Pepparkakedags!

Alltså, jag är egentligen inte sådär jättehyper på det där med jul och många av aspekterna med jultraditioner etc skulle jag förmodligen kunna vara utan. Fast en sak skulle jag ha svårt att leva utan och det är maten och, inte minst, pepparkakorna! Pepparkakorna är en av tre saker som brukar vara jag som gör (de andra två är Janssons frestelse samt klä granen) och nu när det lackar mot jul så tänkte jag bidra med lite erfarenheter om hur man lyckas med sina pepparkakor.

Första tipset är köp ingen j-a köpedeg. Min erfarenhet är att köpedegar går att dela in i tre kategorier:

 1. Goda
 2. Lättkavlade
 3. Varken eller

Kort sagt, köpedegar är inget roligt och för åtta år sen hade jag oturen att få tag på en särdeles trist kategori 3-deg som var klipp omöjlig att få ordning på (utkavlingen blev mest en dyster degmassaker) och knappt hälften av figurerna överlevde inte ens transporten från bakbordet till plåten. Då fick jag nog, slängde degfanskapet (matmissbruk, jag vet), letade upp ett pepparkaksrecept i en gammal hederlig kokbok (Bonniers nya kokbok, utgivningsår 1985. Fint skit!) och gick lös i köket.

Nirvana. Kategori 0, den ultimata pepparkakssingulariteten! Både lättbakade OCH fantastiskt goda! Efter det har jag aldrig tittat tillbaka och numera fnyser jag åt de där patetiska bruna plastinslagna korvarna som dyker upp i handeln i juletid. Och det är inte ens svårt! Jämfört med jobbet att göra själva pepparkaksfigurerna (som du ändå får göra med köpedeg) så är själva degblandandet busenkelt. Såhär gör man (Bonniers recept, något modifierat av mig, för ca 250 kakor).

Dag 1

 • 300 gram smör eller margarin
 • 5 dl socker
 • 1 dl ljus sirap
 • 2 msk ingefära
 • 2 msk kanel
 • 2 msk nejlikor
 • 1 msk mald kardemumma
 • 1 msk malda pomeransskal
 • 1 msk bikarbonat
 • 1,6 liter vetemjöl

Tratta ner matfett, socker och sirap i en matberedare (machosister kan använda elvisp med degkrokar om de behagar) och kör som fan tills allt är en homogen sörja. Tillsätt 2 dl kallt vatten och resten av ingredienserna (fast ta inte allt mjöl på en gång, finns en viss risk för Lütsendimma i köket i såna fall) och kör matberedaren tills allt ser homogent och fint ut igen. Var beredd på att fånga upp matberedaren om den får för sig att dansa vals på bänken, det kan gå lite vilt till om det klumpar till sig. Låt den färdiga degen vila i kylen i minst 12 timmar, eller så fortsätter du nästa dag i stället. Jag föredrar det sistnämnda.

Dag 2

Man bör försöka ta ut degen nån timme i förväg för att undvika att den är för svårjobbad men eftersom jag aldrig minns det brukar jag helt enkelt karva loss en bit deg med en kniv och jobba den mjuk. Starta ugnen på 200 grader och utse en lämplig plats som ditt bakbord (jag rekommenderar inte diskbänken), mjöla och börja kavla tills det är lagom tunt (här snackar vi tycke och smak).

Banka ut roliga figurer eller karva på fri hand och använd en gammal hederlig stekspade i metall (glöm moderna plastverktyg, kommer inte funka) för att flytta över figurerna till en plåt med bakplåtspapper. Släng in i ugnen i ca 5 minuter, men det är väldigt mycket ca över det, det beror på tycke, smak och hur varm ugnen blir. I våran ugn tar det snarare ca 6.5 minuter för optimal färg, men det går väldigt fort på slutet så tills ni har ”justerat in” proceduren för just eran ugn bör ni hålla ett vakande öga på plåten.

Kör på tills ryggen går av, provsmaka resultatet och gratulera er själva för ett väl utfört jularbete.

Dag 3

Uppmana all julstämning ni kan oh ge er på degen igen. Det vore ju synd och skam att kasta den när ni, trots allt, gjort den alldeles själv. Fortsätt göra pepparkaksgubbar och andra former och försök att inte tänka på allt annat som också måste bli klart till jul.

Dag 4

Rulla rullar, skiva tunt, släng ut på plåt så den j-a degen tar slut nån gång! Lägg ner alla vilda planer på att garnera kakorna med kristyr.

Dag 5

Inse att ni inte har tid utan måste klä granen, köpa och slå in julklappar etc och bestäm er för att baka slut på degen i mellandagarna i stället.

Dag 37

Släng resten av degen eftersom ni aldrig lyckades släpa er ur TV-soffan eller komma ur julkoman länge nog för att göra slut på deghelvetet. Gör en mental notering att bara göra en halv sats nästa år.

Svårare än så är det faktiskt inte, men eftersom det här bloginlägget har jultema så är det förstås kutym att smycka ut texten med bilder på tomtar. Här är en bild från självaste tomteverkstaden! Håll till godo.

14 Responses to Pepparkakedags!

 1. Det är alltså det som är tomteverkstaden! 🙂

 2. Spännande recept; betydligt mer kryddor än de jag sett annorstädes. Det måste jag prova — mjäkiga pepparkakor är ju ingen höjdare. Fast jag föredrar lite lägre temperatur på ugnen.

  Och så har jag alltid undrat när peppar försvann ur alla pepparkaksrecept. En tesked mald vitpeppar tänker jag nog trots allt lägga till.

  God jul på dig förresten, ifall vi inte hörs av innan dess… 🙂

  • qeruiem says:

   Nä, det är mitt största bidrag till receptet; mer kryddor! Det ska fan vara smakexplosion i munnen, annars kan man lika gärna käka sockerkaka…

   Vitpeppar? Hade man det förr? Trodde jag var en myt och att namnet ”pepparkakor” kom från att de, trots allt, har en rätt stark smak.

   Detsamma, detsamma.

   • Jodå, jag har forskat lite grand, och kommit fram till att vi tydligen bakat pepparkakor i Sverige sedan vikingatiden. Och visst var det peppar i på den tiden — fast man hade troligen motsvarigheten till vårt nuvarande svartpeppar.

    Men det fasades ut på 1700-talet. Hög tid att att återinföra denna ädla krydda i pepparkakorna igen IMHO.

    PS. Pepparkakorna blev fantastiska. Första laddningen tog slut på nolltid. Tackar och bockar!

 3. steelneck says:

  Intressant recept, får lust att prova för jag tror att jag redan har det mesta hemma och så får jag en anledning att göra slut på lite mer av den bikarbonat jag köpt för att tillverka egen fotokemi.

  Helt off topic. Kan du rekommendera mig ett vettigt webbhotell (både web å mail)? Hade jag haft fiber in i kåken och fast IP så hade jag kört egen server på nån av mina gamla burkar som skräpar i garaget. Men nu är jag hänvisad till adsl och dessutom med lite risig kapacitet. Jag är som du kanske vet närmast en taliban beträffande fri mjukvara så den delen är viktig, likaså alla de moralisk-politiska aspekterna där firman visat åtminstone lite cohones gentemot övervakningshysterin.

  • Jag tycker absolut att du skall testa detta fantastiska recept. Men lös upp bikarbonatet i vattnet innan du tillsätter det, och kör med 165 grader i 15 minuter plus tio minuter på eftervärmen.

   Vad gäller din internetanslutning, så kan du kanske vara intresserad av vad jag föreslår på min blogg (länken finns i mitt namn).

   Själv är jag sedan snart fem år tillbaka väldigt nöjd kund hos danska Surftown. YMMV…

  • qeruiem says:

   Mjä. Har inga riktigt bra tips på det där med webhotell. Jag sitter själv på en halvrutten ADSL och kör min egen mail och web, vilket faktiskt går helt ok även om skiten ibland har lite nertid tyvärr. Har väl ca 15 användare på burken vilket ändå tickar på rätt ok, men det är klart att om nån skickar en bamseattachment kan det ta ett tag innan den maler färdigt…

   Just bloggen la jag på WP.com mest av ren lathet; jag ville att det bara skulle fungera utan att jag skulle behöva bry mig! 😀

 4. Pingback: Felten Fabulerar » Blog Archive » Julkrydda — glögg, pepparkaka, matjessill

 5. gaqzi says:

  Backmaninspirerad text? 😉

  • qeruiem says:

   Ja? Eller nej? Eller kanske…?

   Jag har skrivit en del konstiga och till och med totalt vrickade saker förr, om än inte just i bloggen (just de där har jag, som du ser, ”återutgivit” på nytt media, då).

   På en här bloggen har jag dock försökt vara mer seriös, eller snarare så har jag blivit allt mer seriös och det är möjligt att det var det som till slut ledde till att jag tappade lusten och slutade skriva; det blev för seriöst, för tråkigt, för deprimerande och därmed inte kul längre. Sen har säkert min genomplöjning av Backmanalster inspirerat mig, men kanske inte till att egentligen försöka låta som Backman utan kanske mer att försöka hitta det roliga i att skriva igen?

   • gaqzi says:

    mm, tycker mej se lite utav hans språkbruk här. Men det kan nog hänga ihop med att jag också läst igenom honom en del efter alla länkar du postat, och det är inte så att jag dömer, jag gillart’ ju’!

    • qeruiem says:

     Mjo. Det tror jag faktiskt delvis är ett rent sammanträffande. Jag är rätt ökänd för att bända språket lite ibland, något som Hr Backman också tydligen är road av. Jag är tex notorisk på att säga att jag ”plockar sönder saker”, något min sambo tycker är väldigt irriterande när jag menar att jag plockar isär dem, inte att de är sönder.

     Fast det är ju inte sant. Om man plockar isär nånting så brukar de inte funka längre så då har man ju, faktiskt, plockat sönder dem. Man plockar isär dem så de slutar funka, alltså är de sönder, alltså har man plockat sönder dem. Sen sätter man ihop dem igen och då slutar de vara sönder. Taaa-daaa! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: