess mer blir livet en enda lång känsla av ”Aha!”, av pusselbitar som konstant regnar ner och lägger allt mer kompletta motiv.

Det blir allt svårare att mörka nyheter eller att presentera en ensidig bild av någonting för när allt fler kan delta i diskussionerna blir bilden klarare, mer detaljerad och mer vibrant, samtidigt blir givetvis informationsutbytet mer komplext eftersom den av naturliga skäl inte blir lika tillrättalagd när någon annan filtrerar, sorterar och kategoriserar. Informationen står i konflikt med sig själv, åsikterna möter varandra på ett sätt som aldrig hänt förr, diskussionerna får ett djup som aldrig kan uppstå när bara ett fåtal får komma till tals. Makten förskjuts.

På samma sätt som när arbetarna fick rösträtt och det inte längre var din förmögenhet som avgjorde om du hade rösträtt eller ej så innebär Internet att även den som är fattig och bara för någon generation sen inte hade kunnat göra sig hörd plötsligt kan delta i diskussionen, ta del av kunskap, berätta om sin verklighet, påverka, informera, skapa kontaktnät, organisera sig, helt enkelt kommunicera på ett sätt som vi aldrig tidigare sett och på ett sätt som utmanar alla i maktposition.

Andra som skrivit: Magnihasa, En Snel Hest, EnRIz, Maloki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: